Het is European Mobility Week: extra aandacht voor duurzaam rijden
KLIMAATNEUTRAAL
Welke stappen zijn nodig om het Europese doel van klimaatneutraliteit in 2050 - netto geen CO2-uitstoot - te behalen? European Mobility Week moedigt steden en lokale instanties aan om duurzame stappen te ondernemen en te delen. Zodat we elkaar inspireren. Van 16 tot en met 22 september staat Europa, en zo ook de Hogeschool van Amsterdam (HvA), in teken van uitstootvrije mobiliteit: #WeMoveSmart.
‘Zero-emission mobility for all’. Het thema van European Mobility Week van 2020 zet het belang van een uitstootvrije toekomst voor iedereen in de schijnwerpers. Van laadpalen voor iedereen tot elektrische deelauto’s in de buurt, onderzoeksprogramma en Centre of Expertise Urban Technology timmert binnen lectoraten Energie en innovatie en City logistiek hard aan de weg om duurzame mobiliteit inclusiever te maken.
FUTURE CHARGING: LAADPALEN VOOR IEDEREEN
Het aantal elektrische voertuigen groeit in Nederland explosief. Dat is mooi. Het brengt alleen wel een nieuwe uitdaging met zich mee: voldoende laadpalen. HvA werkt binnen project Future Charging samen met gemeenten, laadexploitanten, energiebedrijven en netbeheerders aan de laadinfrastructuur van de toekomst, zodat iedereen met elektrische auto’s optimaal kan blijven laden. Middels een eigen simulatiemodel onderzoekt het team de effecten van toekomstscenario’s op het gebruik van laadinfrastructuur, de impact op het elektriciteitsnet en de openbare ruimte.
DUURZAME DEELAUTO’S EN LOGISTIEK
“Door onze grondige kennis op het gebied van laadgedrag en simulatiemodellen, kunnen we steeds beter scenario’s voor de toekomst rekenen en de toenemende belasting van het elektriciteitsnetwerk verminderen. Zo kijken we naar de laadbehoeften in 2030 en simuleren we scenario’s met snelladers en laadpleinen”, vertelt projectleider Rick Wolbertus. “Binnen Future Charging bouwen we tevens verder uit naar verschillende type vervoer zoals duurzame deelauto’s en logistiek. Zo kan elektrisch rijden toegankelijker worden.”
ELEKTRISCH RIJDEN OF WATERSTOF?
Elektrisch rijden is niet alleen essentieel voor particulier vervoer, ook in het bedrijfsleven moet een energietransitie in gang gezet worden zodat we de klimaatdoelstellingen halen. Binnen lectoraat City logistiek werkt HvA aan diverse projecten om horeca- en servicelogistiek te verduurzamen. Terwijl project Gas op elektrisch focust op het het elektrisch maken van bestelauto’s voor installatie-, reparatie- en onderhoudswerkzaamheden, gooit project H2WasteCollect het over een andere boeg met een alternatieve brandstoftechnologie: waterstof. In het project gaan vier vuilnisauto’s die volledig aangedreven worden door waterstof, ook wel H2-elektrische vuilnisauto’s, de dienst uitmaken om huisafval in te zamelen.
VERSCHIL MAKEN: VAN PRAKTIJKPROEVEN TOT ONDERWIJS
Om de onderzoeksresultaten in lijn met European Mobility Week breder beschikbaar te stellen, zoekt Urban Technology connectie tussen beroepspraktijk, wetenschap en onderwijs. Denk hierbij aan expertmeetings en workshops, professionele en wetenschappelijke artikelen, netwerkbijeenkomsten en onderwijsproducten, zoals case studies voor HvA-minoren - studiespecialisatie binnen een vakgebied. De projecten worden vaak samen gedaan met studenten vanuit verschillende invalshoeken. Zowel studenten met een achtergrond in Engineering, Data Science, Beleid en Psychologie werken aan de projecten om de energietransitie op gang te brengen. Dit gebeurt zowel tijdens colleges, groepswerk, stages en afstudeertrajecten bij vakpartners.