'Eerlijk data delen start met goede compliance' – Sander Klous (KPMG)

Featured image

Het delen van data is een belangrijke motor voor vooruitgang in de samenleving. Ook als die informatie gevoelig is voor privacy en concurrentie. AMdEX, een initiatief van Amsterdam Economic Board en partners, ontwikkelt een manier om data veilig en verantwoord te kunnen delen, met behoud van controle voor data-eigenaars.

Sander Klous (KPMG) is een van de partners die het team achter AMdEX ondersteunen. Dit team werkt aan de ontwikkeling van een 'digitale notaris', die contracten levert aan organisaties die data willen delen. Ook dwingt AMdEX de voorwaarden hierin juridisch af. De contracten ondersteunen eenvoudige datatransacties tussen twee organisaties. Maar ook complexe AI-algoritmen, die toegang moeten hebben tot data die op meerdere plekken is opgeslagen.

Wetten en regels

“Momenteel zijn er geen goede mechanismen om de naleving van de vele regels en voorschriften rond data en AI af te dwingen of zelfs maar te controleren”, zegt Sander Klous. “In andere regelgevingsdomeinen stellen bedrijven als KPMG, als onafhankelijke derde partij, organisaties in staat om hun compliance aan te tonen via een auditproces. Helaas is dit proces ingewikkeld wanneer het gaat om data en AI."

Lees het complete interview met Sander Klous om meer te weten over het belang van eerlijk en veilig data delen.

https://amsterdameconomicboard.com/nieuws/sterke-partners-steunen-ontwikkeling-van-amdex/

Comments

Topics