#Circular business models

Topic within Circular City
A Lab, Where Curious Works at A Lab Amsterdam, posted

Curious about... Taking back society

Featured image

Power to the people? Jazeker! Actief burgerschap, gemeenschapszin – het is helemaal in. Mensen zijn toe aan verandering en willen een stem hebben in de dingen die belangrijk voor ze zijn. De grote uitdagingen van onze tijd vragen om grote oplossingen en daar willen we onderdeel van zijn. Meer en meer krijgen we dat samen voor elkaar, buiten de gebaande paden, in vernieuwende organisatievormen, of op eigen initiatief – niet langer aan de zijlijn, maar midden in het speelveld. Van samen je eigen droomwoning maken tot het testen van ons collectief vermogen om te delen.

Ontmoet de doeners en makers die de maatschappij terugpakken om de wereld vooruit te helpen. Op 29 januari organiseren A Lab en Vandejong de 5e editie van Curious about... We duiken in nieuwe organisatievormen, nieuwe woonvormen, nieuwe zorgvormen en nieuwe natuur. Er zijn succesverhalen en hobbels op de weg. We ontrafelen hoe geld onze samenleving beïnvloedt, krijgen inzicht en handvatten om onze idealen te verwezenlijken, we leren hoe een initiatief niet wordt overgenomen door kapitaal en hoe niks zorgt voor meer... Bekijk het volledige programma en meld je gratis aan op a-lab.nl.

A Lab's picture Masterclass / workshop on Jan 29th
Larissa Feichtinger, Innovation Design & Circular Economy MDes , posted

Looking for Internship Opportunities in Circular Economy – 6 Months

Featured image

Hi,
I am a Master’s student at The Glasgow School of Art, specializing in Innovation Design and Circular Economy. Originally from Austria, I am very interested in gaining practical experience through a six-month internship in Amsterdam, a city known for its pioneering efforts in Circular Economy.

My goal is to build professional experience in this field and, ideally, to bring this knowledge back to Austria to help advance sustainable practices there.

For my Master’s thesis, I focused on the fashion industry, particularly on how the textile sector in Scotland can transition to a circular model, with a primary focus on my main stakeholder, <em>Johnston of Elgin</em>.

I would be very grateful to discuss any potential internship opportunities you might have. Please feel free to reach out to me!
Thank you very much for your time and consideration.
CV
https://drive.google.com/file/d/1fVwynP1zffNoemot534el961H-whrosY/view?usp=sharing

Best regards,
Larissa

#CircularCity
Jan Visser, Communication at C-creators, posted

Jaarevent C-Creators 2024: Onderweg naar morgen - transitie in beweging 🌍 🔄

Featured image

Jaarevent C-Creators 2024: Zet de Bouwketen in Beweging

<strong>Datum</strong>: 14 november 2024
<strong>Locatie</strong>: A Lab, Amsterdam
<strong>Tijd</strong>: 14.00 - 17.30 uur (inloop vanaf 13:30, met aansluitende borrel)
<strong>Thema</strong>: “Onderweg naar morgen – Transitie in beweging”

<strong>Beschrijving</strong>: Het Jaarevent 2024 van C-Creators brengt pioniers, beleidsmakers en ketenpartners samen om concrete stappen te zetten richting een circulaire toekomst in de bouw. Tijdens dit inspirerende evenement krijg je de kans om kennis op te doen, te netwerken en mee te denken over de toekomst van circulair bouwen.
Waarom deelnemen?

  • Leer meer over de nieuwste innovaties in circulair bouwen.
  • Netwerk met gelijkgestemden en ontdek nieuwe samenwerkingsmogelijkheden.
  • Ontvang praktische handvatten en inzichten om direct toe te passen.

<strong>Hoogtepunten</strong>:

  • 🎤 Keynote van Vincent Luyendijk over duurzame gebiedsontwikkeling.
  • ☕️ Stakeholder Cafés over biobased bouwen, houtbouw en hergebruik.
  • 🎮 Netwerkspel “Spaar ze allemaal” voor waardevolle connecties.
  • 🌍 Interactieve Expo met inspirerende circulaire projecten.

<strong>Voor wie</strong>: Bouwprofessionals, woningcorporaties, architecten, ontwikkelaars, gemeenten, slopers en investeerders.
<strong>Aanmelden</strong>: Deelname is gratis, maar de plaatsen zijn beperkt!
🔗 Meld je nu aan en sluit je aan bij de koplopers in de circulaire bouwsector.

Conference on Nov 14th
Dagan Cohen, Creative Entrepreneur at Amsterdam Donut Coalition, posted

🔔 WILD-CARDS voor Amsterdam Donut Dag - 8 november

Featured image

Ben je een buurtinitiatief of bedrijf dat bijdraagt aan een groene en eerlijke stad, en ben je op zoek naar samenwerkingen om de volgende stap te maken? Dan ben je van harte welkom op de Amsterdam Donut Dag op 8 november in Pakhuis de Zwijger!

Het thema van de dag  is: ☁️Van Droom naar Doorbraak💥

De Donut Dag bestaat uit twee parallelle programma’s, die in de middag worden samengevoegd:
👉 Een programma voor buurtinitiatieven >  in samenwerking met gemeente Amsterdam.
👉  Een ochtendprogramma voor bedrijven > in samenwerking met Center van Economic Transformation (HvA)
👉  Middag: een matchmaking extravaganza tussen beide groepen!

Het dagprogramma op 8 november is besloten, maar het leuke is: we hebben een aantal wild-cards te vergeven!

Je kunt je inschrijven voor het dagprogramma voor maatschappelijke initiatieven of voor bedrijven. Schrijf je in vóór 5 november aan https://lnkd.in/eWaM4amj

Wat haal je eruit? Aan het eind heb je als deelnemer:
✅ Een goed beeld van hoe je je positie en je netwerk in de stad kunt versterken.
✅ Meer inzicht gekregen  hoe de principes van de donut economie jou vooruit kunnen helpen
✅ Waardevolle gesprekken met diverse  bedrijven en initiatieven
✅ Hopelijk mooie samenwerkingen gesmeed!

Het programma is van 9.30 tot 17.30 en is inclusief lunch en borrel!
Meer info over het programma vind je hier: https://lnkd.in/gADexrKJ

Dagan Cohen's picture Conference on Nov 8th
Dennis van de Ridder, business community manager at Nationale Duurzame Bedrijven Route, posted

Duurzame Bedrijven Dagen

Featured image

Het verduurzamen van je bedrijfspand levert vaak veel voordelen op, zoals lagere energiekosten, een beter werkklimaat voor werknemers en een verbeterde productkwaliteit. Tijdens de tweede landelijke editie van de Duurzame Bedrijven Dagen van 15 tot en met 28 november delen bedrijven in Nederland hun ervaringen met duurzame maatregelen. Bedrijven die ook hun deuren willen openen voor andere ondernemers, kunnen zich gratis aanmelden via de website van de Nationale Duurzame Bedrijven Route.

Voor ondernemers kan het een uitdaging zijn om aan de slag te gaan met het verduurzamen van hun bedrijfspand. Hoewel er veel informatie beschikbaar is, is het vaak lastig de juiste kennis eruit te filteren. Ook kunnen factoren als tijd en budget als een drempel voelen. De Duurzame Bedrijven Dagen brengen bedrijven met duurzaamheidservaring en andere ondernemers die nog willen beginnen juist samen.

Slim verwarmen bedrijfsruimten
Naast het op weg helpen van andere ondernemers levert deelname voor bedrijven meer landelijke bekendheid op. Daarnaast kunnen ondernemers laten zien dat ze hun pand, terrein of bedrijfsprocessen al (deels) hebben voorbereid op de toekomst. Onderwerpen die tijdens deze dagen bijvoorbeeld aan bod komen, zijn: het slimmer verwarmen van bedrijfsruimten, het opslaan van energie met speciale accu’s of het vergroenen van je bedrijventerrein. 

Kop koffie en rondleiding
Met een kop koffie, een goed gesprek of een kleine rondleiding door het gastbedrijf komt op tafel hoe een collega-ondernemer het verduurzamen van zijn pand heeft aangepakt en wat wel of juist niet werkt. Bij een bezoek staan de ervaringen en de handige tips centraal. Ook is het prettig voor bezoekers dat de duurzame maatregelen in de praktijk bekeken kunnen worden.

Bedrijf aanmelden
Wie zijn bedrijf wil openstellen van 15 tot en met 28 november, kan zich aanmelden via: www.duurzamebedrijvenroute.nl/duurzame-bedrijven-dagen/. Een bedrijf geeft zelf aan welke dagen en tijden bezoekers welkom zijn. Bezoekers schrijven zich vervolgens in via de website voor een bezoek aan één van de deelnemende bedrijven.

Over de Nationale Duurzame Bedrijven Route
De Nationale Duurzame Bedrijven Route is een onafhankelijk platform waar ondernemers hun ervaringen, tips en vragen over het verduurzamen van hun bedrijf delen. Sinds de lancering is het platform sterk gegroeid en telt inmiddels bijna 200 deelnemende bedrijven. De Nationale Duurzame Bedrijven Route werkt samen met gemeenten, provincies en de Rijksoverheid. Meer informatie is te vinden op: www.duurzamebedrijvenroute.nl

Meet-up from Nov 15th to Nov 28th
Gijs Gootjes, Director Culture & Creativity at EIT Culture & Creativity, posted

Accelerator Programme Culture & Creativity

Featured image

The European Innovation and Investment Agency for Culture and Creativity launches its first accelerator programme for 2024-2025.

It focuses especially SMEs and Scale-Up which want to grow in global markets.

Participants will benefit from an 8-week acceleration programme led by top European speakers, trainers, and mentors, valued at €20,000. This intensive programme will provide you with expert guidance, hands-on workshops, and invaluable connections within the industry. Also, an in person programme in our six regional innovation hubs in Amsterdam, Barcelona, Bologna, Helsinki, Kosice and Vienna is possible.
 
Participation in the programme is free of charge! 
 
The acceleration programme is also a route to joining the EIT CC partnership with purpose and to win at a later stage in EIT Culture & Creativity as strategic long term partner, investor and/or shareholder.
 
Application Deadline: 4 October.

How to apply?
Application information here: Accelerator Programme – EIT Culture & Creativity (eit-culture-creativity.eu)

Who Should Apply?

We’re looking for creative SMEs or scale-ups (minimum 3 years old) in industries such as: 
 
– Fashion 
– Architecture 
– Cultural Heritage 
– Audiovisual Media and Gaming 
– Innovative businesses combining elements from these sectors, or leveraging the latest digital or circular technologies.

Key Requirements

– An innovative business idea with potential for global impact 
 
– A strong drive to succeed combined with an openness to adopting new business models 
 
–  Demonstrable growth and turnover (with a minimum annual average of 5% sustained over the past 2 years

What’s in it for your company?

Your company will benefit from an 8-week acceleration programme led by top European speakers, trainers, and mentors, valued at €20,000. This intensive programme will provide you with expert guidance, hands-on workshops, and invaluable connections within the industry.
 
You’ll also build a strong network of peers and professionals while enhancing your business model. And you’ll also have the chance to be featured on our prestigious “100 to Watch” list!

#CircularCity
Sem Rudolph, Fieldlab voor de bouwsector en industrie at BouwLab, posted

Innovation Dinner - Materialen

🔔 Het Innovation Dinners seizoen is weer van start! 🔔

Op woensdag 16 oktober is de aftrap van ons nieuwe seizoen! Dan organiseren Bouwlab en 3D Makers Zone vanuit het programma van EDIH weer de bekende Innovation Dinners.
We gaan verder met het inspirerende thema waar we gebleven waren: <strong>Materialen</strong>.
Deze keer verwelkomen we twee experts die hun visie delen over de toekomst van klimaatneutrale materialen en innovatieve bouwtechnieken:

<strong>Jan Willem Slijkoord</strong>, entrepreneur in klimaatneutrale materialen en moleculaire recycling van plastics, deelt zijn visie op het oplossen van het verpakkingsafvalprobleem. Wat is het échte probleem, en hoe kunnen we composieten recyclen en ontmantelen?

<strong>Eric Geboers</strong>, oprichter van <strong>Concr3de</strong>, vertelt over hun revolutionaire technieken voor het 3D-printen van steen en hout. Geen houtgranulaat, maar een volledig nieuwe methode met veelbelovende resultaten!

📅 <strong>Wanneer</strong>: Woensdag 16 oktober, 17:30 - 20:00
📍 <strong>Waar</strong>: 3dmz / Bouwlab, Oudeweg 91-95, Haarlem
🎟️ <strong>Deelname</strong>: Kosteloos

Schrijf je nu in via https://bouwlab.com/innovation-dinner-materialen/ of mail sem@bouwlab.com bij vragen.

We kijken ernaar uit om je te verwelkomen! 🙌

Lecture / presentation on Oct 16th
Gijs Gootjes, Director Culture & Creativity at EIT Culture & Creativity, posted

EIT Culture & Creativity is hiring Business Developers

Featured image

We're Hiring Business Developers in the Cultural & Creative Industries.

Are you a business developer with a network in the cultural creative industries?

EIT Culture & Creativity (EIT CC) is the Knowledge and Innovation Community (KIC) of the European Institute of Innovation and Technology (EIT) for the Cultural and Creative Sectors and Industries.

By fostering interdisciplinary and cross-sectorial collaboration for stakeholders from education, innovation, research, business and culture, EIT CC provides new connections and unique opportunities from its European innovation community across 15 sectors and 30 nations. Its purpose is to help all players in the European Cultural and Creative Sectors and Industries to turn innovation into impact.

We envision to improve competitiveness, resilience and sustainable economic growth of the CCSI by fundamentally changing our collective understanding of entrepreneurship. 

#CircularCity
Bart Sasim, CEO & Founder at Spatial Experience, posted

Coliving Conference 2024

Featured image

The premier conference accelerating the future of shared living.

Join forces with industry leaders, fuel innovation and exchange coliving expertise at the annual 2-day hybrid conference in Amsterdam.

Join us in Amsterdam on 25 & 26 September 2024 for the Coliving Conference, an immersive two-day event powered by Coliving Ventures. In celebration of its second edition, connect with coliving and shared living enthusiasts, forward-thinking entrepreneurs, seasoned investors, and esteemed industry leaders as we continue to shape the future of shared living.

Gain exclusive insights, forge valuable connections and ignite your passion for shared living in a collaborative environment. Immerse yourself in interactive sessions, product showcases and panel discussions while experiencing the vibrant city of Amsterdam.

Don't miss this opportunity to be part of the growing coliving movement and unlock the true potential of shared living.

You may get your ticket here:
https://www.colivingconference.com/

We offer Student & Academic Staff discounts. For more information email us at: conference@colivingconference.com

Bart Sasim's picture Conference from Sep 25th to Sep 26th
Jeroen Derks, Startup / Scale-up Funding , posted

PIM helps Amsterdam based business owners take steps towards a circular economy

The Programma Investeringsgereed Innovatief Mkb Noord-Holland (PIM NH) is a project initiated by the province of Noord-Holland, supported by the municipality of Amsterdam, and executed by KplusV, Preneurz, and Innovate Today. Through PIM NH, we actively support innovative and sustainable SMEs with growth and financing challenges. Over the past 7 years, we have assisted more than 900 entrepreneurs and helped secure over 250 million euros in financing.

SMEs play a key role in the transition to a circular economy by 2050. The municipality of Amsterdam has committed to supporting these businesses in making this transition. As a result, PIM, on behalf of the municipality of Amsterdam, will assist small and medium-sized business owners in taking steps toward a circular economy.

'PIM Circular Mkb Amsterdam'
PIM helps entrepreneurs achieve their circular ambitions by increasing the success rate of circular business cases and securing financing for their implementation. We provide support for circular challenges such as: "Is my circular business case fundable?" and "What financing options are available for my circular business case?"

For Who is 'PIM Circular Mkb Amsterdam'?
'PIM Circular Mkb Amsterdam' is available to entrepreneurs who:

  • Are based in the municipality of Amsterdam;
  • Have a minimum turnover of 500,000 euros;
  • Have been in business for at least 5 years and have up to 250 employees;
  • Have circular ambitions.

More Information
If you're curious about the possibilities for your business or want to sign up for PIM Circular Mkb Amsterdam, please contact us on: jeroen@pimnh.nl

Jeroen Derks's picture #CircularCity
Caroline Beelen, Community Manager GO!-NH at GO!-NH, posted

GO!-NH Growth helpt jouw onderneming groeien

Featured image

Hé duurzame ondernemer, 

  • Ben jij werkzaam bij een startup of innovatief mkb die bijdraagt aan de duurzaamheidsdoelstellingen?
  • Focust jullie innovatie zich op de energietransitie, circulaire economie, bouw, fashion of agrifood?
  • Zijn jullie gevestigd of actief in Noord-Holland?
  • En ben je klaar om flinke groeisprongen te maken?

 Dit najaar starten we met een nieuwe ronde GO!-NH Growth. GO!-NH is een versnellingsprogramma van provincie Noord-Holland en regionale ontwikkelingsmaatschappij ROM InWest en helpt jou in drie maanden met het laten groeien van jouw onderneming. Dat doen we door middel van workshops, matchmaking en individuele begeleiding van experts.

Al meer dan 180 impactvolle bedrijven gingen je voor! Waaronder The Good Roll, Bedaffair, Tommy Tomato, AirHub, FastFeetGrinded, MakersUnite en DOPS.

"Het helpt om even afstand te nemen en opnieuw naar de propositie, klanten en strategie te kijken. En ook te leren van de best practices van anderen.", Julie Munneke, Tiny Library.

Meer informatie over het GO!-NH programma vind je op de website of in onze brochure. Direct aanmelden voor het programma kan hier: go-nh.nl/inschrijfformulier/.

Caroline Beelen's picture #SmartCityAcademy
Esther van Bergen, General Manager at Cenex NL, posted

Vacature: LCA & Circulaire Economie Specialist (Transport en Energie)

Featured image

📢 Vacature Alert! 📢

Word jij onze nieuwe LCA & Circulaire Economie Specialist?

♻ 🌿 Stap in een rol waar jij direct bijdraagt aan betekenisvolle initiatieven die de toekomst van duurzame mobiliteit vormgeven!
 
Terwijl het gebruik van fossiele brandstoffen transformeert naar elektriciteit en waterstof, neemt ook de focus op de levenscyclusimpact en circulariteit van de waardeketens toe. Kom jij ons team versterken? Dan werk je aan baanbrekend onderzoek, analyses en strategieën rond duurzame (technologische en maatschappelijke) innovaties. Met behulp van jouw kennis, Life Cycle Assessments (LCA) en andere tools ben jij de specialist en innovator op weg naar een circulaire mobiliteitssector. Je werkt aan zowel lokale als internationale projecten, werkt samen met diverse andere specialisten en speelt een cruciale rol in deze reis.

🔍 Klaar voor deze uitdaging? Ontdek ⤵ hoe jij een verschil kunt maken!
💼 Locatie: Hybride (Amsterdam kantoor en thuiswerken)
Contract: Vast, fulltime (37 uur/week, 32 uur bespreekbaar)
💡 Sluitingsdatum: Geen specifieke datum, we zoeken de juiste match!

Klik op de link om het volledige vacaturedocument te lezen en te solliciteren. We kijken ernaar uit om van je te horen!

Esther van Bergen's picture #CircularCity
A Lab, Where Curious Works at A Lab Amsterdam, posted

A Lab POP UP FESTIVAL

Featured image

Met exposities, live muziek, kunst, theater, fotoreportages, workshops, panel discussies en meer!

Laat je nieuwsgierigheid de vrije loop tijdens het snelste festival van de stad: het A Lab POP UP Festival! Voor alle nieuwsgierige Amsterdammers die in deze schrale tijden kunst & cultuur, duurzaamheid en sociale innovatie hoog in het vaandel hebben. Kom kijken hoe onze ruim 300 members aan een zelfredzame toekomst werken. Kinderen? Neem ze mee, want het wordt een feestje!

A Lab's picture Meet-up on Jul 5th
Amsterdam Economic Board, posted

Building local mini-economy within planetary boundaries

Featured image

Scroll naar beneden voor de Nederlandse versie

Growth is an end in itself, dictates the current economic model. For only growth would keep our economy going and be indispensable to further sustainability. At the same time, our planet is being depleted by this drive for green growth.

Is it time to abandon economic growth as a social ideal? And then what are workable, more social alternatives?
More and more business owners are opting for sustainable operations. They settle for less financial gain to do valuable work with positive social and environmental impact. The rise of the commons movement, housing-, energy- and food cooperatives, as well as social initiatives in health and welfare, show that people want to stand together for values other than financial gain.

Achievable and real alternatives

New economic models offer different perspectives for considering the economy as part of a society. They offer tools to make that economy more equitable and sustainable. Yet the new economic thinking is still often dismissed as unrealistic and unachievable. Only by trying out these theories in practice can we demonstrate that these are real alternatives.

New economic thinking, New economic acting

To experiment with new economic theory and models in practice, the Amsterdam Economic Board has started the New Economic Models exploration. In April, we introduced the living lab project “New Economic Thinking, New Economic Acting” at the Marineterrein in Amsterdam. In this we work on socio-economic experiments, together with AMS Institute, AHK Culture Club, And The People, Bureau Marineterrein, Kennisland, The Next Speaker and the knowledge coalition ‘Art, Tech & Science’.

The Marineterrein is the ideal place to do this because it is an official experiment site. Moreover, companies located here are often already working on circular and social projects. Cultural institutions and organisations at the Marineterrein, in turn, can represent what thriving without economic growth could look like and fuel our desire for a new economy.

Read the full Article

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bouwen aan lokale mini-economie binnen planetaire grenzen

Groei is een doel op zich, dicteert het huidige economische model. Want alleen groei zou onze economie draaiende houden en onmisbaar zijn om verder te verduurzamen. Tegelijkertijd raakt onze planeet uitgeput door die drang naar groene groei.

Wordt het tijd om economische groei als maatschappelijk ideaal los te laten? En wat zijn dan werkbare, socialere alternatieven?
Steeds meer ondernemers kiezen voor een duurzame bedrijfsvoering. Zij nemen genoegen met minder financiële winst om waardevol werk te kunnen doen, met positieve sociale en ecologische impact. De opkomst van de commons-beweging, woon-, energie- en voedselcoöperaties en maatschappelijke initiatieven in zorg en welzijn, laten zien dat mensen zich samen sterk willen maken voor andere waarden dan financieel gewin.

Haalbare en reële alternatieven

Nieuwe economische modellen bieden andere perspectieven om de economie als onderdeel van een samenleving te beschouwen. Ze bieden handvatten om die economie rechtvaardiger en duurzamer in te richten. Toch wordt het nieuwe economisch denken nog vaak weggezet als onrealistisch en niet haalbaar. Alleen door deze theorieën in de praktijk uit te proberen kunnen we aantonen dat dit reële alternatieven zijn.

Nieuw economisch denken, Nieuw economisch doen

Om te kunnen experimenteren met nieuwe economische theorie en modellen in de praktijk, verkent Amsterdam Economic Board deze in de verkenning Nieuwe economische modellen. In april introduceerden we het proeftuinproject ‘Nieuw economisch denken, Nieuw economisch doen’ op het Marineterrein in Amsterdam. Hierin werken we aan sociaaleconomische experimenten, samen met AMS Institute, AHK Culture Club, And The People, Bureau Marineterrein, Kennisland, The Next Speaker en de kenniscoalitie ‘Art, Tech & Science’.

Het Marineterrein is de ideale plek om dit te doen, omdat het een officieel ‘experimentterrein’ is. Bovendien zijn de hier gevestigde bedrijven vaak al bezig met circulaire en sociale projecten. Culturele instellingen en organisaties op het Marineterrein kunnen op hun beurt verbeelden hoe bloei zonder economische groei er uit kan zien en ons verlangen aanwakkeren naar een nieuwe economie.

Lees het volledige artikel

Amsterdam Economic Board's picture #CircularCity
Laetitia Stuijt, Project employee at Amsterdam Economic Board, posted

Powerlunchlezing: Missie first ondernemen? Wordt steward owned!

Featured image

Meld je aan voor de powerlunchlezing op 10 juni van 11.30 tot 12.30 uur 
 
Ben je op zoek naar een eerlijk een duurzaam bedrijfsmodel voor je onderneming? Vind je dat onze economie toe is aan nieuw eigenaarschap? Heb je altijd al willen weten wat ‘steward ownership’ nou precies is en wat het kan betekenen voor jouw bedrijf? Of misschien wil je er direct mee aan de slag? 
 
Op 10 juni organiseren we van 11.30 tot 12.30 uur een power lunchessie rondom 
‘steward ownership’. 
 
Programma 

  • Steward-owned 'guru' Melanie Rieback van Post-growth Entrepreneurship neemt ons kort mee in het wat en waarom van steward ownership. Hoe draagt het bij aan een betere wereld en de missie van jouw bedrijf? 
  • Daarna neemt We Are Stewards ons via de ‘How To(ols)’ mee in de praktische stappen om Steward Owned te worden.

  

 
Zien we je op 10 juni? Aanmelden doe je door op deze mail reply’en of te mailen naar l.stuijt@amecboard.com. Let's get steward owned! 
 
Nieuw economisch denken. Nieuw economisch doen.  
Deze power lunchsessie is onderdeel van het project 'Nieuw economisch denken, nieuw economisch doen' op het Marineterrein. Samen met gebruikers, omwonenden, beleidsmakers en nieuwe-economie-denkers geven we vorm aan een nieuwe economie die handelt binnen de grenzen van de planeet en zijn we op weg naar het Marinterrein als ecologisch stadsparadijs. 
 
Wat: Power Lunchsessie ‘steward ownership’ 
Waarom: Samen ontdekken van duurzame bedrijfs- en eigendomsmodellen 
Waar:  AHK Culture Club op het Marineterrein - Gebouw 27K 
Wanneer: 10 juni van 11.30 tot 12:30 uur 
Wie: alle ondernemers op het Marineterrein: van start- en scaleup tot large corporate😉  

Meet-up on Jun 10th
Beth Njeri, Communications & Events Manager at Metabolic, posted

Reducing Carbon Footprints: Erasmus MC Leads the Way to Climate-Neutral Hospitals

Featured image

The healthcare sector is responsible for approximately 7% of all greenhouse gas emissions in the Netherlands. How can a hospital become climate-neutral?

The first step on the sustainability journey is to measure the organization’s carbon footprint. A precise carbon footprint is crucial for setting impactful and realistic targets, and for aligning with regulations and Green Deal Healthcare 3.0.

In support of Erasmus Medical Center's sustainability goals to reduce its CO2e emissions by 55% by 2030 and to achieve climate neutrality by 2050, Metabolic mapped its carbon footprint, focusing on scope 1, 2, and 3 emissions. 

💡A sneak peek: 60% of Erasmus’ CO2e footprint results from indirect emissions from purchased goods and services, such as medicines.

Erasmus MC is one of the first hospitals to use this method to map emissions across all its operations. This research provides the hospital—and the entire sector—with insights into emission hotspots and highlights potential areas for impactful sustainability interventions.

Explore Metabolic's work with Erasmus in the link below

Interested in learning more about carbon footprint assessment? This is for you: https://bit.ly/3UUdMHf 

#sustainability #carbonfootprintassessment #environmentalimpact #sustainablehealthcare

Beth Njeri's picture #Energy
Stef Traa, Working on a world without waste ♻️ , posted

Recycling start-up Droppie has announced their first recycling hub in Amsterdam

Featured image

Droppie, the innovative recycling start-up, is gearing up to open its first recycling hub in Amsterdam starting June 2024.

At Droppie, we're on a mission to make the world a cleaner place by adding value to recyclables. We've developed a unique collection system and a handy mobile app that rewards users for responsibly recycling all sorts of materials, from textiles to plastics to e-waste!

Bag it. Drop it. Cash it.

Stay tuned for more updates as we countdown to our official launch. Get ready to join us on this exciting journey as we continue to innovate, grow, and make a difference together!

Stef Traa's picture #CircularCity
Sem Rudolph, Fieldlab voor de bouwsector en industrie at BouwLab, posted

C the Future

Featured image

Wij de 3D Makers Zone, Bouwlab R&Do, MAAK Haarlem en Gemeente Haarlem zijn de initiatiefnemers van het C-district in Haarlem en nodigen je uit om samen met ons te bouwen aan een innovatieve, digitale en circulaire regio. Het C-district is volop in ontwikkeling. Om deze ontwikkeling vorm te geven, richten we ons op een concreet evenement waarin we al in 2024 samen kunnen werken: C The Future.

En dat doen we graag samen met jou. C The Future is hét tweedaagse evenement waar technologie, digitalisering, circulariteit, leren en innovatie samenkomen.

Hier kunnen bedrijven, onderwijsinstellingen en bewoners uit de regio kennismaken met de nieuwste toepassingen en producten. Je kunt in contact komen met de nieuwste technologieën en deelnemen aan het Skills-ontwikkelingsprogramma van de Smart Makers Academie, waar nieuwe makers, techneuten en pioniers worden opgeleid. Ontdek welke ontwikkelingen, mogelijkheden en innovaties relevant zijn voor de directe omgeving, de stad en de regio. Samen dragen we bij aan de ontwikkeling van kennis en werkgelegenheid, en een duurzame economie door bedrijven te betrekken bij de regionale uitdagingen en hun eigen bestaansrecht.

We richten dit evenement in op basis van de vijf landelijke transitieagenda’s voor een circulaire economie:

  • Bouw
  • Biomassa en voedsel
  • Maakindustrie
  • Kunststoffen
  • Consumptiegoederen

Innovatie, vaardigheden en digitalisering vormen de rode draad.
 
Vrijdag 4 oktober is gericht op de bedrijven (klein, midden- en grootbedrijf), overheden en kennisinstellingen.

Zaterdag 5 oktober is bedoeld voor inwoners uit de regio die de rol van leerling, werknemer en consument vervullen.

Schrijf je nu in via onze website en neem deel!

Conference from Oct 4th to Oct 5th
Redactie ADC, Intern Communication ADC at Amsterdam Donut Coalition, posted

When Business Meets The Amsterdam Donut

Featured image

Op 11 april 2024, van 13.30 tot 17.30 uur, nodigen wij jullie uit voor een inspirerende workshop in het hart van Amsterdam! Samen met de Amsterdam Donut Coalitie en Erinch Sahan (Business and Enterprise Lead bij het Doughnut Economics Action Lab) zullen we dieper ingaan op hoe bedrijven kunnen bijdragen aan een duurzamere en rechtvaardigere economie.

In deze workshop zullen we bespreken hoe bedrijven kunnen helpen Amsterdam 'binnen de donut' te brengen, waarbij de behoeften van alle mensen worden vervuld binnen de grenzen van onze planeet. Je zult radicale ideeën ontdekken om jouw organisatie te transformeren en effectieve tools krijgen om deze ideeën in de praktijk te brengen.

De workshop biedt niet alleen waardevolle inzichten en praktische instrumenten, maar ook een kans om deel uit te maken van een netwerk van gelijkgestemde zakelijke pioniers die zich inzetten voor positieve verandering.

Gedurende het evenement zullen deelnemers de kans krijgen om:

  • Inzicht te krijgen in de huidige stand van zaken van Donut Economics in Amsterdam, inclusief lopend onderzoek, strategieën en beleid.
  • Innovatieve tools en methodologieën te verkennen die zijn ontwikkeld door het Doughnut Economics Action Lab om bedrijven te begeleiden bij het herontwerpen van hun bedrijfsvoering.
  • In contact te komen met lokale pioniers en na te denken over hun rol binnen het bredere Amsterdamse ecosysteem.

Door deel te nemen, zullen deelnemers niet alleen waardevolle kennis en praktische vaardigheden opdoen, maar ook deel uitmaken van een netwerk van toegewijde individuen die zich inzetten voor positieve verandering in de zakenwereld.

Dit evenement is ideaal voor professionals uit bedrijven van alle groottes die enthousiast zijn om hun organisaties te transformeren en bij te dragen aan de opbouw van een veerkrachtige en inclusieve economie.

Registreer nu om je plek te reserveren!

Redactie ADC's picture Masterclass / workshop on Apr 11th
Sem Rudolph, Fieldlab voor de bouwsector en industrie at BouwLab, posted

Innovation Dinner - Duurzaam Produceren

Hoe kun je als organisatie zo zuinig mogelijk werken met het oog op energie – en materiaalverbruik.

Hoe flexibel ben je en van welke slimme producten of diensten maak je gebruik? Tijdens dit diner laten experts zien hoe jouw organisatie sustainable wordt voor de toekomst.

Deelname aan het Innovation Dinner is kosteloos.

Meld je nu aan via onze website https://bouwlab.com/sustainable-factory/ of mail voor meer informatie sem@bouwlab.com.

Lecture / presentation on Apr 17th