Podcast31 ‘inkopen met impact’ van Platform 31

Featured image

Als publieke organisatie kun je verschil maken met hoe en waar je diensten of producten inkoopt. Zo kun je bijvoorbeeld bijdragen aan een slimme, groene en gezonde toekomst door te kiezen voor duurzame producten of circulaire materialen. Of kiezen voor bepaalde dienstverleners die ook bijdragen aan een inclusieve samenleving. Inkoopkeuzes hebben dus maatschappelijk impact. Hoe kun je daarop sturen? En wat zijn de mogelijkheden als publieke organisatie? Daarover gaat de nieuwste aflevering van Podcast31.

Sommigen noemen het inkopen met maatschappelijke impact, anderen noemen het duurzaam of sociaal inkopen. Je kunt opdrachten opknippen in percelen opknippen en uitbesteden aan sociale ondernemers. Of gunningscriteria opnemen als inkoopvoorwaarde, zodat impact als randvoorwaarde geldt. Wat is daarin het verschil? En welke mogelijkheden heb je als bijvoorbeeld gemeente wanneer je met jouw manier van inkopen rekening wilt houden met de maatschappelijke impact?

Om antwoord te krijgen op deze (en meer) vragen, praat gespreksleider Fenneke van der Aa met:

  • Elisabetta Manunza (Universiteit Utrecht)
  • Alan Wemmenhove (gemeente Apeldoorn)
  • Jolijn Creutzberg (Van Hulley)
    Meer lezen?
  • De City Deal impact ondernemen (in oprichting) richt zich op het versterken van impact ondernemers in Nederland om samen toe te werken naar een duurzame en inclusieve economie. Inkopen met impact wordt opgenomen in de uitvoering van deze City Deal.
  • Voorbeeld uit de praktijk: Haarlem in actie voor sociaal ondernemerschap
  • Met de vierdelige serie workshops Proeftuin ‘sociaal inkopen’ inspireerde en ondersteunde de provincie Noord-Brabant (semi-)publieke organisaties bij een meer sociale inkoop. Platform31 bundelde de belangrijkste lessen per onderdeel: inkopen met impactaanbestedenin gesprek met de markt en social return.
https://www.platform31.nl/nieuws/podcast31-6-inkopen-met-impact

Comments

Topics