Programma voor Kennis- en Demodag #23

Featured image

Op donderdag 18 april zijn we met het netwerk te gast bij Ru Paré, een voormalig basisschoolgebouw in Slotervaart. Ru Paré is een community die bewoners en tientallen organisaties en initiatieven een plek geeft om samen te komen.

De Amsterdam Smart City Demodagen zijn regelmatig terugkerende middagen bedoeld om de voortgang van de verschillende innovatieprojecten aan elkaar te presenteren, hulpvragen op tafel te leggen, dilemma’s te delen en meer partners te betrekken bij een project en deze vraagstukken verder te brengen.

Verder hebben we weer onze gebruikelijke werksessies waarin we een aantal vragen met een kleine groep grondiger behandelen. De Demodag wordt voorafgegaan door een Kennissessie waarvoor deelname optioneel is. We sluiten af met een hapje en drankje. De middagen kenmerken zich door een zeer open en vrolijke sfeer.

Kennissessie

Voorafgaand aan de Demodag, organiseren we een kennissessie over een transitie-overstijgend onderwerp. Dit keer neemt Ruben Polderman (Gemeente Amsterdam) jullie mee in een introductie van Socratic Design: Een vernieuwende aanpak voor maatschappelijke uitdagingen en het herzien van ons denken. We accepteren vaak aannames over mens en wereld zonder ze te bevragen, maar deze vormen wel ons narratief en beïnvloeden onze leefomgeving en levenswijze. De Gemeente Amsterdam daagt ons uit om nieuwe, duurzame narratieven te verkennen en ons denken te analyseren. Doe je mee aan deze verkenning?

Werksessies

Energie | Co-creatie met bewoners in de warmtetransitie | Dave van Loon & Marieke van Doorninck (Kennisland) / Marije Poel (HvA)
Gemeenten en wijken zijn volop aan de slag met de warmtetransitie. De wijkuitvoeringsplannen worden ontwikkeld en aan bewoners gepresenteerd. Helaas wordt de bewoner behoorlijk laat in de planning betrokken, wat vaak tot veel ontevredenheid leidt. Deze top-down manier van werken lijkt niet ideaal te zijn om bewoners bij de warmtetransitie te betrekken. Daarom is Kennisland bezig met het ontwikkelen van een plan voor het vroegtijdig samenwerken met bewoners bij de warmtetransitie van wijken, waarbij vooral ook wordt gezocht naar aansluiting bij wat leeft in de buurt. Dit plan is al eerder besproken met diverse betrokken (bewoners)organisaties en de Hogeschool van Amsterdam. In deze werksessie willen we het idee toetsen en weer een stap verder brengen. We gaan input ophalen over het plan, onderzoeken welke mogelijkheden er zijn voor plekken om dit plan uit te voeren en financiering, en we gaan op zoek naar partners om hier concreet mee aan de slag te gaan.

Mobiliteit | Mobiliteitsrechtvaardigheid: samen definiëren, doemdenken en aanpakken | Afstudeerkring Mobiliteitsrechtvaardigheid HvA
In opdracht van de Provincie Noord-Holland en Amsterdam Smart City zijn Jackie Ippel, Timo van Elst, Merel Thuis en Jade Salomons aan de slag gegaan met een afstudeeropdracht rond het thema Mobiliteitsrechtvaardigheid. Binnen deze multidisciplinaire afstudeerkring voeren de studenten onderzoek uit op verschillende onderwerpen. Ze zijn nu halverwege hun onderzoek over ouderen in Purmerend, ervaringen van mobiliteitsarmoede, en de kloof tussen beleidsmakers en doelgroepen. Tijdens deze sessie willen ze samen met de deelnemers op zoek naar definities voor (mobiliteits)rechtvaardigheid en met behulp van doemdenken, omdenken en andere creatieve werkvormen oplossingen formuleren.

Digitaal | Data Commons: De Green Mile case | Lia Hsu (Amsterdam Economic Board)
Omschrijving volgt!

Pitches

True price lab HvA - Sjoukje Goldman Ph.D. (HvA)
Om bedrijven te ondersteunen die overwegen true pricing te implementeren doet het Centre for Market Insights (CMI) van de Hogeschool van Amsterdam onderzoek naar de communicatie over true pricing naar de consument. Van februari tot en met juni loopt er een pilot op onze economische campus, waarbij een deel van het assortiment in het bedrijfsrestaurant en de koffie’s in de espressobar voorzien van de true price (echte prijs). Met deze pilot doen we onderzoek in een real-life setting naar de bereidheid van de consument op de echte prijs vrijwillig te betalen.

Het belang en de waarde van ‘Hier-opgewekte en Hier-geconsumeerde’ elektriciteit als netcongestie en verduurzaming maatregelen. - Hugo Niesing (Resourcefully)
Deze pitch toont broodnodige innovatie over het elektriciteitssysteem van de toekomst. We sturen in de fysieke ruimte (gebied onder het Trafohuisje) en tijd (simultaan opwek/afname per kwartier).
FlexPower stuurt de publieke laadpalen aan, FlexCity de laadinfrastructuur bij mensen thuis. Wat zijn de overeenkomsten en verschillen, hoe kunnen deze twee initiatieven elkaar optimaal versterken? ‘Zelfconsumptie’ achter je eigen aansluiting en onder het trafohuisje, hiermee verbeteren we:

  • De levensduur van het transformatorhuisje;
  • CO2 uitstoot van de buurt;
  • Onze energie onafhankelijkheid;
  • De werkelijke kosten van elektriciteit en netwerkgebruik.

OUI - De eerste circulaire auto – Barend Koolhaas
De OUI is het eerste circulaire elektrische voertuig op vier wielen. Het concept combineert een maximum aan praktische doeleinden met een minimum aan impact op het milieu. Het stelt de vraag: wat hebben we echt nodig? Weinig dingen zijn zo destructief als de auto. Vervuiling, verkeersdoden, enorme verspilling van energie en natuurlijke hulpbronnen en landschappen en gemeenschappen die worden verscheurd door infrastructuur. Als we onze manier van leven opnieuw willen vormgeven, moeten we de auto herontwerpen. We moeten wandelen en fietsen prioriteit geven, maar voor sommige doeleinden hebben we iets groters nodig. Het hoeft niet snel te gaan en het kan heel licht zijn. De OUI is ontworpen om gedeeld, gerepareerd en hergebruikt te worden. Het is een soort Fairphone op wielen die overal ter wereld kan worden gebruikt. Vooral op plekken waar schonere, veiligere mobiliteit een noodzaak is.

We hebben nog ruimte voor enkele pitches. Heb je een innovatieve oplossing voor één van onze transitievraagstukken? Of heb je een hulpvraag die je aan het netwerk wilt stellen? Neem dan contact met ons op!

Klinkt het programma interessant? Je bent welkom om aan te sluiten. Laat het ons weten en stuur een korte motivatie naar pelle@amsterdamsmartcity.com of noor@amsterdamsmartcity.com. De Kennis- en Demodag is van 12:45-16:30 met een borrel na afloop


Comments

Topics