Amsterdam Smart City zet ‘Innovatie vóór iedereen en mét iedereen’ centraal in de komende vier jaar

Featured image

Deze maand (juni 2022) eindigt de huidige programmaperiode ‘Amsterdam Smart City 2018-2022’. Ons werk, de vraagstukken waar we aan werken en waar we voor staan, doen dat niet. De urgentie is hoog en de vraagstukken zijn complex.

In de afgelopen periode hebben we daarom in meerdere co-creatie sessies de focus voor de aankomende periode bepaald. De conclusie: Amsterdam Smart City blijft samenwerken aan de grote en urgente vraagstukken van deze tijd. Met oog voor complexiteit, integraliteit en met het doel voor ogen van leefbare en toegankelijke steden en regio's voor iedereen. De focus wordt gelegd op innovaties voor mensen die deze het hardst nodig hebben. Tijdens een feestelijke kick-off hebben we dit hernieuwde commitment naar elkaar en de regio vastgelegd.

Het netwerk bestaat uit 27 samenwerkende regionale partners vanuit bedrijven, overheden, maatschappelijke- en kennisinstellingen, verbonden met een grote internationale community.

“De pandemie, de oorlog in Oekraïne, en natuurlijk de steeds ernstigere gevolgen van klimaatverandering maken transities urgenter dan ooit”, aldus Leonie van den Beuken, programmadirecteur Amsterdam Smart City. “We moeten dingen echt anders gaan doen. Beter voor de wereld, beter voor mensen. Gelukkig gebeurt er al heel veel. Het Amsterdam Smart City netwerk werkt al meer dan 10 jaar aan innovaties die steden leefbaarder maken. Dat stemt mij ook optimistisch. Het netwerk, met haar grote diversiteit aan partners en communityleden, gaat ook de komende vier jaar richting geven aan veranderingen die ten goede komen aan de duurzame, slimme stad en regio van morgen. Met speciale aandacht voor en met mensen die het hard nodig hebben.”

Gebruikers werken samen aan stedelijke vraagstukken
Duidelijk werd ook dat de unieke wijze waarop we dat met elkaar doen grote meerwaarde heeft. De behoefte is om dit vast te houden én door te ontwikkelen. “Om onze opdracht van ‘betere straten, buurten en steden’ te doen slagen, is het noodzakelijk dat we zoveel mogelijk krachten bundelen. Publiek en privaat. Als netwerk en regio herbergen we een schat aan kennis, creativiteit en innovatief vermogen. Als oprichter en actief partner van Amsterdam Smart City nemen we graag een koplopersrol om innovatie en digitalisering ten behoeve van die leefbare stad en regio aan te jagen. Op een verantwoorde manier met bescherming van onze privacy in de publieke ruimte.” Aldus Ger Baron, Directeur Digitalisering en Innovatie, Gemeente Amsterdam.

Op weg naar de slimme sociale stad van morgen
De diversiteit van het Amsterdam Smart City netwerk en de bredere (internationale) community is een essentiële kracht voor het komen tot verandering in transities. Innovatie en technologie worden ingezet voor het oplossen van complexe sociale, maatschappelijke vraagstukken. Zo helpen we als netwerk de mobiliteits challenge van de Johan Cruijff ArenA verder en zorgen we dat bezoekers van sport- en muziekevenementen hier CO2 neutraal en met minder auto’s naartoe kunnen reizen. Hiermee maken we duurzaam vervoer voor veel meer mensen toegankelijk. Én het zorgt meteen voor betere leefbaarheid voor de omwonenden. Daarnaast werken we aan innovaties op het gebied van wind- en zonne-energie die ten goede komen aan mensen die in energiearmoede leven of een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Denk hierbij aan hergebruik van zonnepanelen voor mensen die moeite hebben met het betalen van de energierekening.

Bekijk vooral dit filmpje voor een impressie van de tweede bijeenkomst.

Vind hier een overzicht van alle Amsterdam Smart City partners.

Fotograaf: Roxanne Wilm


Comments

Topics