Stay in the know on all smart updates of your favorite topics.
Ontmoet Beep for Help, een Amsterdamse sociale startup die ouderen en mantelzorgers hulp aan huis biedt.

Ontmoet Beep for Help, een Amsterdamse sociale startup die ouderen en mantelzorgers hulp aan huis biedt.
Ontdek hoe het idee ontstond, leer meer over digitale marketing en social media en discussieer mee over bedrijfscultuur. Ook vertelt Iconica, onze app ontwikkelaar, over de Beep for Help app.
Ondertussen zorgen wij voor fris en lekkere pizza en is er ruim gelegenheid om bij te praten met diverse mensen uit het veld. Fijn als je ook komt!
De inloop is vrij. Reserveren is fijn, dan weten we hoeveel pizza we verzorgen. Reserveren kan met onderstaande link of mail annebet@beepforhelp.nl
Wanneer: 07/06/2023
Tijd: 17:30
Locatie: Apollolaan 151
[Gecanceld] Hoe kunnen we met een taxshift de circulaire bouweconomie versnellen?

Helaas hebben we door omstandigheden dit event moeten cancelen. Iedereen die zich tot op heden heeft aangemeld, heeft hier als het goed is bericht op gehad. Heb je toch vragen hierover? We horen graag van je! Stuur me gerust een mailtje via jasmyn@price-ce.nl
Hoe kunnen we met een taxshift de circulaire bouweconomie versnellen?
Het onderzoek dat we recent met partners hebben uitgevoerd, laat zien hoe de taxshift de transitie naar een circulaire bouweconomie mogelijk maakt. Met de taxshift verschuiven we de lasten van arbeid naar vervuiling en verbruik. Hoe levert draaien aan de belastingknop 80% milieuwinst op?
Op 1 juni presenteren we bij Circl de opvallende resultaten van dit nieuwste onderzoek en reflecteren we hier samen op. Ervaar in dit interactieve programma dat we allemaal onderdeel uitmaken van de transitie naar een circulaire bouweconomie.
We spreken onder andere Sustainability Manager bij Fiction Factory Marije Remigius, Wavemaker met The Ex'tax Project Femke Groothuis, Programmamanager bij Goldschmeding Foundation Birgitta Kramer, Head Sector Advisory bij ABN AMRO Sander Van Wijk, Co-Founder Copper8 Cécile van Oppen, Senior Consulant bij Copper8 Sybren Bosch en Ingrid Zeegers, programmamanager bij PRICE.
Wil je hier graag bij zijn? Meld je hier aan via de website van Circl.
Lees meer over dit project op de website van onze partner Copper8.
Nature Assessments Solution: Introducing Link by Metabolic Software

This week, Metabolic launched its first SaaS solution: Link, by Metabolic Software!
After 10 years of helping organizations understand their impact on nature, Metabolic has created a way to automate this process to help more people faster.
Link enables companies to understand their impact and identify nature-related risks across their supply chain. It helps them mitigate negative effects, protect biodiversity, and find opportunities for sustainable initiatives
#natureassessment #LinkbyMetabolic
Top dag – Trots op projecten dag in Breda

Op 14 september gaan we naar Breda om een verder vervolg te geven aan de Nederlands-Vlaamse samenwerking tijdens de Trots op projectendag. Een festival voor de slimme stad dat je niet wilt missen!
Wil je weten waar je collega’s in Nederland en Vlaanderen mee bezig zijn? Op dit festival gaan we van elkaar leren, werken en doen. Je gaat naar huis met een hoofd vol goede ideeën en een binnenzak vol interessante visitekaartjes. We gaan met elkaar vervolgafspraken maken om met elkaar om samen de volgende stap te zetten om slimme, duurzame, democratische steden te bouwen.
Dat doen we voor Vlaanderen en Nederland samen. In totaal wonen hier 24 miljoen mensen in een van de dichtsbebouwde delen van de wereld. De opgaven in het fysiek en sociaal domein in het gebied zijn vergelijkbaar, de oplossingsroutes zijn soms op een inspirerende manier verschillend. De manier waarop digitalisering wordt ingezet ook. En dat biedt kansen om van elkaar te leren en samen te werken.
Die kansen zijn er omdat we buurlanden zijn, maar ook omdat we allebei zijn van de EU en daar zowel inhoudelijk als zakelijk kansen liggen die we kunnen benutten. Bijvoorbeeld door samen te werken in Europese projecten. Dat doen we in Breda, de stad die gelegen op de grens van Nederland en Vlaanderen, de bruggenbouwer kan zijn tussen deze twee markten.
Meld je nu aan voor de Trots op projecten dag!
Meld je aan als deelnemer | Meld je aan als (pitch)presentator
<strong>Datum en tijd:</strong> 14 september 2023 van 10.00 uur – 17.00 uur.
Locatie: STRND, Slingerweg 76, 4814 AZ Breda.
Voor vragen en/of opmerkingen mail naar zoe@future-city.nl.
Online Workshop: Get started with Data Visualization in Tableau

This is free online workshop. Sign up on Livestorm
In this free online workshop, you will learn the basics of Data Visualization and how to use it in your day-to-day.
In this 2 hours workshop you will learn:
✨ What Data Visualization is and how to use it
✨ The basics of Tableau and how to implement it in your day-to-day
✨ How to create your first Tableau chart and dashboard together
About this online workshop:
This online workshop will start with a 1-hour lecture to introduce the core concepts. You will then be onboarded on Le Wagon's e-learning platform and access the slides, a sum-up of key notions as well as exercises to keep practicing after the workshop.
About Le Wagon:
Le Wagon emerged in 2014 as one of the first tech bootcamps in France, offering web development and data science programs. Now, it has grown to a robust global community of tech talents with 45 Le Wagon campuses in Amsterdam, Berlin, Lisbon, London, Melbourne, Mexico, Montreal, Singapore, São Paulo, Paris, Tel Aviv, and other cities worldwide. With this expansion, Le Wagon has helped over 20,000 developers, data scientists, designers, and entrepreneurs start their new careers in tech. Eight years on, the school continues to inspire tech aspirants to find their path in the industry.
Pientere Tuinen

Pientere Tuinen is een 3-jarig project dat begin april 2023 is gestart. Tot eind 2023 kunnen nieuwe deelnemers aansluiten bij het grootste participatieproject in Nederland. Pientere Tuinen is een samenwerking van 7 publieke en private partijen.
De aanpak in Pientere Tuinen draait om drie samenhangende onderdelen.
1. Data verzamelen met een slimme sensor en een interactief/educatief dashboard van de eigen tuin voor de individuele inwoner,
2. Kwantitatief (data-analyse) en kwalitatief (interviews/surveys) onderzoek naar strategieën voor een gezonde leefomgeving en duurzame gedragsverandering,
3. Advies op maat aan bewoners over de inrichting en het beheer van de tuin
Het doel van Pientere Tuinen is een groenere, gezondere leefomgeving te creëren door het bewustzijn en de motivatie bij tuinbezitters te vergroten. Dat doen we door data te verzamelen, onderzoek uit te voeren en meer maatwerk te bieden in de advisering en voorlichting aan bewoners.
Enkele voordelen van uw deelname aan Pientere Tuinen op een rijtje
- Tuinbezitters krijgen een bodemsensor die drie jaar lang hitte, bodemkwaliteit en het vochtgehalte meet, waarvan resultaten zichtbaar zijn op een dashboard
- Tuinbezitters krijgen (mede op basis van de data) specifieke voorlichting voor het vergroenen van de tuin door middel van tuintips, stappenplan en mogelijke (wijk)workshops
- Deelnemende organisaties zijn onderdeel van het grootste participatieproject van Nederland met ca. 5.000 deelnemers en meetpunten door heel Nederland
- Deelnemende organisaties worden betrokken bij twee langdurige, landelijke onderzoeksprogramma’s naar motivatie voor vergroening en gedragseffecten van verschillende interventiestrategieën, en data-analyses van milieu- en gezondheidsaspecten
- Als organisatie bent je zelf als partner zichtbaar in een landelijke PR- en communicatiecampagne rondom het project.
- Je leert zelf binnen de community over structurele, duurzame vergroening met uw inwoners onder andere van de onderzoeksprogramma’s en andere projectpartners
City Deal Showcase Sittard-Geleen | ‘Slimme’ ontmoetingen en activiteiten in de ‘tuin van morgen’

Hoe zet je digitalisering en technologisering in voor ontmoetingen tussen inwoners? Hoe zorg je ervoor dat innovaties activiteiten in de wijk versterken en aanwakkeren? En hoe monitor je of de sociale cohesie ook toeneemt door de inzet van nieuwe middelen en oplossingen? Daarover gaan we in gesprek op 29 juni 2023 (13.00 uur – 16.00 uur) bij de Slimme Stad Showcase van de Zeeheldenbuurt in Sittard-Geleen.
De gemeente Sittard-Geleen laat je tijdens dit bezoek haar unieke aanpak op gebied van burgerparticipatie zien. En we gaan met elkaar op zoek naar innovaties die de sociale cohesie tussen inwoners in een wijk bevorderen, versterken en monitoren in een pitchcarrousel.
Ben of ken je een innovatief idee? Kom dan pitchen op 29 juni 2023.
Ben je benieuwd naar de ‘Tuinman van morgen’ aanpak van de gemeente in deze wijk? En wil je leren hoe je met slimme toepassingen ervoor kunt zorgen dat inwoners elkaar vinden en helpen? En wil je weten hoe je samen met de inwoners een wijk kunt herontwikkelen? Meld je dan aan en kom naar de Slimme Stad showcase-excursie.
Meld je aan | Meld je aan voor het pitchcarrousel
Datum en tijd: 29 juni 2023 van 13.00 tot 16.00 uur.
Locatie: wordt aangekondigd, Zeeheldenbuurt, Sittard-Geleen.
Deze showcase maakt deel uit van het programma van de City Deal ‘Een slimme stad, zo doe je dat’. Wil je een overzicht van alle evenementen die vallen onder de City Deals ‘Een slimme stad, zo doe je dat’ en ‘Slim Maatwerk’? Klik hier.
City Deal Showcase Deventer | Samen werken aan Digitale Technieken voor de Fysieke Leefomgeving

Hoe zet je digitalisering en data in voor de stedelijke leefomgeving met een digital twin? En hoe zorg je ervoor dat iedereen daar dan (veilig) mee aan de slag kan?
Dit zijn een aantal van de grote vragen waar de bedrijven, onderwijsinstellingen en overheidsinstanties in Stadscampus de Kien in Deventer gezamenlijk aan werken. Je ontdekt tijdens deze showcase op 7 juni 2023 de digital twin van de Kien en ontmoet de mensen erachter. Aan de hand daarvan onderzoek je hoe jij aan de slag kunt gaan met data, zowel boven als onder de grond.
De Kien is de stadscampus van Deventer waar ondernemers van verschillende bedrijven en studenten samen optrekken in de digitale transitie. De digital twin van de Kien is tevens een van de showcases van de City Deal ‘Een slimme stad, zo doe je dat’.
Hoe zet je digitalisering en data in voor het verbeteren van de stedelijke leefomgeving? En hoe zorg je ervoor dat iedereen de tool begrijpt? We gaan op zoek naar antwoorden op Stadscampus de Kien in Deventer!
Wil jij ervaren hoe je datagedreven werken en digitale technieken, zoals een digital twin, inzet voor de fysieke leefomgeving? Kom dan op 7 juni 2023 naar Deventer en doe mee met <strong>De Kien experience</strong>. Deze dag staat in het teken van inspireren, activeren en verbinden van kennis en kunde rondom <strong>digitale technieken voor de fysieke leefomgeving</strong>.
Onze enthousiaste dagvoorzitter Rik Zeeuwen neemt je deze dag mee door het programma. Met verschillende activiteiten en toonaangevende sprekers, zoals wethouder <strong>Liesbeth Grijsen</strong>, wethouder van de gemeente Deventer, activistische ondernemer Ruud Koornstra en <strong>Caspar de Jonge</strong>, programmanager bij het ministerie van IenW. En uiteraard ga je het gebied in met excursies en bezoeken aan de verschillende locaties in het gebied. Daar deelt De Kien haar lessons learned en opbrengsten van de projecten Digital Twin, Kienergy en de fysieke transitie naar een stadscampus. Uiteraard is er genoeg tijd om te netwerken en kun je ervaren hoe digitale technieken onze wereldbeelden vormen.
Programma
10.00 uur: Opening van het programma door dagvoorzitter Rik Zeeuwen
10.05 uur: Opening door Liesbeth Grijsen (wethouder gemeente Deventer)
10.15: Showcase De Kien - Stadscampus en digitale technieken fysieke leefomgeving
10.30: De stedelijke transformatie van De Kien met behulp en gebruik van Digital Twin
10.45 uur Korte toelichting vervolg ochtend
10:45 uur: Pauze
11.00 uur : Deelsessies:
Deelsessie 1: Energietransitie: Kienergy
Data speelt een steeds centralere rol binnen bedrijven, gemeentes en ons persoonlijke leven. Maar hoe kan je data gebruiken voor een maatschappelijk doel? Bas Jan Kylstra (Topicus) en Erwin Bisschop (Inversable) nemen jullie mee in hoe zij data gebruiken om de warmtetransitie te versnellen binnen het platform Kienergy. Ze laten zien hoe zij hun data verzamelen, hoe deze data bewijst welke maatregelen werken (en welke niet) en hoe de data kan worden ingezet om mensen te motiveren. Hiermee maken ze met behulp data een positieve impact op de maatschappij!
Deelsessie 2: Digital Twin als fundament voor het integrale ontwerpproces van de fysieke leefomgeving
De Kien heeft de afgelopen maanden gewerkt aan een datafundament voor een integrale digital twin*. Graag nemen we je mee in de mogelijkheden van integraal ontwerpen en de meerwaarde van een digital twin in de verschillende fases van ontwerp tot beheer. Welke kansen biedt dit voor jouw werkgebied en hoe kun je een opgave, zoals hittestress of wateropslag dan het beste in een proces vormgeven?
*Bekijk deze video om een impressie te krijgen van een Digital Twin.
Deelsessie 3: Samenwerken aan een ‘Smart Bridge for the Future’
Een kijkje achter de schermen bij het project ‘Smart Bridge’ in de Kien. In de Kien werken we samen met gemeente, ingenieursbureaus en onderwijs (triple helix) aan de ontwikkeling van een nieuwe verbinding over de stadsgracht. Smart in deze fase is dat het samenwerken al helemaal vanaf het begin plaatsvindt. De resultaten van de opdrachten die de studenten onder begeleiding van de Kien partners uitvoeren zijn steeds de volgende stap in het proces. Tijdens deze sessie gaan we het gebied in. Aan de hand van een galerij loop je langs de analyse, visie en schetsontwerpen van de toekomstige slimme en duurzame verbinding.
12.00 uur: Lunch
13.15 uur: <strong>Lezing door Ruud Koornstra**
14.00 uur: Paneldiscussie met o.a. Liesbeth Grijsen (wethouder gemeente Deventer), Caspar de Jonge (ministerie van IenW) en Jan-Willem Wesselink (Future City Foundation)
14.30 uur: Pitchcarrousel met bedrijven die koploper zijn op gebied van datagedreven werken
15:15: Pauze
15.45: Deelsessies
Deelsessie 1: Grounded by data: Data, informatie en kennis voor klimaat in de Kien.
Data, informatie en kennis zijn het fundament voor effectief omgaan met klimaatverandering. In deze sessie zal Geert Roovers – lector Bodem en Ondergrond bij Saxion – je meenemen in de behoefte aan deze data, informatie en kennis. Samen met studenten van het Smart Sollution Semester van Saxion gaan we in deze interactieve sessie op zoek naar jouw behoefte aan data, informatie en kennis voor het omgaan met klimaatopgaven.
Deelsessie 2: Samen werken met data
Digitalisering verandert onze wereld en datagedreven werken wordt steeds belangrijker. We moeten slimmer en effectiever werken om alle opgaven en transities aan te kunnen. Al was het maar omdat er onvoldoende mensen zijn om straks al dat werk te doen. Digitalisering vraagt niet alleen om verandering binnen organisaties, maar ook een andere samenwerking tussen die organisaties. Jan Willem Wesselink zal op het podium in gesprek gaan met sleutelfiguren uit de Kien met een uitgesproken visie op dit vraagstuk. Uiteraard gaan ze hier ook graag over in gesprek met de zaal. (geen max personen)
Deelsessie 3: Hackathon 'Digital Twin meets Smart Bridge’ Deze sessie naar de Foyer (VR kan in de Brasserie de hele dag)
Met de informatie van de ochtend en inspiratie van de sprekers is het tijd om aan de slag te gaan. Hoe maken we de verbinding over de stadsgracht smart? Welke aspecten van ontwerp tot beheer en van gebruikersparticipatie tot omgevingsinformatie zijn waardevol om in de digital twin van de Kien te visualisatie voor verschillende doelgroepen? Tijdens deze brainstormsessie werken we multidisciplinair samen. Verschillende expertises en samen als bedrijfsleven, overheden en onderwijs. Jongprofessionals en ervaren senioren. Samen ga je aan de slag in deze sessie!
16:30 -17:30 Napraten onder genot van een drankje
Meld je aan als deelnemer
<strong>Datum en tijd:</strong> 7 juni 2023 van 9.30 uur - 17.00 uur.
<strong>Locatie:</strong> Stadscampus De Kien, Schouwburg Deventer, Leeuwenbrug 2, 7411 TJ Deventer.
Deze showcase maakt deel uit van het programma van de City Deal 'Een slimme stad, zo doe je dat'. Wil je een overzicht van alle evenementen die vallen onder de City Deals 'Een slimme stad, zo doe je dat' en 'Slim Maatwerk'? Klik hier.
Le Wagon Open House: Discover our bootcamps

Le Wagon Open House
Meet our team, learn more about our Web Development and our Data Analytics and Data Science Bootcamps, and discover our Amsterdam Campus!
Registration required on Eventbrite!
Meet our team, learn more about our Web Development and our Data Analytics and Data Science Bootcamp, and discover our Amsterdam Campus! The perfect opportunity to ask us any questions you have about learning new tech skills, our financing options, the application process, job outcomes, the community, and anything else you can think of!
Waag Open: The Silicon Passion

We hebben Big Tech massaal omarmd. Maar is het een warme omhelzing of verstikkende wurggreep? Kom op Witte Donderdag naar Waag Open en word getuige van een debat van evangelische proporties tussen tech nerds, technologie en gebruikers.
De dagen dat Big Tech, data-verhandelend en bubbel-creërend, ongestoord zijn gang kon gaan zijn voorbij. Maar echte spijt en verandering blijft uit. In The Silicon Passion gaat de Transmissie (David Schwarz en Derk Stenvers) op zoek naar een uitweg uit de put die technologie voor ze heeft gegraven. Op zoek naar een nieuwe relatie met Big Tech.
Hierbij halen ze inspiratie uit één van de belangrijkste verhalen over boetedoening: de kruisiging. Met Bachs’ Matthäus-Passion, live synthesizermuziek, audio- en video-technologie en een parade van kleurrijke personages zoeken ze wie of wat er precies aan het kruis genageld moet worden, en hoe de wereld er na een wederopstanding uit zou kunnen zien.
Waag Open
Elke eerste donderdagavond van de maand opent Waag haar deuren! Kom langs om te discussiëren en te doen. Want we gaan niet alleen in discussie over maatschappelijke thema's en de toekomst - je leert daarnaast ook altijd iets praktisch. Iets dat je altijd al hebt willen uitproberen, zoals de 3D-printer in het FabLab, of juist iets dat je nooit had verwacht, zoals uitpluizen hoe DNA in elkaar zit in ons biotech-lab. Waag Open vindt plaats in (een van) de maakplaatsen op de eerste en tweede verdieping van het historische Waaggebouw op de Nieuwmarkt.
Toegankelijkheid
Omdat het Waag-gebouw een beschermd monumentaal pand is, is het helaas niet voorzien van een lift. Dit evenement vindt plaats in de Makersguild op de eerste verdieping van het Waag-gebouw.
Mocht je krap bij kas zitten en wel graag aan dit evenement willen deelnemen, neem dan contact op met tanja [@] waag [punt] org.
Bijzondere samenwerking
In 2021 vroeg medialab SETUP aan meerdere kunstenaars om met behulp van de Matthäus Passion op zoekt te gaan naar inspiratie voor boetedoening en vergeving voor de zonden van big tech. De samengestelde groep van multidisciplinair theatercollectief de Transmissie en muzikant Rodrigo Ferreira zorgde voor een verpletterend eindresultaat met een livestream optreden vanuit Theater Kikker en Pakhuis de Zwijger in april 2021. De performance werd in 2022 doorontwikkeld en was o.a. te zien tijdens SPRING Festival en May Contain Hackers.
Tech Talk: 'Metaverse & de publieke ruimte'

Lopen we straks allemaal met een Augmented Reality-bril door de stad? Waarmee je in een oogopslag de route ziet die je moet lopen, of het social media profiel van jouw tegenligger op straat kunt zien? Hoe is het dan gesteld met onze privacy in de openbare ruimte? En als de fysieke en virtuele wereld zo met elkaar verbonden zijn, is het dan nog wel duidelijk of iets ‘echt’ is?
Praat mee over de kansen en uitdagingen van Extended Reality voor de publieke ruimte. Extended Reality is een verzamelterm voor Augmented Reality (AR), Virtual Reality (VR) en Mixed Reality (MR) waarmee virtuele 3D werelden kunnen worden gecreëerd.
De toepassingen van Extended Reality zijn volop in ontwikkeling. Het lijkt een kwestie van tijd voordat deze een rol gaan spelen in ons dagelijks leven. Zo is het denkbaar dat Augmented Reality-brillen ons gaan ondersteunen in het onderwijs en op de werkvloer. Daarnaast is het denkbaar dat bedrijven virtuele lagen en toepassingen op de publieke ruimte projecteren waardoor deze voor iedereen verandert.
Daarom gaan we in gesprek met experts, onderzoekers en Amsterdammers over de mogelijke en wenselijke rol van Extended Reality. Gezamenlijk zoeken we een antwoord op de volgende vraag: hoe blijft de publieke ruimte een plek van en voor iedereen?
Tafelgasten:
- Geert-Jan Bogaerts, Voorzitter van PublicSpaces
- Stefan Roolvink, Onderzoeker bij Rathenau Instituut
- Rivke Jaffe, Hoogleraar Stadsgeografie bij Universiteit van Amsterdam
- Esther Hammelburg, Hogeschool van Amsterdam
- Sebastiaan Crul, Onderzoeker bij FreedomLab
- Joris Haverkort, Director Microsoft Technology Center bij Microsoft
- Edo Haveman, Hoofd Public Policy Netherlands bij Meta
Moderatoren:
- Timo Nieuwenhuis, onderzoeker bij Digitalisering & Innovatie, Gemeente Amsterdam
- Harmen van Sprang, co-founder van de Sharing Cities Alliance
Slimme Stad Parade 2023 - 25 mei 2023 in Den Bosch

Er zijn zoveel smartcity-initiatieven dat je soms de bomen door het bos niet meer ziet. En daarom brengen we op 25 mei 2023 in 's-Hertogenbosch alle bomen bij elkaar. Wil je weten welke innovatieve smartcity-initiatieven er zijn die bijdragen aan een leefbare en slimme en sociale stad? Dan mag je de Slimme Stad Parade op 25 mei in het provinciehuis van Noord-Brabant in 's-Hertogenbosch niet missen!
Tijdens dit unieke evenement krijg je de kans om kennis te maken met alle smartcity-initiatieven in Nederland en Vlaanderen. Ontdek welke slimme oplossingen er zijn voor het sociaal domein en hoe we de verstedelijkingsopgaven van de toekomst kunnen oppakken. En leer wat digitalisering en technologisering betekent voor de maatschappelijke opgaven van vandaag.
Dus, wil je weten welke smartcity-initiatieven er zijn die bijdragen aan een betere wereld? Wil je het hele bos kunnen overzien? Kom dan naar de Slimme Stad Parade op 25 mei in het provinciehuis van 's-Hertogenbosch en laat je inspireren!
We starten om 11.00 uur met het officiële programma met een welkomstwoord door de provincie Noord-Brabant en de voorzitters van de twee stuurgroepen. Daarna volgen er pitches tot in de middag. Om 14.45 uur hebben we een theoretische break met professor Albert Meijer over hoe je innovatieve samenwerkingen opschaalt. Een onderwerp dat heel belangrijk is voor beide City Deals en alle andere smartcityinitiatieven.
Klik hier voor het hele programma.
Aanmelden voor de Slimme Stad Parade
Datum: 25 mei 2023, 10.00 - 17.00 uur (inloop 10.00- 11.00 uur). Aansluitend is er een smartcityfeest, waarvan de locatie nog bekend wordt.
Locatie: Provinciehuis 's-Hertogenbosch, Brabantlaan 1, 5216 TV 's-Hertogenbosch.
<strong>Kosten</strong>: Deelname aan de Slimme Stad parade is gratis, voor het feest en eten rekenen we een betaalde toegang.
Wil je op de ochtend van het evenement een badge ontvangen?* Meld je dan aan via de volgende link.
Aanmelden voor de Slimme Stad Parade
Praktische informatie
Parkeren: Je kunt het beste parkeren bij Transferium Pettelaarpark. Vanaf het Transferium is het ongeveer 10 minuten lopen naar het Provinciehuis. Meer info is te vinden op denboschregion.nl
OV: Vanaf het station 's-Hertogenbosch reis je of met een OV-fiets of met de bus. Bekijk hier alle bussen.
* Meld je je lastminute (vanaf 9.00 uur op woensdag 24 mei 2023) aan of meld je je ter plekke aan? Dan schrijven we je handmatig in met een blanco badge.
Open Call: Create impact with the European CommuniCity project!

Does your organisation work with vulnerable target groups in Amsterdam, or are you a tech company with great ideas for digital solutions for this group? Create tech applications together for the challenges of vulnerable communities during the European CommuniCity project.
From 28 February to 31 March, you can submit your proposal for one of the challenges to CommuniCity for a chance to win a €12,500 grant to test your idea in practice.
How does it work?
- Companies or organisations submit their proposal via the CommuniCity website;
- The submissions are assessed against the set criteria and thus the winners are selected;
- The winning entries receive a grant of 12,500 euros to develop and test their solution together with the target group in Amsterdam.
For more information about the project, the challenges for Amsterdam and application conditions check the website below!
Research Interview on Digitalization and Big Data in City Administrations

My name is Joe Calodich and I work as a researcher at Erasmus University Rotterdam in the research group Vital Cities and Citizens. I am currently looking for members of the city administrations in Amsterdam, Rotterdam, Prague, Tallinn, Vienna, Zurich, Brussels, or Munich who are interested in participating in a research interview.
The study which I am asking your participation for focuses on how large European cities have undertaken the digitalisation process of the public administration and how this process has affected the workings and the policies. I would also like to learn about some concrete examples on the use of big data related to this digitalisation process.
I hope to complete the interviews by the end of February 2023. Each interview will last between one hour and fifteen minutes and one hour and a half. The interview will be recorded and the content will be exclusively used for academic purposes (analysis, scientific publications, presentations, reports) and within the boundaries of the study’s goals. The gathered information will be treated by complying with anonymity and confidentiality criteria as defined in the social sciences regarding the use of personal information.
If you, or a colleague, is interested in participating, please send me an email at: 627583jc@eur.nl.
I look forward to hearing from some of you soon!
The State of the Internet 2023

On March 9 2023, it is once again time for The State of the Internet, a gathering to discuss the big issues of privacy, platformisation, self-determination and digital rights. This year's lecture will be led by writer, artist, journalist and technologist James Bridle (they/them). Bridle explores how radical technological models can decentralise power. The lecture is in English.
About James Bridle
James Bridle works as a writer, artist, journalist and technologist. Their artworks have been commissioned by galleries and institutions and exhibited worldwide. Bridle writes about literature, culture and networks and has been published in magazines and newspapers including Wired, the Atlantic, the New Statesman, the Guardian and the Financial Times.
With a background in computer science, they consider the question of what intelligence is. In the new book Ways of Being, Bridle considers the fascinating, uncanny and multiple ways of existing on Earth. They wonder what it means to be intelligent? Is it something unique to humans or do we share it with other creatures? And what can we learn from the intelligence of the natural systems that surround us?
About The State of the Internet
On 15 January 2019, Waag kicked off the first edition of The State of the Internet. Since then, we have been commemorating annually the moment when, for Amsterdam, the internet became accessible as a public domain. This year, it has been 29 years since the Digital City opened its doors and the internet became publicly accessible. During the first edition in 2019, professor of media and digital society José van Dijck delivered the lecture, zooming in on the role of platforms in our public space. In 2020, Jaap-Henk Hoepman, expert on privacy by design, addressed our digital identity. In 2021, Sennay Ghebreab spoke about bias in algorithms. In 2022 Nani Jansen Reventlow, award-winning human rights lawyer specialising in strategic litigation at the intersection of human rights, social justice and technology delivered the lecture.
Missed the previous lectures? You can find them here (all in Dutch):
- The State of the Internet 2019
- The State of the Internet 2020
- The State of the Internet 2021
- The State of the Internet 2022
The State of the Internet 2023 is organised by Waag, SIDN, the SIDN fund and the Amsterdam Public Library (OBA), Singel Uitgeverijen and De Groene Amsterdammer. For years, the SIDN Fund has supported internet initiatives that shape a strong internet in which public values are safeguarded. Money should not be a barrier in learning about ways to improve our internet. If the admission fee prevents you from attending, email puck@waag.org, so we can make sure you can attend The State of the Internet.
Responsible digitalisation challenge: How to make digital systems more human-centric?

Technological and innovative developments are moving faster than ever before. As a government, you want and need to keep up with these developments. At the same time, the use of digitalisation and data often leads to undesired results, increasing the distance between citizens/entrepreneurs and the government.
The municipality of Haarlemmermeer is shifting her focus from 'the system is central, people have to become more digitally savvy to 'people are central, our systems have to become human-centric’. The underlying question is: how do you really put people at the centre of digitalisation and the design of digital systems?
Do you want to know more or contribute to this challenge? Contact me via sophie@amsterdamsmartcity.com or let me know via the comments below.
Project’s current phase
Jeroen Brink and Christine Groothuis from the municipality of Haarlemmermeer introduced this challenge to the Amsterdam Smart City network on the 7th of November, 2022. During a co-creation session, we discussed that there are two main elements of this complex challenge that we would like to focus on. On the one hand, we’re talking about a radical and fundamental shift. A different way of thinking within governmental institutions. This shift requires a more philosophical and substantive conversation about how we would like our digital public space and systems to look like. But on the other hand, we want to think big but also start small. Therefore, the municipality of Haarlemmermeer would like to embrace a real-life case to bring human-centred digital systems to life.
On the 1st of December, we organised a follow-up session with Amsterdam Smart City partners. During this session, Max Kortlander (Waag) presented the Public Stack. This project puts the public value at the centre to create open, democratic and sustainable digital public spaces. Following this introduction, we did a futures-thinking exercise led by Sacha van Tongeren (Kennisland), to think about how we want the digital public space to look like in the future. And additionally, we used empathy maps to synthesize our collective knowledge about our audience, which brought us closer to a common understanding of who they are.
Climate Actions Systems is #hiring a remote Executive Director AND a remote Climate Project Manager!

Climate Action Systems is a non-profit organization uniting efforts to resolve the climate crisis by creating a powerful network of impact. Our Planet app is a platform that connects its users with people, ideas and resources to help them make progress toward their climate goals. Our mission is to reverse climate change in a single generation through the connective and catalyzing power of Planet. Our focus is on community activation—creating effective collaboration among disparate groups and individuals pursuing a climate goal that none can reach alone.
Learn more about each position below.
Executive Director description: https://lnkd.in/gCimme83
Climate Project Manager description: https://lnkd.in/gxAJYgkK
We look forward to your application 😄
Waag Open: Black Mirror Stories

Speel mee met Black Mirror Stories van kunstenaar Roos Groothuizen, een kaartspel geïnspireerd op het bestaande spel Black Stories en de populaire serie Black Mirror. Lukt het jou om ze te ontrafelen?
De afgelopen jaren zijn de grootste spelers in de technologie, waaronder Facebook, Google en TikTok in opspraak geraakt door allerlei schandalen. Hun diensten zouden schadelijk zijn voor onze gezondheid, ons zelfvertrouwen, onze kennis en de democratie.
Digitale technologie is gigantisch en ontwikkelt zich zo snel, dat politici er maar weinig grip op krijgen. Zelfs de ontwikkelaars van de technologie zeggen dat ze “niet wisten waar ze aan begonnen” voordat alles uit de hand liep. Zo heeft onder andere de bedenker van de like-knop spijt van zijn uitvinding.
Hoe zouden die negatieve gevolgen in de toekomst voorkomen kunnen worden?
Het bedenken van verhalen en fantasieën heeft ons vaak geholpen bij dit vraagstuk. (Science-fiction)verhalen vormen tastbare voorbeelden die we in gesprekken, ontwerpen en zelfs wetsvoorstellen gebruiken om recente en toekomstige gebeurtenissen te kunnen begrijpen en in te kaderen. Door scenario’s te bedenken, kun je de consequenties van (bijvoorbeeld) technologie tastbaar maken.
Het spel Black Mirror Stories bestaat uit geïllustreerde kaarten met dystopische, tech-gerelateerde raadsels. In deze workshop creëer je na het spelen van het spel ook je eigen scenario’s door Black Mirror Stories te bedenken.
Black Stories is een kaartspel met gitzwarte raadsels. Een speler heeft een raadselkaart vast en de andere spelers moeten raden wat er met het personage in het verhaal mis is gegaan door ja/nee-vragen te stellen.
Black Mirror is een televisieserie. Elke aflevering is een ander verhaal waarin technologische ontwikkelingen van deze eeuw centraal staan.
Programma
19:15 deur open
19:30 - 19:40 welkom & introductie door Waag
19:40 - 19:50 introductie door Roos Groothuizen
19:50 - 20:00 start spel Black Mirror Stories
20:15 - 21:00 workshop: bedenk je eigen toekomstscenario
21:00 - 22:00 terugkoppeling, napraten en borrel
Over de kunstenaar
Roos Groothuizen is een mediakunstenaar die strijdt voor digitale mensenrechten. In haar praktijk en binnen het kunstcollectief Telemagic doet ze onderzoek naar de menselijke kant van onzichtbare algoritmes, informatiefilters en oneerlijke distributie.
Waag Open
Elke eerste donderdagavond van de maand opent Waag haar deuren! Kom langs om te discussiëren en te doen. Want we gaan niet alleen in discussie over maatschappelijke thema's en de toekomst - je leert daarnaast ook altijd iets praktisch. Iets dat je altijd al hebt willen uitproberen, zoals de 3D-printer in het FabLab, of juist iets dat je nooit had verwacht, zoals uitpluizen hoe DNA in elkaar zit in ons biotech-lab. Waag Open vindt plaats in (een van) de maakplaatsen op de eerste en tweede verdieping van het historische Waaggebouw op de Nieuwmarkt.
Toegankelijkheid
Omdat het Waag-gebouw een beschermd monumentaal pand is, is het helaas niet voorzien van een lift. Dit evenement vindt plaats in de Makersguild op de eerste verdieping van het Waag-gebouw.
Participate in the '5 questions to' series about your research

🔄 How shareable is urban knowledge? Through scientific research, the Closer Cities urban initiative focuses on 'barriers and boosts' of knowledge sharing: what hinders it, what stimulates it, and how can we use these insights in optimizing knowledge sharing?
Closer Cities seeks to answer these questions. We are motivated by the urge to share what's shareable. It is our mission to make knowledge that is currently “invisible”, tied to its origin and unrecognized by the larger urban community, visible and shareable. In the end, we strongly believe that a better exchange and use of urban knowledge and experience can have a significant positive societal impact.
'5 questions to' series
As part of the platform, we showcase the extensive array of existing urban research. We developed the ‘5 questions to’ series in which we ask researchers and scientists to briefly reflect on their research (project) and the shareability of their insights by answering five questions.
How to participate
Closer Cities is calling all scientists to participate in our '5 questions to' series. The insights you share via the five questions form will be published on the Closer Cities website. Accordingly, you contribute to our aim of optimizing the shareability of knowledge. In turn, we would like to give you the opportunity to share insight from your research. Interested in participating? Fill out the five questions here.
Would you like to discover all five question interviews on our platform? Check them out here.
About Closer Cities
The Closer Cities urban research project (2021-2030) aims to contribute to achieving the UN Sustainable Development Goals (SDGs). We focus on the optimization of cocreating and sharing urban knowledge. In order to get a better understanding of this process, we need to know what stimulates it and what hinders it. Or, in short, what are the barriers and boosts?
Any questions? Contact us!
SoTecIn Factory

SoTecIn Factory is launched!
Committed to improving the resilience and sustainability of European industry, SoTecIn Factory will support the transformation of industrial value chains to become low-carbon and circular.
Our goal? Build 30 mission-driven ventures distributed in 20+ European countries!
Make sure to follow their journey through SoTecIn Factory and find out more about the projects here: https://sotecinfactory.eu/
Stay up to date
Get notified about new updates, opportunities or events that match your interests.