De Mobiele Stad #13: De Fietskoerier

Featured image

Hoe kan fietslogistiek het Amsterdamse verkeer ontlasten?
Steden worden steeds drukker en de openbare ruimte steeds schaarser. Als straks de bevoorrading van de horeca met de fiets gaat, scheelt dat veel halflege busjes. Is de fietskoerier dé manier om het groeiende logistieke verkeer in goede banen te leiden? Steeds vaker worden boodschappen, pizza's en pakketjes al bezorgd met de fiets, maar kan dit ook met meer producten? Deze vragen staan centraal tijdens deze avond vol verhalen over het leven van de fietskoerier. Samen met experts, denkers en vernieuwers gaan wij op zoek naar antwoorden.

Met in dit programma onder anderen:
Willem Boverhof | Bedrijfsontwikkeling Fietskoeriers.nl
Jori Spitz | Directeur Parcls.com
Mark Boetes | Mede-eigenaar De Fietskoerier Amsterdam
Rocco Piers | Stadsdeelbestuurder Amsterdam Zuid
Matthijs Handlogten | Projectmanager City Logistics bij PostNL

Wat gaan we doen?
Aan de hand van verhalen van lokale en grotere bedrijven in de fietslogistiek gaan we in gesprek. Waarom bestaat de urgentie om dit onderwerp te bespreken? Hoe kan de fietskoerier een rol spelen in het in goede banen leiden van het groeiende logistieke verkeer in de stad? Met twee panels gaan we in gesprek. Het eerste panel bestaat uit stadsdeelbestuurders en het tweede panel bestaat uit grotere spelers binnen de fietslogistiek. Hoe kijken we naar de toekomst? Hoe gaan we de fietslogistiek op zowel grote als kleine schaal aanpakken? Tussen de twee panels in een intermezzo met storytelling: wat is het verhaal van Parcls.com en De Fietskoerier Amsterdam?

Willem Boverhof is als Business Development Manager verantwoordelijk voor de ontwikkeling van (stads)logistieke oplossingen binnen het netwerk van Fietskoeriers.nl (33 steden). Samen met zijn collega’s van ict toetst Willem de haalbaarheid van nieuwe duurzame diensten op de fiets. Succesvolle samenwerkingen met vervoerders, omnichannel retailers en start-ups zijn hieruit voortgekomen. Daarnaast behartigt Willem de belangen van de Fietskoeriers.nl in de politiek, bij belangenverenigingen, in onderzoek en in het onderwijs
Sinds 2017 is Jori Spitz betrokken bij Parcls, en sinds 2018 is zij eindverantwoordelijk. Door middel van pickup points in de buurt wil Parcls de last mile groen en klantvriendelijk maken. Bij de universele pick up points kunnen klanten al hun pakketjes laten bezorgen en vervolgens kiezen of ze het komen ophalen of willen laten bezorgen. Dat gebeurt natuurlijk op de fiets. Als klant hoef je zo nooit meer op je pakketje te wachten. Hoe meer pakketjes naar dat ene pick up point in de buurt worden gebracht hoe minder pakketjes de wijk in hoeven. De focus van Jori ligt nu op samenwerkingen en partnerships. En dan uitbreiden. Want in 2019 wil ze met Parcls Amsterdam veroveren.
Matthijs Handlogten is sinds april 2018 actief betrokken bij de opzet van het Programma Stadslogistiek als project- en programmamanager binnen PostNL. Hij vertegenwoordigt PostNL in het partnership met Amsterdam Smart City en neemt aanbestedingen op het gebied van verduurzaming van de last mile voor rekening. Matthijs is Management Trainee van PostNL en is in 2017 begonnen als procesmanager AutoStore bij ECS Fulfilment.

https://dezwijger.nl/programma/de-fietskoerier

Comments

Topics