Amsterdam Smart City partners aan de slag met drie urgente maatschappelijke challenges

Featured image

Hoe zet je de mens centraal in digitalisering? Hoe voorkom je uitsluiting van mensen die vervoer niet meer kunnen betalen? Hoe ontwikkel je samen lokale energiesystemen? Amsterdam Smart City werkt met 27 partners in co-creatie aan deze drie belangrijke vraagstukken.

Van digivaardige mensen naar mensvaardige digitalisering

Technologische en innovatieve ontwikkelingen volgen elkaar steeds sneller op. Als overheid wil en moet je hierin meegaan. Tegelijk leidt de inzet van digitalisering en data vaak tot ongewenste resultaten, wat de afstand tussen inwoners/ondernemers en de overheid vergroot.

Gemeente Haarlemmermeer verschuift haar focus van ‘het systeem staat centraal, mensen moeten maar digivaardig worden’ naar ‘de mens staat centraal, onze systemen moeten mensvaardig worden’. De onderliggende vraag is hoe zet je de mens écht centraal in digitalisering en het vormgeven van digitale systemen? De gemeente Haarlemmermeer zou graag samen optrekken om deze vragen uit te werken tot een advies dat breder inzetbaar is.

Mobiliteitsarmoede: hoe voorkomen we uitsluiting van mensen in het mobiliteitssysteem?

Stijgende benzine- en elektriciteitsprijzen; de toenemende digitalisering en afname van het openbaar vervoeraanbod zorgen er, onder andere, voor dat steeds meer mensen problemen hebben om zich te verplaatsen. Verduurzaming en deelmobiliteit lijken niet voor iedereen weggelegd en maatregelen om dit te stimuleren werken het probleem mogelijk zelfs in de hand. Het risico op sociale uitsluiting wordt hierdoor groter.

De provincie Noord-Holland en DRIFT maken zich zorgen over mobiliteitsarmoede en vragen zich af wat we eraan kunnen doen om deze mensen mobiel te houden. Er is echter nog weinig bekend over de omvang van het probleem, de exacte doelgroepen en welk instrumentarium werkt (en wat vooral niet). Daarom willen we graag in gesprek met de partners om tot gezamenlijk inzicht en een afgestemde aanpak te komen.

Samenwerking voor ontwikkeling lokale energiesystemen

De milieuproblematiek en de huidige hoge energieprijzen zorgen voor een snelle omschakeling van gas naar elektriciteit. Dat is de afgelopen jaren veel sneller gegaan dan voorzien, met netcongestie als gevolg.

Door samenwerking tussen lokale partijen kan er een zo optimaal mogelijk energiesysteem gecreëerd worden. Dat kan het elektriciteitsnetwerk ontlasten en, bijvoorbeeld, het maximaal gebruik maken van duurzame bronnen stimuleren en de energiekosten drukken.

Dit vraagt een intensieve samenwerking waarbij elke partij wordt uitgedaagd om verder te denken dan de eigen belangen. Er zijn geen bestaande structuren of systemen waar dit binnen past. Alliander doet een oproep voor samenwerking op dit vraagstuk.

Sinds november werken we in verschillende werkgroepsessies toe naar nieuwe initiatieven om antwoorden te bieden op deze uitdagende kwesties. Wil je ook meedenken en deel uitmaken van oplossingen? Neem contact op met Sophie via sophie@amsterdamsmartcity.com.


Comments

Topics