Programma voor Kennis en Demodag #26

Featured image

Op 12 december sluiten we met onze 26ste Kennis- en Demodag het jaar af bij LAB111! LAB111 is een cult cinema gevestigd in een monumentaal oud pathologisch anatomisch laboratorium in Amsterdam-West.

De Amsterdam Smart City Demodagen zijn regelmatig terugkerende middagen bedoeld om de voortgang van de verschillende innovatieprojecten aan elkaar te presenteren, hulpvragen op tafel te leggen, dilemma’s te delen en meer partners te betrekken bij een project en deze vraagstukken verder te brengen.

Deze editie is een speciale editie van de Kennis- en Demodag. Er zijn deze middag geen werksessies, maar is er meer tijd en aandacht voor de pitches, waarin we als netwerk onze learnings van 2024 met elkaar delen. We horen graag van jullie of je bij wilt dragen aan het programma door via een pitch meer te delen over jouw innovatieproject en learnings van het afgelopen jaar. Laat het ons weten via pelle@amsterdaminchange.com!

We sluiten deze middag af met een hapje en drankje waarbij er speciale aandacht is voor het afscheid van onze Programmadirecteur Francien.

Kennissessie

Kennissessie: Business In Transition | DRIFT
Bij DRIFT werken we aan systeemverandering naar een duurzame en rechtvaardige samenleving. Want hoewel onze huidige manier van doen ons veel heeft gebracht, lopen we inmiddels op allerlei plekken vast en volgt de ene crisis de andere op. Als we persistente problemen als klimaatverandering, biodiversiteitsverlies en toenemende ongelijkheid echt willen aanpakken zullen we op een heel andere manier naar onze maatschappij moeten gaan kijken. Daar hebben we iedereen bij nodig, en niet in de laatste plaats het bedrijfsleven!

Hoe werk je aan transities vanuit een bedrijfslogica? Hoe stel je de status quo ter discussie terwijl je er ook onderdeel van uitmaakt? En waar leent het bedrijfsleven zich misschien wel juist voor transitiegericht werken? Met deze en andere vragen gaan we aan de slag in een interactieve sessie. We gaan in op principes van transitiegericht werken en brengen samen met jullie in kaart waar de kansen en uitdagingen liggen voor bedrijven in transitie.

Pitches: Learnings uit het Amsterdam InChange netwerk

Amsterdam InChange is een lerend netwerk. Aan het einde van het jaar is het belangrijk om stil te staan bij de learnings van onze lopende of afgeronde innovatieprojecten. We bieden het podium aan onze partners en hun innovatieprojecten om te delen wat er goed ging in 2024, maar ook zeker; waar ze tegenaan liepen. Wil jij graag meer over jouw innovatieproject en learnings delen met het netwerk? Laat het ons weten via pelle@amsterdaminchange.com!

Hieroo Amsterdam & NPSNW: Community Wealth Building
Binnen het Nationaal Programma Samen Nieuw-West wordt er gewerkt met de Community Wealth Building aanpak: een economisch ontwikkelmodel om te komen tot een eerlijke, democratische lokale economie. De focus van deze aanpak is het creëren van meer eigenaarschap en zeggenschap, en het langer en vaker lokaal circuleren van geldstromen. Om dit te bereiken bouwen we aan het versterken van de lokale economische infrastructuur zodat vraag en aanbod elkaar beter kunnen vinden binnen het stadsdeel. Een concreet startpunt hiervan is het Koop Lokaal Platform Nieuw-West (www.kooplokaalnieuwwest.nl), waar zzp’ers en lokaal MKB gevonden kunnen worden. We onderzoeken de mogelijkheden om dit platform verder uit te breiden, bijvoorbeeld door bepaalde subsidies (bv. Buurtbudgetten) uit te keren aan/via de bedrijven op dit platform, door een lokale betaalrekening er aan te koppelen (naar voorbeeld van Santa Coloma).

Hogeschool van Amsterdam: ATELIER
Al vijf jaar werkt ATELIER in Buiksloterham aan een wijk die meer energie opwekt dan het verbruikt, met slimme energietoepassingen die in de praktijk worden gebracht. Het doel? Het realiseren van positieve energiedistricten (PED's) in Amsterdam en Bilbao om 1,7 kton CO2-uitstoot te besparen. Wat komt er allemaal kijken bij het opzetten van een energiegemeenschap, welke mogelijkheden en structuren er nodig zijn voor het actief delen van energie, hoe kunnen batterijen ingezet kunnen worden om netcongestie tegen te gaan, en hoe kan het concept data commons bijdragen aan een duurzame wijkontwikkeling? We blikken terug op de resultaten en bespreken de toekomstplannen.

Gemeente Amsterdam: Monitor circulaire Economie
Meer informatie volgt.

Klinkt het programma interessant? Je bent welkom om aan te sluiten. Laat het ons weten en stuur een korte motivatie naar sophie@amsterdamsmartcity.com. De Kennis- en Demodag is van 13:30-16:00 met een borrel na afloop.


Comments

Topics