Dutch Data Science Week - De impact van data science op de maatschappij

Featured image

The second edition of the Dutch Data Science Week is looking for concrete solutions for societal challenges.

Van het verminderen van onnodig energieverbruik tot het bedenken van een samenhangend systeem voor kunstmatige intelligentie in een ziekenhuis: tijdens de Dutch Data Science Week ontwikkelen data scientists slimme oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen. De tweede editie vindt plaats van 25 mei tot en met 1 juni.

De Dutch Data Science Week (DDSW) is een initiatief van GoDataDriven en SAS en heeft dit jaar ‘the impact of data science on society’ als thema en wil aan de hand van maatschappelijke uitdagingen een impuls geven aan de kennisontwikkeling en kennisdeling binnen data science. Centraal tijdens de week staan de hackathons waar data scientist concrete oplossingen bedenken voor uitdagingen op het gebied van duurzaamheid, gezondheid en samenleving.

“De waarde van data komt pas tot uiting in een concrete toepassing”, zegt DDSW-organisator Walter van der Scheer. “Binnen DDSW stellen we data scientists in staat om hun kennis in te zetten voor een maatschappelijk doel. Uiteindelijk is het onze ambitie om aan het einde van de week met de inzet van data écht iets bijgedragen te hebben aan maatschappelijke verbeteringen.”

Energie besparen
Energieleveranciers Eneco organiseert een hackathon. “We willen het voor onze klanten zo makkelijk mogelijk maken om duurzaam met energie om te springen. Data is hiervoor een belangrijke sleutel. Tijdens DDSW krijgen data scientists de mogelijkheid om met behulp van data unieke slimme toepassingen te ontwikkelen die bijdragen aan het verminderen van onnodig energieverbruik”, zegt Ronald Root, Senior Data Driven Business Developer & Privacy Officer bij Eneco.

Datagedreven ziekenhuizen
Ook het Universitair Medisch Centrum Groningen organiseert een hackathon.

Pim van der Harst, hoogleraar Interventie en translationele cardiologie: “We staan op de drempel van datagedreven gezondheidszorg. Je ziet steeds meer specifieke toepassingen voor de organisatie, diagnostiek of behandeling van patiënten.”

“Hoewel een ziekenhuis met een samenhangend AI-systeem wat de organisatie en zorg optimaliseert nog niet bestaat, is het voor mij niet meer de vraag óf het gaat gebeuren, maar wie het gaat leveren en wanneer. Met het organiseren van een hackathon tijdens DDSW hopen we dit proces te versnellen.”

Een schonere stad
De gemeente Amsterdam hoopt dat hun hackathon nieuwe ideeën oplevert om de stad meer leefbaar te maken.

Wethouder Udo Kock (Economische zaken): “We staan nog maar aan het begin van het gebruik van beeldherkenning in bijvoorbeeld het schoon houden van de stad. Als we met camera’s afval op straat kunnen herkennen, kunnen we dit opruimen voordat Amsterdammers er last van hebben. Tijdens Dutch Data Science Week hopen wij dat data scientists met onze open data oplossingen ontwikkelen waarin mens en machine zo samenwerken dat Amsterdammers er voordeel uit halen, en waarin hun privacy niet geschonden wordt”.

Conferenties en meetups
Naast de hackathons worden er ook twee conferenties georganiseerd. Op PyData Amsterdam, van 25 tot en met 27 mei, delen gebruikers en ontwikkelaars van data-analysetools kennis en inzichten met elkaar. De SAS Data & Analytics Day op 31 mei gaat over ontwikkelingen en trends op het gebied van data analytics en artificial intelligence.

Verder bestaat de week uit verschillende meetups die gericht zijn op praktische en datagedreven use cases, blockchain- en cloudtechnologie, zoals Amazon Webservices en Google Cloud Platform.

Ten slotte heb je de mogelijkheid om aan diverse trainingen deel te nemen, zoals een training over GDPR & Data Privacy, Signal Processing en Deep Learning.

Dutch Data Science Week vindt dit jaar plaats van 25 mei tot en met 1 juni. Deelnemen? Kijk voor het volledige programma op http://www.dutchdatascienceweek.nl

www.dutchdatascienceweek.nl

Comments

Topics