Data Dilemma's: Kijken onder de grond en samenwerken erboven

Featured image

Het is druk onder de grond, al is dat bovengronds niet zichtbaar. Denk aan stadswarmte, riolering, elektriciteitskabels, glasvezel: onze ondergrond raakt steeds voller. De grote ambities van de metropool Amsterdam op gebied van de energietransitie, snel dataverkeer, mobiliteitsoplossingen, circulaire economie en klimaatadaptie, leggen alleen nog maar meer druk op de schaarse ondergrond. Samenwerking tussen de partijen die de grond in moeten wordt daardoor alleen maar belangrijker. Evenals dat we allemaal dezelfde informatie hebben over wat er precies in de grond zit. Daarom is het thema van deze Data Dilemma’s: De ondergrond.

Er is veel data over de ondergrond. Bijna elke partij die er mee te maken heeft, heeft dan ook haar eigen tools ontwikkeld om de ondergrondse assets zo inzichtelijk mogelijk te maken. Het samenbrengen van al deze data en het afstemmen van agenda’s over wanneer er de grond in kan worden gegaan is echter nog niet zo makkelijk.

Ceciel Kempers, bedrijfsontwikkelaar bij Alliander, zal het onderwerp inleiden met de dilemma’s waar Alliander op het moment tegenaan loopt als ze de grond in moeten. Ceciel zal ook een demonstratie geven van het “Scan de Sleuf” project waarin ze zal laten zien hoe ze 3D scans kunnen inzetten bij assetregistratie.

De tweede spreker is Marco Scheffers. Marco is data-adviseur ondergrond en geo-informatie bij de gemeente Amsterdam en kan je alles vertellen over hoe Amsterdam bouwt aan een digital twin van de ondergrond. Hij zal het hebben over de 3D amsterdam tool, hoe data gedeeld kan worden tussen organisaties, en nog veel meer.

Vincent van Mierlo, strategisch adviseur bij Eurofiber, zal reflecteren op de dilemma’s van Ceciel en Marco met de problematiek waar ze bij Eurofiber tegenaan lopen. Als glasvezelkabelbedrijf maakt Eurofiber veel gebruik van de beschikbare systemen als ze de grond in gaan, maar dat gaat vaak niet zo feilloos als ze hopen.

Agenda

  • 15:45 – 16:00 Inloop
  • 16:00 – 16:10 Welkom en introductie door Amsterdam Smart City
  • 16:10 – 16:25 Introductie van het dilemma van de ondergrond en demonstratie van “Scan de sleuf” door Ceciel Kempers (Alliander)
  • 16:25 – 16:35 Marco Scheffers (Gemeente Amsterdam) over de digital twin van de ondergrond van Amsterdam
  • 16:35 – 16.45 Vincent van Mierlo (Eurofiber) geeft een reflectie
  • 16:45 – 17:00 Q&A en panel discussie
  • 17:00 – 17:30 Wrap-up en drankjes

Over Data Dilemma’s
Data Dilemma's is een samenwerking tussen Amsterdam Smart City en het Data Lab van de gemeente Amsterdam. Vier keer per jaar onderzoeken we de mogelijkheden om data en nieuwe technologieën te gebruiken om stedelijke en maatschappelijke uitdagingen aan te pakken, met de nadruk op verantwoorde digitalisering. Het doel is om data te gebruiken om steden veiliger, schoner en toegankelijker te maken, maar wat gebeurt er met alle data die wordt verzameld? Welke dilemma’s komen we tegen als we (persoonlijke) data verzamelen om de stad te verbeteren? Deze vragen zijn van belang voor iedereen: overheden, kennisinstellingen, bedrijven en het maatschappelijk middenveld. Amsterdam Smart City wilt graag met je verkennen welke beslissingen nodig zijn voor verantwoord gebruik van data.

Locatie
DataLab Amsterdam, Weesperstraat 113 BG, Amsterdam.

Aanmelden

Comments

Topics