#Waste solutions

Topic within Circular City
Jurre Kuin, Communication at City of Amsterdam: Digitalization & Innovation, posted

Using legal instruments for a circular food system

Featured image

Interactive knowledge sharing organized by CircuLaw and the municipality of Amsterdam about how decentralized authorities can use existing legislation and regulations to accelerate the circular economy. With the concrete case of combating food waste, for which 19 legal instruments within a new theme have recently been shared on the CircuLaw platform.

March 12, 2024 - 11:30 - 13:00
- Sustainalab Amsterdam / Hybrid
- Science Park 301

During this knowledge session we will discuss how current legislation and regulations can be implemented by decentralized authorities (municipalities, provinces). are used to accelerate the circular economy. A policymaker from the municipality of Amsterdam, a lawyer and a researcher sit at the table. Policymakers and others can ask questions online in this interactive session.

Save a seat in Sustainalab

Lecture / presentation on Mar 12th
Jurre Kuin, Communication at City of Amsterdam: Digitalization & Innovation, posted

Open evenementen voor het testen van innovatie [Innovation wanted!]

Featured image

Evenementen in de stad willen we verder verduurzamen en toegankelijker maken. Vaak vinden evenementen plaats op centrale plekken waar mensen bij elkaar komen en waar veel afval, drinkwater en consumptievoorzieningen zijn. Dit zijn goede plekken om nieuwe innovaties te testen en verder te ontwikkelen. Tot 29 februari kunnen ondernemers zich inschrijven om hun innovatie te testen via het In Residence programma Open Evenementen.

In Residence programma

Innovatieve ondernemers kunnen zich inschrijven voor het In Residence programma van het stedelijk innovatieteam, waarin open evenementen in Amsterdam worden ingezet voor het testen van innovaties. Het doel van dit programma is om kennis te ontwikkelen voor zowel het verduurzamen van evenementen, als voor het vinden van praktische oplossingen voor een toekomstbestendige stad.

Geselecteerde ondernemers krijgen daarbij professionele begeleiding bij het verder ontwikkelen van hun innovatie en de mogelijkheid samen te werken met ambtenaren en evenementenorganisatoren. Voor het testen van hun innovatie krijgen ondernemers een budget tot €15.000,- toegewezen. Het programma duurt 6 maanden, van mei tot en met oktober 2024. Op 26 april worden de 8 ondernemers bekend gemaakt die dit jaar aan het programma mee zullen doen.

Het In Residence programma Open Evenementen vindt plaats in aanloop naar het jubileumjaar 2025 – het jaar van Amsterdam 750 en SAIL – dat groots gevierd zal worden in de hele stad. Innovaties die de komende tijd op evenementen worden getest en door ontwikkeld kunnen mogelijk een rol hebben tijdens de grootschalige evenementen die dat jaar plaatsvinden.

Evenementen als proeftuin

Meerdere grote evenementen nemen deel aan het programma. De organisaties van onder andere Pride en de Marathon bieden geselecteerde ondernemers mogelijkheden om innovaties op thema’s als duurzaamheid, circulair, mobiliteit, inclusie en toegankelijkheid te testen tijdens deze evenementen. Kansrijke innovaties krijgen hierdoor de mogelijkheid om door te ontwikkelen en een positieve bijdrage te leveren aan de opgaven van de stad.

Innovatieve ondernemers kunnen innovaties opgeven binnen de volgende thema's:

  • Voedsel
  • Circulaire materialen
  • Circulaire verpakkingen
  • Mobiliteit
  • Inclusiviteit en toegankelijkheid
  • Extreem weer
  • Digitale veiligheid

Er is ook een wildcard voor een kansrijke innovatie die buiten deze categorieën valt.

De Inschrijving verloopt via: https://innovatiepartners.nl/project/open-evenementen-2024/ en sluit op 29 februari.

Meer informatie over hoe wij samenwerken met ondernemers vind je op:www.innovatiepartners.nl. Op 6 en 8 februari vinden er twee informatiewebinars plaats waarin meer verteld zal worden over het In Residence programma en de selectieprocedure. Ook is er dan ruimte om vragen te stellen.

#CircularCity
Teska Drosten, Communicator at Waag, posted

Waag Open: miso magic

Wegens succes herhaald!
Nederland is een broodland. We eten tussen de middag het liefst een ouderwets bammetje met kaas. Maar wat te doen met al dat oude brood?

Erika Hirose ontwikkelde een ‘kit’ waarmee je van oud brood Japanse miso kan maken. Erika haar man, Martin, koppelt de data van het fermentatieproces via sensoren aan geluid. Tijdens deze Waag Open editie kan je zelf aan de slag met het maken van miso én muziek. Neem je oude, overgebleven brood mee. Restjes aardappels pasta, rijst of noodles rijst mag ook. 
Het belooft een avond te worden voor alle zintuigen!

Programma

19.15 - 19.30 uur Inloop
19:30 - 19:45 uur Welkom
19:45 - 20:15 uur Geschiedenis van Miso (en voedselverspilling)
20:15 - 21:15 uur Miso maken 
21:15 - 21:30 uur Testen en proeven
21.30- 22:00 uur Borrel

Waag Open

Elke eerste donderdagavond van de maand opent Waag haar deuren! Kom langs om te discussiëren en te doen. Want we gaan niet alleen in discussie over maatschappelijke thema's en de toekomst - je leert daarnaast ook altijd iets praktisch.
Iets dat je altijd al hebt willen uitproberen, zoals de 3D-printer in het FabLab, of juist iets dat je nooit had verwacht, zoals uitpluizen hoe DNA in elkaar zit in ons biotech-lab. Waag Open vindt plaats in (een van) de maakplaatsen op de eerste en tweede verdieping van het historische Waaggebouw op de Nieuwmarkt.

Toegankelijkheid

Omdat het Waag-gebouw een beschermd monumentaal pand is, is het helaas niet voorzien van een lift. Dit evenement vindt plaats in de Makersguild op de eerste verdieping van het Waag-gebouw. 
Mocht je krap bij kas zitten en wel graag aan dit evenement willen deelnemen, neem dan contact op met tanja [@] waag [punt] org. 

Teska Drosten's picture Masterclass / workshop on Jan 4th
Emma van der Vet, Digital Marketing at Deloitte, posted

Hoe brengen we weer lucht in het stikstofvraagstuk?

Featured image

De problematiek rondom stikstof is complex en ingrijpend. Ze is diep verweven met uiteenlopende sectoren, belangen en maatschappelijke discussies. Van de veehouderij tot de industrie, van de woningbouw tot de luchtvaart: de opgave die er ligt is enorm — ook voor overheden. Tegen welke dilemma's lopen zij aan? Hoe is de onderlinge rolverdeling? En welke concrete stappen kunnen overheden zetten om zaken weer vlot te trekken? Een dubbelinterview met Deloitte’s Gijsbert Duijzer, Partner Real Estate bij Deloitte, en Mario Kortman, Director Major Programs Public Sector bij Deloitte.

Gijsbert Duijzer kent de stikstofproblematiek op het platteland van binnenuit. Hij heeft in Wageningen gestudeerd en woont op een boerderij in de Gelderse Vallei: nergens in Nederland is de stikstofopgave groter dan daar. In zijn directe omgeving ziet hij veehouders op dit moment worstelen met hun toekomst-perspectief en signaleert hij veel wantrouwen in de (rijks)overheid.

Mario Kortman heeft uitgebreide ervaring in het begeleiden van complexe en politiek gevoelige dossiers voor de rijksoverheid, onder meer voor de ministeries van Economische Zaken, Sociale Zaken en Financiën. Hij is op z'n best als gangmaker van grootschalige transformaties voor beleidsdepartementen en uitvoeringsorganisaties.

Om te beginnen, waar zit de grootste uitdaging?

Kortman: "In de kern draait het om de vraag: hoe kom je tot een gebiedsgerichte aanpak die werkt? Hoe zorg je dat rijk, provincies en gemeenten elkaar gaan vinden in het belang van de regio? En dat al die verschillende lagen van stakeholders ook echt met elkaar gaan samenwerken? Dat organiseren is bij stikstof al extreem ingewikkeld. In die dynamiek spelen ook technische aspecten een rol. Zoals met wat voor model je stikstof meet en of de uitkomst van zo’n model zwart of wit is. Als je daarover een knoop hebt doorgehakt en een fragiele balans hebt gevonden tussen alle belangen, dan moet je dat ook nog toetsen aan de menselijke maat. Met andere woorden: hoe organiseer je na al die afspraken en modellen en regels ook nog ruimte voor individueel maatwerk? Ga er maar aan staan."

Wat wordt er specifiek van de overheid verwacht?

Duijzer: "Uiteindelijk draait het allemaal om twee vragen: 'Wat wordt het beleid?' en 'Hoe gaan we het uitvoeren?'. In dit dossier hebben we het dan concreet over perspectief en duidelijkheid bieden aan de agrariërs. Als overheid zul je boeren op korte termijn helderheid moeten bieden. Alleen dan kunnen zij onderbouwd keuzes maken. En op de lange termijn zijn betrouwbaarheid en voorspelbaarheid cruciaal, maar wees ook transparant als die helderheid nog niet op alle fronten geboden kan worden."

Bij wie zou de regie moeten liggen?

Duijzer: "Rijk, provincies en gemeenten hebben allemaal een cruciale rol. De rijksoverheid zal stabiele kaders moeten bieden voor de lagere overheden, zodat zij die kunnen invullen. Maar wie gaat er formeel over de natuurvergunning? Dat is de provincie. Zij is het bevoegd gezag dat een uitspraak kan doen over het langjarige perspectief van een boerenbedrijf op een specifieke plek. En die provincies komen net uit de verkiezingen, ze hebben zojuist nieuwe gedeputeerden aangesteld. Zij zitten met veel vragen, kijken naar het rijk, naar het RIVM, naar Europa... Dat helpt niet om snel duidelijkheid te kunnen geven. Ten slotte moeten we ook de rol van de gemeenten niet vergeten, zij zijn degenen die de boeren het best kennen en vaak veel vertrouwen genieten."

Hoe staan we er momenteel voor?

Kortman: "Veel problemen in onze tijd komen neer op het anders inrichten van de balans tussen economische activiteiten en onze natuurlijke omgeving. Dat is niet eenvoudig. Hoe bescherm je het milieu en onze voedselproductie? Hoe versnel je de reductie van uitstoot, maar verlies je geen mensen onderweg? Als rijksoverheid ben je daar niet altijd op ingericht. Veel vraagstukken overstijgen individuele beleidsdepartementen, bevatten interne tegenstrijdigheden die ook in de overheid zelf tot uitdrukking komen of missen een natuurlijke regiepartner in de samenleving. En dan heeft het stikstofvraagstuk nog een eigen minister — wat voor veel andere integrale vraagstukken niet geldt."

"Wat heb je in dit dossier aan consultants die nog nooit een koe van achteren hebben gezien?"

Duijzer: "En laten we niet vergeten: de samenleving zit niet altijd te wachten op een regievoerende overheid. Op het platteland wordt toch vooral met achterdocht naar de plannen uit Den Haag gekeken. Ook niet zo gek, want boerengezinnen worden geraakt in hun bestaanszekerheid en maatschappelijk worden er heel andere verwachtingen uitgesproken richting de boeren. Daar komt nog bij dat de huidige regelingen natuurlijk open staan voor agrariërs die willen stoppen — maar er zijn er heel veel die juist dóór willen. En ook zij staan momenteel op pauze. Ze weten niet óf ze door kunnen, hoe dan en waar. En wat hun buren gaan doen... Mensen weten niet waar ze aan toe zijn."

Vraagt dat om een andere rol van de overheid?

Kortman: "Absoluut. Het rijk moet structureel met onzekerheden leren omgaan. Immers, techniek is ambigu, wetenschap geeft geen eenduidige antwoorden, de spagaat tussen collectieve en individuele belangen groeit... In de afgelopen tien jaar is besturen gewoon veel ingewikkelder geworden. En dat zal ook niet eenvoudiger worden. Daar moeten we ons op instellen. Anders communiceren, anders kijken naar het mandaat van uitvoerders, naar de samenwerking tussen departementen. Dit speelt nu op stikstof, maar eigenlijk op veel méér terreinen, alleen al als gevolg van klimaatverandering."

Duijzer: "Tegelijk moeten we wel, overal waar het kan, die complexiteit zien te reduceren. Anders kom je eenvoudigweg niet uit de startblokken. Op een gegeven moment moet je zeggen: op de plekken waar we kúnnen beginnen met een gebiedsgerichte aanpak, gaan we ook starten. Dat vraagt om bestuurlijk lef: starten met de uitvoering terwijl er nog vragen open staan."

Misschien een gekke vraag, maar wat werkt níet?

Kortman: "We maken het onszelf vreselijk lastig als we met z'n allen blijven zoeken naar die silver bullet, naar die technische uitweg. Vastklampen aan technologische oplossingen is niet de oplossing. En als we ons vastleggen in complexe akkoorden waardoor er geen flexibiliteit meer is: dat werkt ook niet. Het leidt af én het heeft veel ongewenste neveneffecten. Want iedereen die net iets buiten de norm valt, belandt buiten de regeling — terwijl er maar een fractie verschil is met de buren. We moeten realistisch zijn en beseffen dat kleine stapjes voorwaarts soms het maximaal haalbare is."

Duijzer: "En wees daar ook eerlijk over. Veel zekerheden uit het verleden zijn er vandaag niet meer. Neem bijvoorbeeld de bank. Die financierde boeren altijd op basis van twee zekerheden, naast het onderpand: de vergunning en goedgekeurde technologie. Beide staan nu ter discussie. En dat zou best wel eens blijvend kunnen zijn. Alles kan veranderen. En dat geldt voor de overheid net zo. Als provincies nu op zoek gaan naar garanties voor boeren over vijftien jaar, dan gaan ze die niet vinden. We moeten niet vergeten: op dit moment staat de veehouderij praktisch stil. Bij de bank komen vrijwel geen nieuwe financieringsaanvragen meer binnen. Je moet als overheid durven zeggen dat je die duidelijkheid wél kunt geven voor de komende jaren en een richting voor de langere termijn, maar geen zekerheid voor de komende decennia."

En wat werkt wél?

Duijzer: "Momenteel maken we als onderdeel van onze opdracht van het ministerie van LNV een rondgang langs provincies, gemeenten, de georganiseerde landbouw en andere betrokken partijen om de huidige situatie in kaart te brengen. Onze inzet is: laat je niet verlammen door complexiteit. Er zijn voldoende punten waar je wel degelijk duidelijkheid kunt geven en waar je nu al concrete stappen kunt zetten. Ook als die boodschap niet leuk is. Er zijn nu eenmaal plekken waarvan je al weet: op deze locatie kan ik een boer wél perspectief bieden — maar op die andere plek is dat perspectief er gewoon niet. Begin op die punten met het verschaffen van duidelijkheid."

"Stel je als overheid kwetsbaar op, je hoeft niet alles te weten, maar je moet wel in beweging komen."

Kortman: "Precies. Begin klein waar het kan. Durf te starten zonder dat alle problemen al helemaal opgelost zijn. Ga een constructieve dialoog aan, met belangengroepen, banken en boeren, maar mobiliseer ook alle lagen van de overheid. Stel je als regievoerder kwetsbaar op, je hoeft niet alles te weten, maar je moet wel in beweging komen."

Tot slot: zijn er nog do's en don'ts die het stikstofvraagstuk meer lucht kunnen geven?

Kortman: "Een dichtgetimmerd landbouwakkoord of een technische eindwaarde die alles oplost? Dat gaat niet de oplossing bieden in dit dossier. De onzekerheid en complexiteit zijn daar eenvoudigweg te groot voor. Alleen door transparant te zijn over onzekerheden kun je de stikstofproblematiek verteerbaar en hanteerbaar maken. En als je ondersteuning zoekt van consultants, eis dan dat zij niet de materie platslaan in een kortetermijnoplossing — maar duurzaam begrip hebben van jouw uitdaging. Dat ze de strategische problemen snappen én dat ze met praktische, haalbare oplossingen komen."

Duijzer: "Bij Deloitte werken we vanuit begrip van de situatie, de problematiek en de context, zowel op inhoud en techniek als op de dynamiek in het stakeholderveld. Mooi voorbeeld in dit verband: we hebben voor het ministerie van LNV en de provincies de zaakbegeleiders geworven om met de boeren in gesprek te gaan, om samen op zoek te gaan naar een werkbare oplossing. We snappen welk profiel daarvoor nodig is en weten de juiste mensen te vinden. Verder voeren wij verkenningen uit bij alle betrokken partijen. Wat is er nodig om boeren perspectief te bieden? En wat is er minimaal vereist om te kunnen starten met een oplossing? We zijn vooral een verbinder die kan helpen om verbeteringen daadwerkelijk te realiseren en in te richten. Maar daarvoor moet je dus wel die brug kunnen slaan. Want wat heb je in dit dossier aan een consultant die nog nooit een koe van achteren heeft gezien?"

Emma van der Vet's picture #CircularCity
Caroline Kleine Staarman, Marketing and communication manager , posted

Vote your favourite innovative idea to the AmSIA stage!

Featured image

Which innovative idea will make it to the stage during the finale of the Amsterdam Science & Innovation Award 2023? This Innovation Award is the Amsterdam competition for research based innovative ideas that contribute to a better world. Check out the website and watch the pre-finalists one-minute videos in which they present their innovative ideas and vote for your favorite! During the finale on 21 November, the jury will award € 10,000 to the three best ideas in the categories of Society, Health and Environment & Climate. 

#CircularCity
Arthur Guilleminot, Artist , posted

Piss Soap Workshop at W139 (Amsterdam)

Featured image

Dear Community,
This Saturday at w139 from 14:00-17:00 I will be facilitating a workshop on how to make your own soap with waste, including your golden biofluid.

Throughout the entire Piss Soap workshop, the basics of ecodeviance will be presented and exemplified throughout the process of saponification. We will review the possibility for local and tangible regenerative design, circular ecology and how to tackle the climate crisis while providing cleaning products. The workshop will present the full process of saponification and the steps required to transform domestic waste into usable soap. We will mix the various ingredients and create a circular process informed by waste management. The participants will have the opportunity to create intimate and personal outcomes from their own (bio) wastes. At the end of the workshop, everybody will come back home with 750g of soap to cure at home. After the 3 months needed to its complete maturation, the soap will be ready to be used for washing.

It is all free of charge, feel free to register by sending an email to piss.soaps@gmail.com

Arthur Guilleminot's picture Masterclass / workshop on Oct 7th
Natascha Hagenbeek, Project Manager , posted

Afval naar Oogst feest

Featured image

Uitnodiging
 
Afval naar Oogst feest
Zaterdag 23 september 2023 tussen 10.00 - 16.30 uur
 
Leer van afval iets moois te maken!
Groente- en fruitafval upcyclen, en zo bijdragen aan een duurzame stad? Doe ideeën op tijdens het Afval naar Oogst feest. Het borrelt en bruist op wel elf locaties, dus ook bij jou in de buurt!
 
Kom kijken en meedoen op de volgende Afval naar Oogst locaties:
Noord: Moestuinschool Noord
West: Wachterliedplantsoen, MidWest, GWL-terrein, I can change the world with my two hands en Zimmerhoeve
Nieuw-West: Stadsboerderij Osdorp en The Beach
Oost: KIT/Tropentuin en Meevaart
Zuidoost: Stadspark Brasa
Ze hebben allemaal een eigen programma en eigen tijden.
Kijk op afvalnaaroogst.nl

Afval naar Oogst, een initiatief voor een gezondere, duurzame stad
Wist je dat de vuilniszak van iedere Amsterdammer gemiddeld voor een derde gevuld is met organisch afval? Er verdwijnen enorm veel schillen en klokhuizen, loof, zaden en pitten in de vuilnisbak. Afval naar Oogst heeft al elf locaties door heel Amsterdam waar stadsbewoners hun groente- en fruitafval kunnen inleveren. Dat afval wordt tot waardevolle compost verwerkt en gebruikt in de tuinen van de locaties. Zo draagt het direct bij aan een gezonde stadsbodem waarop groenten, kruiden, fruit en bloemen verbouwd kunnen worden. Van afval naar oogst, dus.
 
Kom naar het feest!
Met het Afval naar Oogst feest willen we het upcyclen vieren en laten zien wat je naast composteren nog meer met keukenafval kunt doen. Hoe je van groenteschillen verf kunt maken bijvoorbeeld of kom bodemleven onder de microscoop bestuderen. Er is van alles te ontdekken!

Kijk op de website voor meer informatie over de elf locaties die aan het Afval naar Oost feest meedoen. Ze hebben allemaal een eigen programma, dus kijk, kies en maak er een mooie dag van. Aanmelden is niet nodig.

Natascha Hagenbeek's picture Meet-up on Sep 23rd
Anja Reimann, Project manager , posted

SAVE THE DATE | 10 Okt. - Kans voor ondernemers met duurzame oplossingen

Featured image

Ben je een ondernemer met een duurzaam product of dienst en wil je écht impact maken? Kom dan naar het matchmaking evenement voor het unieke aanbestedingstraject Scale Up Toekomstbestendige kunstgrasvelden van de Gemeente Amsterdam en Haarlem. Elke ondernemer, die bij kan dragen aan innovatieve en duurzame toepassingen op en onder kunstgrasvelden, is welkom!
 
Datum: dinsdag 10 oktober 2023
Tijd: 13.30 – 18.00
Locatie: Johan Cruijff ArenA 
 
Aanmelden
Meld je hier alvast aan als deelnemer van het evenement. Het definitieve programma volgt. 
 
Tijdens dit evenement:

  • Maak je kennis met het project Scale Up Toekomstbestendige kunstgrasvelden;
  • Kom je erachter hoe ook jouw bedrijf hieraan kan bijdragen;
  • Ontmoet je andere ondernemers met dezelfde visie;
  • Word je geïnspireerd en uitgedaagd om out-of-the-box te denken;
  • Vind je de perfecte match om later mee te doen aan de aanbesteding.

Meer informatie
Voor dit evenement zoeken we expliciet bedrijven uit diverse branches, die samen willen werken om het sportveld van de toekomst te ontwikkelen. Kijk hier voor meer informatie over dit project.
 
Disclaimer: Het is niet verplicht om deel te nemen aan het matchmaking event om mee te kunnen doen met de aanbesteding. 
 
Met vriendelijke groet,
Team Scale Up Toekomstbestendige kunstgrasvelden

Anja Reimann's picture #CircularCity
Lilja Albers, Sales & Office Assistant at New Optimist, posted

Feestelijke lancering | Statiegeld Platform

Featured image

NO CIRCULARITY WITHOUT YOU

Je houdt van mode, maar wil niet bijdragen aan de groeiende textiel-afvalberg?
We've got you!

Het is zo ver: met de komende wintercollectie, zet New Optimist de revolutionaire stap naar statiegeld op kleding. Door de oprichting van stichting N.E.W. (Never Ever Waste) en het nieuwe digitale statiegeld platform met QR-codes en blockchain technologie, wordt kleding nu 100% circulair.

13 SEPTEMBER

Deze feestelijke lancering gaan we weer samen met jullie vieren. De community van Nieuwe Optimisten groeit razendsnel en samen staan we steeds sterker om de industrie te veranderen. Het belooft een spetterend event te worden en we vertellen je snel meer! YES statiegeld. NO textile waste.
We kunnen niet wachten om samen te proosten.

Save the date!

Lilja Albers's picture Meet-up on Sep 13th
Lilja Albers, Sales & Office Assistant at New Optimist, posted

Statiegeld op kleding: Modemerk New Optimist luidt een mode-industrie in zonder afval.

Featured image

Amsterdam, 10 augustus - Op woensdag 13 september is het zo ver: met de oprichting van stichting N.E.W. (Never Ever Waste) zet New Optimist de revolutionaire stap naar statiegeld op kleding. Het statiegeldsysteem maakt 100% circulariteit mogelijk en geeft de consument de touwtjes in handen om te zorgen dat zijn of haar favoriete kledingstuk uiteindelijk weer onderdeel wordt van de mode-circle of life. New Optimist maakt het systeem toegankelijk voor andere modemerken in de nabije toekomst. Kleding hoeft nooit meer te eindigen als afval.

In de afgelopen 20 jaar verdrievoudigde de hoeveelheid afgedankte kleding in Europa van 550 duizend ton naar bijna 1,7 miljoen ton textiel, presenteert het rapport a EU-milieua-gentschap EEA begin 2023. Wat blijkt? 87% van dit afgedankte textiel, wordt vandaag de dag nog steeds geëxporteerd naar Azië en Afrika. Het merendeel belandt op stortplaatsen of informele afvalstromen.

Uit recent onderzoek verricht door Changing Marketing Foundation, wordt geconcludeerd dat Greenwashing nog altijd rijkelijk aanwezig is. Kledingstukken die netjes door de consument werden ingeleverd voor recycling bij verschillende merken, werden middels geplaatste Apple Airtags gevolgd. Het blijkt dat driekwart werd verbrand, opgeslagen in magazijnen of verscheept naar arme landen.

Volgens de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV) voor textiel zijn kledingproducenten in Nederland vanaf 1 juli 2023 verantwoordelijk voor de textielproducten wanneer zij afval zijn geworden en moeten het afvalbeheer van deze producten organiseren. EU-milieu-agentschap EEA noemt de verschuiving van inzamelingsverantwoordelijkheid een risico. Door onverantwoorde inzamelprocessen in een aanzienlijk deel van de mode-industrie,
kan het exportvolume van afgedankte kleding alleen maar verder toenemen.

Stichting N.E.W. (Never Ever Waste)

Stichting N.E.W. is een initiatief van New Optimist, welke de statiegeld gelden beheert voor alle kledingmerken die deelnemen aan dit statiegeldsysteem. New Optimist roept andere duurzame kledingmerken op zich aan te sluiten bij Stichting N.E.W., en statiegeld in te zetten om kleding die ze op de markt brengen circulair te maken.
Om de steeds maar groeiende textiel afvalberg tegen te gaan, introduceert New Optimist Stichting N.E.W. (Never Ever Waste): het eerste statiegeld platform voor kleding. Dit nieuwe systeem garandeert dat jouw kleding wordt gerecycled en dat je het hele proces tot aan recycling kan volgen. Met een kledingstuk met statiegeld maak je de mode cirkel 100% circulair en laat je aan iedereen zien dat kleding niet als afval hoeft te eindigen.

Candour.Digital

New Optimist, pionier in het veranderen van de mode-industrie, heeft dit digitale statiegeldsysteem ontwikkeld, in samenwerking met Cadour.Digital voor Stichting N.E.W.
Candour.Digital is een IT-startup die zich richt op digitale product paspoorten. Door slim gebruik van QR-codes en blockchain technologie, kunnen individuele kleding stukken in de hele levensloop gevolgd worden.

Geen circulariteit zonder jou!

Hoe werkt het statiegeldsysteem?

1. Productaanschaf
Bij aankoop van een New Optimist kledingstuk met statiegeld wordt er een klein bedrag extra berekend.  Het statiegeld varieert tussen de €2.5 en €10, afhankelijk van de prijs van het kledingstuk. Op de hangtag van het kledingstuk is zichtbaar hoeveel statiegeld op het kledingstuk zit. Je kan dit ook zien door het QR label te scannen

2. Items retourneren
Wanneer het artikel niet meer gedragen wordt,
kan het kledingstuk worden ingeleverd om het een tweede leven te geven. Dit kan bij aangesloten winkels of met een retour procedure via New Optimist.

3. Een nieuw leven
Het maakt niet uit in welke staat het item is. New Optimist bekijkt of het nog tweedehands verkocht kan worden (ook dat kan gevolgd worden via de QR-code), maar uiteindelijk wordt de kleding vervezeld en verwerkt tot nieuwe garen.  Niks gaat verloren. 100% circulair!
Via de QR-code kan circulaire route van elk kledingstuk worden gevolgd.

YES statiegeld. NO textile waste!

New Optimist

Voor New Optimist is circulariteit, naast lokaal en sociaal ondernemerschap, al vanaf de oprichting in 2020 bepalend. De mode van New Optimist is ontworpen voor circulariteit:
het merk zorgt ervoor dat elk kledingstuk voor 100 procent gerecycled kan worden. Om mode echt 100% circulair te maken, introduceert New Optimist het eerste statiegeld platform voor kleding. Dit nieuwe systeem, dat ontwikkeld is samen met Candour.Digital, garandeert dat jouw kleding wordt gerecycled en dat je het hele proces tot aan recycling kan volgen.

Meer informatie:

Xander Slager, +31 6 29082052, xander@newoptimist.nl
Nelleke Wegdam, +31 6 12261779, nelleke@newoptimist.nl

www.newoptimist.nl

Lilja Albers's picture #CircularCity
Beth Massa, Ozarka B.V. , posted

We urgently need to rent your "wasstraat" and commercial dishwashers or sublease your space to build our own!

Featured image

Hi All,
Since 2018, Ozarka works every variety of vendor or restaurant replacing disposable food containers with reusables, big or small, doesn't matter. As you can imagine, we are growing like crazy.

Our wash and sanitation model is decentralized. We have one main wash and sanitation facility called the "Sparkle Jar." We install "outposts" or mini-sparkle jars for wash and sanitation rather than build out more huge facilities. There are a variety of reasons for this (all good, more sustainable, and more affordable for our clients).

We need a lot more of these mini centers. SJ3, SJ4, SJ5...you get the idea. We are looking for partners that have the same commercial dishwashers we have that are not used very often Think office canteens, corporate food courts, hotels. Or, do you have water hookups and extra space that is not being used that we can rent out from you?

The most ideal locations are sort of on the outskirts of the centrum but still inside the A10. Hemshaven or Veemkade area...Oost, West, Noord are ideal locations.

The reuse revolution is really starting to take off! Our growth is going straight up and we need the Amsterdam Smart City community to help us expand our logistics by tapping into infrastructure that already exists.

Beth Massa's picture #CircularCity
Patricia Hoogland, Programma- en communicatiemanager at Amsterdam Smart City, posted

Demoday #20: Plastic, we love it!

Featured image

Ons plasticverbruik stijgt nog steeds drastisch

Technisch gezien zijn alle oplossingen voorhanden om ons plasticgebruik drastisch te verminderen in zowel productieprocessen en het voorkomen en/of verwijderen van microplastics in de natuur. Toch verandert er in de praktijk bijna niets. Er zijn veel initiatieven, maar de vraag is of die een daadwerkelijk verschil maken, want als we naar de cijfers kijken stijgt ons plasticgebruik nog steeds drastisch. Sinds 2000 is ons plasticverbruik zelfs verdubbeld!

Waarom verandert er zo weinig?

Hoe kan het dat we, ondanks dat we weten hoe slecht het is voor onszelf en het milieu, er niets significant veranderen aan ons plasticgebruik? En wat kunnen we doen om het plasticprobleem nu wél echt aan te pakken in de regio? Deze vragen stonden centraal tijdens de werksessie ‘Plastic, we love it.’ Tijdens de werksessie hebben de aanwezige strategische denkkracht gemobiliseerd om samen tot nieuwe inzichten komen in de keten van plasticgebruik én nieuwe oplossingsrichtingen met elkaar te bedenken.

Gek, gekker, goed!

Als we doorgaan zoals we nu doen, gaat het dus niet lukken. Daar zijn we het met elkaar over eens. Maar hoe dan wel? Om dat met elkaar helder te krijgen, hebben we eerst een aantal echt onrealistische en misschien zelfs wel onethische oplossingen bedacht. En dat hebben we geweten. Van ‘geen kinderen meer krijgen’ tot aan ‘recyclepolitie op de hoek van elke straat’ en het ‘verbieden van alle plastics’ werden geopperd. En probeerden we zelfs daar nog een schepje bovenop te doen. Natuurlijk niet om uit te voeren, maar wel om daarna weer te kunnen komen tot goede ideeën. We hielpen elkaar en werkten elkaars ideeën en oplossingsrichtingen uit tot realistische en goede ideeën.

Waar ligt jouw invloed?

Maar ideeën bedenken is makkelijk, maar de werkelijke uitdaging ligt bij het komen van idee naar plan naar uitvoering. Dus wat je kun zelf doen? Hoe kan ík een werkelijke bijdrage leveren aan het oplossen van dit complexe vraagstuk? Samen met de groep hebben we gekeken naar daar waar onze eigen invloed zit. De groep kwam met mooie concrete ideeën waar we zelf aan mee kunnen werken en aan kunnen jagen. In de top 3 stonden een bewustwordingscampagne, een plastic politie, lobby richting de politiek door bovenregionaal samen te werken en het belonen van goed gedrag. We kijken terug op een mooie werksessie met waardevolle uitkomsten en kijken uit naar het vervolg en natuurlijk vooral naar een echt resultaat: geen plastic meer in de natuur en in ons voedsel.
 
Marten Boels, dank voor het inbrengen van dit relevante en belangrijke onderwerp!

Patricia Hoogland's picture #CircularCity
Anne-Ro Klevant Groen, Marketing and Communications director at Fashion for Good Museum, posted

Knowing Cotton Otherwise - Flipping the Script

Featured image

Cotton is perhaps the world's most well-known fabric, however, many stories behind cotton are lesser known. These untold and sometimes unexpected perspectives have been collected and brought together in the exhibition, Knowing Cotton Otherwise. 

In the third and final chapter, Flipping the Script, designers Nsimba Valene Lontanga and Angelo Carlos Marcus Elizabeth take you on a journey through their heritage and culture while challenging you to reimagine fundamental concepts within the realm of fashion and design.  

The exhibition unpacks and brings into question established ideas of 'classic' and 'basic' style staples, as well as redefining 'typically African' design and print. What happens when we reconsider our preconceived ideas of what cotton represents around the world? 

Knowing Cotton Otherwise is open to the public until 16 October 2023 at the Fashion for Good Museum, Rokin 102,  Amsterdam.

#CircularCity
Jaïr van der Bruggen, Musician, Events Manager , posted

Clothes Swap/Kledingruil Event @Gast Art!

Featured image

Your closet is feeling a tad musty? Got some cool trash clothes you don’t wear anymore, and want to get some pre-loved items in return? Come hang out, have a beer, listen to some music, make connections and renew your wardrobe!

🗓️ May 28th
⏰ 1pm - 8pm
📍 Gasthuismolensteeg 3, Amsterdam

Instructions:
1. Bring items you don’t wear anymore
2. Exchange for tokens 
OR purchase tokens for 2,50€
3. Use tokens for second-hand clothes, curated by us and swapped by other participants
OR use tokens for drinks
4. Brag to your friends about how sustainable your new wardrobe is

Graphics by @tina.bez.ic

Jaïr van der Bruggen's picture Meet-up on May 28th
VVM netwerk van milieuprofessionals, Netwerken , posted

De appel valt vaak ver van de bak… BASSTA-seminar

Featured image

Om hun circulaire doelstellingen te behalen willen veel gemeenten het afval van huishoudens meer en beter gescheiden inzamelen. Het blijkt echter moeilijk bewoners van met name hoogbouw te motiveren hun afval gescheiden in de container te gooien. In het project BASSTA is onderzoek gedaan naar hoe het gedrag van bewoners met betrekking tot het scheiden van afval kan worden beïnvloed. Tijdens dit seminar gaan we aan de hand van de resultaten van het onderzoek in gesprek met elkaar over hoe we de gestelde doelen kunnen behalen.

VVM netwerk van milieuprofessionals's picture Meet-up on May 25th
Tiemen ter Hoeven, Mobility at Roetz Bikes, posted

The new circular e-bike for Life

Featured image

In Nederland worden jaarlijks een miljoen fietsen afval. Wij zijn van mening dat geen enkele fiets ontworpen mag zijn om na gebruik op de vuilnisbelt te belanden. We willen bewijzen dat het mogelijk is om de schade aan onze planeet te minimaliseren en tegelijkertijd de beste ervaring voor onze rijders te bieden.

De e-bike die is ontworpen om een leven lang mee te gaan. Opgebouwd uit hoogwaardige modules, (her)configureerbaar naar jouw wensen. Continu gemonitord, met service aan huis. Binnen een dag. Alles om een ​​zorgeloze rit te garanderen, voor het leven.

Doe je mee?

#CircularCity
Camille Janssen, Sustainability Consultant , posted

Open Webinar: Preventing Waste & Closing Material Loops

Featured image

Join us on March 22 for an insightful webinar on Preventing Waste & Closing Material Loops.

The webinar will be opened by an expert from the United Nations Environment Programme. This introduction is followed by a presentation of Merel Schaap, Impact Analyst at Seenons, who will share how a technology platform can enable the circular economy. We will conclude the session with presentations on challenges by different municipalities, nonprofits and companies that are looking for solutions. These challenges are part of CircleHub's competition which runs until June 20. Winning solutions will be awarded or will receive investment to carry out a Proof of Concept.

The session is part of CircleHub's webinar series happening this March and April. The series consists of four sessions, which are opened by an expert from the United Nations Environment Programme who will give a Keynote on the subject, followed by presentations of best practices around the globe. The session will be closed with information on the competition and presentation by the organizations behind the challenges on our platform.

Camille Janssen's picture Online event on Mar 22nd
Jorden van der Hoogt, Strategy and Innovation Lead at Cenex NL, posted

LCA specialist job opportunity at Cenex Nederland

Featured image

Do you know your way around Life Cycle Assessments and want to dive deeper into the world of zero emission mobility? Then we may have the perfect opportunity for you!

YOUR ROLE
The world of mobility is changing fast. Not only are electric and hydrogen powered vehicles becoming part of the transport and energy landscape, but the lifecycle impact and circular economy within the industry’s value chain is gaining much traction. Should you join the team as our new colleague, you will be providing expertise in our research, demonstration and consultancy projects. Your daily activities could vary from:

  • Project management (of consultancy and EU-funded innovation projects) in the field of transport and renewables.
  • Research, modelling, and analysis of the environmental, social and economic lifecycle impact of products within the transport and energy industries
  • Leading the development of eco-design tools for e-mobility sector
  • Leading the development of circular economy policy frameworks, guidelines and strategies (with regards to e-mobility) to support the local and national governments
  • Client and partner engagement (industry parties, public sector, knowledge institutes, etc)
  • Attending and presenting at conferences and organising workshops
  • Writing of customer and public-facing reports and other forms of publications

YOUR PROFILE
The role of (Technical) Specialist within Cenex NL can cover a range of specialisms at different experience levels. For this role we are looking for a new colleague who meets the following requirements:

Essential

  • Three to five years of experience in roles related to sustainability consulting or other relevant experience
  • Demonstrated project management experience and ability to responsible manage multiple projects
  • Experience in using Life Cycle Assessment (LCA) software and other tools to quantify environmental, social and economic impact
  • Relevant Master’s degree (such as Industrial Ecology, Industrial Design, Engineering, Environmental Sciences)
  • Good understanding of circular economy principles
  • Comfortable self-starter and completer of assignments
  • Enjoy working in teams, an integral part of many of our projects
  • Fluent in English, written and spoken
  • Able to deliver value and quality to our customers and partners (verbally and written) • Excellent communicator (in person, presentations, writing reports)
  • Existing work-permit to work in NL (currently we are unable to be a visa sponsor) • Willing and able to travel (inter)nationally with some regularity
  • Strong affinity / experience with mobility, transport, and energy sectors and related technologies

Desirable

  • Dutch (at minimum A2 level) and/or additional languages
  • Experience with (EU) funding programmes (such as Horizon, Climate-KIC, or national)
  • Driving licence

CONTACT DETAILS
Do you see a good match? Don’t hesitate to send your CV and a letter where you motivate your match to hello@cenexgroup.nl (CC, jobs@cenex.co.uk). We look forward to hearing from you!

Closing date is extended

Jorden van der Hoogt's picture #CircularCity
Anne-Ro Klevant Groen, Marketing and Communications director at Fashion for Good Museum, posted

Exhibition: Knowing Cotton Otherwise - Bodies of Work

Featured image

Last year we introduced Knowing Cotton Otherwise, a multidisciplinary exhibition, covering various aspects of this versatile fibre — from its burdened history to sustainable initiatives and innovative implementations worldwide. Through this new chapter, Bodies of Work, the experience of human bodies entangled in (forced) labour in the story of cotton are amplified. With the addition of works by Sha’Mira Covington and Tricia Nganga Mokosi, the exhibition explores some of the complex issues related to cotton's history and the use and re-use of this fabric in fashion and tech. The exhibition also showcases innovative technologies in material traceability and natural fibre recycling from Fashion for Good Innovators Oritain and Natural Fiber Welding. The continuation of the exhibition invites you to consider your own body as you move through space as a spectator in the narrative. How do you position yourself within the community of stories presented here?

#CircularCity
Nancy Zikken, Trade developer Smart City / Sustainable Built Environment at Amsterdam Trade, posted

Join the Wastebuild Zero Conference in Amsterdam

Featured image

Wastebuild Zero brengt het built environment netwerk samen om de nieuwste materialen, technieken, oplossingen en innovaties te showcasen die bijdragen aan een lagere CO2 uitstoot. Het doel is om de transitie naar een circulaire bouwsector te versnellen. Er worden ongeveer 1500 architecten, ontwikkelaars, beleidsmedewerkers verwacht uit met name Duitsland, Nederland en het VK.

AT&I heeft op de beursvloer een ‘Trade & Innovate Zone’ waar we ruimte bieden aan 8 bedrijven om zichzelf te showcasen. Heb je interesse, stuur me een berichtje!

Nancy Zikken's picture Conference from May 11th to May 12th