Het Nieuwe Klimaat #25: Shell voor de rechter

Featured image

Over de rechtszaak tegen Shell, klimaatrechtvaardigheid en zelf in actie komen.
Urgenda behaalde in november een historische overwinning. De organisatie won het hoger beroep in de klimaatzaak tegen de staat. Wat Milieudefensie betreft is Shell de volgende, omdat het bedrijf de 'grootste vervuiler van Nederland' zou zijn. Samen met meer dan 14.000 mede-eisers daagt Milieudefensie Shell voor de rechter vanwege klimaatverandering. Maar hoe kansrijk is deze zaak nu eigenlijk? Shell is toch niet het enige bedrijf dat klimaatschade veroorzaakt? We gaan erover in gesprek met Roger Cox, de advocaat van Milieudefensie, klimaatwetenschapper Ingrid van der Laan Luijx, actrice Janneke Remmers en mede-eisers.

Met in dit programma onder anderen:
Roger Cox | Advocaat
Laurie van der Burg | Climate & energy researcher and campaigner bij Milieudefensie
Ingrid van der Laan Luijkx | Klimaatwetenschapper Wageningen Universiteit
Janneke Remmers | Actrice

De Zaak
Samen met meer dan 14.000 mede-eisers daagt Milieudefensie Shell voor de rechter vanwege klimaatverandering. De reden? Shell blijft flink investeren in olie en gas, terwijl het overgrote deel van de gevonden olie, gas en kolenvoorraden in de grond moet blijven om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen. Volgens Milieudefensie heeft Shell een juridische verplichting om haar bedrijfsmodel aan te passen aan de internationale klimaatdoelen. Shell zou haar CO2-uitstoot tot nul moeten terugdringen in 2050. Dit is niet de enige klimaatzaak tegen Shell. In Amerika is Shell al meer dan 10 keer aangeklaagd vanwege klimaatverandering en de mensenrechtencommissie van de Filipijnen heeft een onderzoek ingesteld naar mensenrechtenschendingen door Shell en 46 andere vervuilende bedrijven. De zaak van Milieudefensie gaat dit voorjaar van start, wanneer Milieudefensie en mede-eisers de dagvaarding indienen bij de rechtbank in Den Haag.

Programma van de avond
Moderator Frederieke Hegger verwelkomt iedereen
De Stem van Shell
Pre-enactment van de theatervoorstelling De Zaak Shell door Janneke Remmers
Introductie op de klimaatzaak
Laurie van der Burg van Milieudefensie vertelt over de aanleiding en de stand van zaken van de klimaatzaak tegen Shell
Interview met advocaat en wetenschapper
Roger Cox gaat in op de rechtzaak tegen Shell en de aanleiding van deze zaak: zijn boek Revolutie met recht. Ingrid van der Laan Luijx vertelt over de relatie tussen klimaatwetenschap en klimaatrechtszaken.
Gesprek met mede-eisers
Drie mede-eisers vertellen over hun beweegredenen om zich aan te sluiten bij de rechtzaak en over hoe zij nu en in de toekomst worden geraakt door klimaatverandering.
Discussie met publiek & afsluiting

https://dezwijger.nl/programma/shell-voor-de-rechter

Comments

Topics