Recently, the city of Amsterdam widely distributed a booklet called 'Amsterdam klimaatneutraal 2050'. It is the starting point of a citywide consultation process. In this short blog post (in Dutch), I explain why this booklet might feed feelings of uncertainty in the first place instead of involving citizens in the transition process.
Want to receive updates like this in your inbox?
Get notified about new updates, opportunities or events that match your interests.
Maybe you will also like these updates
Urban Clean Air Roundtable

I'm reaching out to warmly invite you to join an upcoming roundtable we’re organizing on Tuesday June 17th focused on clean air in cities (Flyer is attached).
Given Amsterdam InChange's strong role in engaging professionals and communities in environmental monitoring, we believe your perspective would be highly valuable in the conversation. We also see this as a great opportunity to share your work and connect with other researchers, policy makers, and civil society actors active in the clean air space.
The content is a round table session, in which we share what is being worked on and what possible future developments are from different perspectives. The program for the day:
- 11:00 Welcome
- 11:15 Introduction
- 11:30 Presentations on current research/ policies
- 12:45 Lunch
- 13:30 Brainstorm: what-else-can-we-do-and-who-would-we-need-for-that?
- 14:45 Closing up with ten-agreements-plan
We still have a few speaking opportunities available, so if you or someone from your team would be interested in presenting your work or simply joining the discussion, we’d be delighted. Please feel free to email me or my colleague Sanne (sanne.van.breukelen@cenexgroup.nl) directly if you'd like more details or if you’d like to participate.
Hyperlink

Op zaterdag 14 juni organiseren Waag Futurelab en PublicSpaces Hyperlink: een dag waarop je kunt maken, ontdekken en meedenken - op weg naar een beter internet. Hier leer je in een Augmented Reality (AR) game hoe je nepnieuws herkent, fix je jouw data-slurpende telefoon, maak je jouw eigen slimme deurbel, en nog veel meer.
Programma
Deuren gaan open om 14:00 uur. Doorlopend zijn er workshops en exposities te bezoeken, en vanaf 16:00 uur starten ook de verschillende talks.
Workshops
De slimste deurbel
Weet jouw deurbel alles van je buren? Of juist van de privacywetten? Welke deurbel plaatst de grappigste opnames op het internet? Kunstenaar Roos Groothuizen neemt je mee in de wereld van slimme deurbellen, en dan ga je zelf aan de slag! Wie ontwerpt de slimste deurbel?
Escape Fake - een AR escaperoom over nepnieuws
Via een Augmented Reality game stap je in een virtuele wereld waar je in raadsels en puzzels leert desinformatie te onderscheiden van betrouwbare informatie op het internet. Stap in het virtuele Museum of Fake met voorbeelden van historisch nepnieuws, of onderzoek desinformatie, phishing en deepfakes in de games The Bus Situation en Trouble with eLiza.
Fix Your Phone Shop
Je smartphone is stuk - en het is niet alleen een gebarsten scherm. Het probleem zit in de apps, het besturingssysteem, de hardware, en het beïnvloedt jouw privacy, je gezondheid en onze planeet. Dat kan anders!
Social Socials Helpdesk
Klaar met je afhankelijkheid van big tech’s social mediaplatforms? Wij helpen je op weg! Welke echt sociale socials bestaan al? Waar moet je op letten? Hoe word je een Mastodont op Mastodon? Zijn Pixelfed en Peertube wellicht iets voor jou? Kom langs voor al jouw vragen.
Expo's
Acid Clouds
Op zoek naar de fysieke impact van onze digitale cloud. De exponentiële groei van ons datagebruik vraagt om steeds meer datacenters, die als enorme blokken ruimte innemen in onze fysieke leefomgeving. Ontwerper Niels Schrader en fotograaf Roel Backaert gingen voor Acid Couds ‘s nachts op pad om de datacenters vast te leggen die nodig zijn om onze digitale wereld draaiende te houden.
Regenerative Tech
Datacenters, energieverbruik, oprakende natuurlijke grondstoffen – technologische innovatie en ons ecosysteem lijken niet samen te gaan. Hoe kunnen we een digitale wereld bouwen die ook onze planeet ondersteunt? Kunstenaars en ontwerpers laten zien dat het wél kan! Met werken van Leanne Wijnsma, Lukas Engelhardt, Rein van der Woerd en Sunjoo Lee.
Talks
Achter de schermen van onze telefoons
<em>16:00 uur - VPRO Tegenlicht mini-meetup met Chris Vijn</em>
Chris Vijn is regisseur bij VPRO Tegenlicht, en vertelt in deze mini-meetup over de aflevering <em>Zo bevrijd je je smartphone van big tech volgens Marleen Stikker</em>. Samen gaan we in gesprek over hoe je de digitale wereld in beeld brengt.
Hoe ziet het internet er nou echt uit?
<em>17:00 uur - Niels Schrader & Judith Veenkamp</em>
Met <em>Acid Clouds</em> onderzoekt ontwerper Niels Schrader hoe het internet eruit ziet in onze fysieke wereld, met een fotoserie van de datacenters in Nederland en portretten van de grondleggers van ons internet. Samen met Judith Veenkamp (Waag Futurelab) praten we over hoe het internet er nu uit ziet – en hoe we willen dat het eruit komt te zien.
Mesh networks
<em>18:00 uur - Radical Data Collective & Pourya Omidi</em>
How can we create a resilient internet alternative for when central services cut out?
Is het (AI) kunst of kan het weg?
<em>19:00 uur - Laurence Scherz & Ola Bonati</em>
ChatGPT als je therapeut, deepfakes, en plaatjes van mensen die nooit bestaan hebben. Wat gebeurt er nu AI zich diep in onze teksten, beelden en zelfs sociale leven wortelt? Onderzoeker en schrijver Laurence Scherz vertelt over de verwachtingen, angstbeelden en dromen die we misschien wel hebben over AI. Samen met Ola Bonati (Waag Futurelab) onderzoeken we wat het betekent als grote commerciële algoritmes creatief werk overnemen.
Op naar een beter internet
Wat is jouw eerste herinnering van ‘het internet’? Een bezoek aan de Digitale Stad (DDS) via een Telnet verbinding, de dansende banaan van Hyves, chatten op MSN of het downloaden van muziek Napster of Limewire voor je mp3 speler of diskman.
Wat je herinnering ook is: grote kans dat je eerste herinnering een beter gevoel geeft dan het internet waar je nu dagelijks gebruik van maakt. We betalen met onze data, zijn verslaafd aan scrollen en hebben steeds meer te maken met desinformatie, haatspraak en politieke manipulatie op sociale mediaplatformen. Het huidige internet kenmerkt zich door een aantal grote techbedrijven die de regels bepalen. We zijn meer dan ooit afhankelijk van sociale mediaplatformen van big tech en die bedrijven raken steeds meer verweven met politieke macht. Het moet en kán anders - bij Hyperlink ontdek je hoe!
Toegankelijkheid
Mocht je krap bij kas zitten en wel graag aan dit evenement willen deelnemen, neem dan contact op met claudia [@] waag [punt] org.
PublicSpaces conferentie 2025: Shaping our Digital Future
Wil je je verder verdiepen in het onwerp van een beter internet? Kom op vrijdag 13 juni naar Pakhuis de Zwijger voor de vijfde editie van de PublicSpaces conferentie!
Dit evenement is een onderdeel van de ToekomstTiendaagse van 12 t/m 21 juni 2025, een programma in het kader van de viering van Amsterdam 750 jaar.
Waag Open: de slimste deurbel

Weet jouw deurbel alles van je buren? Of juist van de privacywetten? Welke deurbel plaatst de grappigste opnames op het internet? Kortom; wie heeft de slimste deurbel?
Een op de vijf huizen in Nederland heeft inmiddels een slimme deurbel, met als populairste deurbellen die van Amazon (Ring), Google (Nest) en het Chinese Anker (Eufy). Maar de slimme deurbel heeft ook een keerzijde; geen van die fabrikanten toont een oprecht initiatief om het ontwerp van hun producten op de Nederlandse privacywetten aan te passen. Ze slaan beelden veel langer op dan het advies van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), laten het nooit merken als ze filmen, hoogstens met een sticker die voorbijgangers op de hoogte zou moeten stellen van actief cameragebruik.
Tijdens Waag Open: De slimste deurbel bespreken we de recente ontwikkelingen rond de slimme deurbellen met ontwerper Roos Groothuizen. Ook ga je aan de slag met je eigen slimme deurbel! Aan welke voorwaarden wil je dat jouw slimme deurbel voldoet? Bouw je een slimme deurbel die helemaal in lijn is met privacywetten? Een deurbel die het buurtgevoel versterkt? Of misschien juist een bel die meteen alle beelden automatisch op internet zet?
Programma
19:30 - 19:45 uur | Welkom en intro |
---|---|
19:45 - 21:15 uur | Presentatie Roos Groothuizen |
21:15 - 21:30 uur | Smart Deurbel ontwerpen |
21:30 - 22:00 uur | Nabespreking en borrel |
Dag Nancy, bedankt voor de tip. Ik ga ze lezen en zeker ook met Nicholas in gesprek
@nicholasbeen Heb je dit artikel al gezien? @Herman, onze collega Nicholas doet op dit moment een onderzoek naar succescriteria bij bewonersinitiatieven in Amsterdam. Binnenkort ook blogs van hem!