De duurzame stad

Featured image

© Foto Sebastiaan ter Burg

Let op! Dit programma is niet in Pakhuis de Zwijger. Het vindt plaats bij Broedplaats LELY.

Hoe bouwen we een toekomstbestendige stad?

Nu de bouwproductie op volle toeren draait is het essentieel om toekomstbestendige woningen te bouwen die generaties lang meegaan. Technisch zijn tal van mogelijkheden en pioniers laten zien dat het kan. Tijd om keuzes te maken. Welke warmtevoorziening past bij nieuw te bouwen wijken? Welke keuzes maken we om extreme regenbuien en warmte op te vangen? En hoe scheiden en hergebruiken we ons afval zo effectief mogelijk? We gaan in gesprek met duurzaamheidsdeskundigen, ambtenaren en betrokken Amsterdammers over een toekomstbestendig Amsterdam.

Met in dit programma onder anderen
Abdeluheb Choho
Wethouder Duurzaamheid, Openbare Ruimte & Groen, gemeente Amsterdam

Pieter Klomp
Adjunct Directeur Ruimte en Duurzaamheid Gemeente Amsterdam

Babette Porcelijn
Auteur De Verborgen Impact | Ontwerper bij Studio Babette Porcelijn

Daniel Goedbloed
Programmamanager Amsterdam Rainproof

Albert van Winden
Programmamanager Optimaliseren Afvalketen Amsterdam

Robert de Wit
USG Engineering NL

Saskia Müller
Stadslab Buiksloterham

Bob Mantel
Ruimte en Duurzaamheid Gemeente Amsterdam

Maarten Markus
Projectmanager Duurzaamheid at AM

Jaap de Jong
Directeur De Gezonde Stad

Cees Midden
Emeritus hoogleraar Human Technology Interaction Universiteit Eindhoven

Teun Vercauteren
Project developer sustainable energy at Eteck B.V.

Adjunct-directeur Ruimte en Duurzaamheid Pieter Klomp trapt de avond af met een introductie van Koers 2025 – Ruimte voor de stad. Voor welke opgave staat Amsterdam? Wethouder Duurzaamheid Abdeluheb Choho neemt het stokje over en bespreekt vraagstukken zoals warmtevoorziening, klimaatadaptie en afval in de stad. Keynote spreker Babette Porcelijn, vernieuwer, adviseur en publicist van onder meer van het boek Verborgen impact, biedt inzicht in wat de impact is van bepaald gedrag en welke keuzes de meest winst opleveren voor het klimaat. Hierna discussiëren panels, samengesteld uit een divers gezelschap experts, aan de hand van stellingen met elkaar en het publiek in de zaal.

Met een veranderend klimaat komen extreme regenbuien steeds vaker voor. Daniel Goedbloed, trekker van Rainproof vertelt voor welke opgave we staan en hoe we onze stad warmte- en waterbestendig kunnen inrichten.
In de nieuw te bouwen wijken met hoogbouw is zelfs geen ruimte meer voor ondergrondse afvalcontainers. Hoe gaan we hier als stad mee om? Albert van Winden vertelt ons meer.
Hoe kunnen datacenters bijdragen aan het opwarmen van gebouwen en hoe realiseren we dan zo’n dergelijk netwerk? Robert de Wit zal namens de Dutch Datacenter Association in gesprek gaan over de mogelijkheden voor Amsterdam.
De afdeling Ruimte en Duurzaamheid, waar Bob Mantel voor werkt, ontwikkelt een duurzame visie op ieder schaalniveau, van portiek tot metropool. Daarnaast zet de afdeling zich in voor het uitwerken van die visie tot concrete voorstellen en inrichtingsplannen en het mogelijk maken van die ontwikkelingen.
Welke lessen kunnen we trekken vanuit het living-lab Circulair Buiksloterham voor het ontwikkelen van onze stad? Kwartiermaker Saskia Müller gaat hierover in gesprek.

https://dezwijger.nl/programma/de-duurzame-stad

Comments

Topics