Please have look at our catchy new video's that will give you a great overview of what's happening in our city concerning social entrepreneurship. Please get in touch with us if you have any questions: impact@amsterdam.nl.
Want to receive updates like this in your inbox?
Get notified about new updates, opportunities or events that match your interests.
Maybe you will also like these updates
Amsterdam Smart City partners aan de slag met drie urgente maatschappelijke challenges

Hoe zet je de mens centraal in digitalisering? Hoe voorkom je uitsluiting van mensen die vervoer niet meer kunnen betalen? Hoe ontwikkel je samen lokale energiesystemen? Amsterdam Smart City werkt met 27 partners in co-creatie aan deze drie belangrijke vraagstukken.
Van digivaardige mensen naar mensvaardige digitalisering
Technologische en innovatieve ontwikkelingen volgen elkaar steeds sneller op. Als overheid wil en moet je hierin meegaan. Tegelijk leidt de inzet van digitalisering en data vaak tot ongewenste resultaten, wat de afstand tussen inwoners/ondernemers en de overheid vergroot.
Gemeente Haarlemmermeer verschuift haar focus van ‘het systeem staat centraal, mensen moeten maar digivaardig worden’ naar ‘de mens staat centraal, onze systemen moeten mensvaardig worden’. De onderliggende vraag is hoe zet je de mens écht centraal in digitalisering en het vormgeven van digitale systemen? De gemeente Haarlemmermeer zou graag samen optrekken om deze vragen uit te werken tot een advies dat breder inzetbaar is.
Mobiliteitsarmoede: hoe voorkomen we uitsluiting van mensen in het mobiliteitssysteem?
Stijgende benzine- en elektriciteitsprijzen; de toenemende digitalisering en afname van het openbaar vervoeraanbod zorgen er, onder andere, voor dat steeds meer mensen problemen hebben om zich te verplaatsen. Verduurzaming en deelmobiliteit lijken niet voor iedereen weggelegd en maatregelen om dit te stimuleren werken het probleem mogelijk zelfs in de hand. Het risico op sociale uitsluiting wordt hierdoor groter.
De provincie Noord-Holland en DRIFT maken zich zorgen over mobiliteitsarmoede en vragen zich af wat we eraan kunnen doen om deze mensen mobiel te houden. Er is echter nog weinig bekend over de omvang van het probleem, de exacte doelgroepen en welk instrumentarium werkt (en wat vooral niet). Daarom willen we graag in gesprek met de partners om tot gezamenlijk inzicht en een afgestemde aanpak te komen.
Samenwerking voor ontwikkeling lokale energiesystemen
De milieuproblematiek en de huidige hoge energieprijzen zorgen voor een snelle omschakeling van gas naar elektriciteit. Dat is de afgelopen jaren veel sneller gegaan dan voorzien, met netcongestie als gevolg.
Door samenwerking tussen lokale partijen kan er een zo optimaal mogelijk energiesysteem gecreëerd worden. Dat kan het elektriciteitsnetwerk ontlasten en, bijvoorbeeld, het maximaal gebruik maken van duurzame bronnen stimuleren en de energiekosten drukken.
Dit vraagt een intensieve samenwerking waarbij elke partij wordt uitgedaagd om verder te denken dan de eigen belangen. Er zijn geen bestaande structuren of systemen waar dit binnen past. Alliander doet een oproep voor samenwerking op dit vraagstuk.
Sinds november werken we in verschillende werkgroepsessies toe naar nieuwe initiatieven om antwoorden te bieden op deze uitdagende kwesties. Wil je ook meedenken en deel uitmaken van oplossingen? Neem contact op met Sophie via sophie@amsterdamsmartcity.com.
Unravelau

Unravelau is a high-end fashion brand established in 2017 by the designer Laura Meijering who believes that you don’t have to sacrifice style in order to make conscious choices. While each collection is unique, they are all designed with care for the planet. Our garments are handcrafted in The Netherlands and made of natural and upcycled materials only. At Unravelau, we believe that every little step counts - together with you, we unravel the fashion industry. One garment at a time.
Circular Ecosystem Meetup

Hoe zorg je ervoor dat je klant jouw duurzame circulaire product verkiest boven een mogelijk goedkoper alternatief? Wat is de behoefte van je klant, en hoe werkt zijn of haar uiteindelijke koopbeslissing? Wat is belangrijker: het product of het verhaal? Een cruciale vraag in de transitie naar een circulaire economie.
Hoe zorg je ervoor dat je klant jouw duurzame circulaire product verkiest boven een mogelijk goedkoper alternatief? Wat is de behoefte van je klant, en hoe werkt zijn of haar uiteindelijke koopbeslissing? Wat is belangrijker: het product of het verhaal? Een cruciale vraag in de transitie naar een circulaire economie.
Om ondernemers te helpen bij deze vraagstukken, organiseren we een circulaire meetup die volledig in het teken staat van Consumer Behaviour. Twee ondernemers openen de meetup en delen hun ervaring: Erik Toenhake, oprichter van Aarden, en Dorus Galema, oprichter van Gerrard Street. In het tweede gedeelte gaan we samen aan de slag met uitdagingen uit het publiek (lees hieronder hoe je je vraagstuk kan indienen!). We sluiten de meetup af met expert Jeroen van der Heijden, oprichter van IgnitedMinds. Hij geeft ons inzicht in de gedragspsychologie en besluitvorming van de klant en hoe dit werkt in de context van customer journeys en user flows.
Breng je casus in | Heb jij een duurzaam (en circulair) product, maar weet je niet hoe je je consument moet overtuigen? Dien je casus in vóór 16 november. Wij nodigen collega-ondernemers, beleidsmakers, circulaire experts en andere circulaire initiatiefnemers uit om mee te denken!
Datum
Het event vindt online plaats op 19 november van 15.00 uur tot 17.30 uur.
Programma
15:00 - 15:15 Welkom
15:15 - 15:45 Ondernemers Erik Toenhake en Dorus Galema nemen het woord + Q&A
15:45 - 16:45 Tips van Jeroen & Crowdsolve your challenge
16:45 - 17:15 Spreker Jeroen van der Heijden
17:15 - 17:30 Afsluiting
Sprekers
Erik Toenhake, oprichter Aarden
In 2010 lanceerde Erik Toenhake het eerste klimaatneutrale en eerlijk geproduceerde kostuum, met als doel om kleding eerlijker, schoner en duurzamer te produceren. Inmiddels heeft hij veel stappen gezet. Bij Aarden kun je kostuums leasen: na 2 of 3 jaar ontvangt Aarden de gedragen kostuums retour en zorgt voor verantwoord hergebruik of recycling. Op dit moment is Erik bezig met het ontwikkelen van een vegan pak, zonder dierlijke materialen.
Dorus Galema, oprichter Gerrard Street
Gerrard Street heeft een circulaire high-end koptelefoon met een leaseconstructie ontwikkeld. Ze zijn volledig modulair en daarom dus simpel te repareren. Gaat er iets stuk? Dan hoef je ‘m niet meer weg te gooien – Gerrard Street vervangt het onderdeel gratis. Van de beschadigde onderdelen maken ze weer nieuwe koptelefoons.
Jeroen van der Heijden, oprichter Ignited Minds
Ignited Minds is een team van specialisten op het gebied van gedragspsychologie, design thinking en customer journeys. Hun doel: slimmere en doelgerichte teams die betere klantervaringen realiseren en meer positieve impact maken, waardoor zij innovatie kunnen versnellen.
Doe mee
- Ontmoet collega-ondernemers en experts op het gebied van circulariteit in de Provincie Noord-Holland.
- Krijg waardevolle input vanuit verschillende invalshoeken voor je eigen vraagstukken en/of help (andere) ondernemers met jouw expertise.
- Krijg concrete tools om je klant beter te begrijpen.
- Maak impact en werk aan zaken waar je echt om geeft.
Circulair Ecosysteem
Dit event is georganiseerd door Impact Hub Amsterdam en de provincie van Noord-Holland. Zij werken samen om circulaire ondernemers met elkaar in contact te brengen om de transitie naar een volledig circulaire economie in 2050 te versnellen.
For the latest news and events on circularity in Noord-Holland, join our community on LinkedIn!