#Circular City

Highlight from Amsterdam Smart City, Connector of opportunities at Amsterdam Smart City, posted

Amsterdam Smart City partners aan de slag met drie urgente maatschappelijke challenges

Featured image

In juni is de vijfde programmaperiode van Amsterdam Smart City gestart. 27 Partners hebben commitment gegeven om hun krachten te blijven bundelen. Met elkaar werken we aan de grote en urgente vraagstukken van deze tijd, door de inzet van innovatie en digitalisering. Met oog voor complexiteit, integraliteit en met het doel voor ogen van leefbare en bruisende steden en regio's. Op onze eigen unieke wijze. Waarde gedreven, creatief, open, op elkaar voortbouwend.

Op 7 november zijn we bij elkaar gekomen om in co-creatie een start te maken aan de volgende drie urgente challenges.

Van digivaardige mensen naar mensvaardige digitalisering

Technologische en innovatieve ontwikkelingen volgen elkaar steeds sneller op. Als overheid wil en moet je hierin meegaan. Tegelijk leidt de inzet van digitalisering en data vaak tot ongewenste resultaten, wat de afstand tussen inwoners/ondernemers en de overheid vergroot.

Gemeente Haarlemmermeer verschuift haar focus van ‘het systeem staat centraal, mensen moeten maar digivaardig worden’ naar ‘de mens staat centraal, onze systemen moeten mensvaardig worden’. De onderliggende vraag is hoe zet je de mens écht centraal in digitalisering en het vormgeven van digitale systemen? De gemeente Haarlemmermeer zou graag samen optrekken om deze vragen uit te werken tot een advies dat breder inzetbaar is.

Mobiliteitsarmoede: hoe voorkomen we uitsluiting van mensen in het mobiliteitssysteem?

Stijgende benzine- en elektriciteitsprijzen; de toenemende digitalisering en afname van het openbaar vervoeraanbod zorgen er, onder andere, voor dat steeds meer mensen problemen hebben om zich te verplaatsen. Verduurzaming en deelmobiliteit lijken niet voor iedereen weggelegd en maatregelen om dit te stimuleren werken het probleem mogelijk zelfs in de hand. Het risico op sociale uitsluiting wordt hierdoor groter.

De provincie Noord-Holland en DRIFT maken zich zorgen over mobiliteitsarmoede en vragen zich af wat we eraan kunnen doen om deze mensen mobiel te houden. Er is echter nog weinig bekend over de omvang van het probleem, de exacte doelgroepen en welk instrumentarium werkt (en wat vooral niet). Daarom willen we graag in gesprek met de partners om tot gezamenlijk inzicht en een afgestemde aanpak te komen.

Samenwerking voor ontwikkeling lokale energiesystemen

De milieuproblematiek en de huidige hoge energieprijzen zorgen voor een snelle omschakeling van gas naar elektriciteit. Dat is de afgelopen jaren veel sneller gegaan dan voorzien, met netcongestie als gevolg.

Door samenwerking tussen lokale partijen kan er een zo optimaal mogelijk energiesysteem gecreëerd worden. Dat kan het elektriciteitsnetwerk ontlasten en, bijvoorbeeld, het maximaal gebruik maken van duurzame bronnen stimuleren en de energiekosten drukken.

Dit vraagt een intensieve samenwerking waarbij elke partij wordt uitgedaagd om verder te denken dan de eigen belangen. Er zijn geen bestaande structuren of systemen waar dit binnen past. Alliander doet een oproep voor samenwerking op dit vraagstuk.

Vertragen

In dit soort complexe vraagstukken is het belangrijk om eerst te vertragen; te verkennen en te verdiepen, voordat je snelheid kunt maken. Dit was een eerste van drie verkennende en verdiepende sessies. We hebben in verschillende werkgroepen verkend waar de complexiteit zit in deze vraagstukken en verdiept wat er nodig is om hier stappen in te maken. Vraagstellingen zijn aangescherpt en er is een start gemaakt met het vormen van coalities rondom deze vraagstukken. Op 1 december gaan we hier op onze transitiedag weer mee door. En bewegen we toe naar het opzetten van concrete initiatieven.

Uiteraard kunnen we hier alle hulp en expertise bij gebruiken. Denk jij van toegevoegde waarde te kunnen zijn en wil je je inzetten voor een van de beschreven vraagstukken? Laat het ons weten via sophie@amsterdamsmartcity.com.

Amsterdam Smart City's picture #DigitalCity
Laura Meijering, Founder & Creative Director , posted

Unravelau

Featured image

Unravelau is a high-end fashion brand established in 2017 by the designer Laura Meijering who believes that you don’t have to sacrifice style in order to make conscious choices. While each collection is unique, they are all designed with care for the planet. Our garments are handcrafted in The Netherlands and made of natural and upcycled materials only. At Unravelau, we believe that every little step counts - together with you, we unravel the fashion industry. One garment at a time.

Laura Meijering's picture #CircularCity
Henrike Slob, Marketing Communications Lead at Impact Hub Amsterdam, posted

Circular Ecosystem Meetup

Featured image

Hoe zorg je ervoor dat je klant jouw duurzame circulaire product verkiest boven een mogelijk goedkoper alternatief? Wat is de behoefte van je klant, en hoe werkt zijn of haar uiteindelijke koopbeslissing? Wat is belangrijker: het product of het verhaal? Een cruciale vraag in de transitie naar een circulaire economie.

Hoe zorg je ervoor dat je klant jouw duurzame circulaire product verkiest boven een mogelijk goedkoper alternatief? Wat is de behoefte van je klant, en hoe werkt zijn of haar uiteindelijke koopbeslissing? Wat is belangrijker: het product of het verhaal? Een cruciale vraag in de transitie naar een circulaire economie.

Om ondernemers te helpen bij deze vraagstukken, organiseren we een circulaire meetup die volledig in het teken staat van Consumer Behaviour. Twee ondernemers openen de meetup en delen hun ervaring: Erik Toenhake, oprichter van Aarden, en Dorus Galema, oprichter van Gerrard Street. In het tweede gedeelte gaan we samen aan de slag met uitdagingen uit het publiek (lees hieronder hoe je je vraagstuk kan indienen!). We sluiten de meetup af met expert Jeroen van der Heijden, oprichter van IgnitedMinds. Hij geeft ons inzicht in de gedragspsychologie en besluitvorming van de klant en hoe dit werkt in de context van customer journeys en user flows.

Breng je casus in | Heb jij een duurzaam (en circulair) product, maar weet je niet hoe je je consument moet overtuigen? Dien je casus in vóór 16 november. Wij nodigen collega-ondernemers, beleidsmakers, circulaire experts en andere circulaire initiatiefnemers uit om mee te denken!

Datum

Het event vindt online plaats op 19 november van 15.00 uur tot 17.30 uur.

Programma

15:00 - 15:15 Welkom

15:15 - 15:45 Ondernemers Erik Toenhake en Dorus Galema nemen het woord + Q&A

15:45 - 16:45 Tips van Jeroen & Crowdsolve your challenge

16:45 - 17:15 Spreker Jeroen van der Heijden

17:15 - 17:30 Afsluiting

Sprekers

Erik Toenhake, oprichter Aarden

In 2010 lanceerde Erik Toenhake het eerste klimaatneutrale en eerlijk geproduceerde kostuum, met als doel om kleding eerlijker, schoner en duurzamer te produceren. Inmiddels heeft hij veel stappen gezet. Bij Aarden kun je kostuums leasen: na 2 of 3 jaar ontvangt Aarden de gedragen kostuums retour en zorgt voor verantwoord hergebruik of recycling. Op dit moment is Erik bezig met het ontwikkelen van een vegan pak, zonder dierlijke materialen.

Dorus Galema, oprichter Gerrard Street

Gerrard Street heeft een circulaire high-end koptelefoon met een leaseconstructie ontwikkeld. Ze zijn volledig modulair en daarom dus simpel te repareren. Gaat er iets stuk? Dan hoef je ‘m niet meer weg te gooien – Gerrard Street vervangt het onderdeel gratis. Van de beschadigde onderdelen maken ze weer nieuwe koptelefoons.

Jeroen van der Heijden, oprichter Ignited Minds

Ignited Minds is een team van specialisten op het gebied van gedragspsychologie, design thinking en customer journeys. Hun doel: slimmere en doelgerichte teams die betere klantervaringen realiseren en meer positieve impact maken, waardoor zij innovatie kunnen versnellen.

Doe mee

- Ontmoet collega-ondernemers en experts op het gebied van circulariteit in de Provincie Noord-Holland.

- Krijg waardevolle input vanuit verschillende invalshoeken voor je eigen vraagstukken en/of help (andere) ondernemers met jouw expertise.

- Krijg concrete tools om je klant beter te begrijpen.

- Maak impact en werk aan zaken waar je echt om geeft.

Circulair Ecosysteem

Dit event is georganiseerd door Impact Hub Amsterdam en de provincie van Noord-Holland. Zij werken samen om circulaire ondernemers met elkaar in contact te brengen om de transitie naar een volledig circulaire economie in 2050 te versnellen.

For the latest news and events on circularity in Noord-Holland, join our community on LinkedIn!

Henrike Slob's picture Online event on Nov 19th
Henrike Slob, Marketing Communications Lead at Impact Hub Amsterdam, posted

Inspiration Tour - The Circular Textile Chain

Featured image

Wil jij meer weten over hoe de circulaire economie eruit ziet in de modesector? Schrijf je in voor de online inspiratietour!

De textielindustrie behoort tot de meest vervuilende industrieën ter wereld. De oplossing voor de toenemende vraag naar textiel en het wegvloeien van verfstoffen en synthetische materialen in de bodem, is het toepassen van een circulair model voor het sluiten van de textielketen.

In de middag van 12 november maken we een online tour door een circulaire textielketen. We gaan met 3 bedrijven, die samenwerken in de textielsector, in gesprek over circulair ondernemen in de mode-industrie en wat er nodig is om de volgende stap te zetten.

Eerst delen de bedrijven hun kennis en ervaringen over de circulaire mode-industrie en daarna maken we concrete plannen om met elkaar de volgende circulaire stappen te zetten.

SPREKERS

Grondstoffen | Hendrik van de Vijver, HVC Groep

Onze eerste spreker vertelt over textielsortering en recycling als onderdeel van een breder recyclingsysteem. Hendrik van de Vijver is hoofd Recycling van de HVC Groep en directeur van de Plastics Sorting Plant in Heerenveen. De kerntaak van de organisatie is om afvalbeheer duurzamer en circulair te maken. Hendrik is als hoofd Recycling verantwoordelijk voor alle recyclingactiviteiten binnen het bedrijf en haar dochterondernemingen. Hierbinnen houdt Hendrik zich bezig met een groot deel van textiel (alle kleding, schoenen, beddengoed, stoffering, doeken, accessoires en knuffels) geschikt voor hergebruik in binnen- of buitenland, alsmede andere materialen die nagenoeg volledig als ruw materiaal recyclebaar zijn.

Textielverzamelaar | Hans Bon, Wieland

Hans Bon is directeur van Wieland Textiles, gespecialiseerd in het sorteren en upcyclen van afgedankt textiel. Wieland richt zich uitsluitend op textielrecycling, vanuit een lange traditie die teruggaat tot het verzamelen en sorteren van ‘lompen’ in de jaren zestig in Amsterdam. Voor Wieland zijn scherpe prijzen, eerlijke handel, gecertificeerd kwaliteitsmanagement, ketentransparantie en goede arbeidsomstandigheden, maar ook continu investeren in duurzame innovaties business as usual.

Yarn & Apparel Maker | Ellen Mensink, Bright loops

Bright loops laat zien hoe bepaalde afvalstromen kunnen worden gebruikt in ontwerpen en producten. Bright loops is een start-up die garens, breisels en vilt maakt van oud textielafval en er nieuwe mode & interieurartikelen van maakt. Om de markt te laten zien wat mogelijk is, hebben ze hun eigen lifestyle-merk gelanceerd; Loop.alife. Bright loops helpt ook andere mode- en interieurmerken om met hun eigen afvalstromen (of lokaal afval) aan de slag te gaan, om nieuw op maat gemaakt garen en circulaire breisels- en vilt producten toe te voegen aan hun collecties.

Dit event wordt georganiseerd in samenwerking met de provincie Noord-Holland.

Provincie Noord-Holland en Impact Hub Amsterdam werken samen om het circulaire ecosysteem in de provincie te versterken. Als onderdeel van deze samenwerking organiseren we verschillende evenementen en masterclasses.

For the latest news and events on circularity in Noord-Holland, join our community on LinkedIn!

Henrike Slob's picture Online event on Nov 12th
Communication Alliance for a Circular Region (CACR), posted

A wealth of opportunities in the new circular reality

Featured image

Data is the oxygen that the circular economy thrives on: part 1. This article is an initiative of Amsterdam University of Applied Sciences | City of Amsterdam | Amsterdam Economic Board | Amsterdam Smart City | Metabolic | AMS Institute. Together we are working to accelerate the circular economy in the Amsterdam Metropolitan Area, sharing practical stories for and about entrepreneurs and businesses. As a Communication Alliance for a Circular Region (CACR).

We are on the way to the circular economy becoming the new normal. Numerous organisations in the Amsterdam Metropolitan Area are already hard at work on circular initiatives. However, we can only take significant strides and make these initiatives profitable if we are smarter with data. In the first part of this series we will explain what the circular economy really is and the opportunities that it affords us. Scroll down for Dutch!

Less waste, fewer raw materials and a reduction in CO2 emissions

The circular economy is a new economy. As part of it, we consume and produce responsibly, respecting the limits of our planet and keeping an eye on justice and social values. In a circular economy we do not produce waste, but rather re-use existing raw materials on a massive scale and to the highest possible quality. In doing so, we use fewer new raw materials and the value of products, resources and raw materials is preserved within our economic system for as long as possible.

In a circular economy we have moved away from the destructive ‘take-make-waste’ system. We protect the scarce raw materials that we depend upon, for example, for technology and the energy transition. And crucially, in doing so, we help to reduce global CO2 emissions. After all, more than half of global CO2 emissions are now the indirect result of our consumption habits and the associated production of resources and goods. On top of that, our traditional consumption habits have contributed to the exploitation of workers in far-off countries – be it in mining operations or the clothing industry. Another important consideration is that the circular economy can actually boost employment within the region, as more jobs will be created in the repair and processing sector.

Availability of materials

Contributing to the success of a circular economy is not only a socially responsible action and good for your reputation: your entire company can benefit from it. A key example is in securing the availability of resources in the long term and integrating this new, circular way of working into your new or existing business model. By operating in a circular way, your company becomes more future-proof.

For example, by reusing raw materials and products, you are less dependent on complex international logistics chains – a factor that has been of particular relevance during the coronavirus crisis. As a result of the crisis, a large number of production facilities around the world were forced to close, causing international trade to move – temporarily or otherwise – to local markets.

Another important reason to operate with circular principles is that customers – governments, businesses and consumers – will place increasingly higher demands on your company. For example, the City of Amsterdam’s goal is that 10% of its procurement must be circular by the end of 2022, and that all procurement conditions and contracts in the built environment should be circular by the end of 2023. The City is also working on a monitoring platform that uses many types of data to measure the extent to which Amsterdam is already circular, highlighting the areas in which things are going well or need to improve. More and more organisations are also signing up with Inkopen met Impact (‘Procurement with Impact’), an initiative launched by the Amsterdam Economic Board that stimulates circular and sustainable procurement and in which data also plays an important role. The market for circular products is going from strength to strength in the Amsterdam Metropolitan Area: if you are already active in that market, you will find it easier to establish a strong foothold.

Circular chains and circular examples

Larger companies that have already made part of their chains circular have certainly found that they have a strong business case on their hands. Excellent examples include Auping, which gives used mattresses a second life, and Signify, which offers Circular Lighting as a service. In fact, more and more companies are following suit by also offering their products as a service. It is an ideal business model for the circular economy, as customers pay for the use of a product rather than the ownership of it. As a supplier of this service, you are incentivised to produce a sustainable product, parts of which are easily replaceable.

Additionally, there are already many successful companies selling products that consist entirely of recycled materials – consider bags that are upcycled from old fire hoses, or advertising banners or plant pots made from recycled plastic.

Data is essential to the success of the circular economy

Tempering these successes, in 2019 the Netherlands Environmental Assessment Agency noted that it is difficult for new circular initiatives to break through. Indeed, there is still room for improvement. What can help? We believe data is the key. Armed with data, we can monitor the effect of adjustments and connect supply and demand in the circular economy. It is for good reason that data is regarded as the circular economy’s oxygen. In the next article we will explore three reasons for approaching this in a smarter way. Then we will show you what you can do yourself, and share the experiences of other circular businesses.

This article is an initiative of Amsterdam University of Applied Sciences | City of Amsterdam | Amsterdam Economic Board | Amsterdam Smart City | Metabolic | AMS Institute. Together we are working to accelerate the circular economy in the Amsterdam Metropolitan Area, sharing practical stories for and about entrepreneurs and businesses. We invite everybody to join the discussion on amsterdamsmartcity.com.


Dutch Version

Volop kansen in de nieuwe circulaire werkelijkheid

Data zijn de zuurstof van de circulaire economie: deel 1

De circulaire economie wordt het nieuwe normaal. In de Metropool Amsterdam werken tal van organisaties al hard aan circulaire initiatieven. Maar pas als we slimmer omgaan met data, kunnen we écht grote stappen zetten en deze initiatieven winstgevend maken. In deze eerste aflevering van een serie leggen we uit wat de circulaire economie eigenlijk is en welke kansen die met zich meebrengt.

Minder afval, minder grondstoffen, minder CO2

De circulaire economie is een nieuwe economie, waarin we op een verantwoorde wijze consumeren en produceren, met respect voor de grenzen die de aarde ons stelt en oog voor rechtvaardigheid en sociale waarden. In een circulaire economie produceren we geen afval en hergebruiken we op grote schaal bestaande grondstoffen op een hoogwaardige manier. Daardoor gebruiken we minder nieuwe grondstoffen en blijft de waarde van producten, materialen en grondstoffen zo lang mogelijk behouden voor ons economisch systeem.

In een circulaire economie hebben we afscheid genomen van het destructieve take-make-waste-principe. We beschermen schaarse grondstoffen die we bijvoorbeeld nodig hebben voor technologie en de energietransitie. En, ook niet onbelangrijk, we helpen de wereldwijde CO2-uitstoot te verminderen. Nu is namelijk meer dan de helft van de wereldwijde CO2-uitstoot indirect het gevolg van ons consumptiegedrag en de daarbij behorende productie van materialen en goederen. Daarnaast draagt ons huidige consumptiegedrag bij aan de uitbuiting van arbeiders in verre landen, zoals in de mijnbouw of de kledingindustrie. Tegelijkertijd kan de circulaire economie juist zorgen voor een nieuwe impuls van de werkgelegenheid in de regio, doordat er meer banen nodig zijn binnen de reparatie- en verwerkingssector.

Beschikbaarheid materialen

Werken aan een circulaire economie is niet alleen maatschappelijk verantwoord en fijn voor je reputatie: je hele bedrijf profiteert ervan. Je verzekert jezelf namelijk van de beschikbaarheid van materialen op de lange termijn en integreert die nieuwe, circulaire werkwijze in je bestaande of nieuwe businessmodel. Je bedrijf is dus toekomstbestendiger als je circulair gaat opereren.

Bijvoorbeeld omdat je door grondstoffen en producten her te gebruiken, minder afhankelijk wordt van complexe internationale logistieke ketens — wat door de huidige coronacrisis extra interessant is. Als gevolg hiervan lagen er wereldwijd immers flink wat productiefaciliteiten noodgedwongen stil en verplaatst de internationale handel zich (al dan niet tijdelijk) naar lokale afnemers.

Een andere belangrijke reden om circulair te gaan opereren is dat klanten, klanten — overheden, bedrijven én consumenten — steeds hogere eisen aan je stellen. Zo wil de gemeente Amsterdam dat in 2022 tien procent van de inkoop circulair is en dat in 2023 alle inkoopvoorwaarden en -contracten in de gebouwde omgeving circulair zijn. Ook werkt de gemeente aan een monitor die allerlei data gebruikt om te meten in hoeverre Amsterdam al circulair is en op welke vlakken het wel of juist niet goed gaat. Daarnaast sluiten steeds meer organisaties zich aan bij Inkopen met Impact, een initiatief van de Amsterdam Economic Board dat circulair en duurzaam inkopen stimuleert, ook daarbij speelt data een belangrijke rol. Binnen de Metropool Amsterdam groeit de markt voor circulaire producten dus rap: als je nu al actief bent op die markt is het makkelijker om daar een stevige positie te verwerven.

Circulaire ketens en circulaire voorbeelden

Grote bedrijven die een deel van hun ketens circulair hebben gemaakt hebben al een goede business case in handen. Neem Auping, dat matrassen een tweede leven geeft, en Signify, dat met Circular Lighting verlichting als dienst aanbiedt. Ook steeds meer andere bedrijven bieden hun producten ‘as-a-service’ aan. Het is een ideaal business model voor de circulaire economie. Klanten betalen dan voor het gebruik van het product, in plaats van voor het bezit ervan. Als leverancier van deze dienst heb je dus een extra prikkel om een duurzaam product te maken, waarvan onderdelen goed vervangbaar zijn.
Daarnaast zijn er al flink wat succesvolle bedrijven die producten verkopen die volledig uit hergebruikte materialen bestaan. Denk aan tassen gemaakt van oude brandweerslangen of reclamedoeken of plantenbakken van gerecycled plastic.

Data belangrijk voor succes circulaire economie

Het Planbureau voor de Leefomgeving stelde vorig jaar echter vast dat nieuwe circulaire initiatieven maar moeilijk doorbreken. Het kan dus nog beter. Hoe? Met data. Met data kunnen we het effect van aanpassingen monitoren en vraag en aanbod in de circulaire economie aan elkaar verbinden. Niet voor niets worden data ook wel de zuurstof van de circulaire economie genoemd. In het volgende artikel geven we je drie redenen om hier slimmer mee om te gaan. Daarna laten we zien wat je zelf kunt doen en delen we de ervaringen van circulaire ondernemers.

Deze artikelenreeks is een initiatief van Hogeschool van Amsterdam | Gemeente Amsterdam | Amsterdam Economic Board | Amsterdam Smart City | Metabolic en AMS Institute. Samen willen zij de circulaire economie in de Metropoolregio Amsterdam versnellen met praktische verhalen voor en over ondernemers en bedrijven. We nodigen iedereen uit mee te doen met de discussie op amsterdamsmartcity.com

Communication Alliance for a Circular Region (CACR)'s picture #CircularCity
Jochem Kootstra, Lecturer at Amsterdam University of Applied Sciences, posted

Amsterdam op weg naar een klimaatadaptieve stad

Hoe bereiden we Amsterdam voor op het klimaat van nu en morgen? De gemeente ziet risico’s én kansen in klimaatverandering en extreem weer. Tijdens het ‘Road to Climate Adaptation Summit’-webinar spraken onder andere Cora van Nieuwenhuizen (minister van Infrastructuur en Waterstaat), Joris Ivens (wethouder gemeente Amsterdam) en Tom Schoenmaker (Hogeschool van Amsterdam en Waternet) over innovatief klimaatwerk in uitvoering. Het HvA-project De infiltrerende stad was daar een van. Met als doel: wereldwijd inspireren.

Bekijk webinar: https://youtu.be/6caDW-B0iF0

Minister Van Nieuwenhuizen opende het webinar met de noodzaak snel te handelen: ‘We zien de effecten om ons heen: droogte, overstromingen, vaker storm, opwarming van de aarde en zeespiegelstijging. We zitten nú in de penarie, dus we moeten ook nú wat doen.’ De woorden werden versterkt door wethouder Joris Ivens door de mens centraal te zetten: ‘De mens is onderdeel van de natuur, maar helaas verpesten we die natuur ook heel snel. Daarom moeten we klimaatverandering tegengaan en strijden voor een klimaatbestendige samenleving. Dat doen we als stad door allemaal innovatieve projecten te starten.’

INFILTRERENDE BESTRATING: WERELDWIJDE INNOVATIE
Een van die innovatieve projecten die tijdens het webinar werd behandeld om kennis en ervaring wereldwijd te delen, is het HvA-project omtrent infiltrerende bestrating. Met die bestrating voorkom je namelijk wateroverlast en kan je water bewaren voor droge periodes. Klimaatadaptief en volledig circulair. Projectleider Ted Veldkamp: 'Met infiltrerende bestrating kan regenwater beter weg lopen in de grond. Het water gaat door poreus gemaakte stenen of door de brede voegen die tussen de stenen liggen. Bovendien houdt het systeem dat onder de bestrating wordt aangelegd het water langer vast. Hiermee ontlasten we het riool, verhogen we de opvangcapaciteit en gebruiken we dat water voor planten en bomen.'

PROEF IN DE KROMME MIJDRECHTSTRAAT IN AMSTERDAM
De infiltrerende bestrating is inmiddels al uitvoerig en succesvol getest. Zo ook op de Kromme Mijdrechtstraat in Amsterdam. Onderzoeker en uitvoerder Tom Schoenmaker: 'Onder de grond zijn allerlei sensoren aangebracht in putjes. Daarmee meten we de waterstand. We kunnen gerelateerd aan een bui meten hoe de water door het constructie trekt. Daarnaast zitten de sensoren in de riolering, waarmee we precies kunnen zien hoeveel water waar terechtkomt. Daarnaast meten we ook met peilbuizen de grondwaterstand, om te weten in hoeverre die wordt aangevuld. En dat is heel interessant in relatie tot droogteproblemen, zoals droogvallende funderingen en bomen die onvoldoende water krijgen.'

De proeven worden in november opgeschaald met behulp van HvA-studenten van de minor Klimaatbestendige stad. Met de kennis die zij tijdens de minor opdoen, voeren zij de testen samen met de onderzoekers uit.

EEN CIRCULAIRE BESTRATING
Voor de bestrating is gebruik gemaakt van diverse innovatieve producten. Zo wordt onder andere de Zeer Open Afval Keramiek-klinker (ZOAK) toegepast. Deze klinkers fungeren met hun absorberende werking als een spons die water opneemt, vasthoudt en weer doorlaat. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van een AquaBASE fundering, die zorgt dat het water wordt gefilterd en opgevangen. Zowel de klinker als de fundering bestaan uit circulaire materialen. De klinkers zijn gemaakt van keramisch afval en voor de fundering is het residu van verbrand restafval gebruikt. Dat biedt weer extra waarde om klimaatveranderingen tegen te gaan.

Webinar en Klimaatwerk in uitvoering
Het praktijkonderzoek maakt deel uit van het project Klimaatwerk in uitvoering. HvA werkt daarin samen met partners Building Changes en MKB INFRA.
Het webinar is onderdeel van een serie events omtrent een klimaatadaptief Amsterdam, op weg naar de internationale Climate Adaptation Summit op 25 januari 2021. Hier presenteren leiders van over de hele wereld gezamenlijk een agenda met concrete acties die de wereld voorbereiden op klimaatverandering, om weerbaarder te zijn tegen het jaar 2030.

https://www.hva.nl/urban-technology/gedeelde-content/nieuws/nieuws/2020/11/amsterdam-op-weg-naar-een-klimaatadaptieve-stad.html

Jochem Kootstra's picture #CircularCity
Jochem Kootstra, Lecturer at Amsterdam University of Applied Sciences, posted

Repurpose: kinderwagen wordt zeepkist

HvA-studenten werken samen met bedrijven aan een nieuwe bestemming voor gebruikte producten en materialen.

Gebruikte stoffen van een tentoonstelling uit het Rijksmuseum en Bugaboo-kinderwagens waar de kinderen niet meer in passen. Het zijn materialen en producten die te waardevol zijn om weg te gooien na gebruik. We kunnen ze namelijk een herbestemming geven. Dat weten HvA-studenten Product Ontwerpen maar al te goed: zij deden in samenwerking met bedrijven onderzoek naar nieuwe ontwerp-, productie- en businessmodelstrategieën voor dit soort ‘Repurpose’-toepassingen. “Laten zien wat er allemaal mogelijk is, dat levert inspiratie op!”

CIRCULAIR PRODUCT ONTWERPEN
Een (deel van een) object opnieuw gebruiken met een ander doel, dat is Repurpose. Het is een interessante optie voor reststromen die te waardevol zijn voor recycling of zelfs verbranding. Bij Repurpose gaat de waarde, die in het productieproces of tijdens de gebruiksfase aan het materiaal is toegevoegd, niet verloren. De unieke vorm, kleur of samenstelling van een voorwerp wordt bijvoorbeeld behouden in een nieuw product.

De leerroute ‘Product Ontwerpen’ is verbonden aan het lectoraat Circulair ontwerpen en ondernemen, waarin Repurpose centraal staat. De nieuwe lichting afstudeerders ontwierpen verrassende circulaire producten, en presenteerden hun resultaten in een interactieve digitale sessie aan hun opdrachtgevers: onder andere Rijksmuseum en Bugaboo.

BUGABOO-KINDERWAGEN WORDT BOLDERKAR
Kinderen groeien al snel uit de kinderwagen. Zonde, het zijn prijzige producten die je maar kort gebruikt. Met die gedachte werkte Bugaboo (producent van duurzame kinderwagens) samen met HvA-student Stern Gelein om een nieuw leven te geven aan de kinderwagen. Stern: “Ik heb van de Bugaboo Bee-kinderwagen een bolderkar gemaakt, voor wanneer de kinderen groter worden. Daarmee blijft Stern dichtbij de doelgroep, branding en markt. En dat wordt gewaardeerd door Bugaboo. “Naast dat de materialen worden hergebruikt, levert het nieuwe handel op. En nog een leuke bijkomstigheid: de tweedehandsmarkt van Bugaboo-producten wordt er kleiner door.” Aldus Mark Lepelaar, projectleider Repurpose.

De bolderkar is gebaseerd op het wiegje en 12 inch-wielen van de kinderwagen. Het onderstel is gemaakt van multiplex. De wagen kan compleet verkocht worden of geheel in lijn met de circulaire transitite: als een ombouwset voor de Bugaboo Bee-wieg van de klant zelf.

MEER BEWUSTWORDING CREËREN
HvA-afstudeerder Janne Jansen werkte samen met duurzaam bouwatelier Fiction Factory om stofresten die vrijkomen bij de productie in de stoffeerafdeling nieuwe waarde te geven. Maar ook om dit te verminderen. Tijdens het onderzoek kwam uit het project van de Rijksmuseum -tentoonstelling Caravaggio Bernini 800 meter reststof tevoorschijn en deze heeft Fiction Factory opgeslagen uit liefde voor het materiaal. Om dit productieafval in de toekomst te verminderen heeft Janne haar onderzoek hier op gericht.

Janne: “Ik heb het stappenplan ‘De kunst van het oplappen’ gevisualiseerd op een poster. Dit begint bij goede communicatie en keuzes bij alle betrokken partijen. Van te voren bepalen hoeveel stof je écht nodig hebt om reststoffen te voorkomen, is daar een van. Zijn die er toch? Dan helpt mijn stappenplan ook bij het correct inzichtelijk maken hiervan, van materiaal wegen tot documenteren en opslaan. Daarna behandel ik nog het bepalen van de waarde van de reststoffen en hoe je die uiteindelijk kunt toepassen.”

EDUCATIEPROJECTEN
De stoffen van het Rijksmuseum worden nu gebruikt in twee educatieprojecten waarbij studenten aan de slag gaan om deze her te gebruiken in onder andere de stoffering van poefjes naar ontwerp van Miranda Groen. Alles in samenwerking met studenten. “Het stappenplan dient in de basis voor elke afdeling in ons bedrijf en alle andere ondernemingen die met reststromen te maken heeft,” zegt Marije van Fiction Factory. “Met name het visuele aspect van het stappenplan is erg waardevol. De tastbaarheid maakt de opties overzichtelijker en keuzes makkelijker.”

FEEDBACK UIT DE PRAKTIJK
Alle digitaal aanwezige vakpartners zijn lovend over de waarde van Repurpose, maar zien ook uitdagingen. “Bewustwording is een ding”, aldus Marije van Fiction Factory. “In het geval van reststromen documenteren en opslaan, moet er wel bereidheid zijn bij medewerkers. Het kost extra werk, tijd, geld. Dat is extra lastig bij grote bedrijven die moeten communiceren tussen meerdere afdelingen. Er is een interne of externe prikkel nodig om die mindset te veranderen. Het vergt een lange adem.”

“Daarnaast ligt er een kans voor ons om een netwerk in Amsterdam te creëren om circulaire ambities bij elkaar te brengen en te versterken”, sluit Inge Oskam af, lector Circulair ontwerpen en ondernemen. Instanties die bezig zijn met Repurpose-toepassingen werken nu vaak nog versplinterd, terwijl ze samen de circulaire transitie verder kunnen brengen.

Jochem Kootstra's picture #CircularCity
Anna Vlassov, Student/Researcher , posted

Sustainability/Circularity Master Thesis

Dear expert,
In February I will start with my master thesis. Even though I have gained a lot of knowledge in academia about sustainability-related topics, I would now like to hear from YOU, the real experts in 'the field' which topics according to you are insufficiently explored and deserve more attention?

What is according to you missing in current studies, e.g. translation from academia to practice?

Rather than simply producing a thesis to conclude my masters I want to really contribute by creating something that is useful for practice and can make a change. Hence, your knowledge, expertise and potential examples of interesting cases/projects are very welcome!

Anna Vlassov's picture #CircularCity
Henrike Slob, Marketing Communications Lead at Impact Hub Amsterdam, posted

Fail Forward | The Food Edition

Featured image

At Impact Hub, we believe that failure and experimentation are essential to developing innovative businesses that make real impact. So for our popular Fail Forward event we invited three impact entrepreneurs to share stories about their challenges, experiments and, of course, what they learned along the way. Get inspired by our speakers and learn how to follow your dreams and overcome your least successful experiences!

Line-up
Kitchen Republic‘s founder Emma Veerhuis. Kitchen Republic believes that innovation no longer comes from large institutions and corporations but from the bottom up. That’s why it’s more important than ever that artisan food companies organize themselves in a smarter, more efficient way to increase their rate of success. They therefore, created a one-of-a-kind platform that fuels food entrepreneurs with insider knowledge, a powerful industry network and with an accessible work, production, and meeting space in Amsterdam-West.

Program
19:30 Registration
20:00 Speakers & Q&A

Henrike Slob's picture Online event on Oct 29th
Henrike Slob, Marketing Communications Lead at Impact Hub Amsterdam, posted

Normal is Over Documentary Screening + Q&A

Featured image

We are living in unprecedented times. We all know that the current pandemic will have an impact on entire societies and economies on an unparalleled scale. How this will unfold remains uncertain, but one thing we know for sure: normal is over. We’ve brought together filmmaker, Renée Scheltema, and the economist, Kate Raworth, to discuss this period of transition.

The New Normal Foundation and Impact Hub Amsterdam invite you to the virtual screening of the award-winning documentary, ‘Normal is over‘. Simultaneously screening in 10 different countries, the live stream will be followed by an unmissable Q&A with the filmmaker, Renée Scheltema, and the renegade economist, Kate Raworth. Creator of the internationally acclaimed framework, Doughnut Economics, Kate focuses on developing the economic mindset needed to address the social and ecological challenges facing our planetary household in the twenty-first century.

About ‘Normal is Over’

‘Normal Is Over’ is an award-winning documentary about humanity’s wisest responses to climate change, species extinction, resource depletion, income inequality and the intersections between these issues. The filmmaker, Renée Scheltema, takes off on an international journey searching for solutions. A film that connects the dots, it takes a good look at the financial and economic paradigm underlying our planetary problems, while offering various solutions to reverse the path of global decline. See the trailer here.

Details

16:00 – 18:00 – Screening ‘Normal is Over’
18:00 – 19:00 – Q&A with Renée Scheltema & Kate Raworth

Price: €10 (proceeds after costs will be donated to the New Normal Foundation to support their work and the creation of future impactful documentaries!)

Note: During the event, we will have an introduction and stream the documentary live, followed by the Q&A. For those who may not have as much time on the day, we will send you the link to the documentary 1 week before the event. You can watch it in your own time and then join the Q&A from 18:00 – 19:00 to dive deeper into these topics.

We’re looking forward to seeing you there!

Henrike Slob's picture Online event on Oct 14th
Henrike Slob, Marketing Communications Lead at Impact Hub Amsterdam, posted

Unpack Impact 2020

Featured image

Fundraising can be one of the most challenging activities for female entrepreneurs. Hear about the dos and don’ts of collaborating with financiers for societal change during Unpack Impact 2020!

According to a recent report by TechLeap, barely 5.7 percent of all investments in Dutch startups went to companies headed by women in the past ten years. This huge disparity translates into unequal investment amounts, where startups founded by men received an average of 5.6 million euros in 2018, compared to just 1 million euros going to those founded by women. While providing ALL entrepreneurs with funding opportunities is necessary for an equal and just market, mixed-gender teams also perform better. International studies show that startups and stakeholders that embrace diversity are more versatile and resilient. What’s more, investing in women-led endeavours generates double impact: more funding opportunities provided for more entrepreneurs leads to more social impact! It’s a win-win.

Keynote
Our special keynote speaker is Hedda Pahlson-Moller, founder and CEO of TIIME, addressing the Impact Imperative and adopting a values-aligned approach to mobilizing capital towards a more equitable future.
Hedda is a private investor, independent director, adjunct professor, and advisor on issues related to impact finance, sustainability and diversity management. Hedda is an active board member on funds and organisations working with and towards triple bottom line and positive societal impact. Her focus is on inclusion, gender-lens investing and climate change financing.

Cases
Mariah Mansvelt Beck, co-founder of YONI, a growing brand specialising in organic cotton tampons, pads and liners all while sharing knowledge on periods, as well as sexual and reproductive health in their fight for sustainable and equitable business. Mariah will discuss her experiences with investment and investors. It’s been quite a ride already and a lot of lessons learned, to share with entrepreneurs and investors alike.

Followed by a conversation with Bertrand van Leersum, investment manager at Borksi Fund, which invests in female entrepreneurs. The major banks of the Netherlands are the current investors in the fund, and they are looking for more investors, such as family offices. With his expertise in the field, Bertrand will discuss the importance of supporting women on their investment journeys.

Program
14:45 Virtual walk-in
15:00 Welcome by Tatiana Glad, Co-founder and director Impact Hub Amsterdam, on the learnings and opportunities for female entrepreneurs. And Ellen Oetelmans, Program Manager Amsterdam Impact, about the successful Amsterdam Impact 2019-2022 program.
15:10 Welcome & Keynote by Hedda Pahlson-Moller, followed by Q&A.
16.00 Conversations with Mariah Mansvelt Beck, co-founder of YONI, and Bertrand van Leersum, investment manager at Borksi Fund.16:40 Q&A
16:45 Closing

This event is powered by Amsterdam Impact & Impact Hub Amsterdam.Amsterdam Impact is a dedicated unit within the City of Amsterdam’s Economic Affairs department to support and strengthen the ecosystem for all impact enterprises. These range from startups to large corporations that tackle societal challenges through entrepreneurship and create both financial and social value. In addition, the programme pays special attention to enterprises that improve the quality of life in Amsterdam’s neighbourhoods. The Amsterdam Impact 2019-2022 programme is a follow up of a successful Social Entrepreneurship 2015- 2018 programme.

Contact details: <impact@amsterdam.nl>

Note: This is an online event, more information about tickets and the event can be found here

Henrike Slob's picture Online event on Oct 6th
Carolien Wiltink, Online Marketing manager at Seenons, posted

Yoghurt Barn bespaart 82% restafval door innovatieve startup

Afval scheiden geen nut? Zeker wel! In de pilot van Seenons en Yoghurt Barn hebben we mooie resultaten behaald. Van 2.000 liter restafval naar 360 liter in 1 week! Een besparing van 82%.
Een mooie kans voor Seenons om met Yoghurt Barn uit te breiden naar meer locaties. En daarmee impact te vergroten Door de bronscheiding van the yoghurt barn en het inzetten van fijnmazige logistiek zijn wij in staat om reststromen circulair te verwerken! Hiermee wordt de Co2 verlaagd en worden reststromen weer opnieuw gebruikt.

Carolien Wiltink's picture #CircularCity
Anne-Ro Klevant Groen, Marketing and Communications director at Fashion for Good Museum, posted

Meet the Innovators – The Journey of Cotton

Featured image

Meet the Innovators is back – your chance to meet the start-ups working at the cutting edge of sustainable fashion innovation! This time the spotlight will be on innovators that are shifting the needle towards more sustainable cotton – from production methodologies and techniques that have less impact on people and the planet, to ensuring this product can be traced from source to retail. Register your spot for this virtual event!

Meet the Innovators is back - your chance to meet the start-ups working at the cutting edge of sustainable fashion innovation! This time the spotlight will be on innovators that are shifting the needle towards more sustainable cotton - from production methodologies and techniques that have less impact on people and the planet, to ensuring this product can be traced from source to retail.

We're excited to have Franck Belochi, President at Calvin Klein Product for PVH Europe as a keynote speaker for this event! Franck leads the design, merchandising, development and production functions for CALVIN KLEIN apparel, footwear and accessories product for Europe, and for CALVIN KLEIN JEANS product for Europe and Asia-Pacific.

For the first time we will be running this event as a physical/virtual hybrid, with 30 spots at our museum in Amsterdam to see Franck in person, as well as the ability to join virtually from around the world. If you want to attend virtually please register via this page. If you want to attend in person at Rokin 102, Amsterdam please click here to sign up via the physical event registration page.

Agenda

18:30 - Intro from Fashion for Good

18:40 - Keynote from Franck Belochi, President at Calvin Klein Product

19:00 - Innovator pitches + panel discussion

19:20 - Q&A

19:30 - Close

Innovators Pitching

GALY engineers cotton in labs, rather than farming. They grow cotton through the multiplication of cells directly into the cotton fibre (removing steps of traditional cotton plantation). As a result they can grow cotton without the use of pesticides or fertilisers, using considerably less water. They are developing a faster, cleaner, less resource intensive cotton cultivation method, which can be more cost effective than traditional cotton in future.

hydroCotton grows cotton in a sustainable way in their research lab in South London. The technology that they have developed specifically for cotton agriculture enables them to reduce the volume of water and fertiliser used by up to 80%. Their farms are equipped with a network of smart sensors allowing tracking of farm data in real-time. They grow pesticide-free cotton, employing alternative pest control methods.

InfiniChains is a traceability & sustainability tech company with a focus on green supply chains. Their platform - CREDIBLE, stitches fragmented supply chain data to provide a comprehensive end-to-end traceability for the textile value chain. CREDIBLE complements existing supply chain systems by providing end to end traceability, certification & compliance management and intelligence engine around sustainability.

Online event on Sep 30th
Jochem Kootstra, Lecturer at Amsterdam University of Applied Sciences, posted

DROOGTE EN WATEROVERLAST VOORKOMEN DOE JE ZO

Featured image

Hoe kan infiltrerende bestrating langdurig bijdragen aan een klimaatbestendige stad?

Mede door de droogte van de laatste jaren is infiltrerende bestrating weer een belangrijk aandachtspunt geworden bij gemeenten. Zulke bestrating laat namelijk niet alleen regenwater beter in de grond zakken, onder de weg kan het water ook worden vastgehouden voor drogere perioden. Dat kent wel een belangrijke uitdaging: onderhoud. “Beter onderhouden infiltrerende bestrating helpt klimaatdoelstellingen te behalen”, aldus Jeroen Kluck, lector Water in en om de stad aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA).

INFILTRERENDE BESTRATING
Veel gemeenten willen met name weten hoe je voorkomt dat infiltrerende bestrating op termijn dichtslibt. De bestrating moet namelijk regelmatig vrijgemaakt worden van onkruid, afval en bladeren om goed haar werk te blijven doen. “Dat bewijzen de oude infiltrerende bestrating ook”, concludeert Ted Veldkamp, onderzoeker en projectleider van onderzoeksproject De infiltrerende stad. “Wat je vaak ziet: locaties met lage infiltratiecapaciteit (hoeveel millimeter water er per uur de grond ingaat) hebben veelal te maken met verkeerde keuzes in beheer en onderhoud. Dat liet voor ons het belang zien van een betere langetermijnstrategie.”

TESTEN VAN BEHEER EN ONDERHOUD
“Wij testen het verschil in effect van reguliere en grondige reiniging”, gaat Veldkamp verder. “Denk bij reguliere reiniging aan periodiek vegen en bij grondige reiniging aan regelmatig gebruik van een hogedrukspuit of ZOAB cleaner (wegdekreiniger). Uit onze analyses blijkt dat de laatste twee methodes voor meer dan tien keer zoveel infiltratiecapaciteit zorgen en een langdurige werking van het systeem opleveren.”

TOOL VOOR WAARDEBEPALING
De overstap van reguliere reiniging naar grondige reiniging met bijvoorbeeld een ZOAB cleaner, zorgt wel voor meer werk en kosten. Maar is dat ook zo op de lange termijn? Met behulp van een eigen ontworpen mkba-tool (maatschappelijk kosten baten analyse) vergelijkt het onderzoeksteam diverse scenario’s om tot de meest kosteneffectieve aanpak te komen. Door te variëren met specifieke kenmerken, zoals methode onderhoud, deel of gehele straat infiltreren, omgevingsfactoren, mogelijke schadekosten, biedt de tool nieuwe inzichten.

“Daaruit blijkt dat infiltrerende bestrating, mits grondig gereinigd, maar liefst 20-30 jaar mee kan”, concludeert Veldkamp. Dat trekt de kosten op de lange termijn recht vergeleken met traditionele bestrating. Dit komt door onder andere verminderde schadekosten, hergebruik van groen water en het wegvallen van rioolkosten. “En daarnaast van belangrijke waarde”, voegt Kluck toe, “het maakt steden klimaatbestendig!”

BUDGET VOOR ONDERHOUD EN SAMENWERKEN
Veldkamp: “Onze grootschalige testen en de adviesrapporten zijn een begin, maar uiteindelijk moet er langdurig worden getest om het verloop van effectiviteit van de infiltratie te meten. Er moet dus niet alleen budget vrijgemaakt worden voor ontwerp en aanleg, maar ook voor goed onderhoud. En alles wat daarbij komt kijken: personeel, wie is waar verantwoordelijk voor. Daarom doen we workshops en andere sessies met gemeenten, mkb’ers en wegbeheerders, om hen wegwijs te maken in toekomstige aanpak en investering. Wegbeheerders moeten bijvoorbeeld nieuwe richtlijnen krijgen voor hoe ze de infiltrerende bestrating het beste kunnen onderhouden. Dit alles kost tijd en energie, maar alleen dan kan infiltrerende bestrating goed werken.”

DE WEEK VAN DE INFILTRERENDE STAD BIJ HVA
Hoe gaan we droogte en wateroverlast tegen? Tijdens De week van De infiltrerende stad van 14 t/m 18 september kom je hier meer over te weten. Van interviews tot praktijkproeven, de hele week staat bij HvA in teken van infiltrerende bestrating om steden klimaatbestendig te maken.
https://www.hva.nl/urban-technology/gedeelde-content/nieuws/nieuws/2020/09/de-stad-als-spons.html

Jochem Kootstra's picture #CircularCity
Jochem Kootstra, Lecturer at Amsterdam University of Applied Sciences, posted

De infiltrerende stad - Webinar

Featured image

Hoe gaan we in de stad om met wateroverlast door een sneller stijgende zeespiegel, nattere winters, heftigere buien en drogere zomers? Op 17 september presenteert het consortium van het project De Infiltrerende Stad haar onderzoeksresultaten over infiltrerende bestrating via een webinar. Nieuwsgierig naar twee jaar praktijkgericht onderzoek naar de effectiviteit, beheer en onderhoud én het op de markt brengen van infiltrerende verhardingen en onderliggende systemen? Meld je dan aan om deel te nemen aan het webinar.

TOEKOMST VAN INFILTRERENDE VERHARDINGEN
Tijdens het webinar presenteert Anne Leskens (Hogeschool Rotterdam) een overzicht van tot dusver beschikbare oplossingen voor aanleg en onderhoud van infiltrerende verhardingen. Ted Veldkamp (Hogeschool van Amsterdam) laat aan de hand van de resultaten van praktijktesten zien hoe doorlatende verhardingen functioneren in de praktijk. Floris Boogaard (Hanze Hogeschool) toont wat de bevindingen zijn van de proeven die zijn uitgevoerd aan de innovatieve oplossingen op de testlocatie Waterstraat in Delft.

Opgedane kennis en inzichten worden door Ted Veldkamp samengebracht in een passende marktstrategie. Dat maakt het mogelijk om nóg meer straten in Nederland te voorzien van deze innovatieve oplossingen, om op die manier lokale regenwaterinfiltratie te stimuleren.

HET WEBINAR
Het webinar start 17 september om 10.30 uur met een opening door Jeroen Kluck en een afsluiting om 12.30 uur door Rutger de Graaf.

SAMENWERKENDE PARTIJEN
De Infiltrerende Stad wordt in samenwerking met de volgende partijen uitgevoerd: Hogeschool van Amsterdam, Hogeschool Rotterdam, Hanzehogeschool Groningen, Aquaflow BV, Bufferblock BV, Building changes support, Drainvast, Germieco, Water Innovation Consulting (Hemels water), Markus BV, Ecologisch waterbeheer (Aqua Aurora), Van Gelder Aannemingsbedrijf, Gemeente Bergen, Gemeente Groningen, Gemeente Rotterdam en het Hoogheemraadschap van Delfland.

Het onderzoek is mede mogelijk gemaakt door SIA Raak-mkb financiering.

Jochem Kootstra's picture Online event on Sep 17th
Carolien Wiltink, Online Marketing manager at Seenons, posted

Je koffiedrab duurzaam laten ophalen, circulair verwerkt!

Ben of ken jij eigenaren van horecazaken en bedrijven waar wij kunnen helpen bij het gescheiden inzamelen van koffiedrab? Wij zijn op zoek en horen het graag in de comments.

Door met Seenons je afval - nee reststromen - gescheiden op te laten halen wordt het duurzaam opgehaald en circulair verwerkt. En kunnen hier weer mooie producten van worden gemaakt die anders zouden zijn verbrand.

Het inzamelen gebeurt uiteraard op de meest duurzame manier, want in samenwerking kunnen wij de koffiedrab in geheel Amsterdam ophalen met de elektrische wagens van onze partners GroenCollect BV en Pantar.

Van deze koffiedrab kunnen we heel veel mooie circulaire producten maken zoals bijvoorbeeld de zeep van Kusala Gifts of de personal care producten van Unwaste.

Samen maken we de cirkel rond!

Kijk voor meer informatie:
https://seenons.com/koffie/

Carolien Wiltink's picture #CircularCity
Tom de Munck, Content Marketeer at Amsterdam University of Applied Sciences, posted

BACK TO THE FUTURES – GLOBAL GOALS JAM ONLINE SYMPOSIUM

Featured image
This year marks the 5th edition of the Global Goals Jam. During these past five years, our community has grown substantially. We have had jammers participating in over 85 cities all over the world – that calls for a celebration. Therefore, we would like to invite you to join Back to the Futures, our very first online symposium!
With Back to the Futures, we officially kick off the Global Goals Jam 2020.

What? An online symposium in which we have invited long-term Global Goals Jam organizers and a facilitator to take the (virtual) stage. In a total of three rounds, these speakers will explore three topics that are key in designing for and with the Sustainable Development Goals:

1. Social and cultural bias in creative practices for sustainable development.
2. The shift in perspectives from human-centered design to design for life/design for the Sustainable Development Goals
3. Distance and desirability: health and well being in the communities of the digital age.

During each round, two to three speakers will share and discuss local perspectives from all over the globe on one of these topics between themselves – and together with you!

How? Simply post your questions in the chat next to the virtual stage – at the end of each round, we will do a Q&A. We encourage you to think along critically and share with us questions from your communities locally in order to foster inclusivity and diversity.

Why? With five years in the making, we wanted to give you the opportunity to connect more with our growing global community and think along with us about future Global Goals Jams. In these times of unprecedented uncertainty and with many being home-bound, it is – more than ever – important to embrace cross-cultural collaboration and design. By looking back on the experiences and insights from five years of Global Goals Jam, we can build sustainable futures together.

Where? The online platform Hopin. Get your free ticket here!

When? Wednesday, the 16th of September 2020, 12:00 until 14:00 CEST (local Amsterdam time).

After the symposium ends, you are more than welcome to stick around on the platform Hopin – it has some great networking options – so you can meet organizers and participants around the world. At 14:30 there will also be the option to dive in deeper into the projects we will work on in Amsterdam, by testing some freshly designed prototypes of our trainees. So stick around.

Speakers will be announced on our website shortly.

See you there!

Tom de Munck's picture Online event on Sep 16th
Amsterdam Economic Board, posted

Circular Economy Lab: Circulair inkopen van ICT

Featured image

In samenwerking met het Utrecht Sustainability Institute organiseert de Amsterdam Economic Board het 22ste Circular Economy Lab. Dit keer staan circulaire mogelijkheden voor ICT-apparatuur op de werkplek centraal.

Computers, servers en beeldschermen hebben een enorme impact op het milieu. Productie en gebruik kosten veel energie en de producten bevatten kritieke metalen. De korte afschrijvingsperiode zorgt jaarlijks voor de afdanking van miljoenen tonnen elektronische apparatuur, waardoor kritieke metalen snel op raken. Er is veel potentie voor slimmere en circulaire oplossingen, zoals levensduurverlenging. Maar in de praktijk wordt hiervan nog weinig gebruik gemaakt op de werkplek.

Tijdens het Circular Economy Lab: Circulair inkopen van ICT identificeren we samen met experts en koplopers de knelpunten en bepalen we hoe we circulaire oplossingen bereikbaar maken en opschalen. We richten ons daarbij op inkopende organisaties (inkopers, categorie- en contractmanagers, onderhoud en service rondom ICT) en op vendoren/leveranciers van ICT-apparatuur. Aan het einde van 2020 organiseren we een Circular Economy Lab over dataservers.

Het 22ste Circular Economy Lab gaat online om iedereen de kans te bieden erbij te zijn. Doe mee met de open paneldiscussies met experts. Deel eigen ervaringen, leer van elkaar en stel de vragen die jou verder helpen. Meld je nu aan.

Programma

 • Welkom | door Jacqueline Cramer, Utrecht Sustainability Institute, moderator van het Lab en Boardlid
 • Introductie Circulariteit en ICT: urgentie en cijfers | door Joppe van Driel, Utrecht Sustainability Institute

Sessie I Circulariteit en ICT: huidige stand van zaken

 • Pitch Best practice: Displays as a service | door Lowi Vervoorn, Schiphol
 • Paneldiscussie met: Christina Geierlehner (HP Inc.), Michel Strijker (Gemeente Almere), Lowi Vervoorn (Schiphol)
 • Onderwerpen:
  • Welke circulaire oplossingen voor werkplekapparatuur worden nu al toegepast?
  • Welke drempels ervaren inkopende organisaties?
  • Welke drempels ervaren vendoren/leveranciers?
  • Hoe kunnen we het inkoopproces verbeteren zodat (rendabele) circulaire oplossingen binnen bereik komen?

Sessie II Naar een bredere toepassing van circulaire werkplekapparatuur

 • Pitch Nieuwe MVI-criteria voor ICT hardware | door Klaas van de Sterren, Rijkswaterstaat
 • Paneldiscussie met: Sybren Bosch (Copper8), Robbert Hoefnagel (Green IT), Klaas van de Sterren (Rijkswaterstaat), Rudie de Vries (Gemeente Haarlem)
 • Onderwerpen:
  • Hoe ver kunnen we komen in circulaire oplossingen voor werkplekapparatuur?
  • Wat is hiervoor nodig? En waarom is dit belangrijk?
  • Wat kunnen we nu al veranderen?
 • Conclusies & vervolgacties
  door Jacqueline Cramer

Inkopen met impact

Inkopen met impact is een overkoepelend thema waaronder diverse initiatieven van de Board samenkomen. Met elke euro die je als organisatie uitgeeft aan producten en diensten, heb je de keuze voor het duurzamer, eerlijker of innovatiever alternatief. Daarmee is inkopen een belangrijke driver voor een slimme, groene en gezonde toekomst van de Metropool Amsterdam.

Amsterdam Economic Board's picture Online event on Sep 29th
Louise Holloway, Director , posted

Solar Decathlon Europe

Featured image

The Call for Cities for the Solar Decathlon Europe 2023 has been published. This would be a huge opportunity for Amsterdam to host this event to raise energy literacy.

#CircularCity
Kerstin Gerlagh, General Manager , posted

#NordicTalks Sustainable Fashion Days 2020 3rd Webinar Free event

Featured image

3rd WEBINAR 30 September 2020 | 15:00 – 16:30
WE KNOW NOW.| Awareness raising

We don’t know what we don’t know. Is this however something we can still claim about the secrets of fashion business? We should wear our values – clothes that are sustainably and ethically made, providing also those who make them a decent living.
Quality over quantity. Fashion can be used as a voice of CHANGE. What do you stand for?

Raising transparency, campaigning, social justice, spotlighting solutions and
bright ideas
The environmental impact of fashion
Social impact of fashion – Sweatshops #whomademyclothes #payup
Company values and importance of purpose
Role of campaigns and advertising – using fashion as a force for good

Online event on Sep 30th