5 belangrijke inzichten uit het Responsible Drones Report

Featured image

De inzet van drones in steden is volop in ontwikkeling en kan in de nabije toekomst helpen bij het oplossen van allerlei vraagstukken. Maar naast kansen brengt de technologie ook risico’s met zich mee, zoals schending van privacy en dreigingen op het gebied van veiligheid en cybersecurity. Wat is er nodig om drones verantwoord toe te passen?

Het Responsible Sensing Lab, Amsterdam Drone Lab en Amsterdam Smart City sloegen de handen ineen om deze vraag te beantwoorden middels een reeks kennis- en designsessies in het Responsible Drones project. Het Lab brengt nu een rapport uit vol inzichten en adviezen voor verantwoord dronegebruik. De vijf inzichten die centraal staan:

  1. De gemeente Amsterdam onderzoekt op basis van de 4 vastgestelde rollen (gebruiker, regelgever, faciliteerder en beschermheer) de kansen van zinvolle drone toepassingen in de openbare ruimte.

  2. Voor verantwoord droneverkeer moet de proportionaliteit van de toepassing getoetst worden. Vandaag de dag zijn er nog geen spelregels rondom de maatschappelijke proportionaliteit van drones.

  3. Bewoners en maatschappelijke organisaties moeten bij ontwikkelingen rondom drones sterker worden aangehaakt én aangehaakt blijven. Momenteel vinden projecten rondom de toepassing van drones voornamelijk plaats in de vorm van publiek-private samenwerkingen waarin marktpartijen sterk vertegenwoordigd zijn.

  4. Toekomstscenario’s met drones lijken voor veel mensen nog ver weg en er is over het algemeen weinig kennis over dit onderwerp. Door de complexiteit is de dialoog met burgers over drones een uitdaging.

  5. Drones roepen snel argwaan op bij burgers. Heldere communicatie over drones verhoogt de publieke acceptatie en maakt tegenspraak door burgers mogelijk.

Benieuwd naar de toelichting en bijbehorende adviezen van deze vijf inzichten? Download een korte of lange versie van het rapport op: https://responsiblesensinglab.org/nl/projecten/responsible-drones#report.

Responsible Drones is een samenwerking tussen het Responsible Sensing Lab, Amsterdam Drone Lab, Marineterrein Amsterdam en Amsterdam Smart City.

Afbeelding: © Dutch Drone Delta, Antea Group

https://responsiblesensinglab.org/nl/projecten/responsible-drones#report

Comments

Topics