Lilja Albers

Activity

  • 2
    Updates
  • 0
    Thumbs up
  • 0
    Comments
Lilja Albers, Sales & Office Assistant at New Optimist, posted

Feestelijke lancering | Statiegeld Platform

Featured image

NO CIRCULARITY WITHOUT YOU

Je houdt van mode, maar wil niet bijdragen aan de groeiende textiel-afvalberg?
We've got you!

Het is zo ver: met de komende wintercollectie, zet New Optimist de revolutionaire stap naar statiegeld op kleding. Door de oprichting van stichting N.E.W. (Never Ever Waste) en het nieuwe digitale statiegeld platform met QR-codes en blockchain technologie, wordt kleding nu 100% circulair.

13 SEPTEMBER

Deze feestelijke lancering gaan we weer samen met jullie vieren. De community van Nieuwe Optimisten groeit razendsnel en samen staan we steeds sterker om de industrie te veranderen. Het belooft een spetterend event te worden en we vertellen je snel meer! YES statiegeld. NO textile waste.
We kunnen niet wachten om samen te proosten.

Save the date!

Lilja Albers's picture Meet-up on Sep 13th
Lilja Albers, Sales & Office Assistant at New Optimist, posted

Statiegeld op kleding: Modemerk New Optimist luidt een mode-industrie in zonder afval.

Featured image

Amsterdam, 10 augustus - Op woensdag 13 september is het zo ver: met de oprichting van stichting N.E.W. (Never Ever Waste) zet New Optimist de revolutionaire stap naar statiegeld op kleding. Het statiegeldsysteem maakt 100% circulariteit mogelijk en geeft de consument de touwtjes in handen om te zorgen dat zijn of haar favoriete kledingstuk uiteindelijk weer onderdeel wordt van de mode-circle of life. New Optimist maakt het systeem toegankelijk voor andere modemerken in de nabije toekomst. Kleding hoeft nooit meer te eindigen als afval.

In de afgelopen 20 jaar verdrievoudigde de hoeveelheid afgedankte kleding in Europa van 550 duizend ton naar bijna 1,7 miljoen ton textiel, presenteert het rapport a EU-milieua-gentschap EEA begin 2023. Wat blijkt? 87% van dit afgedankte textiel, wordt vandaag de dag nog steeds geëxporteerd naar Azië en Afrika. Het merendeel belandt op stortplaatsen of informele afvalstromen.

Uit recent onderzoek verricht door Changing Marketing Foundation, wordt geconcludeerd dat Greenwashing nog altijd rijkelijk aanwezig is. Kledingstukken die netjes door de consument werden ingeleverd voor recycling bij verschillende merken, werden middels geplaatste Apple Airtags gevolgd. Het blijkt dat driekwart werd verbrand, opgeslagen in magazijnen of verscheept naar arme landen.

Volgens de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV) voor textiel zijn kledingproducenten in Nederland vanaf 1 juli 2023 verantwoordelijk voor de textielproducten wanneer zij afval zijn geworden en moeten het afvalbeheer van deze producten organiseren. EU-milieu-agentschap EEA noemt de verschuiving van inzamelingsverantwoordelijkheid een risico. Door onverantwoorde inzamelprocessen in een aanzienlijk deel van de mode-industrie,
kan het exportvolume van afgedankte kleding alleen maar verder toenemen.

Stichting N.E.W. (Never Ever Waste)

Stichting N.E.W. is een initiatief van New Optimist, welke de statiegeld gelden beheert voor alle kledingmerken die deelnemen aan dit statiegeldsysteem. New Optimist roept andere duurzame kledingmerken op zich aan te sluiten bij Stichting N.E.W., en statiegeld in te zetten om kleding die ze op de markt brengen circulair te maken.
Om de steeds maar groeiende textiel afvalberg tegen te gaan, introduceert New Optimist Stichting N.E.W. (Never Ever Waste): het eerste statiegeld platform voor kleding. Dit nieuwe systeem garandeert dat jouw kleding wordt gerecycled en dat je het hele proces tot aan recycling kan volgen. Met een kledingstuk met statiegeld maak je de mode cirkel 100% circulair en laat je aan iedereen zien dat kleding niet als afval hoeft te eindigen.

Candour.Digital

New Optimist, pionier in het veranderen van de mode-industrie, heeft dit digitale statiegeldsysteem ontwikkeld, in samenwerking met Cadour.Digital voor Stichting N.E.W.
Candour.Digital is een IT-startup die zich richt op digitale product paspoorten. Door slim gebruik van QR-codes en blockchain technologie, kunnen individuele kleding stukken in de hele levensloop gevolgd worden.

Geen circulariteit zonder jou!

Hoe werkt het statiegeldsysteem?

1. Productaanschaf
Bij aankoop van een New Optimist kledingstuk met statiegeld wordt er een klein bedrag extra berekend.  Het statiegeld varieert tussen de €2.5 en €10, afhankelijk van de prijs van het kledingstuk. Op de hangtag van het kledingstuk is zichtbaar hoeveel statiegeld op het kledingstuk zit. Je kan dit ook zien door het QR label te scannen

2. Items retourneren
Wanneer het artikel niet meer gedragen wordt,
kan het kledingstuk worden ingeleverd om het een tweede leven te geven. Dit kan bij aangesloten winkels of met een retour procedure via New Optimist.

3. Een nieuw leven
Het maakt niet uit in welke staat het item is. New Optimist bekijkt of het nog tweedehands verkocht kan worden (ook dat kan gevolgd worden via de QR-code), maar uiteindelijk wordt de kleding vervezeld en verwerkt tot nieuwe garen.  Niks gaat verloren. 100% circulair!
Via de QR-code kan circulaire route van elk kledingstuk worden gevolgd.

YES statiegeld. NO textile waste!

New Optimist

Voor New Optimist is circulariteit, naast lokaal en sociaal ondernemerschap, al vanaf de oprichting in 2020 bepalend. De mode van New Optimist is ontworpen voor circulariteit:
het merk zorgt ervoor dat elk kledingstuk voor 100 procent gerecycled kan worden. Om mode echt 100% circulair te maken, introduceert New Optimist het eerste statiegeld platform voor kleding. Dit nieuwe systeem, dat ontwikkeld is samen met Candour.Digital, garandeert dat jouw kleding wordt gerecycled en dat je het hele proces tot aan recycling kan volgen.

Meer informatie:

Xander Slager, +31 6 29082052, xander@newoptimist.nl
Nelleke Wegdam, +31 6 12261779, nelleke@newoptimist.nl

www.newoptimist.nl

Lilja Albers's picture #CircularCity