Citizens & Living
Events

To keep Amsterdam liveable the municipality collaborates with its citizens. On average Amsterdam’s population grows with 10.000 people a year. This small big city has a density of 5065 people per square km, over 180 different nationalities. 19% of the total Dutch GDP is earned in the Amsterdam Metropolitan Area. Between 2015 and 2016, the amount of tourists in Amsterdam increased by 7%. To keep Amsterdam’s 162 canals, monumental centre and residential areas liveable, innovative initiatives are required. Share your innovative concepts and ideas here!

Wouter Mulders, Communications Coordinator at Drift, posted

Online Just Sustainability Transitions Course

Featured image

Do you believe, like us, that sustainability and social justice are key to fundamental change? ‘Just Sustainability Transitions’ is a six-month online course that provides the tools and inspiration you need to create your own transition strategy. This year, we're organising a third edition!

The Just Sustainability Transitions peer-learning course draws from our latest action research insights on justice, sustainability transitions and social innovation. This is the third year we are organising this course, which brings you best practices and personal experiences we gathered during our work on transition processes in different settings and countries – in Europe and across the globe.
 
How can we facilitate and accelerate societal transformation? And how can we really bring in diverse allies to drive systemic change? This course helps you find answers to such questions by combining state-of-the-art research with deep critical reflection and applied action learning. We provide a diversity of perspectives that help you discover what works for you.

Special attention is given to tools and methods with which you can organise a process of transition in your area, organization or sector.
 
Your guides on this journey will be young and more seasoned DRIFT experts, all active in transitions research, (government) consultancy and education. They specialise in diverse domains such as climate policy, energy, agro-food, inclusiveness & participation, sustainable urbanism and the circular economy.

https://drift.eur.nl/courses/just-sustainability-transitions-course/

Illustration by Maria Fraaije

Wouter Mulders's picture Masterclass / workshop from May 23rd to Oct 10th
Daniel Scheerooren, Project Manager Smart Urban Mobility at AMS Institute, posted

metaCCAZE - Summer Mobility Talks

Featured image

Onder het genot van een hapje en drankje organiseren we vanuit het EU Horizon project metaCCAZE op 30 juli de Summer Mobility Talks. Met iedereen die nog niet op vakantie is, gaan we in gesprek over thema’s als autonoom varen, mobility credits, Intelligent Speed Adaptation en multimodale logistiek. De Summer Mobility Talks is een informele bijeenkomst voor iedereen die het leuk vindt om ideeën uit te wisselen over mobiliteit in de stad, én eenmooie gelegenheid om te netwerken. 
 
Vanaf 15:30 uur staan de drankjes koud.
16:00 uur: korte introductie van het EU Horizon project metaCCaze
16:10 – 17:30: uitwisseling over thema’s en netwerken
 
Locatie: 027 Garage Marineterrein Amsterdam (Kattenburgerstraat 5, Amsterdam)
 
Iedereen is welkom om binnen te lopen, maar i.v.m. de catering horen we graag of je komt. Aanmelden kan via het Google Form.

Lees hier meer over het Europese metaCCAZE project.

Daniel Scheerooren's picture Meet-up on Jul 30th
Naomi Vrielink, Projectmedewerker at Future City Foundation, posted

Leer, werk, beleef hoe Ai de stad kan veranderen | Kom naar Ai in de Stad

Featured image

Leer, werk, beleef hoe Ai de stad kan veranderen

Op 12 september brengen we Ai in de Stad. In Breda, de stad die een van de voorlopers is op smartcitygebied in Nederland en daar in 2023 met een Smart City Award voor werd beloond. Maar ook de stad met een Ai-opleiding, een sterke techsector en een leidende positie in de gaming-industrie. We organiseren een congres dat laat zien hoe Ai de stad kan veranderen en wat daarvan de kansen en bedreigingen zijn.

Ai kan onze steden tot leven brengen. Kunstmatige intelligentie belooft dat auto’s autonoom rijden, professionals in het sociaal domein worden ondersteund in het nemen van beslissingen, veiligheidsrisico’s beter worden ingeschat en gebouwen veel efficiënter gebruikmaken van energie. En vast nog veel meer. Maar als dat allemaal samen komt lijkt het erop dat de stad op haar gebruikers gaat reageren. De tijd van stenen steden is voorbij. De stad van de toekomst communiceert met ons, reageert op ons, leeft met ons.

Dat biedt enorme kansen in het fysiek en sociaal domein en op het gebied van veiligheid. Het geeft Nederlandse bedrijven grote kansen. Want wat zijn de ethische consequenties van Ai? Hoe borgen we onze democratische rechtstaat in een zelfdenkende stad? Hoe afhankelijk maken we ons van de techniek? En worden steden geen eenheidsworst als ze allemaal dezelfde Ai gebruiken?
Dat vraagt het om kennis van de techniek en de toepassing daarvan. Zodat je kan onderscheiden wat echt is en wat niet. Waar de verandering ophoudt en de fantasie begint. Er zijn dus genoeg vragen om van te leren, genoeg voorbeelden om te zien en genoeg oplossingen om toe te passen en te beleven.

Daarover gaat het jaarlijks terugkerende event Ai in de Stad dat we op 12 september in Breda organiseren. Tijdens het congres kunt u leren in lectures, zelf aan de slag tijdens workshops en zien en beleven in de innovatie-expo.

Het conceptprogramma zien? Kijk het hier: https://aiindestad.nl/congres/

We presenteren daarbij toonaangevende sprekers uit binnen- en buitenland, mindblowing ervaringen en kleinschalige leerervaringen. We focussen op de thema’s: De leefbare en duurzame stad, de veilige stad, de sociale en gezonde stad en economie en cultuur in de stad. En op de rode draden: ethiek & burgerschap, techniek en cultuur.

En om de verbeelding helemaal de ruimte te geven, organiseren we ’s avonds een filmfestival over Ai in de Stad in het filmhuis van Breda. Met een diner vooraf en een inleiding op Ai in films.

Dit doen we samen… De gemeente Breda en de Future City Foundation hebben elkaar gevonden in de fascinatie voor de kansen van Ai in de Stad. Maar willen ook begrijpen wat de bedreigingen zijn.

Maar we doen dat niet alleen. We zijn trots op en blij met de partners die ons hierin ondersteunen. Zoals Scape Agency, Ai for Good, ELBA\REC en mediapartner Stadszaken.

Wanneer, hoe, wat

Wanneer: 12 september 2024
Waar: Breda (verschillende locaties in de binnenstad)
Entree: Het evenement is gratis toegankelijk.
Kun je toch niet, meld je af: Soms komt er iets tussen en kun je toch niet naar een event waar je graag heen wilde. Dat kan gebeuren. Maar als wij dat niet tijdig weten, kopen we eten in dat we daarna moeten weggooien. Dat vinden we zonde. Daarom vragen we je dat als dit onverhoopt voorkomt, je uiterlijk 7 dagen voor het event af te melden bij Naomi Vrielink (naomi@future-city.nl). Doe je dat niet, dan wordt er 75 euro in rekening gebracht.

Meld je hieronder aan:

Meet-up on Sep 12th
Sem Rudolph, Fieldlab voor de bouwsector en industrie at BouwLab, posted

C the Future

Featured image

Wij de 3D Makers Zone, Bouwlab R&Do, MAAK Haarlem en Gemeente Haarlem zijn de initiatiefnemers van het C-district in Haarlem en nodigen je uit om samen met ons te bouwen aan een innovatieve, digitale en circulaire regio. Het C-district is volop in ontwikkeling. Om deze ontwikkeling vorm te geven, richten we ons op een concreet evenement waarin we al in 2024 samen kunnen werken: C The Future.

En dat doen we graag samen met jou. C The Future is hét tweedaagse evenement waar technologie, digitalisering, circulariteit, leren en innovatie samenkomen.

Hier kunnen bedrijven, onderwijsinstellingen en bewoners uit de regio kennismaken met de nieuwste toepassingen en producten. Je kunt in contact komen met de nieuwste technologieën en deelnemen aan het Skills-ontwikkelingsprogramma van de Smart Makers Academie, waar nieuwe makers, techneuten en pioniers worden opgeleid. Ontdek welke ontwikkelingen, mogelijkheden en innovaties relevant zijn voor de directe omgeving, de stad en de regio. Samen dragen we bij aan de ontwikkeling van kennis en werkgelegenheid, en een duurzame economie door bedrijven te betrekken bij de regionale uitdagingen en hun eigen bestaansrecht.

We richten dit evenement in op basis van de vijf landelijke transitieagenda’s voor een circulaire economie:

  • Bouw
  • Biomassa en voedsel
  • Maakindustrie
  • Kunststoffen
  • Consumptiegoederen

Innovatie, vaardigheden en digitalisering vormen de rode draad.
 
Vrijdag 4 oktober is gericht op de bedrijven (klein, midden- en grootbedrijf), overheden en kennisinstellingen.

Zaterdag 5 oktober is bedoeld voor inwoners uit de regio die de rol van leerling, werknemer en consument vervullen.

Schrijf je nu in via onze website en neem deel!

Conference from Oct 4th to Oct 5th