Interessant Volkskrant-artikel over de groeiende beweging van citizen-sensing

Featured image

De provincie Noord-Holland is twee jaar geleden in samenwerking met het RIVM, de Waag Society, Tata Steel en lokale overheden het project Hollandse Luchten gestart om de luchtkwaliteit op zwaarder belaste locaties rondom het Noordzeekanaalgebied fijnmazig in kaart te brengen. Hierbij worden inwoners begeleid en opgeleid om de sensoren in elkaar te zetten en de uitkomsten van de metingen te begrijpen. Vervolgens kan er een discussie worden gehouden over het gezamenlijk ontstane beeld van de omgevingskwaliteit.

De Volkskrant schreef een artikel over hoe het meten van de omgevingskwaliteit door inwoners met de jaren is ontwikkeld en wat voor een invloed dit heeft op de discussie rondom leefbaarheid van gebieden.

https://www.volkskrant.nl/wetenschap/hoe-schoon-de-lucht-is-meet-een-groeiende-groep-burgers-zelf...

3 Comments

Jeroen Sipman's picture
Jeroen Sipman

@Evert: Succes met het project! Mooi om te zien dat er op steeds meer plekken gemeten wordt. En een heel toffe foto van je collega!

@Aad: Absoluut belangrijk! De kalibratie van de sensoren voor Hollandse Luchten ligt bij de Waag en het RIVM. Vooralsnog gaat hen dat volgens mij goed af.

Aad Vredenbregt's picture
Aad Vredenbregt

super ontwikkeling! Maar "goedkopere" sensoren moeten wel gekalibreerd worden, zodat we betrouwbare fijnmazige en real-time metingen hebben.
En onderzoeks- en innovatie hub imec (Stichting) ontwikkelt de algoritmiek voor dergelijke kalibratie. Interesse?

Topics