Stadsleven: discriminate with data (in Dutch)

Featured image

STADSLEVEN
Elke maand leidt journalist en auteur Tracy Metz de live talkshow
Stadsleven. Steeds belicht ze een ander thema over het leven in steden in het algemeen en in Amsterdam in het bijzonder. Deze keer is het thema 'Discrimineren met data'.

DISCRIMINEREN MET DATA
Algoritmes worden op steeds grotere schaal ingezet om het gedrag van burgers te definiëren en te voorspellen. Op basis van deze voorspellingen worden vervolgens beslissingen genomen, die verregaande en onomkeerbare invloed hebben. Discrimineren met data lijkt een Orwelliaanse dystopie, maar is meer al werkelijkheid dan je denkt.

PROGRAMMA:
• Martijn De Waal, co-auteur van ‘De Platformsamenleving'. Strijd om publieke waarden in een online wereld‘, komt vertellen hoe platformen als Uber, Facebook of Airbnb er ongemerkt voor zorgen dat onze publieke belangen verloren gaan.

• “We bouwen aan een dictatuur van data“. Dirk Helbing, hoogleraar computationele sociologie aan de TU Delft, maakt zich grote zorgen over de algoritmische samenleving. Hij ontwikkelde daarom ‘Nervousnet‘, een datamining-systeem waarin de privacy en keuzevrijheid van de burger centraal staan.

• Per skype hebben we Sara Green Brodensen van de Deense startup deemly te gast, die werkt aan een systeem om al je online scores tot één score bij elkaar te brengen, aan de hand waarvan dan bijvoorbeeld je betrouwbaarheid kan worden vastgesteld. Waarom zouden we dit willen?

• Tijmen Schep, privacy designer en hoofd Creative bij het SETUP | MediaLab Utrecht, bespreekt hoe verregaand de invloed van discrimineren met data al is in Nederland. SETUP maakt dit uiterst invoelbaar aan de hand van verschillende projecten, zoals een koffiezetapparaat dat je op basis van je postcode een bakje lekkere of waterige koffie aanbiedt…

• Onze partner EYE Filmmuseum zal het thema weer op een bijzondere manier aanvliegen met onontdekt materiaal uit hun archief.

KOM JE OOK?
Stadsleven vindt plaats van 20.00-22.00 uur, in De Balie (Kleine-Gartmanplantsoen 10, Amsterdam). Kaarten zijn 10 euro en te koop via De Balie.

WE ARE PUBLIC
Dit programma is gratis voor leden van We Are Public. Reserveren kan telefonisch via 020 5535100. Gereserveerde kaarten kunnen tot 45 minuten voor aanvang worden opgehaald, daarna worden ze vrijgegeven.

https://www.stadsleven.nu/live-talkshow/agenda/31-mei-discrimineren-met-data/

Comments

Topics