Hoe bereiden we Amsterdam voor op het klimaat van nu en morgen? De gemeente ziet risico’s én kansen in klimaatverandering en extreem weer. Tijdens het ‘Road to Climate Adaptation Summit’-webinar spraken onder andere Cora van Nieuwenhuizen (minister van Infrastructuur en Waterstaat), Joris Ivens (wethouder gemeente Amsterdam) en Tom Schoenmaker (Hogeschool van Amsterdam en Waternet) over innovatief klimaatwerk in uitvoering. Het HvA-project De infiltrerende stad was daar een van. Met als doel: wereldwijd inspireren.
Bekijk webinar: https://youtu.be/6caDW-B0iF0
Minister Van Nieuwenhuizen opende het webinar met de noodzaak snel te handelen: ‘We zien de effecten om ons heen: droogte, overstromingen, vaker storm, opwarming van de aarde en zeespiegelstijging. We zitten nú in de penarie, dus we moeten ook nú wat doen.’ De woorden werden versterkt door wethouder Joris Ivens door de mens centraal te zetten: ‘De mens is onderdeel van de natuur, maar helaas verpesten we die natuur ook heel snel. Daarom moeten we klimaatverandering tegengaan en strijden voor een klimaatbestendige samenleving. Dat doen we als stad door allemaal innovatieve projecten te starten.’
INFILTRERENDE BESTRATING: WERELDWIJDE INNOVATIE
Een van die innovatieve projecten die tijdens het webinar werd behandeld om kennis en ervaring wereldwijd te delen, is het HvA-project omtrent infiltrerende bestrating. Met die bestrating voorkom je namelijk wateroverlast en kan je water bewaren voor droge periodes. Klimaatadaptief en volledig circulair. Projectleider Ted Veldkamp: 'Met infiltrerende bestrating kan regenwater beter weg lopen in de grond. Het water gaat door poreus gemaakte stenen of door de brede voegen die tussen de stenen liggen. Bovendien houdt het systeem dat onder de bestrating wordt aangelegd het water langer vast. Hiermee ontlasten we het riool, verhogen we de opvangcapaciteit en gebruiken we dat water voor planten en bomen.'
PROEF IN DE KROMME MIJDRECHTSTRAAT IN AMSTERDAM
De infiltrerende bestrating is inmiddels al uitvoerig en succesvol getest. Zo ook op de Kromme Mijdrechtstraat in Amsterdam. Onderzoeker en uitvoerder Tom Schoenmaker: 'Onder de grond zijn allerlei sensoren aangebracht in putjes. Daarmee meten we de waterstand. We kunnen gerelateerd aan een bui meten hoe de water door het constructie trekt. Daarnaast zitten de sensoren in de riolering, waarmee we precies kunnen zien hoeveel water waar terechtkomt. Daarnaast meten we ook met peilbuizen de grondwaterstand, om te weten in hoeverre die wordt aangevuld. En dat is heel interessant in relatie tot droogteproblemen, zoals droogvallende funderingen en bomen die onvoldoende water krijgen.'
De proeven worden in november opgeschaald met behulp van HvA-studenten van de minor Klimaatbestendige stad. Met de kennis die zij tijdens de minor opdoen, voeren zij de testen samen met de onderzoekers uit.
EEN CIRCULAIRE BESTRATING
Voor de bestrating is gebruik gemaakt van diverse innovatieve producten. Zo wordt onder andere de Zeer Open Afval Keramiek-klinker (ZOAK) toegepast. Deze klinkers fungeren met hun absorberende werking als een spons die water opneemt, vasthoudt en weer doorlaat. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van een AquaBASE fundering, die zorgt dat het water wordt gefilterd en opgevangen. Zowel de klinker als de fundering bestaan uit circulaire materialen. De klinkers zijn gemaakt van keramisch afval en voor de fundering is het residu van verbrand restafval gebruikt. Dat biedt weer extra waarde om klimaatveranderingen tegen te gaan.
Webinar en Klimaatwerk in uitvoering
Het praktijkonderzoek maakt deel uit van het project Klimaatwerk in uitvoering. HvA werkt daarin samen met partners Building Changes en MKB INFRA.
Het webinar is onderdeel van een serie events omtrent een klimaatadaptief Amsterdam, op weg naar de internationale Climate Adaptation Summit op 25 januari 2021. Hier presenteren leiders van over de hele wereld gezamenlijk een agenda met concrete acties die de wereld voorbereiden op klimaatverandering, om weerbaarder te zijn tegen het jaar 2030.