Eindejaars Demodag #18 – Energie, Circulair, Mobiliteit en Digitaal

Featured image

De Demodag op 13 december wil je niet missen! Het belooft namelijk een feestelijke Demodag te worden waarmee we met elkaar het jaar afsluiten. We halen learnings op vanuit het netwerk, blikken terug én vooruit. Maar er staat ook een verassing op de planning en een extra gezellige borrel. Dit keer duiken we geen werksessies in, maar delen een aantal partners hun lessen en ervaringen die zij graag aan het netwerk mee willen geven.

Een feestelijke locatie kan hier natuurlijk niet bij ontbreken. Daarom vindt de Demodag plaats in de Culture Club van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten op het Marineterrein. Een inspirerende plek gemaakt voor ontmoetingen, uitwisseling, interdisciplinaire overstijging én een feestje op z’n tijd.

Demodagen zijn onderdeel van ons innovatieproces en bedoeld om de voortgang van verschillende innovatieprojecten te stimuleren, hulpvragen op tafel te leggen, dilemma's te delen en anderen te betrekken bij projecten of uitdagingen. Meer informatie over wat de demodagen precies zijn en waarom je mee wilt doen, vind je hier.

Klinkt het programma interessant? Je bent welkom om aan te sluiten. Laat het ons weten in de comments of mail naar sophie@amsterdamsmartcity.com. De Demodag is van 14:00-16:30 met een borrel na afloop.

Pitches

Hendrik-Jan van Oost (Havenbedrijf) | PTA Walstroom
Afgelopen jaar zijn we met het netwerk tijdens drie deepdive sessies ingegaan op het surplus aan walstroom bij de passagiers terminal Amsterdam van het Havenbedrijf. We hebben besproken hoe dit surplus maatschappelijk ingezet kan worden. Hendrik-Jan van Oost blikt terug op de uitkomsten en deelt de lessen en ervaringen.

Cornelia Dinca (Amsterdam Smart City) | Intelligent Cities Challenge
De Intelligent Cities Challenge (ICC) van de Europese Commissie heeft de afgelopen 2,5 jaar 136 steden bij elkaar gebracht in een netwerk waarin samengewerkt wordt aan de versnelling van de “twin green en digitale transitie”. Cornelia Dinca deelt de resultaten en learnings van de eerste fase van het ICC programma.

Mitchell van Dooijeweerd (DGTL Festival), Hanna Winters (SAIL Amsterdam), Christiaan Elings (RoyalHaskoning DHV) | Opschaling duurzame innovaties van evenementen naar de Stad en de Regio
We verkennen de kansen die twee grote evenementen bieden voor het opschalen van duurzame innovatie voor de stedelijke transitiethema's circulair, energie en mobiliteit. Mitchell van Dooijeweerd vertelt hoe DGTL festival het eerste circulaire festival is geworden. Hanna Winters vertelt over de circulaire en duurzaamheidsambities van SAIL Amsterdam. Christiaan Elings deelt belangrijke inzichten uit de recente evaluatie van de Amsterdamse ‘Scale-Up Bezoekersstromen’ om opschaling te laten slagen. Hierover gaan we met elkaar in gesprek.

Boen Groothof (gemeente Amsterdam) | Mobility Challenge CO2 vrij reizen naar de Johan Cruijff ArenA
Afgelopen voorjaar zijn een aantal van onze partners, waaronder de Johan Cruijff ArenA en Gemeente Amsterdam, van start gegaan met de Mobility Challenge. Samen willen zij CO2 neutraal reizen naar grote evenementen de norm maken. Hoe ging het vormen van het vraagstuk en de coalitie? Waar staan ze nu? Wat voor data wordt er opgehaald en wat voor sturende maatregelen zullen worden ingezet? Boen Groothof vertelt je hier meer over!

Daan Groenink (gemeente Amsterdam) | Preventie- en handhaving van illegale drones
Omdat Amsterdam binnen het gecontroleerde luchtruim van Schiphol ligt, mag je niet zomaar boven de stad vliegen, ook niet met drones. Omdat er toch vele duizenden drones per jaar boven de stad vliegen, wil de gemeente en politie een aantal preventie- en handhavingsmaatregelen treffen. In een werksessie op de Demodag in juni 2022 is een aantal mogelijke preventiemaatregelen opgehaald, die nu worden uitgewerkt in een plan van aanpak. Daan Groenink geeft ons een update over waar hij nu staat, en laat ook een positieve kant van drones zien met een demo van een nieuwe tool.


Comments

Topics