Interactieve wandeling langs onze digitale wereld

Featured image

Elke week stijgt onze schermtijd. Swipen, streamen, downloaden, surfen: een steeds groter deel van ons leven speelt zich online af. We Netflixen ons suf, laten tijdens het thuiswerken onze Spotify ongegeneerd afspelen, videobellen met vrienden en familie en nemen filmpjes op met gekke filters op onze gezichten. Dat moet ergens worden opgeslagen. Maar waar?

Van Floppy Disks naar The Cloud
Het begon bij floppy disks, die USB-sticks werden, en harde schijven. Inmiddels zeggen we, wanneer we over data-opslag spreken, dat het ‘in de cloud zit’ - waarbij we het liefst dromerig in de verte staren. Maar de cloud is geen wolk: datacenters rijzen in Nederland in hoog tempo uit de grond. In die gebouwen liggen talloze gegevens opgeslagen, van leuke kattenfilmpjes tot onze diepste medische geheimen. Alles opgeslagen op gigantische servers.

ICT voetafdruk groter dan ons vliegverkeer
En die servers hebben stroom nodig. De wereldwijde ecologische voetafdruk van data en ICT is inmiddels groter dan die van ons vliegverkeer. Om maar te zwijgen over ons drinkwater: alleen al in Noord-Holland wordt het zoveel gebruikt als koelwater voor de datacenters, dat er in die provincie een drinkwatertekort dreigt. Liggen onze kattenfilmpjes naast de staatsgeheimen op zo’n server? Hoe ziet een datacenter er van binnen uit? Kunnen we op deze weg door blijven gaan? En hoe zie jij je toekomst zelf online? Komt er bijvoorbeeld in de toekomst een punt waarop we ons leven volledig online kunnen gaan leiden?

De Datawandeling
Doe je mee aan een van onze wandelingen rond datacenters in Nederland? De digitale wereld is niet onzichtbaar en manifesteert zich steeds meer in ons straatbeeld, zo ook via datacenters. In een interactieve en afwisselende route van ongeveer anderhalf uur, met informatie, vragen en gespreksstof, nemen we je mee naar de toekomst van de digitale wereld in ons fysieke landschap. Uiteraard helemaal corona-proof en te doen wanneer jou het uitkomt!

Je kunt de wandeling maken in Amsterdam en Utrecht (Groenekan). De routes starten en eindigen op hetzelfde punt, vaak in de buurt van een NS-station. De route op de routekaart geldt als indicatie. Je kunt zelf altijd stukken aan de wandeling toevoegen of de route verkorten. Het leukst is om de route met iemand anders te lopen, zodat je de vragen en stellingen samen tijdens het wandelen kunt bespreken.

Meld je nu aan

Wanneer: Nu
Waar: Groningen, Maastricht, Amsterdam, Utrecht (Groenekan)
Nodig: Goede schoenen, opgeladen telefoon (voor het interactieve gedeelte), flesje water
Afstand wandeling: gemiddeld 6 kilometer


Comments

Topics