Elke week stijgt onze schermtijd. We swipen, streamen, downloaden, en liken ons suf: een steeds groter deel van ons leven speelt zich online af. Al die data moet ergens worden opgeslagen. Maar waar? Wandel op zaterdag 25 september mee langs de fundamenten van het internet in Amsterdam Science Park en bekijk datacenters van een hele nieuwe kant.
We starten om 11 uur bij outpost planet B op het Science Park. Dit is de plek waar het eerste datacenter van Nederland is gevestigd (SARA Surf). In een interactieve en afwisselende route van ongeveer een uur, met informatie, vragen en gespreksstof, voeren we je langs het verleden en de toekomst van de digitale wereld. Uiteraard helemaal corona-proof! Een selectie van de prachtige foto’s van wel 100 Nederlandse datacenters, gemaakt door Niels Schrader en Roel Backaert, maakt onderdeel uit van de route. Samen met andere wandelaars ontrafel je de geschiedenis en verken je de (digitale) toekomst.
Op zaterdag 25 september 11 uur openen we de buiten-fototentoonstelling Acid Clouds van Niels Schrader (DE/VE, 1977) en Roel Backaert (BE, 1978). Direct aansluitend start de wandeling.
Wanneer: zaterdag 25 september 11 uur
Waar: outpost planet B, Science Park
Nodig: goede schoenen, opgeladen telefoon (voor het interactieve gedeelte), flesje water
Afstand wandeling: ongeveer 2,5 kilometer
Duur wandeling: 1 uur
Expeditie: toekomst
De wandeling is onderdeel van Expeditie: toekomst, een festival vol wandelingen, workshops en talks, waarin de verkenning van de toekomst centraal staat.
Niels Schrader over Acid Clouds
‘Data zijn het vervuilingsprobleem van het informatietijdperk’, schreef de Amerikaanse cryptografiedeskundige Bruce Schneier in 2015. ‘Dat zette Niels Schrader aan het denken. Samen met Roel Backaert vormt hij het duo achter het project Acid Clouds. Ze brengen datacenters in Nederland in kaart voor hun onderzoek naar de impact van de digitale wereld op onze fysieke leefomgeving. ‘Door de datacenters in beeld te brengen willen we mensen bewust maken van de steeds grotere plek die de digitale wereld begint op te eisen in onze fysieke leefomgeving. Daar zouden meer mensen iets van mogen vinden.’ Lees het interview met Niels Schrader.
Waag Future Lab
Waag is sinds 2021 een Future Lab voor Design en Technologie van Nederland. Waag organiseert in de komende jaren meerdere expedities naar planet B. Hierin zoekt ze naar antwoorden op de sociale, technologische en ecologische uitdagingen van onze tijd. Ze vormen een platform voor ontwerpers, wetenschappers, beleidsmakers en burgerinitiatieven. Elke expeditie, met een looptijd van een half jaar, verkent een deelaspect van een gezamenlijke, gewenste toekomst. De eerste expeditie is een navigator en een routekaart naar de toekomst. Wat verstaan we eronder, wat verwachten we ervan? Waag gaat het land in en gaat met iedereen in gesprek. Wat is voor jou een wenselijke toekomst, wat kun je daar zelf aan bijdragen en wat heb je daarvoor nodig?