#Electric vehicles

Topic within Mobility
Anouk van der Laan, Public Affairs Manager at Check Technologies B.V., posted

Check straft foutparkeerders deelscooter af met blokkade account

Featured image

Om overlast van foutgeparkeerde deelscooters in de openbare ruimte te verminderen, introduceert deelvervoeraanbieder Check vandaag de Parkeerscore. Dit is een nieuwe functionaliteit in de app, waarmee gebruikers van deelscooters inzicht krijgen en afgerekend worden op hun parkeergedrag.

De parkeerscore

De Parkeerscore wordt getoond in de app van alle gebruikers. Voorafgaand aan een rit op een deelscooter van Check, beoordeelt een gebruiker hoe de scooter geparkeerd staat: duimpje omhoog of duimpje omlaag. Deze beoordeling wordt toegevoegd aan het profiel van de vorige gebruiker van de desbetreffende scooter. Alle beoordelingen over een gebruiker samen vormen de individuele Parkeerscore.
Op basis van de score krijgt een gebruiker de classificatie Uitstekend, Kan beter of Niet goed. Met de classificatie Kan beter neemt een gebruiker automatisch deel aan informatiecampagnes over netjes parkeren. Als er hierdoor geen verbetering optreedt in het parkeergedrag zakt de Parkeerscore naar Niet goed. Bij Niet goed moet de gebruiker verplicht aan het einde van elke rit een foto van de geparkeerde scooter maken die vervolgens wordt gecontroleerd door Check. Als dan nog steeds blijkt dat de gebruiker het parkeergedrag niet verbetert, wordt de gebruiker tijdelijk geblokkeerd op het platform.

Alternatief voor de auto

Paul van Merrienboer, mede-oprichter van Check, vertelt: “We maken met onze scooters gebruik van de publieke ruimte, dus we willen daar ook onze verantwoordelijkheid pakken met het voorkomen van verrommeling. Daarnaast willen we dat er ruimte ontstaat in het publieke debat om het échte probleem onder de loep te nemen: de enorme hoeveelheid ruimte die privéauto's in onze steden innemen in de openbare ruimte en in het verkeer.”
Daarom introduceert Check vandaag deze maatregel om de ervaren overlast verder omlaag te brengen. Van Merrienboer: “Onze data laat zien dat er in slechts 0,2% van de ritten overlast wordt gemeld. In 99,8% van de ritten gaat het dus al goed. Met deze nieuwe maatregel zijn we vastberaden om het aantal klachten nog verder omlaag te brengen.”

Effectieve oplossing

Het bedrijf weet uit ervaring dat slechts een kleine groep wanparkeerders verantwoordelijk is voor de overlast en dat het verzamelen van data over parkeergedrag een effectieve manier is om deze wanparkeerders te weren. Check heeft tot op heden meer dan drieduizend gebruikers geblokkeerd als gevolg van overlastmeldingen.

Anouk van der Laan's picture #Mobility
Finn Mund, International Relations at University of Amsterdam (UvA), posted

Master thesis about smart mobility solutions, also in Amsterdam

Hi everyone!

I'm currently writing my thesis on smart mobility solutions and their (expected) impact in the fight against climate change. As I'm also looking at cooperation between cities, I'd be very grateful if through posting this, I could get answers to the following questions.

- Does Amsterdam cooperate with other cities in the development of smart mobility solutions, like Roboat, Vehicle-2-Grid, or eHubs?

- Do other cities contact Amsterdam for advice and expertise with their smart mobility initiatives?

Thank you all and have a nice week ahead!

Finn

#Mobility
Jorrit Saaltink, Project Manager at Amsterdam Trade, posted

Sign up for Smart City Barcelona updates

Featured image

Amsterdam trade & Innovate is a member of Trade & Innovate NL that organizes trade missions for entrepreneurs from the Amsterdam Region (MRA).

In november Barcelona Smart City takes place with a special focus on mobility.
Sign up through this link to be included in the updates of the program!

Want to know even more?

Email Jorrit Saaltink, trade developer mobility: j.saaltink@amsterdam.nl

Jorrit Saaltink's picture #Mobility
Lisa Hobus, posted

Hubs: hét alternatief voor autobezit?

Featured image

Hoe houden we de stad leefbaar en bereikbaar voor iedereen? En hoe kunnen mobiliteitshubs hieraan bijdragen? Kom op donderdag 6 april naar de presentatie over de BuurtHubs pilot in Amsterdam. Projectleider Diederik Basta vertelt hier meer over de resultaten en geleerde lessen van BuurtHubs in Amsterdam: mobiliteitshubs in de buurt met elektrisch deelvervoer.
 
Hoe zijn de BuurtHubs gebruikt en wat is het effect op de openbare ruimte? Hoe is de buurt betrokken geweest bij de inrichting en realisatie? En welke effect op autobezit zien we? Je hoort er meer over tijdens deze presentatie. Verder wordt je meegenomen in de werkwijze van het Stedelijk Innovatie en R&D team van gemeente Amsterdam, waar vooronderstellingen en ethische afwegingen een belangrijke rol spelen.
 
Datum: donderdag 6 april 2023
Tijd: 16:00-17:00
Locatie: DataLab Amsterdam, Weesperstraat 113 BG, 1018 VN Amsterdam
 
Meld je nu aan via
https://www.meetup.com/nl-NL/datalab-amsterdam/events/292360391/
 
Over de BuurtHubs
Als onderdeel van het Europese eHUBS project zijn er de afgelopen 4 jaar 17 BuurtHubs gerealiseerd in de stad. In een BuurtHub wordt elektrisch deelvervoer aangeboden. Denk aan een fiets, bakfiets, scooter, of auto. Allemaal schoon, elektrisch en gebruikt door Amsterdammers uit de buurt. Met de BuurtHubs is onderzocht of deze bijdragen aan:
·         het verbeteren van de bereikbaarheid van een wijk of buurt
·         het stimuleren van gebruik van schoon deelvervoer
·         de luchtkwaliteit
·         het vergroten van de leefbaarheid
·         het verlagen van de CO2-uitstoot in de stad
 
Alvast meer weten?
We delen de geleerde lessen en handige tools van het BuurtHubs project graag met andere steden, organisaties en bewoners die aan de slag willen met zo’n mobiliteitshub of er meer over willen weten. Lees hier de Handreiking eHUBS: https://www.amsterdam.nl/innovatie/handreikingen-mobiliteit/

Meet-up on Apr 6th
NEMO Science Museum, posted

Pubquiz - Klimaatkenners

Featured image

Test je klimaatkennis

Hoeveel bitterballen staan gelijk aan een retourtje Bali qua CO2-uitstoot? Hoeveel meter moet de zeespiegel stijgen voordat we kunnen zwemmen in de straten van Utrecht? En heeft het nou wel of geen zin om je afval te scheiden? Dit soort vragen kun je verwachten bij de grote klimaat pubquiz georganiseerd door Roos Groothuizen en Nastia Cistakova. Test je klimaatkennis onder het genot van een biertje en ontdek alle feiten en fabels over onze energieconsumptie. Wie weet gaat jouw team er met de hoofdprijs vandoor!

Over Roos Groothuizen en Nastia Cistakova

Roos Groothuizen (zij/haar) is een mediakunstenaar die strijdt voor digitale mensenrechten. In haar praktijk en binnen het kunstcollectief Telemagic doet ze onderzoek naar de menselijke kant van onzichtbare algoritmes, informatiefilters en oneerlijke distributie. Wie is er uiteindelijk in controle over wat we waarnemen?

Als je een kleuter met een passie voor anti-kapitalisme kruist met het gooien van een rotje in het riool, krijg je Nastia Cistakova! Nastia is een illustrator, kunstenaar en performer die zich druk maakt over mensenrechten en sociaal culturele aspecten van het moderne leven. Ze werkt onder andere voor De Correspondent, De Volkskrant en Tivoli Vredenburg.

In kunst en werk kiezen Roos en Nastia vaak voor een spelvorm, om onderwerpen op die manier tastbaar en concreet te maken.

Praktisch

Voor een bezoek aan de pubquiz in De Studio reserveer je een ticket via de website van NEMO. De toegangsprijs is € 7,50.

De pubquiz start om 20.00 uur en duurt ongeveer 1,5 uur. Voorafgaand aan de activiteit kun je vanaf 19.00 uur de tentoonstelling Energy Junkies bezoeken.
 
Op vertoon van een kortingspas ontvangen pashouders voorafgaand aan de activiteit een gratis drankje. Deelnemende passen zijn: Museumkaart, VriendenLoterij VIP-KAART, Stadspas Amsterdam, CJP pas en Collegekaart.
 
De Studio van NEMO is een extra locatie van NEMO Science Museum op het Marineterrein in Amsterdam. De programmering is speciaal voor volwassenen.

NEMO Science Museum's picture Meet-up on Jul 20th
Anouk van der Laan, Public Affairs Manager at Check Technologies B.V., posted

Deelscooteraanbieder Check start ook met deelauto's

Featured image

Deelscooteraanbieder Check biedt vanaf vandaag ook deelauto’s aan. Het bedrijf begint met een pilot met 10 deelauto’s in Amsterdam en wil bij succes snel doorgroeien. Door het toevoegen van deelauto’s faciliteert het bedrijf vanaf heden ook reizen buiten de hoofdstad. Check is actief in 20 steden in Nederland en Duitsland. 

Bewuste keuze voor Amsterdam
Check kiest er bewust voor om te starten met een pilot in Amsterdam. Amsterdam is één van de eerste steden waar het bedrijf actief werd met deelscooters in september 2020. De gemeente signaleert dat de overstap naar deelmobiliteit hard nodig is. “Er komen steeds meer mensen in Amsterdam wonen en als we allemaal onze eigen auto hebben past het gewoon niet”, aldus Jeroen Schutter, programmamanager deelmobiliteit bij de gemeente Amsterdam. 
Data van Check laat zien dat de adoptie van deelscooters in Amsterdam zeer goed is: 105.000 inwoners van de hoofdstad hebben een account bij Check. Een deelscooter vervoert gemiddeld 11 mensen per dag. Bijna 1 op de 10 ritten begint- of eindigt in de regio.  

Een antwoord op elke mobiliteitsbehoefte
De missie van Check is het creëren van leefbare steden door onnodig autobezit en -gebruik terug te dringen. De deelauto sluit hier naadloos bij aan, vertelt mede-oprichter en managing director Paul van Merrienboer: “We zien dat onze deelscooters een sterk alternatief bieden voor de autorit binnen Amsterdam. Als een gebruiker een afspraak heeft ver buiten Amsterdam, of naar de bouwmarkt moet, biedt de deelscooter echter niet altijd uitkomst. Door deelauto’s toe te voegen hebben we ook een antwoord op die mobiliteitsbehoefte. Een eigen auto is nu écht niet meer nodig.”

Een simpele propositie
Check gaat van start met 10 volledig elektrische Volkswagen ID3’s. Er bevindt zich een laadpas in elke auto zodat de gebruiker zelf kan (snel)laden bij een laag accupercentage. De voorwaarden om van een auto gebruik te kunnen maken zijn hetzelfde als bij een scooter: gebruikers moeten 18 jaar of ouder zijn en een geldig autorijbewijs hebben. De meer dan 100.000 Amsterdamse gebruikers die momenteel al een account hebben bij Check kunnen dus direct de deelauto in. De auto’s kunnen worden geboekt in de app op het moment dat de gebruiker de auto nodig heeft. Na het boeken heeft de gebruiker 30 minuten om naar de auto toe te gaan en de rit te starten. Net als bij een scooter betaalt een gebruiker pas vanaf het moment dat de rit is gestart en alleen voor het daadwerkelijke gebruik: een starttarief voor een rit met een deelauto is 2 euro, het gebruik per minuut kost 30 cent en pauzeren kost 15 cent per minuut. Er komen achteraf geen kilometerkosten bij.

Een deelauto per zone
De auto’s worden per zone aangeboden: zonefloating. Dat betekent dat een gebruiker aan het einde van de rit de auto binnen een gebied van een paar straten moet parkeren. Amsterdam verwacht dat zonefloating goed werkt qua ruimtebeslag en efficiënt gebruik van laadpalen voor de stad. De zones voor de eerste 10 auto’s bevinden zich in de Pijp en in Amsterdam-Zuid. Op deze manier wil het bedrijf de nieuwe propositie testen in een buurt met een gemiddeld laag autobezit per inwoner (de Pijp) en een buurt met een gemiddeld hoog autobezit per inwoner (Amsterdam-Zuid). 

Anouk van der Laan's picture #Mobility
Jorden van der Hoogt, Strategy and Innovation Lead at Cenex NL, posted

Zero-Emission Mobility Consultant job opportunity at Cenex Nederland

Featured image

Are you already familiar with the technology developments and challenges towards sustainable mobility and you are ready to take a next step deepening or broadening your expertise? Does the idea of alternating between research and consultancy work appeal to you? Then be sure to read on!

YOUR ROLE
The world of mobility is changing fast. Not only is electric and hydrogen becoming part of the transport and energy landscape, but cities and companies are also exploring topics such as vehicle-to-grid, shared mobility and hubs for transporting goods and people. Should you join the team as our new colleague, you will be providing expertise for research & demonstration projects as well as consultancy projects. Depending on your level of experience, skills and specialisms, your daily activities could vary from:

  • Analysing and evaluating (technical, economic, social and environmental) performance of zeroemission vehicles (e.g., BEVs, FCEVs, light- and heavy-duty) and related energy infrastructures(e.g. charging/refuelling)
  • Developing zero emission mobility strategies for public and private sector clients (such as local authorities and logistics fleets etc.)
  • Evaluating and/or contributing to the development of best practices, policy guidelines and recommendations for sustainable mobility
  • Engaging with and maintain relations with clients and partners (industry parties, public sector, knowledge institutes, etc)
  • Attending and presenting at conferences and organising workshops
  • Writing of customer and public-facing reports and other forms of publications

YOUR PROFILE
The role of ‘Specialist & Consultant – ‘Zero-Emission Mobility’ with Cenex NL can cover a range of specialisms at different experience levels. Do the following personal qualities and skills match with you:

  • Relevant master’s degree (such as Technology, Engineering, Business and Innovation)
  • Expertise and experience in zero or low-emission transport, vehicles and/or related energy infrastructures
  • Knowledge and experience with analysing and/or modelling of quantitative of qualitative data
  • Comfortable self-starter and completer of assignments * Fluent in English, both written and spoken; additional language skills (NL or other) are a plus
  • Enjoy working with/in (internal/external) teams, an integral part of many of our projects
  • Able to deliver value and quality to our customers and partners (verbally and written) • Excellent communicator (in person, presentations, writing reports)
  • Existing work-permit to work in NL (currently we are unable to be a visa sponsor) • Willing and able to travel (inter)nationally with some regularity
  • An analytical and curious mind with a passion for environmental technology and people
  • Driving licence

And do you have certain additional expertise and skills that are highly valuable in the everchanging world of mobility and transport that you want to bring to our team?

CONTACT DETAILS
Do send us your CV and a letter where you motivate the above to hello@cenexgroup.nl (CC, jobs@cenex.co.uk). We look forward to hearing from you!

Closing date is extended

Jorden van der Hoogt's picture #Mobility
Chris de Veer, Strategic Advisor , posted

Back to the Future: de Witkar, de eerste elektrische deelauto van Amsterdam

Featured image

Toen ik als kleine jongen na lang zeuren eindelijk eens op de skelter van de buurjongen mocht rijden, was ik als kind zo blij. Hetzelfde overkwam me, zoveel jaren later nog eens vlak voor het einde van 2022. Door onze Community Manager Sophie was ik geattendeerd op een klein berichtje van NEMO de Studio, een soort dependance van NEMO met een eigen tentoonstelling ('energy junkies') op het Marineterrein. Praktisch buren van Amsterdam Smart City, waar ik sinds halverwege 2022 anderhalve dag per week werk op het thema mobiliteit.

NEMO de Studio ging rijden met de Witkar en je mocht mee, tenminste, als je de 'prijs' won. Daarvoor hoefde je alleen een mailtje te sturen. Nu ben ik dol op prijzen waar ik nagenoeg niets voor hoef te doen, dus dat mailtje was zo gestuurd. En tot mijn verbazing bleek ik gewonnen te hebben. Dus daar ging ik, op 29 december, naar NEMO de Studio.

Natuurlijk had ik Sophie en Pelle (mijn compagnon op het thema mobiliteit) meegevraagd en gedrieën werden we ontvangen door Jodie en Maaike van NEMO. De Witkar was aan het opladen, gewoon met een stekker in het stopcontact. Een driewieler die inderdaad grotendeels wit is, met een mooie rode bies aan de onderkant, en in de verte iets wegheeft van de Pausmobiel. Hoog en rondom ramen. Vanwege de mooie ronde koplampen doet het denken aan Brum, het oldtimer autootje met de ronde koplampen als ogen.

De Witkar reed tussen 1974 en 1986 rond in de stad. Het is feitelijk de eerste elektrische deelauto in Amsterdam. De bedenker ervan, Luud Schimmelpennink, is ook bekend van het Witte Fietsenplan. In totaal zijn er 38 Witkarren gemaakt waarvan er zo'n 25 daadwerkelijk hebben rondgereden. De autootjes stonden in speciaal gebouwde laadstations en konden door leden tegen een vergoeding gebruikt worden. Het was een non-profit initiatief; de opbrengsten werden beheerd door een stichting en werd geïnvesteerd in beheer en uitbreiding van het systeem. Hoeveel mensen er daadwerkelijk gebruik van hebben gemaakt is mij niet bekend.

En nu mocht ik het dus ook proberen. Zelf sturen zat er helaas niet in, maar meerijden is ook al een belevenis. De 'handrem' werd weggenomen, gewoon een stuk blok dat achter de wielen wordt gelegd (een echte handrem was kennelijk niet nodig). Na plaatsgenomen te hebben in de ovale coupé op het Gispen (jawel!) stoeltje naast Jodie die voor deze gelegenheid ook chauffeur was, kon het avontuur beginnen. Voor de gelegenheid hadden de dames een jaren 70 Spotify lijstje opgezet op een JBL- speakertje die achter de stoelen was gelegd (ruimte genoeg). Oude en nieuwe technologie die naadloos samengaan.

Nog even de gordel aan en hup het gaspedaal werd ingedrukt. Soepel accelereerde het karretje naar zo'n 15 km per uur. Het maximum ligt op 30 km/u maar het Marineterrein leent zich daar niet echt voor. Het ritje was niet heel comfortabel, door het gebrek aan schokdempers voel je elk hobbeltje. En door de vele kieren hebben wind en regen vrij spel. De Witkar zou in deze tijd ook ongetwijfeld worden afgekeurd voor gebruik op de openbare weg. Maar net als op de skelter destijds, heb ik ontzettend genoten. Wat een heerlijke ervaring! Comfort en gemak zijn hier niet het belangrijkste. Net zoals bij bijv. kamperen zijn andere zaken veel interessanter dan het comfort van een huisje of hotel. Plezier, authenticiteit, vrijheid, verbinding, avontuur, weg uit de hokjes, verzin het maar: de Witkar biedt het. Een mooie uitvinding van een visionaire man die zijn tijd duidelijk ver vooruit was. Dus, mag ik ajb nog een keer? Mijn buurjongetje destijds verhuisde vrij snel. Maar hopen dat deze buren lang op het Marineterrein blijven!

Chris de Veer's picture #Mobility
NEMO Science Museum, posted

Win een ritje in de witkar

Featured image

Op donderdag 29 december gaat de witkar naar buiten! Samen met een NEMO medewerker maak je, geheel in winterse sferen, een ritje over het Marineterrein in Amsterdam. Je sluit af met een heerlijk glaasje glühwein en een gratis bezoek aan de tentoonstelling Energy Junkies. Wil jij kans maken? Meld je dan vóór 26 december aan via het online aanmeldformulier. Op dinsdag 27 december wordt contact opgenomen met de winnaars.

Wat: een ritje in de witkar
Voor: volwassenen
Waar: De Studio van NEMO, Marineterrein Amsterdam
Wanneer: donderdag 29 december 2022
Hoelaat: tussen 12.00 - 13.00 uur of tussen 15.00 - 16.00 uur
Inclusief: een bezoek aan Energy Junkies en een glaasje glühwein
Kosten: gratis

De Witkar is een tweepersoons driewielig elektrische deelauto. Tussen 1972 en 1986 was dit voertuig onderdeel van het Amsterdamse straatbeeld, en daarmee zijn tijd ver vooruit. In totaal zijn er destijds 38 gemaakt. In De Studio is nu een volledig gerestaureerde en werkende versie te zien.

NEMO Science Museum's picture Meet-up on Dec 29th
Jorden van der Hoogt, Strategy and Innovation Lead at Cenex NL, posted

Road to Decarbonisation: Clean, Smart and Secure Solutions

Featured image

This final event of the Interreg North-West Europe CleanMobilEnergy (CME) project will be a unique opportunity to understand our road to decarbonisation. Speakers from the CME project and other innovative projects and organisations will share their experiences and learnings regarding realising local energy communities, electric mobility, sustainable heating, energy storage and smart, flexible energy systems (such as V2G) from a range of perspectives including technical, financial, social, governance and legal/policy to paint a holistic picture of the future of the energy system and how we get there.

The 1.5-day conference will feature experiences from the implementation of pilots in Arnhem, Nottingham, Stuttgart and Schwäbisch Gmünd within the CME project as well as real-world implementation learnings from other state-of-the-art projects in the field. In the CME pilots, e-mobility solutions were implemented together with local renewables, storage and an open-source energy management system (the REMove tool) to connect, monitor and optimise the energy flows. By matching local energy needs with local renewables through smart solutions, such a system increases renewable energy's economic value and significantly reduces CO2 emissions. This also contributes to increased energy security and independence of European cities and regions, at a time when the cost of energy has been increasing to record levels throughout Europe.

This event is meant for forward-looking local decision makers (including local and regional governments, community organisations and cooperatives), system integrators, e-mobility providers, renewable energy providers, electricity grid operators and ICT developers, to provide a clear view of how models such as energy communities and energy management tools like ReMove can support organisations, cities and regions in their decarbonisation journeys. The event will be held in English.

Finally, the second day of this event will include a site visit to the CME project’s Arnhem pilot site, where the ReMove tool supports the supply of local renewable energy from a 14MW solar farm to river cruise ships in the maintenance harbour adjacent to the city’s industrial area through a cold ironing (shore-to-ship power) system, as well as other pilots conducted at the IPKW innovative business park such as fuelling of hydrogen vehicles.

Jorden van der Hoogt's picture Conference from Dec 6th to Dec 7th
Robbert Monteban, Sustainable Mobility & Energy Advisor , posted

Battery on Wheels

Featured image

Monday, October 31 2022, DeeldeZon and the VER, Vereniging Elektrische Rijders, will jointly organise the 'Battery On Wheels Conference'. A seminar entirely dedicated to V2X: bi-directional charging of electric vehicles.

By charging the battery of an EV with sustainable energy and discharging it to the (local) grid, the electric car becomes an important link in the energy transition. It could also be a promising solution to rising energy costs and grid investments. What are the experiences, best practices, prospects and policies? How do we cleverly respond to this? What will the market look like? And how do we join forces?

You are cordially invited to Battery On Wheels on October 31st!

Meet-up on Oct 31st
Adriaan van Eck, Implementing IoT & Smart Energy , posted

New Smart Energy Community Event scheduled on October 11: in-person meetup.

Featured image

Join our speed date and engage with 3 great speakers at the first in-person Smart Energy Community meetup on October 11th!

Topics Smart Energy Community October 11:
Home Energy Management Systems in practice
Now that we are installing more and more heat pumps and EV chargers in homes, there is more and more need for energy management. How does this work? How to deal with cyber security and what role do protocols play? ElaadNL developed its own showcase house where this is put into practice. Arjan Wargers of Flexiblepower Alliance Network & ElaadNL discusses the lessons learned.

Power pitch ATEPS: Energy and storage
ATEPS develops, builds and supplies systems based on batteries that store energy. Jos Theuns (ATEPS) explains how they make storage of sustainable energy accessible, safe and attractive through smarter management of electrical energy. Due to the modular construction of ATEPS systems, they are suitable for both small and larger customers.

Power pitch withthegrid: Teleport
How do you connect PV, wind, battery, EV chargers and heat pumps without losing your mind in all protocols and without cloud lock-in? Paul Mignot (Withthegrid) discusses their new innovation Teleport. This gives customers maximum insights and control over their assets in minutes.

Speed dating, networking & visit demonstration house
In the second half, connecting with other professionals is central. During these speed dating sessions, you will get to know fellow innovators, share project ideas and explore opportunities for collaboration. There will be ample opportunity for discussion after the meeting. At the same time, you can take a tour of ElaadNL's new demonstration home for smart energy services, where various smart devices are optimised for home energy management.  

Adriaan van Eck's picture #Energy
Adriaan van Eck, Implementing IoT & Smart Energy , posted

October 11: in-person meetup Smart Energy Community

Featured image

Join our speed date and engage with 3 great speakers at the first in-person Smart Energy Community meetup on October 11th!

Topics Smart Energy Community October 11:

Home Energy Management Systems in practice
Now that we are installing more and more heat pumps and EV chargers in homes, there is more and more need for energy management. How does this work? How to deal with cyber security and what role do protocols play? ElaadNL developed its own showcase house where this is put into practice. Arjan Wargers of Flexiblepower Alliance Network & ElaadNL discusses the lessons learned.

Power pitch ATEPS: Energy and storage
ATEPS develops, builds and supplies systems based on batteries that store energy. Jos Theuns (ATEPS) explains how they make storage of sustainable energy accessible, safe and attractive through smarter management of electrical energy. Due to the modular construction of ATEPS systems, they are suitable for both small and larger customers.

Power pitch withthegrid: Teleport
How do you connect PV, wind, battery, EV chargers and heat pumps without losing your mind in all protocols and without cloud lock-in? Paul Mignot (Withthegrid) discusses their new innovation Teleport. This gives customers maximum insights and control over their assets in minutes.

Speed dating, networking & visit demonstration house
In the second half, connecting with other professionals is central. During these speed dating sessions, you will get to know fellow innovators, share project ideas and explore opportunities for collaboration. There will be ample opportunity for discussion after the meeting. At the same time, you can take a tour of ElaadNL's new demonstration home for smart energy services, where various smart devices are optimised for home energy management.

Adriaan van Eck's picture Conference on Oct 11th
Amarins Tamminga, Marketing and Sales , posted

E-bikes draadloos laden op een oplaadtegel, nu bij MOBIHUB Ijsbaanpad in Amsterdam

Featured image

De trend van het elektrisch fietsen brengt wonderlijke innovaties met zich mee. Van onzichtbare accu’s tot usb-poorten en Spotify op je fietsdisplay. Het laadproces van de e-bike blijft hierin niet achter met de nieuwste innovatie van TILER: draadloos opladen via een stoeptegel. Een product dat naadloos toe te passen is in de MOBIHUBS van MOBIAN: een nieuwe samenwerking is geboren.

TILER heeft de handeling om e-bikes te laden eigenlijk volledig weggenomen. Parkeren is laden en er hoeft verder niks voor gedaan te worden. Het enige wat hiervoor nodig is, is een Laadtegel en de standaard van de fiets moet vervangen worden door TILERs Laadstandaard. Dit is ideaal voor onbeheerde deelfietsvloten, hier wordt het laden nog wel eens vergeten door de gebruiker en zijn standaard laders erg fragiel en niet gemaakt voor dergelijk intensief gebruik. 

‘Een te gekke, nieuwe en toegankelijke manier om de e-bike op te laden’, aldus Sven Snel, oprichter van MOBIAN. ‘De trend van de e-bike is ons de laatste jaren niet ontgaan, maar om op onze MOBIHUBS elektrische deelfietsen op een goede manier aan te kunnen bieden blijkt een behoorlijke uitdaging. We hebben ons eerder aan e-bikes gewaagd, maar stuitten te vaak op vernieling van onze laadproducten. In TILER zien we een toffe huterproof-oplossing en gaan dus graag samen de uitdaging om opnieuw e-bikes toe te voegen aan de deelmobiliteiten op onze MOBIHUBS.’ 

MOBIAN is niet de eerste die samenwerkt met TILER, ook met andere deelfiets concepten is TILER al actief. Voorbeelden zijn huurfietsen bij hotels en pool e-bikes voor personeel. Ook zijn ze onlangs een project gestart met een deelfiets hub bij Arnhem Centraal. ‘Wij zijn erg enthousiast om dit project met MOBIAN te starten, MOBIAN past perfect in deze doelgroep, ook vooral omdat zij zelf hebben ondervonden dat er een laadoplossing moet zijn als je in autonome hubs e-bikes aan wilt bieden. TILER’s visie is om steden te veranderen, meer gericht op mens en natuur - MOBIAN’s park & ride concept past daar natuurlijk perfect in. Auto buiten de stad en binnen de stad verder op licht elektrisch vervoer.’ aldus Christiaan van Nispen, oprichter van TILER.

Vanaf deze week kunnen er e-bikes gehuurd worden bij de MOBIHUB Ijsbaanpad en later deze maand ook bij MOBIHUB Amsterdam West. Wanneer het project succesvol verloopt hopen de bedrijven verder uit te kunnen rollen in de verschillende Nederlandse steden.

tilercharge.com

Amarins Tamminga's picture #Mobility
Amsterdam Smart City, Connector of opportunities at Amsterdam Smart City, posted

Recap of Demo Days #16 – Mobility meets Energy

Featured image

For the sixteenth edition of our Demo Days, we were finally able to meet offline again since the start of the pandemic. This meant: old-school post-its instead of filling online Miro boards. The Mobility & Energy Demo Day was hosted at one of our partners’ locations, namely Commandant’s Residence at the Marineterrein. From CO2 neutral transport to the Johan Cruijff ArenA to city logistics in the university quarter, in this article you’ll read all about mobility & energy projects our partners are working on.

About our Demo Days

The Demo Days are one of the tools we use to stimulate innovation and encourage connection between our partners and community. The purpose of the Demo Days is to present the progress of various innovation projects, ask for help, share dilemmas and involve more partners to take these projects to the next level. More information about the Demo Days can be found here.

Demo Day: Mobility & Energy

CO2 neutral transport to the Johan Cruijff ArenA in 2023 - Boen Groothof and Susanne van Gelder (municipality of Amsterdam)
How can we make CO2 neutral transport to any event in the Johan Cruijff ArenA possible by 2030? This is what the participants of the Mobility Challenge want to figure out. The participants voiced what their organisation wants to contribute to the challenge, and also expressed what they expect from each other. The next step is for all the parties to internally concretize their role within the challenge even further, to make CO2 neutral travelling to events in the Johan Cruijff ArenA possibly by 2030.

A sustainable energy system for business park De Vaart – Anke Delfos (municipality of Almere)
How to make the energy system of business park de Vaart in Almere more sustainable? This was the central question of the work session led by Anke Delfos. The participants concluded that a start could be made with the 'coalition of the willing' and identifying the front runners. The companies that are already enthusiastic can form a vanguard that can actively think along in the new developments. An analysis can be made of the measures that the companies are willing to take individually or collectively. This may lead to collaborations between organizations. The municipality will then also gain insight into which solutions will actually help to generate more energy and meet the increasing demand for energy. In a later phase, the vanguard can also inspire and motivate other companies to take action.

Measuring objectives for urban mobility - Susanne Balm (Amsterdam University of Applied Sciences), Marcel Ludeman (municipality of Amsterdam), Lisa van Velzen (Delft University of Technology)
The municipality of Amsterdam, Facility Services UvA-HvA and the HvA Lectureship City Logistics are working on a logistics research in the University Quarter of Amsterdam. This area is located in the city centre and is used by many stakeholders such as inhabitants, students, and visitors. The goal of the study is to design and evaluate logistical concepts for the University Quarter that are consistent with the objectives for liveability, accessibility and safety of this area. The question for the group: How can these objectives be operationalized and measured? The participants talked about the subjectivity of the objectives and how you can measure certain objectives, but also came up with concrete solutions. For example, providing information to stakeholders for more understanding and recognitions. One of the participants suggested a role-play to evaluate different solutions for smooth logistics in the area.

Want to join the next Demo Day?

Are you working on an innovative project that could use some input? Or are you preparing for an inspiring event that needs a spotlight? Our next Demo Day takes place on the 11th of October. If it fits within our themes (circular, mobility, energy and digital), sent a message to Sophie via sophie@amsterdamsmartcity.com or let us know in the comments. We are happy to talk with you to find out if it's a match!

Would you like to participate in the next Demo Day and share your thoughts on our partners’ innovative projects? As soon as the program for the next Demo Day is determined, we will share it on the platform and give you the opportunity to join as participant.

Curious to circular & digital projects? Read more about it in the recap of Demo Day Circular & Digital.

Photo: Myrthe Polman

Amsterdam Smart City's picture #Mobility
Francesco Quaglia, Master degree systemic design (Politecnico Torino); degree in architecture (Politecnico Torino) , posted

Systemic design job

Hello everyone, my name is Francesco Quaglia and I recently graduated in system design at the Polytechnic of Turin.
I am looking for a job that will allow me to broaden my experience in the field of sustainable design.
Do you have some opportunities to share?
I enclose my latest projects carried out in the university.
Thanks for your attention, bye bye. :)

Francesco Quaglia's picture #Mobility
Jorden van der Hoogt, Strategy and Innovation Lead at Cenex NL, posted

Cenex Nederland is Hiring!

Featured image

Ons team wil uitbreiden! We hebben meerdere vacature mogelijkheden, van starter tot senior niveau. Neem een kijkje, tag of deel met je vrienden,... of download de details voor jezelf natuurlijk 😉

Our team is looking to expand! We have multiple opportunities from starter to senior levels. Have a look, tag or share with your friends,... or download the details for yourself of course 😉

Jorden van der Hoogt's picture #Mobility
Trisha van Engelen, Junior Community & Program Officer at Amsterdam Smart City, posted

Amsterdam Smart City tekent: samen maken we CO2 neutraal reizen naar evenementen de norm

Featured image

Het klimaat verandert en het wordt steeds drukker in Amsterdam. Jaarlijks komen er alleen al miljoenen bezoekers op Zuidoost af voor het grootste entertainment gebied van Nederland. We staan voor de opgave om de stad, waaronder Zuidoost, leefbaar, veilig en tegelijkertijd bereikbaar te houden. Verschillende partners slaan daarom nu de handen ineen om bezoekers van en naar evenementen in 2023 CO2 neutraal te laten reizen

De auto is op dit moment het meest gebruikte vervoersmiddel in Zuidoost. Amsterdam heeft ervoor gekozen om de privé auto minder ruimte te geven in de stad en de uitstoot van fossiele brandstof terug te dringen om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren en bij te dragen aan de klimaatdoelstellingen.

De transitie van mobiliteit vraagt om een samenwerking tussen (semi) publieke en private partijen en het verstevigen van duurzame alternatieven voor de privé auto. Op 11 mei hebben de gemeente Amsterdam, Johan Cruijff ArenA, Ajax, NS, GVB, Transdev, VRA en Amsterdam Smart City getekend voor een samenwerking rondom CO2 neutraal reizen. Het doel: in 2023 bezoekers CO2 neutraal te laten reizen van en naar één of meerdere evenementen in de Johan Cruijff ArenA. Zodat we samen leren hoe we CO2 neutraal reizen naar evenementen de norm maken

Op de Amsterdam Smart City Demodag op 14 juni zullen de bovenstaande organisaties bij elkaar komen in één van de werksessies, om verder na te denken over het proces. Wat hebben we nodig? Wat wordt de werkwijze? Wat kunnen de grootste hobbels zijn?

Ben je werkzaam bij één van onze partnerorganisaties en lijkt het je interessant om hierover mee te denken? Stuur een mail naar trisha@amsterdamsmartcity.com voor verdere informatie over deelname aan de werksessie.

Trisha van Engelen's picture #Mobility
Tom Kuipers, Programme Developer at AMS Institute, posted

Mobility Solutions and Active Mobility

On 2 & 3 June, EIT Urban Mobility is organizing a learning and networking event with inspiring mobility thought leaders at AMS Institute in Amsterdam. During the Mobility Solutions Cities' Showcase, urban mobility innovations from across Europe will be demonstrated.

EIT Urban Mobility has evaluated several applications from innovation-to-market projects and compiled a catalogue with Mobility Solutions from which some will be presented on June 2nd. Amongst others the projects SmartHubs (presentation by AMS Institute's innovation director Stephan van Dijk) and Code the Streets, in which Amsterdam and AMS Institute collaborate will have the stage. This will be followed by a keynote speech from Prof. Dr. Marco te Brommelstroet, co-author of Het Recht van de Snelste

June 3rd, on the United Nations World Bicycle Day, content-driven sessions on Active Mobility will take place with influential mobility thought leaders such as Melissa Bruntlett and Danny Nelissen, all moderated by Carlo van de Weijer

Do you want to join and learn more about our mobility solutions and content-driven sessions on active mobility? Register in the link attached! https://bit.ly/3xp2X4A

Tom Kuipers's picture Conference from Jun 2nd to Jun 3rd
Jet Berndsen, Project Manager Smart Mobility at City of Amsterdam: Digitalization & Innovation, posted

METROPOLITAN MOBILITY CONFERENCE: Building hubs for sustainable and liveable cities

Featured image

eHUBS are starting to play an important part in the development of sustainable and liveable cities. As the shift to more sustainable transport becomes increasingly urgent, we must develop services which provide a real last-mile alternatives to the private passenger car. This is where eHUBS come in. An eHUB is an on-street location where electric shared mobility services, from escooters, to ebikes and cargo bikes can be found and used. These mobility hubs have the potential to significantly change the future of urban mobility, creating accessible, affordable and centralised shared mobility services. In this conference, we share experiences and exchange ideas about the current use and future of eHUBS.

The conference will explore the role of eHUBS, the lessons learned from cities pioneering them and opportunities for the future found by universities. Across two days, we hear from local authorities, universities, and mobility experts, sharing knowledge and inspiring their peers.

Several European cities are already experimenting with eHUBS, piloting the concept to create cleaner, sustainable and livable cities. This eHUBs conference is a result from the eHUBS project, which is funded by the Interreg NWE Programme, with six partner cities from five countries implementing the shared mobility concept, paving the way for others to do the same.

Free admission

Conference from Jun 20th to Jun 21st