Reisproef Amsterdam

Featured image

Ga het avontuur aan!
We dagen Amsterdammers uit om hun auto en parkeervergunning voor twee maanden in te leveren en te ervaren hoe anders reizen bevalt. In ruil daarvoor krijgen deelnemers een bedrag aan reistegoed bij alle aangesloten vervoerders.

Doe mee met een proef en ruil uw auto twee maanden in voor ander vervoer. Samen houden we de stad bereikbaar en leefbaar.

Meld je hier aan

<https://www.amsterdam.nl/parkeren-verkeer/parkeervergunning/doe-mee-reis>

Lees meer over het smart mobility programma van Amsterdam

<https://www.amsterdam.nl/wonen-leefomgeving/amsterdam-innovatie/smart-mobility/>

Lees hier meer over een eerdere pilot rondom de Zuidas

<https://amsterdamsmartcity.com/projects/maas-in-the-amsterdam-business-district>

Informatie en vragen over de proef

Van welke vervoerders kan ik gebruik maken?

  • Openbaar vervoer op basis van de OV-chipkaart
  • Taxi: TCA, Uber
  • Deelauto: Car2Go, Greenwheels, mywheels
  • Huurauto: Tripmanager
  • Deelfiets: Urbee
  • Scooter: Felyx
  • Ridesharing: Viavan

Deze lijst kan nog uitgebreid worden.

Wanneer start de periode van twee maanden? Kan ik zelf kiezen welke maanden ik mee wil doen?

Binnen de looptijd van het experiment bepaalt u zelf de maanden van deelname. Er zijn wel vaste instapmomenten in verband met het inleveren van uw auto.

Waar parkeer ik mijn auto tijdens de proef?

Gedurende de twee maanden van de proef parkeert u uw auto in een gemeentelijke garage. Wij maken de locatie na inschrijving aan de deelnemers bekend.

Moet ik betalen voor mijn vergunning terwijl ik hem niet gebruik?

In de periode dat u meedoet aan de proef levert u uw auto in en kunt u geen gebruik maken van uw parkeervergunning. De kosten van de parkeervergunning in de periode van deelname krijgt u vergoed als aanvulling op uw reiscredits.

Kan ik ook meedoen als ik geen auto heb, of geen parkeervergunning maar wel een auto?

Het experiment is alleen toegankelijk voor mensen in het bezit van een auto + parkeervergunning. Het experiment maakt onderdeel uit van een groter project om Amsterdam autoluw(er) te maken en om het aanbod aan alternatieven voor de auto verder te ontwikkelen.

Kan ik tussendoor mijn auto gebruiken?

Het is niet mogelijk om uw auto tussendoor te gebruiken. Is er sprake van nood dan bekijkt het projectteam per geval of u de auto terug kunt krijgen.

What is the goal of the project?

Amsterdam groeit en dat merken we door de drukte in de stad. Amsterdam wil een aantrekkelijke stad zijn en blijven. Daarom is het noodzakelijk te investeren in leefbaarheid en bereikbaarheid. Oplossingen zoals extra wegen en extra parkeerplaatsen zijn niet meer voldoende. Enerzijds omdat de ruimte er niet voor is, anderzijds omdat we deze ruimte er niet voor willen maken. Als we op dezelfde manier blijven reizen loopt de stad vast. Er is verandering nodig.

What is the result of the project?

Het doel van deze proef is inzicht krijgen in het gedrag van mensen als zij hun eigen auto niet meer kunnen gebruiken, maar gebruik moeten maken van de fiets, deelmobiliteit of het OV-netwerk. Het geeft de gemeente en vervoersaanbieders inzicht in welke alternatieven verbeterd moeten worden.

We hopen natuurlijk dat deelnemers allemaal inzien dan het delen van vervoer fantastisch is!

Who initiated the project and which organizations are involved?

Dit project is een innitiatief van de gemeente Amsterdam in samenwerking met de aangesloten vervoerders.

www.amsterdam.nl/reisproef

5 Comments

Theo Veltman's picture
Theo Veltman

Week 3: en kom er achter dat de kosten van de Uber nog niet op de Bunq-account verhaald worden......:) OK, ff checken hoe dat moet. Een mooie nieuwsbrief van het reisproefteam. Meteen ingeschreven op ViaVan. Had ik eerder moeten weten, had ik me vanavond 37 (-5x2) euro bespaard om naar een kennisborrel te gaan in 'het Nieuwe HKL'. Ik ga het zeker proberen, vraag me af wat de wachttijden zijn tot er een Van verschijnt, maar dat gaan we mee maken. Goed idee dit. Mooi dat ViaVan ook meedoet. Jammer dat Greenwheels zo flauw is om te zeuren over de borg. Ons tegoed wordt er mee verhoogd en dan later weer terug betalen, prima oplossing. Ook de tip va Ioniq is mooi. Vooralsnog kwam ik niet in . de app, maar dat zal vast wel opgelost worden als zij mijn mailtje gehad hebben. Belangrijker drempel daar is dat je bij het invullen van de geboortedatum letterlijk alle maanden maand-voor-maand moet aftikken. Voor iemand van 30 is dat al veel; voor iemand van >60 echt een 'no-no'. Dat kan anders en makkelijker. Maar anderzijds: Greenwheels en Car2Go heb ik ook nog geen van beide gebruikt.

Verder is fietsen heel gezond, de tram in de spits nog steeds super onhygienisch, zeker als het regent :(. Ik mis de Cabriolet. De fiets maakt veel goed: de wind door de haren en het gevoel dat je werkt aan de conditie. Dat dit onzin is, is inmiddels ook duidelijk. Er is nog geen gram af en mijn conditie is nog niet heel veel beter; maar misschien verwacht ik wel teveel teveel. Anderzijds: er is een hoop af te halen resp te verbeteren. Dat zou toch gemakkelijk moeten zijn :):) En mijn fiets heeft een elektronisch support...... Een nadeel van meedoen aan de reisproef dat mijn ega nu meent dat het ook logisch is dat ik nog andere dingen ga doen, Yoga bijvoorbeeld. Soort van zelfde doelrichting of zoiets denkt zij. Enfin, ik ben daar in mee gegaan. En 'truth be told': dat werkt wel voor de soepelheid, hoewel het ook afzien is, fysiek en mentaal. Je bent vooral met jezelf bezig. Nu en dan vang ik een glimp op van de in meerderheid heel erg elastisch figurerende 'mooie' tiepes tussen 20 en 38 jaar denk ik zo; dan steek ik wel erg af. Slecht voor mijn ego. Enfin, ook leuk al die ervaringen. Op naar week 4.

Jeroen Broelman's picture
Jeroen Broelman

Hoi Theo,
Fijn om te horen dat je je hebt geregistreerd bij car2go. Het is trouwens ook mogelijk om online het rijbewijs te valideren via het registratieproces in de app.

Mocht je nog vragen hebben over het gebruik, hoor ik het graag!

Theo Veltman's picture
Theo Veltman

Eerste week zonder auto. Best wennen. Even snel naar Nieuw West of Zuid Oost, andere reistijden. Ondanks de nieuwe NZ-metro. Op het Metro-station komen is één ding, dan komen waar je moet zijn een ander. De fiets is goed voor de meeste afstanden, tenzij iemand vraagt om grote spullen te helpen verhuizen van de ene naar de andere locatie....... Klein leed zal ik maar zeggen :) Goed dat Uber een aanbod heeft gedaan om in bepaalde gebieden waar het OV wat minder is voor 3 euro een rit te maken voor degenen die meedoen aan de reisproef. Geen idee of ik er gebruik van ga maken, maar goed geregeld team (en Uber)! Inmiddels mag ik ook Car2Go gebruiken, moet ijk nog doen. Bovendien: Een Greenwheels-spot is dichterbij waar ik woon. Dus meer praktisch. In het nog steeds bevreemdend mooi weer is het goed fietsen. Langzamerhand niettemin tijd voor jas en handschoenen. Ook de windkracht neemt toe, maar dat is goed voor de conditie EN ik heb een fiets met elektrische support, dus dat helpt ook. Op naar de tweede week.

Anonymous

Veel succes! Het kan alleen maar makkelijkker worden :) Bij Ridecloud zijn we bezig met de Android app. Komt binnenkort!

Theo Veltman's picture
Theo Veltman

De kop is er af. Eerste dag zonder auto. Vandaag dus niet naar de sauna in Heemstede, te veel gedoe. Dichtbij zijn er ook. Vanochtend bezig geweest met het downloaden van Greenwheels, car2go en nog zo wat,. Grappig dat de website OVkaart down is. Makkelijk als je die verbindt met de Bunqkaart. Bij Greenwheels ben je wel meteen behoorlijk wat geld kwijt aan de borg (225 euro). Bij Car2Go moet je of naar de Overtoom of naar ZuidOost om je rijbewijs te laten verifieren. Straks maar even doen dan. Jammer dat ik Ridecloud niet kan vinden voor de Android, wel prettig als je snel de vervoermogelijkhede in jouw omgeving kunt zien. Goede tip in de mail van het reisproefteam vanochtend. Straks de officiele opening. Ff kijken of ik er weer binnen 10 minuten kan zijn met de metro vanaf startion zuid. Of ga ik op de fiets.....:):)

Topics