Jongeren voor wie onderwijsniveau 2 niet haalbaar is, kunnen vaak heel goed in de praktijk beroepsvaardigheden aanleren, maar worden hiervoor niet met een officieel diploma gewaardeerd. Certificeringstraject De Hal zoekt werkgevers die helpt deze studenten toch gerichte certificaten te laten behalen.
https://www.amsterdameconomicboard.com/projecten/opleidingswerkplaats-de-hal
Want to receive updates like this in your inbox?
Get notified about new updates, opportunities or events that match your interests.
Maybe you will also like these updates
Programma voor Kennis- en Demodag #25
Voor onze aankomende Kennis- en Demodag zijn we te gast bij Kennispartner AMS Institute, onze buren op het Marineterrein! AMS werkt hier aan innovatieve oplossingen om de meetropool leefbaar, duurzaam, veerkrachtig en inclusief te maken. 'Reinventing the city' noemen ze dit. Op 10 oktober vindt hier ook een Mobility Fair plaats, georganiseerd door onze partner Cenex. We zullen enkele programma onderdelen combineren. Hierover later meer!
Over onze Kennis- en Demodagen
De Amsterdam InChange Demodagen zijn regelmatig terugkerende middagen bedoeld om de voortgang van de verschillende innovatieprojecten aan elkaar te presenteren, hulpvragen op tafel te leggen, dilemma’s te delen en meer partners te betrekken bij een project en deze vraagstukken verder te brengen.
Verder hebben we weer onze gebruikelijke werksessies waarin we een aantal vragen met een kleine groep grondiger behandelen. De Demodag wordt voorafgegaan door een Kennissessie waarvoor deelname optioneel is. We sluiten af met een hapje en drankje. De middagen kenmerken zich door een zeer open en vrolijke sfeer.
Agenda
12:30 – 12:45 uur: Inloop Kennissessie
12:45 – 13:45 uur: Kennissessie
13:45 - 14:00 uur: Inloop Demodag
14:00 - 16:30 uur: Demodag (Werksessies & Pitches)
Vanaf 16.45 uur: Afsluitende hapjes en drankjes
Programma
Kennissessie:
Boundery Spanners | Dr. Gertjan de Groot (Onderzoeker en docent aan de Hogeschool van Amsterdam)
Ben je ook een grensoverbrugger? Ben je ook altijd bezig met verschillende partijen met verschillende belangen, verschillende denkbeelden en verschillende manieren van werken bij elkaar te brengen? Gaat dat je over het algemeen goed af, maar lukt het soms niet? En ben je nieuwsgierig naar wat je nog meer of anders zou kunnen doen, om het wel te laten slagen?
In deze kennissessie vertelt Dr. Gertjan de Groot welke handelingsmogelijkheden uit twee jaar onderzoek naar boundary spanners in vijf (werk)praktijken in Amsterdam naar voren kwamen.
Werksessies:
Circulair | Een marktplaats voor gebruikte bedrijfsassets | Catharina Driesse (Alliander)
Alliander heeft in de afgelopen jaren flinke stappen gemaakt om hun bedrijfsvoering meer circulair te maken. Gebruikte assets zoals transformatoren, schakelinstallaties, gasstraten en gereedschap worden zo veel mogelijk opgeslagen en hergebruikt binnen eigen bedrijf. Nu wil Alliander ook kijken of het mogelijk is om deze assets aan andere bedrijven door te geven. Ze onderzoeken bestaande marktplaatsplatforms en constateren dat het helpt om een netwerk van bedrijven te hebben waarmee ze snel contact kunnen hebben. Daarbij is er een enorme uitdaging op welke manier de overgebleven assets geregistreerd moeten worden.
In deze werksessie onderzoeken we of er bij andere partijen in ons netwerk of er ervaring is met het delen van assets al dan niet via een markplaats, wat daarbij komt kijken en of we een gezamenlijk netwerk hebben waarin behoefte is aan overgebleven materialen van een netbeheerder.
Energie | Veiligheid in de Energietransitie | Johan de Vries (Brandweer Amsterdam-Amstelland | Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland) en Tommy Borger (Gemeente Amsterdam)
De energietransitie is in volle gang, wat betekent dat elektrische auto’s, zonnepanelen, batterijopslag, etc. steeds meer een onderdeel worden van het dagelijks leven. Wat we alleen soms vergeten is dat dit nieuwe of ander soortige veiligheidsrisico’s met zich meebrengt. Elektrische auto’s kunnen bijvoorbeeld niet zomaar geblust worden. Helaas worden deze veiligheidsrisico’s niet altijd goed meegenomen in projecten in de energietransitie, of alleen maar achteraf.
Daarom neemt Johan ons in deze werksessie mee in het onderwerp van veiligheid in de energietransitie. Samen onderzoeken we wat er voor nodig is om veiligheid mee te nemen in energietransitieprojecten, zonder deze af te remmen.
Mobiliteit | Welke onzekerheden zijn zeker? Werken met scenario’s in mobiliteit | Parvin Hoseini en Rombout Huisman (Provincie Noord-Holland)
Na een vergelijkbare sessie van de Gemeente Amsterdam over de toekomst van OV afgelopen Demodag, gaat de provincie Noord-Holland in deze werksessie in op het gebruik van mobiliteitsscenario’s om meer grip te krijgen op de ontwikkelingen die mobiliteit beïnvloeden. Denk hierbij aan demografische ontwikkelingen (groeit de provincie of krijgen we te maken met krimp?), ruimtelijk-economische ontwikkelingen (wat gebeurt er bijv. met Tata Steel en Schiphol?) en innovaties (komt die autonome auto er daadwerkelijk en hoeveel drones komen erbij in ons luchtruim?), om er maar een paar te noemen. De scenario’s van de provincie hebben tien strategische inzichten voor mobiliteit opgeleverd waar de provincie de komende jaren mee aan de slag gaat. De werksessie gaat over het proces van scenario-maken maar zal ook ingaan op de verschillende toekomsten die in het verschiet liggen. Denk en discussieer hierover mee tijdens deze Demodag.
Algemeen | Life Cycle Assesments: How to make LCA’s tangible for everyone | Pablo Decelis en Sanne van Breukelen (Cenex NL)
Meer info volgt.
Pitches
Coding the Curbs | Smart Zones | Jaap Tjebbes
Jaap Tjebbes neemt je mee in de wereld van Smart Zones: digitale, multifunctionele ruimtes die steden leefbaarder en toegankelijker maken. Coding the Curbs is de pionier in Europa op het gebied van digitaal beheer van openbare ruimtes. Ons platform biedt mensen een eenvoudige manier om publieke ruimte te reserveren en flexibel in te zetten—van een logistiek knooppunt in de ochtend tot een sfeervol terras in de middag. Ontdek hoe onze digitale technologie in steden als Utrecht, Kopenhagen en Boekarest bijdraagt aan het beter benutten van elke vierkante meter, en zo ruimte creëert in steeds drukker wordende binnensteden.
Alderli | Een camera die met behulp van AI vallen detecteert | Jacob Vermeule en Stijn Vos
Alderli is een IoT-systeem dat vallen van ouderen detecteert met behulp van een infraroodcamera. Het product herkent een val en waarschuwt verzorgers zonder inbreuk op de privacy van de gevallen persoon. Ze zijn druk bezig met het trainen van de camera en hun product naar de markt brengen. Ze komen meer vertellen over hun Start up en hebben een hulpvraag voor het netwerk.
Gemeente Amsterdam | Monitor Circulaire Economie Amsterdam | Jorren Bosga
De circulaire transitie gaat eigenlijk niet over het verminderen van materiaalgebruik, maar om het verminderen van de impact van materiaalgebruik. Het meeste van deze impact vindt elders plaats, en is moeilijk te becijferen. Tegelijkertijd is het essentiële informatie voor het maken van strategische keuzes voor CE-beleid in Amsterdam. Daarom is de Monitor Circulaire Economie van de gemeente Amsterdam nu uitgebreid met inschattingen van de ecologische én sociale impact van materiaalgebruik in de stad. Jorren vertelt in deze pitch alles over de inzichten, aanpak, en volgende stappen.
Klinkt het programma interessant? Kennis-en Demodagen zijn evenementen voor Amsterdam InChange partners. Wil je een keer kennismaken met ons netwerk? Je bent welkom om een keer aan te sluiten. Laat het ons weten en stuur een korte motivatie naar sophie@amsterdamsmartcity.com. De Kennis- en Demodag is van 12:45-16:45 met een borrel na afloop.
Innovation Dinner - Materialen
🔔 Het Innovation Dinners seizoen is weer van start! 🔔
Op woensdag 16 oktober is de aftrap van ons nieuwe seizoen! Dan organiseren Bouwlab en 3D Makers Zone vanuit het programma van EDIH weer de bekende Innovation Dinners.
We gaan verder met het inspirerende thema waar we gebleven waren: <strong>Materialen</strong>.
Deze keer verwelkomen we twee experts die hun visie delen over de toekomst van klimaatneutrale materialen en innovatieve bouwtechnieken:
<strong>Jan Willem Slijkoord</strong>, entrepreneur in klimaatneutrale materialen en moleculaire recycling van plastics, deelt zijn visie op het oplossen van het verpakkingsafvalprobleem. Wat is het échte probleem, en hoe kunnen we composieten recyclen en ontmantelen?
<strong>Eric Geboers</strong>, oprichter van <strong>Concr3de</strong>, vertelt over hun revolutionaire technieken voor het 3D-printen van steen en hout. Geen houtgranulaat, maar een volledig nieuwe methode met veelbelovende resultaten!
📅 <strong>Wanneer</strong>: Woensdag 16 oktober, 17:30 - 20:00
📍 <strong>Waar</strong>: 3dmz / Bouwlab, Oudeweg 91-95, Haarlem
🎟️ <strong>Deelname</strong>: Kosteloos
Schrijf je nu in via https://bouwlab.com/innovation-dinner-materialen/ of mail sem@bouwlab.com bij vragen.
We kijken ernaar uit om je te verwelkomen! 🙌
Waag Open: Alledaags activisme
Dat we met de klimaatcrisis voor een hele grote uitdaging staan, is voor veel mensen geen nieuwe informatie. Maar waar begin je als je hier iets tegen wilt doen? Voor veel mensen voelt het als een probleem dat te groot en lastig is om zelf mee te starten.
In het boek 'Alledaags activisme: van onrust naar daadkracht in het klimaat tijdperk' biedt klimaatfilosoof en activist Chris Julien een perspectief voor precies deze worsteling in onze rol in het grote klimaatvraagstuk. Middels wetenschappelijke, filosofische en persoonlijke inzichten laat hij zien dat we veel meer kunnen dan we denken: juist in het alledaagse zitten tal van mogelijkheden voor systeemverandering. Zo kun je met goede moed vooruit in het klimaattijdperk – of dat nu is op de snelweg, in de vergaderkamer of de sportkantine (of alledrie!).
Tijdens Waag Open zal Julien met een interactieve lezing over het boek en gezamenlijk gesprek ingaan op hoe je alledaags activisme in je eigen leven kunt toepassen.
Programma
19:30 - 19:45 uur | opening |
---|---|
19:45 - 21:15 uur | lezing door Chris Julien & nagesprek |
21:30 - 22:00 uur | afsluitende borrel |
Waag Open
Elke eerste donderdagavond van de maand opent Waag haar deuren! Kom langs om te discussiëren en te doen. Want we gaan niet alleen in discussie over maatschappelijke thema's en de toekomst – je leert daarnaast ook altijd iets praktisch. Iets dat je altijd al hebt willen uitproberen, zoals de 3D-printer in het FabLab, of juist iets dat je nooit had verwacht, zoals uitpluizen hoe DNA in elkaar zit in ons biotech-lab. Waag Open vindt plaats in de maakplaatsen op de eerste en tweede verdieping van het historische Waaggebouw op de Nieuwmarkt.
Toegankelijkheid
Mocht je krap bij kas zitten en wel graag aan dit evenement willen deelnemen, neem dan contact op met sanna [@] waag [punt] org.
Lees eens mijn blogpost over 'badges' In principe gaat het daarbij om de oplossing van hetzelfde probleem, waarbij gestreefd wordt naar een breed geldende standaard (een soort munteenheid) waardoor 'certificaten' uitwisselbaar en vergelijkbaar worden: http://wp.me/p32hqY-18r