Programma voor Kennis- en Demodag #21

Featured image

Op dinsdag 10 oktober organiseert Amsterdam Smart City een Kennis- en Demodag rondom onze vier transitiethema’s: energie, circulair, mobiliteit en digitaal. Er staan weer veel mooie initiatieven en vraagstukken op het programma die we met ons netwerk gaan verdiepen en verrijken. De Demodag vindt plaats op het nieuwe kantoor van Alliander in Amsterdam Westpoort.

De Amsterdam Smart City Demodagen zijn regelmatig terugkerende middagen bedoeld om de voortgang van de verschillende innovatieprojecten aan elkaar te presenteren, hulpvragen op tafel te leggen, dilemma’s te delen en meer partners te betrekken bij een project en deze vraagstukken verder te brengen.

Dit gebeurt in de vorm van zogenaamde ‘pitches’ met een korte hulpvraag aan de hele groep, en in werksessies waarin we een aantal vragen met een kleine groep wat grondiger behandelen. De Demodag wordt voorafgegaan door een Kennissessie over systeemdenken waarvoor deelname optioneel is. We sluiten af met een hapje en drankje. De middagen kenmerken zich door een zeer open en vrolijke sfeer.

Klinkt het programma interessant? Je bent welkom om aan te sluiten. Laat het ons weten in de comments of mail naar sophie@amsterdamsmartcity.com. De Demodag is van 14:00-16:30 met een borrel na afloop.

Kennissessie

Voorafgaand aan de Demodag, organiseren we een kennissessie over een transitie-overstijgend onderwerp. Dit keer vertelt Metabolic meer over Systeemdenken in een workshop System Mapping voor beginners.

Veel van de uitdagingen waar we vandaag de dag mee geconfronteerd worden, zijn sterk verbonden met trends die het wereldtoneel bestrijken. Zo stoten we steeds meer CO2 uit door het koelen van onze woningen. Deze CO2 maakt het warmer op aarde, waardoor we weer meer gaan koelen. Hoe vertaal je deze wereldwijde uitdagingen naar oplossingen die lokaal uit te voeren zijn? Hoe zorg je ervoor dat de oplossing die het ene probleem oplost niet ergens anders nog veel grotere problemen veroorzaakt?

In deze workshop maak je kennis met de principes van systeemdenken. Op basis van een echte case maken we een systeemkaart. Deze biedt inzicht in het probleem, de belangrijkste ‘knoppen’ waar je als individu aan kan draaien, en de grotere maatschappelijke trends waar op lange termijn aan gewerkt moet worden.

Pitches

Verken en ervaar de mogelijkheden van lokale energiegemeenschappen – Gillis Hommen (Zenmo, Holon)
De energietransitie komt met een hoop uitdagingen. Waar treden de problemen op? En, in hoeverre biedt lokale samenwerking een oplossing? Gillis zal jou, in zijn pitch, de middelen aanreiken om zelf antwoorden op die vragen te vinden. Holontool is een interactieve webtool waar je lokale energiescenario's kunt berekenen, ook biedt het een platform om je eigen buurt of bedrijventerrein in te stellen. Hoewel geen exacte voorspelling, leert de tool je de nodige lessen en kwantificeert hoogover oplossingsrichtingen.

Circular Economy: The path to scale begins with empathy – Beth Massa (Ozarka) (English)
How do we get all companies to join in with the circular transition? Beth, the founder of Ozarka, can give you some insight into how it is done. Beth has worked for over six years on making the hospitality industry more circular by offering reusables as a service. Ozarka replaces single-use, on-the-go food packaging with reusable packaging. It is not easy to get her partners to become more circular, but the path always starts with empathy.

Data voor klimaatneutraal Amsterdam - Titus Venverloo (Senseable Amsterdam Laboratory)
Onze openbare ruimte hangt vol met sensoren die data verzamelen op ongekende schaal. Het Senseable Amsterdam Laboratory (SAL), een initiatief van AMS Institute en Massachusetts Institute of Technology (MIT), onderzoekt nieuwe methoden om deze data in te zetten om Amsterdam klimaatneutraal te maken. Titus vertelt je meer over hun onderzoeken en hoe jouw organisatie kan aansluiten bij het lab.

Van digivaardige mensen naar mensvaardige digitalisering – gemeente Haarlemmermeer
Vorig jaar bracht gemeente Haarlemmermeer de vraag: “hoe zet je mensen écht centraal bij het ontwerpen van digitale systemen?” in bij het Amsterdam Smart City netwerk. Tijdens de co-creatie middag en Transitiedag einde 2022 is dit vraagstuk verder verkend. Om het naar een praktischer niveau te brengen startte gemeente Haarlemmermeer na afloop een traject met de Digital Society School. Christine Groothuizen en Jeroen Brink delen de uitkomsten en lessen uit dit project.

Werksessies

Digitaal | Digitale Identiteit & Bewustzijn – Mike Alders & Frank Willemsen (Gemeente Amsterdam), Moderator: Coen Smit (Royal HaskoningDHV)
Bij het gebruik van digitale overheidsdiensten (bijvoorbeeld belastingaangifte) laten we dagelijks meer gegevens achter dan eigenlijk nodig is. Gemeente Amsterdam heeft recent een pilot afgerond met Yivi, een veiligere en betrouwbaardere manier van inloggen waarbij geen onnodige informatie wordt opgevraagd of opgeslagen. Op de Transitiedag in juni hebben we barrières in kaart gebracht rondom de implementatie van nieuwe elektronische identificatiemiddelen. Gebrek aan bewustzijn en kennis over digitale identiteit en privacy risico’s werd geïdentificeerd als een van de grootste barrières. In deze werksessie geven we een vervolg aan het thema digitale identiteit, en verkennen we hoe we bewustzijn rondom digitale identiteit kunnen vergroten.

Energy | (English) Next step for Local Energy Systems, further developing the framework - Omar Shafqat (HvA, ATELIER), Dr. Renée Heller (HvA), and Lennart Zwols (municipality of Amsterdam)
In this session, we will continue working on the framework for gathering learnings about Local Energy Systems (LES). In August this framework was presented for the first time by Omar Shafqat. In this session, the updated framework will be presented with the first steps made towards creating templates to fill in LES projects into the framework. After that, we will work in groups to see how we can best fit the LES projects/ pilots of the participants of this session (such as LIFE, ATELIER, etc.) into this framework, and how we can make sure that project managers can work with it. We will end the session with an open discussion on the moonshot of what we want to achieve with this framework.

Circulair | Hoe zorgen we dat het MKB kiest voor de circulaire economie - Mariska Joustra (Gemeente Amsterdam), Moderator: Roos Kramer (Royal HaskoningDHV)
Circulariteit staat om meerdere redenen hoog op de agenda voor veel overheidsinstanties. Alleen, het MKB meekrijgen in de circulariteitstransitie is een grote uitdaging. De gemeente Amsterdam werkt aan een nieuw programma om het MKB te activeren naar een circulaire bedrijfsvoering en wisselt graag kennis uit met andere organisaties over de aanpak en mogelijkheden. Daarom organiseren we deze demodag een werksessie over hoe circulariteit naar het MKB gebracht kan worden. We beginnen de sessie met een MKB-panel, we gaan in op hun behoeftes en waar zij tegenaan lopen in de transitie. De gemeente Amsterdam deelt hun ontwikkelingen en is er ruimte om kennis uit te wisselen en plannen uit ons netwerk te delen.

Algemeen | Systeemdenken in organisaties voor een duurzame toekomst - Melanie de Vries (CIRCOLLAB / hogeschool Windesheim)
CIRCOLLAB, een netwerk in de MRA gericht op het versnellen van de circulaire transitie, ontwikkelt een methode om het systeemdenken en de eco-centrische benadering in organisaties toe te passen. Wat is ervoor nodig om organisaties over de grenzen van hun organisatie te laten kijken en zich onderdeel te laten voelen van het grotere systeem? In deze werksessie word je uitgedaagd om op een nieuwe manier naar organisaties, netwerken en vraagstukken te kijken. We gaan graag in gesprek over de toepassing en ontwikkeling van de methode.


Comments

Topics