City-zen Fuck-up Night #1 | Klimaatneutraal worden begint bij de bewoners – maar ze gaven niet thuis

Featured image

De City-zen Fuck-up Night in Antwerpen was een avond waarin falen gevierd werd. In het verlengde daarvan lanceren we een serie van drie verhalen over de geleerde lessen bij het maken van fouten. Lees, huiver en doe er je voordeel mee; fouten die je niet meer hoeft te maken 🙂

Klimaatneutraal begint bij de bewoners thuis – maar ze gaven niet thuis

Geert Vanhorebeek houdt zich bezig met het programma ‘Leuven klimaatneutraal in 2030’. Met als doel Leuven bewust te maken: minder uitstoot en duurzamer gedrag. Het doel was een collectief renovatieproject op te starten: buurten informeren, bewoners stimuleren om duurzame energiemaatregelen te nemen. Maar ook schaalvoordeel behalen; zoveel mogelijk inwoners bereiken. In totaal waren acht potentiële homogene wijken geïnventariseerd voor het betreffende project.

Het proces in 5 quotes…

#1
“Uiteindelijk hebben we twee homogene wijken op ons onderbuikgevoel uitgekozen. In deze wijken hebben we goed uitgepakt, onder andere met een mobiel energieloket en renovatiebegeleiders. Maar wat bleek; in de homogene wijk was geen sprake meer van gelijke woningen. Een groot gedeelte van de woningen was allang weer verbouwd. Zo zie je dat de praktijk vaak anders uitwijst dat de theorie.”

#2
“In totaal waren 9 van de 60 woningen eigendom van een woningcoöperatie. Wij vonden het niet meer dan logisch dat de coöperatie het goede voorbeeld zou geven, zodat we één goed voorbeeld hadden om anderen te overtuigen. Simpel; dit kwam niet van de grond.”

#3
“Bij een volgend initiatief gingen we langs de deuren. Toen kwamen we erachter dat er óf oude mensen woonden óf families die al met verbouwen bezig waren. We kwamen op het verkeerde moment; ons initiatief sloot niet aan bij de levensfases van deze bewoners.”

#4
“In de enquête – om te achterhalen waar de meeste draagvlak en kansen zouden liggen en om de bereidheid om mee te doen te toetsen – bleek draagvlak, maar dat viel in de praktijk tegen. Daarnaast hadden we te maken met een “slaapwijk”, één waar weinig dynamiek in zat. Geen wijkevenementen, geen sociale cohesie en daardoor weinig succes voor ambassadeurs.”

#5
“In de tussentijd waren we ook betrokken bij een nieuw EU-voorstel (Horizon2020). Doordat dit veel tijd en toewijding vroeg, hadden we op cruciale momenten weinig of geen aandacht voor dit project en hebben we kansen gemist.”

Dus…, van de initiële ambities kwam in de praktijk weinig terecht. De ‘Lessons Learned’ zijn:

  • Vraag je samenwerkingspartners naar hun doelstellingen, verwachtingen en leg afspraken vast. Zorg dat het voor iedereen interessant blijft om zo de eindstreep te behalen.
  • De wijk moet een mate van wijkwerking/cohesie hebben waarbij de buurt elkaar enthousiasmeert en je kunt werken met ambassadeurs.
  • De wijk moet voldoende groot zijn om zo schaalvoordeel te behalen.
  • Blijf aandacht houden voor het project.

“We gaan het met deze ervaringen de volgende keer veel beter doen!”, aldus Geert Vanhorebeek.

De volgende Fuckup-Night is tijdens de City-zen Days 1-3 April ’19.

Meer informatie over de City-zen Days: <https://amsterdamsmartcity.com/events/save-the-date--city-zen-days-from-18-to-20-march>

Lees hier:

Geleerde Lessen Deel 2: Innoveren binnen de Gevestigde Orde

Geleerde Lessen Deel 3: Aan ons enthousiasme zal het niet liggen


Comments

Topics