De extreem ambitieuze missie van Amsterdam Smart City: Bruto Menselijk Geluk voor 2030

Featured image

Onze inzending voor ‘Missie Nederland’ van de Volkskrant (wat kan eigenlijk niet, maar wil je toch voor elkaar krijgen), oftewel een “Moonshot”, is het creëren van Bruto Nationaal Geluk met digitale sociale innovatie. In 9 punten de missie die we samen met Future City Foundation, het G40 Stedennetwerk, BTG Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers hebben ingestuurd.

Om dit te bereiken, moeten we zorgen dat íedereen kan meedoen in onze maatschappij, onze democratie. Ook de groep mensen die we nu niet horen. Met digitale technieken maken we nieuwe verbindingen mogelijk. Zodat je mee kan doen, bij kan dragen, ook als je de deur niet uit kunt, verbaal minder sterk bent of amper tijd hebt. Zo kan iedereen bijdragen aan het eigen geluk én aan dat van een ander.

In 2030 ...

… is geen enkele Nederlander meer digibeet, in plaats daarvan is elke Nederlander digitaal vaardig.

… heeft elke inwoner van Nederland toegang tot hoogwaardig internet. Dat betekent dat elk huis wordt aangesloten op snel vast en mobiel internet en elk huishouden in staat is om apparaten te kopen waarmee toegang mogelijk is. Een goede laptop is net zo belangrijk als een goede koelkast.

… wordt het internet op een nieuwe manier gebruikt. Toepassingen (software en
hardware) worden vanuit de gebruikers gemaakt. Met als uitgangspunt dat iedereen ze kan gebruiken. Programma’s en de daarvoor benodigde algoritmen worden zo geschreven dat ze ten dienste staan van de samenleving en niet van het bigtech-bedrijfsleven.

… heeft elke inwoner van Nederland een ‘self-sovereign-identity’ waarmee ze vrij, binnen de context van hun eigen grenzen, digitaal kunnen opereren en acteren.

… is nieuwe technologie ontwikkeld die de inwoners en bedrijven de kans mee te
denken en beslissen over en mee te ontwikkelen en handelen aan welzijn regio’s,
steden en dorpen.

… hebben alle Nederlandse politici verstand van digitalisering en technologisering.

… is het Nederlandse bedrijfsleven leidend in de ontwikkeling van deze oplossingen.

… zorgt dit alles voor meer welzijn en niet alleen voor meer welvaart.

… is het internet weer van ons.

Laat ons weten wat je ervan vindt in de comments. Lees ook de hele  moonshot.


Comments

Topics