Programma voor Demodag #16 Mobiliteit & Energie

Featured image

Volgende week dinsdag 14 juni vindt de eerste fysieke demodag sinds de pandemie plaats. De thema’s Mobiliteit en Energie staan centraal, en het programma is inmiddels rond. Er staan weer mooie initiatieven en complexe vraagstukken op de planning.

Demodagen zijn onderdeel van ons innovatieproces en bedoeld om de voortgang van verschillende innovatieprojecten te stimuleren, hulpvragen op tafel te leggen, dilemma's te delen en anderen te betrekken bij projecten of uitdagingen. Meer informatie over wat de demodagen precies zijn en waarom je mee wilt doen, vind je hier.

Klinkt het programma interessant? Je bent meer dan welkom om aan te sluiten. Laat het ons weten in de comments of mail naar trisha@amsterdamsmartcity.com.

Pitches:

Resultaten ‘Project Scale Up | Bezoekersstromen’ - Gemeente Amsterdam | CTO
In ‘Project Scale Up | Bezoekersstromen’ werd er gezocht naar werkbare en innovatieve oplossingen om bezoekersstromen te beïnvloeden en drukte op hotspots te voorkomen. En met succes, want de coalitie die is gevormd heeft zeker positieve resultaten opgeleverd. Waarom is de zogenoemde ‘Scale-up methodiek’ zo succesvol? Projectleider Anja Reimann verteld over het succes van deze samenwerkingsmethode.

NEMO De Studio: Energy Junkies
Vanaf 8 juni is er een nieuwe expositie te bewonderen in NEMO De Studio: Energy Junkies. Centraal staat onze verslaving aan energie, afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en de effecten van ons energieverbruik op klimaatverandering. Lizzy Bakker vertelt jullie in haar pitch meer over deze super actuele tentoonstelling voor volwassenen.

Marineterrein Living Lab
Midden in de stad is het Marineterrein Amsterdam dé plek waar kleine en grote bedrijven, organisaties, hogescholen en universiteiten experimenten doen op het gebied van leren, werken en wonen. Gianluca van der Putten vertelt je meer over deze bijzondere aanpak van het Living Lab en neemt ons mee langs verschillende (lopende) experimenten en de uitdagingen die er spelen op het gebied van energie en/of mobiliteit.

Werksessies:

Een leefbaar, veilig, bereikbaar en goed functionerend binnenstedelijk gebied: hoe maak je dat inzichtelijk? (casus: Universiteitskwartier) – Hogeschool van Amsterdam
Hoe kunnen logistieke stromen van en naar de universiteitsgebouwen georganiseerd worden voor een leefbaar en goed functionerend Universiteitskwartier? Dat onderzoekt de Hogeschool van Amsterdam in samenwerking met de gemeente en de Universiteit van Amsterdam in het project ‘Logistiek Universiteitskwartier’. Zo’n gebied moet dan dus leefbaar zijn. En veilig. Aantrekkelijk. Gezond. En zo zijn er nog meer van dit soort doelen. In deze werksessie gaan we verder inzoomen op deze termen. Want wat betekent dit dan precies? Je bent uitgenodigd om samen na te denken hoe deze doelstellingen inzichtelijk gemaakt kunnen worden. Kunnen we vooraf al inschatten hoe potentiële oplossingen kunnen bijdragen aan deze doelstellingen. Hoe maken we dat meetbaar en inzichtelijk om de juiste keuzes te kunnen maken voor de inrichting van een gebied?

Mobility Challenge 2022-2023 – Gemeente Amsterdam | CTO & Amsterdam Smart City
Op 11 mei hebben de gemeente Amsterdam, Johan Cruijff ArenA, Ajax, NS, GVB, Transdev, VRA en Amsterdam Smart City getekend voor een samenwerking rondom CO2 neutraal reizen. Het doel: in 2023 bezoekers CO2 neutraal te laten reizen van en naar één of meerdere evenementen in de Johan Cruijff ArenA. Zodat we samen leren hoe we CO2 neutraal reizen naar evenementen de norm maken. In deze werksessie komen de partijen bijeen om de randvoorwaarden voor het succes te bepalen. Samen denken we na over de bouwstenen voor dit proces. Wat hebben we nodig? Wat wordt de werkwijze? Wat kunnen de grootste hobbels zijn?

Bedrijventerrein de Vaart in Almere Buiten: aanpak voor energiesysteem voor duurzaam vestigingsklimaat - Gemeente Almere
Samen met Amsterdam Smart City hebben Gemeente Almere, Provincie Flevoland, Liander en een aantal marktpartijen nagedacht over oplossingen om de netinfrastructuur van bedrijventerrein de Vaart toekomstbestendig te maken. Energiecongestie beperkt de mogelijkheden voor schone energie en er wordt een toename van de energievraag verwacht door de transitie van productieprocessen naar elektriciteit. Oplossingen als energiemanagement, opslag, uitwisseling, energie delen, waterstof of alternatieve energiedragers zijn verkend. Gemeente Almere heeft lokale ondernemers en organisaties gemobiliseerd om mee te denken hoe de oplossingen te realiseren zijn. Je bent uitgenodigd om mee te denken over ontwerpen en organiseren van deze oplossingen. Hoe gaan we nu aan de slag en waar starten we mee?


Comments

Topics