Robots voor een schonere stad?

Featured image

Wat als iedereen in de stad op <b>elke</b>straathoek hun afval volledig gescheiden aan zou kunnen bieden – van luiers en lokaal composteerbaar groen, tot plastic en drinkpakken? Niet met de logistieke nachtmerrie van een overdaad aan aparte inzamelbakken, maar met robots die het aangeboden afval naar een centraler punt rijden. Of wat als robots kunnen helpen om het opruimen van vermoedelijk drugsafval efficiënter en veiliger te maken? Of wat als ze de schoonmakers van de stad ondersteunen in het schoon houden van lastige plekken als oevers en kades?

Dat zijn een paar van de ideeën die zijn geoogst tijdens de workshop ‘Robots & een leefbare stad’, op de demodag van Amsterdam Smart City, 16 september 2021. Ik deelde resultaten van ons onderzoek met het AMS Instituut en de TU Delft naar de interacties die ontstaan tussen robots en mensen op straat. Daarna hebben we gebrainstormd over hoe ‘straatrobots’ van nut kunnen zijn voor een schonere stad. Het werd een inspirerend gesprek, door een rijke mix mensen van gemeentes, provincies en onderzoeksinstituten.

Naast de vele ideeën, kwamen ook de meer kritische vragen aan bod. Kan een robot bijvoorbeeld wel omgaan met de onvoorspelbaarheid van de stad? Zouden gebieden buiten de stad dan niet beter werken? Kunnen robots bewustwording verhogen, ‘nudgen’, zonder manipulatief te zijn? Hoe kunnen we dit juist een kans maken voor kwetsbare groepen, zoals mensen met een beperking? Kunnen we niet beter eerst de behoeftes in kaart brengen, in plaats van meteen na te denken over robots?

Kortom, vele inzichten die samen een eerste aanknopingspunt kunnen vormen voor een schonere stad. De diversiteit van de groep gaf hele verschillende perspectieven op het wel of niet inzetten van robots. Een waardevolle aanvulling op waar we zelf al aan dachten. En de nadrukkelijke uitnodiging om de toegevoegde waarde voor mensen voorop te zetten.


Comments

Topics