Anouk van der Laan

Activity

  • 6
    Updates
  • 0
    Thumbs up
  • 0
    Comments
Anouk van der Laan, Public Affairs Manager at Check Technologies B.V., posted

Deelscooteraanbieder Check introduceert een veiligheidsslot

Featured image

Deelscooteraanbieder Check introduceert vandaag een veiligheidsslot in haar app: de Safety Lock. De Safety Lock is ontworpen in afstemming met jongerenorganisatie TeamAlert. Met het slot kunnen gebruikers de eigen Check app tijdelijk blokkeren voor het reserveren van voertuigen. Op deze manier beschermt de gebruiker zichzelf tegen het (laagdrempelig) gebruik maken van scooters op een later tijdstip. Naast de Safety Lock introduceert Check ook een gerichte communicatiecampagne om gebruikers op relevante momenten te wijzen op de gevolgen van rijden onder invloed.

TeamAlert: ‘Actie nodig om dronken jongeren van deelscooter te houden’
In februari 2023 publiceerde TeamAlert, een organisatie die zich inzet voor de verkeersveiligheid van jongeren, een enquête waaruit blijkt dat ruim een kwart van de jonge deelscootergebruikers met een leeftijd tot en met 24 jaar wel eens onder invloed op een deelscooter stapt en de risico’s daarvan onderschat. De enquête was onder bijna duizend jongeren afgenomen. Naar aanleiding van het onderzoek riep TeamAlert gemeenten en deelscooteraanbieders op om in actie te komen en na te denken over oplossingen. 

Deelscooteraanbieder Check introduceert de Safety Lock
Het onderzoek van TeamAlert, in combinatie met een landelijke toename van het gebruik van alcohol en drugs in het verkeer in 2022 (37,4% meer uitgedeelde boetes), is aanleiding geweest voor deelscooteraanbieder Check om in actie te komen. Op basis van meerdere gesprekken en feedbacksessies met deelscootergebruikers en verschillende autoriteiten op het gebied van verkeersveiligheid, waaronder TeamAlert, introduceert Check vandaag de Safety Lock. Met het slot kan elke gebruiker de eigen Check app tijdelijk blokkeren voor het reserveren van voertuigen. Op deze manier beschermt de gebruiker zichzelf tegen het (laagdrempelig) gebruik maken van scooters op een later tijdstip. Mochten gebruikers het slot toch willen deactiveren, omdat ze bijvoorbeeld niet onder invloed zijn, dan moeten ze eerst verplicht één minuut lang een tutorial over de gevolgen van rijden onder invloed bekijken. Gebruikers die het slot activeren worden gestimuleerd om hun Safety Lock te delen met vrienden om uit te dragen dat onder invloed zijn en rijden, niet samen gaat.

De Safety Lock helpt de gebruiker bij het maken van de juiste keuze 
Saar Hadders, gedragsonderzoeker bij TeamAlert, legt uit hoe de Safety Lock gebruikers in staat stelt om de juiste keuzes te maken: “Onder sommige gebruikers geldt een sociale norm dat het rijden onder invloed op een deelscooter normaal is. Door het bedenken van een nieuwe feature om rijden onder invloed op deelscooters tegen te gaan, zendt Check een krachtige boodschap uit dat dit gedrag niet oké is. In de omgeving van jongeren zijn vrienden erg belangrijk in het creëren van een veilige sociale norm. Doordat de Safety Lock gebruikers stimuleert om de feature met hun vrienden te delen, wordt deze sociale norm versterkt.” 

Hadders: “Jongeren hebben niet altijd de intentie om na een avondje stappen onder invloed te gaan rijden, maar door een combinatie van impulsiviteit en het effect van alcohol kan deze intentie vervagen. De Safety Lock biedt jongeren de mogelijkheid om zichzelf vóórdat ze hun eerste drankje drinken, te behoeden voor een onveilige rit naar huis. Wanneer gebruikers in de loop van de avond tóch van gedachten veranderen, deelt Check kennis over waarom het goed is om nuchter te rijden. Deze kennis kan helpen om alsnog het veilige gedrag te vertonen en ander vervoer te kiezen.”  

De Safety Lock wordt versterkt door gerichte en relevante communicatie
Check heeft de communicatie om rijden onder invloed tegen te gaan opgedeeld in drie tijdvakken. De tijdvakken zijn gebaseerd op onderzoek van het SWOV. Afhankelijk van het tijdvak worden gebruikers aangemoedigd tot verantwoordelijk gedrag in het verkeer, bijvoorbeeld door gebruikers voorafgaand aan een avondje uit te attenderen op de mogelijkheid om het Safety Lock te activeren. Gebruikers die vrijdag- of zaterdagnacht tussen 23.00 uur en 06.00 uur een deelscooter willen pakken moeten eerst verplicht een tutorial kijken over de gevolgen van rijden onder invloed.

Anouk van der Laan's picture #Mobility
Anouk van der Laan, Public Affairs Manager at Check Technologies B.V., posted

Check straft foutparkeerders deelscooter af met blokkade account

Featured image

Om overlast van foutgeparkeerde deelscooters in de openbare ruimte te verminderen, introduceert deelvervoeraanbieder Check vandaag de Parkeerscore. Dit is een nieuwe functionaliteit in de app, waarmee gebruikers van deelscooters inzicht krijgen en afgerekend worden op hun parkeergedrag.

De parkeerscore

De Parkeerscore wordt getoond in de app van alle gebruikers. Voorafgaand aan een rit op een deelscooter van Check, beoordeelt een gebruiker hoe de scooter geparkeerd staat: duimpje omhoog of duimpje omlaag. Deze beoordeling wordt toegevoegd aan het profiel van de vorige gebruiker van de desbetreffende scooter. Alle beoordelingen over een gebruiker samen vormen de individuele Parkeerscore.
Op basis van de score krijgt een gebruiker de classificatie Uitstekend, Kan beter of Niet goed. Met de classificatie Kan beter neemt een gebruiker automatisch deel aan informatiecampagnes over netjes parkeren. Als er hierdoor geen verbetering optreedt in het parkeergedrag zakt de Parkeerscore naar Niet goed. Bij Niet goed moet de gebruiker verplicht aan het einde van elke rit een foto van de geparkeerde scooter maken die vervolgens wordt gecontroleerd door Check. Als dan nog steeds blijkt dat de gebruiker het parkeergedrag niet verbetert, wordt de gebruiker tijdelijk geblokkeerd op het platform.

Alternatief voor de auto

Paul van Merrienboer, mede-oprichter van Check, vertelt: “We maken met onze scooters gebruik van de publieke ruimte, dus we willen daar ook onze verantwoordelijkheid pakken met het voorkomen van verrommeling. Daarnaast willen we dat er ruimte ontstaat in het publieke debat om het échte probleem onder de loep te nemen: de enorme hoeveelheid ruimte die privéauto's in onze steden innemen in de openbare ruimte en in het verkeer.”
Daarom introduceert Check vandaag deze maatregel om de ervaren overlast verder omlaag te brengen. Van Merrienboer: “Onze data laat zien dat er in slechts 0,2% van de ritten overlast wordt gemeld. In 99,8% van de ritten gaat het dus al goed. Met deze nieuwe maatregel zijn we vastberaden om het aantal klachten nog verder omlaag te brengen.”

Effectieve oplossing

Het bedrijf weet uit ervaring dat slechts een kleine groep wanparkeerders verantwoordelijk is voor de overlast en dat het verzamelen van data over parkeergedrag een effectieve manier is om deze wanparkeerders te weren. Check heeft tot op heden meer dan drieduizend gebruikers geblokkeerd als gevolg van overlastmeldingen.

Anouk van der Laan's picture #Mobility
Anouk van der Laan, Public Affairs Manager at Check Technologies B.V., posted

Deelscooteraanbieder Check start ook met deelauto's

Featured image

Deelscooteraanbieder Check biedt vanaf vandaag ook deelauto’s aan. Het bedrijf begint met een pilot met 10 deelauto’s in Amsterdam en wil bij succes snel doorgroeien. Door het toevoegen van deelauto’s faciliteert het bedrijf vanaf heden ook reizen buiten de hoofdstad. Check is actief in 20 steden in Nederland en Duitsland. 

Bewuste keuze voor Amsterdam
Check kiest er bewust voor om te starten met een pilot in Amsterdam. Amsterdam is één van de eerste steden waar het bedrijf actief werd met deelscooters in september 2020. De gemeente signaleert dat de overstap naar deelmobiliteit hard nodig is. “Er komen steeds meer mensen in Amsterdam wonen en als we allemaal onze eigen auto hebben past het gewoon niet”, aldus Jeroen Schutter, programmamanager deelmobiliteit bij de gemeente Amsterdam. 
Data van Check laat zien dat de adoptie van deelscooters in Amsterdam zeer goed is: 105.000 inwoners van de hoofdstad hebben een account bij Check. Een deelscooter vervoert gemiddeld 11 mensen per dag. Bijna 1 op de 10 ritten begint- of eindigt in de regio.  

Een antwoord op elke mobiliteitsbehoefte
De missie van Check is het creëren van leefbare steden door onnodig autobezit en -gebruik terug te dringen. De deelauto sluit hier naadloos bij aan, vertelt mede-oprichter en managing director Paul van Merrienboer: “We zien dat onze deelscooters een sterk alternatief bieden voor de autorit binnen Amsterdam. Als een gebruiker een afspraak heeft ver buiten Amsterdam, of naar de bouwmarkt moet, biedt de deelscooter echter niet altijd uitkomst. Door deelauto’s toe te voegen hebben we ook een antwoord op die mobiliteitsbehoefte. Een eigen auto is nu écht niet meer nodig.”

Een simpele propositie
Check gaat van start met 10 volledig elektrische Volkswagen ID3’s. Er bevindt zich een laadpas in elke auto zodat de gebruiker zelf kan (snel)laden bij een laag accupercentage. De voorwaarden om van een auto gebruik te kunnen maken zijn hetzelfde als bij een scooter: gebruikers moeten 18 jaar of ouder zijn en een geldig autorijbewijs hebben. De meer dan 100.000 Amsterdamse gebruikers die momenteel al een account hebben bij Check kunnen dus direct de deelauto in. De auto’s kunnen worden geboekt in de app op het moment dat de gebruiker de auto nodig heeft. Na het boeken heeft de gebruiker 30 minuten om naar de auto toe te gaan en de rit te starten. Net als bij een scooter betaalt een gebruiker pas vanaf het moment dat de rit is gestart en alleen voor het daadwerkelijke gebruik: een starttarief voor een rit met een deelauto is 2 euro, het gebruik per minuut kost 30 cent en pauzeren kost 15 cent per minuut. Er komen achteraf geen kilometerkosten bij.

Een deelauto per zone
De auto’s worden per zone aangeboden: zonefloating. Dat betekent dat een gebruiker aan het einde van de rit de auto binnen een gebied van een paar straten moet parkeren. Amsterdam verwacht dat zonefloating goed werkt qua ruimtebeslag en efficiënt gebruik van laadpalen voor de stad. De zones voor de eerste 10 auto’s bevinden zich in de Pijp en in Amsterdam-Zuid. Op deze manier wil het bedrijf de nieuwe propositie testen in een buurt met een gemiddeld laag autobezit per inwoner (de Pijp) en een buurt met een gemiddeld hoog autobezit per inwoner (Amsterdam-Zuid). 

Anouk van der Laan's picture #Mobility
Anouk van der Laan, Public Affairs Manager at Check Technologies B.V., posted

Check start met belonen correct parkeren deelscooter

Featured image

Elektrische deelscooter aanbieder Check introduceert vandaag als eerste aanbieder in Nederland een omvangrijk beloningsprogramma om correct gebruik van haar deelscooters te stimuleren. Alle gebruikers van Check doen automatisch mee en sparen vanaf vandaag op verschillende manieren voor gratis ritten. Een van de manieren om beloond te worden is het netjes parkeren van een deelscooter. Op die manier stimuleert Check haar gebruikers om op een verantwoorde manier om te gaan met de publieke ruimte. Dit draagt bij aan de uiteindelijke missie van Check - het leefbaarder maken van steden.

Gebruikers verdienen Coins met netjes parkeren
Het beloningssprogramma heet Coins en heeft een simpele structuur. Alle gebruikers doen automatisch mee en kunnen op verschillende manieren Coins verdienen. Bij 10 Coins krijgen ze de volgende rit gratis. Een van de manieren om een Coin te verdienen is door een positieve parkeerbeoordeling te ontvangen. Iedere gebruiker beoordeelt hoe de scooter door de vorige gebruiker is achtergelaten. Bij een positieve beoordeling ontvangt de vorige gebruiker een Coin. Met deze aanmoediging loont het voor gebruikers om na te denken over hun parkeergedrag en de scooter netjes achter laten. Er wordt niet alleen beloond. Als een gebruiker in een bepaalde periode drie keer een negatieve beoordeling heeft ontvangen volgt een tijdelijke blokkade van het platform.

Check investeert in gebruikers en niet-gebruikers
Gebruikers kunnen elkaar dus een beloning toekennen. Toch is Check niet bang voor hoog oplopende kosten. Paul van Merrienboer, mede-oprichter van Check, is juist blij als het programma op grote schaal wordt gebruikt: “Ons doel is om de makkelijkste weg door de stad aan te bieden. Niet alleen voor gebruikers van onze dienst maar voor álle inwoners van de stad. We bieden pas een echt duurzame oplossing als we met onze gebruikers extra oog hebben voor de schaarse publieke ruimte. We willen probleemloos integreren in steden en zien deze beloning als een investering in de toekomst.”

Een aanmoediging voor duurzame mobiliteit
Ook op andere manieren kunnen gebruikers Coins verdienen, bijvoorbeeld door het maken van een rit langer dan 10 minuten. Onderzoek door de gemeente Rotterdam wijst uit dat 23% van de deelscooterritten in 2020 een autorit verving. Om deze overgang verder aan te moedigen heeft Check eerder al een starttarief ingevoerd op iedere rit. Hierdoor zijn zeer korte ritten relatief duur. Vanaf vandaag worden langere ritten dus ook beloond met extra Coins. Hierdoor wil Check haar gebruikers stimuleren om nog vaker de auto te laten staan. Ook wil Check middels Coins de omloopsnelheid van deelscooters die lang stil staan vergroten. Door een lang stilstaande scooter te gebruiken ontvangen gebruikers Coins. Op deze manier wordt overlast voorkomen.

Zelf ontwikkelde technologie als oplossing
Check heeft het programma in korte tijd weten te ontwikkelen en implementeren. Marco Knitel, mede-oprichter van Check, licht toe: ‘We zien de urgentie van het probleem en omdat we ons platform zelf hebben gebouwd, waren we in staat het programma snel te ontwikkelen.’ In het ontwerpen van de oplossing zijn keuzes gemaakt waar Check trouw blijft aan haar belofte: de makkelijkste weg door de stad aanbieden. Knitel: ‘We willen zo min mogelijk verplichte schermen hebben tijdens het boeken van een rit. Dat proces moet intuïtief, snel en makkelijk zijn.’ Om deze reden is het niet verplicht om een geparkeerde scooter te beoordelen. Het gaat erom dat gebruikers leren herkennen wanneer er sprake is van een goed- of fout geparkeerde scooter en elkaar er in die gevallen op aanspreken.

Anouk van der Laan's picture #Mobility
Anouk van der Laan, Public Affairs Manager at Check Technologies B.V., posted

Check introduceert de Parkeer Check: beter parkeren voor deelscooters

De opmars van de elektrische deelscooter is onmiskenbaar: het aantal Nederlandse steden waar het mogelijk is om een elektrische deelscooter gebruik te maken schoot het afgelopen jaar omhoog van 3 naar 14. De voordelen zijn evident: voor gebruikers levert het tijd en gemak op, en voor alle inwoners van de stad leidt het tot een schonere lucht, minder geluidsoverlast en een betere doorstroming van het verkeer. Toch zijn er ook minder positieve geluiden, met name rondom fout geparkeerde scooters in de openbare ruimte. Aanbieder Check voegt vandaag een nieuwe functionaliteit aan haar service toe om dit probleem tegen te gaan: de Parkeer Check.

Check zet in op bewustwording bij gebruikers
De introductie van de Parkeer Check gaat gepaard met een grootschalige campagne waarmee Check haar gebruikers bewust maakt van het belang van goed parkeren. Paul van Merrienboer, mede-oprichter van Check, vertelt: ​‘Het is belangrijk dat onze gebruikers zich bewust zijn van het feit dat ze een scooter in de openbare ruimte parkeren. We willen toe naar een situatie waarin gebruikers niet alleen zichzelf maar ook elkaar verantwoordelijk houden voor hun parkeergedrag. We introduceren daarom een nieuwe functionaliteit in de app waarmee ze dit op een laagdrempelige manier kunnen doen.’ ​De Parkeer Check stelt gebruikers in staat om met een druk op de knop fout geparkeerde scooters te melden.

Een oplossing samen met de gebruiker
Gebruikers klikken in de app op de betreffende scooter en kunnen een melding maken met de knop ‘Meld parkeerprobleem’. Er wordt direct een foto van de situatie doorgestuurd waarna de vorige gebruiker een waarschuwing krijgt over zijn/haar parkeergedrag. Check volgt een strikt protocol: na 3 waarschuwingen is het voor de foutparkeerder (tijdelijk) niet meer mogelijk om van Check gebruik te maken. En moet de scooter verplaatst worden? Dan volgt een boete van € 50,-.

Anouk van der Laan's picture #Mobility
Anouk van der Laan, Public Affairs Manager at Check Technologies B.V., posted

Elektrische deelscooter aanbieder Check lanceert in Amsterdam

Featured image

Snelgroeiende start-up Check biedt 350 elektrische deelscooters aan in Amsterdam.

Amsterdam zet al jaren in op minder autoverkeer in de binnenstad. Het inzetten van elektrische deelscooters draagt hier uitstekend aan bij: als meer mensen gebruikmaken van deelscooters, is er minder autoverkeer in de stad en zijn er minder parkeerplekken nodig. Marco Knitel, voormalig General Manager bij Uber en medeoprichter van Check, bevestigt dit vanuit de ervaring van e-deelscooter bedrijf Check in Rotterdam: “Als de beschikbaarheid goed genoeg is, zien we dat mensen op termijn afstand durven te doen van hun eigen vervoermiddel. We hebben in Rotterdam een grote groep klanten die onze e-scooters meerdere malen per week gebruikt en de deelscooter echt heeft omarmd als alternatief.” Vanaf vandaag zijn de Check e-scooters ook beschikbaar in Amsterdam. In de komende dagen zet het bedrijf er in totaal 350 neer.

Onnodige verkeersdrukte Amsterdam
Check wil de makkelijkste weg door de stad aanbieden. Met name voor autobezitters valt er veel te winnen: met de auto een rit maken in Amsterdam is namelijk geen pretje. Op dit moment staan er maar liefst 1400 auto’s per vierkante kilometer in de regio en onderzoek toont aan dat 37% van alle autoritten korter is dan 2 kilometer en in de stad zelf blijft. De verkeers verstopping is op dit moment zo groot dat je in de avondspits gemiddeld 17 minuten per half uur langer over een autorit doet. Steeds meer Amsterdammers stappen daarom over op slimme alternatieven om van A naar B te komen. De (e-)deelscooter is sterk in opkomst. Het is de ambitie van nieuwe aanbieder Check om de transitie van autobezit naar (e-)deelscooter verder te versnellen. “Mensen vragen snel naar vermeende concurrentie met andere deelmobiliteit aanbieders, maar het gaat juist om samenwerken. Hoe groter het aanbod, hoe groter de vraag”, aldus Paul van Merrienboer, voormalig manager bij Greenwheels en medeoprichter van Check.

Uitbreiding in andere steden
Naast de lancering in Amsterdam heeft Check afgelopen week ook 200 e-scooters toegevoegd aan haar vloot in Rotterdam. Dit is een verdubbeling van de 200 e-scooters waar Check afgelopen februari mee begon in de Maasstad. De operatie van Check in Den Haag gaat ook vanaf volgende week van start en Breda volgt daarna.

Deelmobiliteit populair in Coronatijd
Corona beïnvloedt de mobiliteitskeuze van mensen behoorlijk. Zo is het OV-gebruik nog steeds tientallen procenten onder het normale niveau en schaffen Nederlanders massaal (gebruikte) auto’s aan. Om ervoor te zorgen dat we niet een aantal stappen achteruit zetten heeft de gemeente Check gevraagd om de uitrol te versnellen. “We zien dat onze elektrische deelscooters juist aan populariteit hebben gewonnen gedurende de Corona crisis. Dat komt omdat we feitelijk ‘social distancing’ ingebouwd hebben in ons product. Gecombineerd met het feit dat sommige scooters tot wel 30 mensen per dag vervoeren is het niet alleen een heel veilig maar ook een zeer efficiënte manier van vervoer, ” aldus van Merrienboer.

Bronvermelding data in artikel: TomTom Index (2019), Pon Datalab (2018), CBS (2018)

Over Check
De missie van Check is het aanbieden van de makkelijkste weg door de stad. Check biedt hiertoe een mobiele app aan waarmee gebruikers elektrische deelscooters per minuut kunnen reserveren en gebruiken. Sinds februari 2020 is Check actief in Rotterdam en in de zomer van 2020 breidt het bedrijf haar diensten uit naar onder andere Amsterdam en Den Haag.

Anouk van der Laan's picture #Mobility