On April 15th the first onsite Innovation Hub was opened in Almere, part of Amsterdam Metropolitan Area.
As a partner of the hub, you will have the right ecosystem and business opportunities.
As a participant of the hub, you can rent seats in the hub, starting with 1 day a week.
Contact Manuela Krull-Mancinelli if you want to know more!
For the press release, see this link: Innovation Hub Almere
Want to receive updates like this in your inbox?
Get notified about new updates, opportunities or events that match your interests.
Maybe you will also like these updates
Nomineer jouw AI-toepassing voor de Dutch Applied AI Award 2025

Heb of ken jij een vernieuwend initiatief op het gebied van toegepaste Artificiële Intelligentie? Nomineer deze toepassing dan voor de Dutch Applied AI Award! Je hebt nog twee weken de tijd om jouw initiatief aan te melden.
Het is dit jaar voor de zesde keer dat deze juryprijs tijdens de jaarlijkse Computable Awards wordt uitgereikt. Sinds 2020 beloont het Centre of Expertise Applied AI van de Hogeschool van Amsterdam samen met ICT-platform Computable en podcast De Dataloog een innovatieve AI-toepassing.
Daarbij beoordeelt de jury - bestaande uit zes experts op het gebied van Applied AI - alle inzendingen op drie criteria:
· Applied AI - in hoeverre is de oplossing al geïmplementeerd, wordt het gebruikt door de beoogde doelgroep en hoe groot is het aantal (potentiële) klanten/het aantal mensen dat met deze innovatie direct of indirect wordt geholpen.
· Uniekheid - in hoeverre is de innovatie de enige in haar soort, is het nooit eerder op de markt gebracht en kan het doel van de innovatie niet op een andere manier worden behaald.
· Responsible AI (transparantie, privacy, fairness, etc.) - in hoeverre is het ontworpen of gebruikte AI-algoritme transparant. Stelt het de gebruiker in staat om verantwoording af te leggen en duidelijk te zijn over de factoren die de algoritmische beslissingen beïnvloeden.
Je kunt een initiatief tot maandag 16 juni 2025 voordragen via https://awards.computable.nl/nomineren/dutch-applied-ai.
Uit alle inzendingen maakt de jury een top 3. De winnaar wordt op dinsdag 18 november 2025 verkozen tijdens de uitreiking van de Computable Awards in de Jaarbeurs Utrecht.
Meer informatie
Eerdere winnaars:
· 2024 - Sturgeon | UMC Utrecht & Oncode Institute
· 2023 - KLM, Mainblades, KPN
· 2022 - WSK Medical | Zeno AI
· 2021 - BAM Infra Asset Management
· 2020 - DEARhealth
Hyperlink

Op zaterdag 14 juni organiseren Waag Futurelab en PublicSpaces Hyperlink: een dag waarop je kunt maken, ontdekken en meedenken - op weg naar een beter internet. Hier leer je in een Augmented Reality (AR) game hoe je nepnieuws herkent, fix je jouw data-slurpende telefoon, maak je jouw eigen slimme deurbel, en nog veel meer.
Programma
Deuren gaan open om 14:00 uur. Doorlopend zijn er workshops en exposities te bezoeken, en vanaf 16:00 uur starten ook de verschillende talks.
Workshops
De slimste deurbel
Weet jouw deurbel alles van je buren? Of juist van de privacywetten? Welke deurbel plaatst de grappigste opnames op het internet? Kunstenaar Roos Groothuizen neemt je mee in de wereld van slimme deurbellen, en dan ga je zelf aan de slag! Wie ontwerpt de slimste deurbel?
Escape Fake - een AR escaperoom over nepnieuws
Via een Augmented Reality game stap je in een virtuele wereld waar je in raadsels en puzzels leert desinformatie te onderscheiden van betrouwbare informatie op het internet. Stap in het virtuele Museum of Fake met voorbeelden van historisch nepnieuws, of onderzoek desinformatie, phishing en deepfakes in de games The Bus Situation en Trouble with eLiza.
Fix Your Phone Shop
Je smartphone is stuk - en het is niet alleen een gebarsten scherm. Het probleem zit in de apps, het besturingssysteem, de hardware, en het beïnvloedt jouw privacy, je gezondheid en onze planeet. Dat kan anders!
Social Socials Helpdesk
Klaar met je afhankelijkheid van big tech’s social mediaplatforms? Wij helpen je op weg! Welke echt sociale socials bestaan al? Waar moet je op letten? Hoe word je een Mastodont op Mastodon? Zijn Pixelfed en Peertube wellicht iets voor jou? Kom langs voor al jouw vragen.
Expo's
Acid Clouds
Op zoek naar de fysieke impact van onze digitale cloud. De exponentiële groei van ons datagebruik vraagt om steeds meer datacenters, die als enorme blokken ruimte innemen in onze fysieke leefomgeving. Ontwerper Niels Schrader en fotograaf Roel Backaert gingen voor Acid Couds ‘s nachts op pad om de datacenters vast te leggen die nodig zijn om onze digitale wereld draaiende te houden.
Regenerative Tech
Datacenters, energieverbruik, oprakende natuurlijke grondstoffen – technologische innovatie en ons ecosysteem lijken niet samen te gaan. Hoe kunnen we een digitale wereld bouwen die ook onze planeet ondersteunt? Kunstenaars en ontwerpers laten zien dat het wél kan! Met werken van Leanne Wijnsma, Lukas Engelhardt, Rein van der Woerd en Sunjoo Lee.
Talks
Achter de schermen van onze telefoons
<em>16:00 uur - VPRO Tegenlicht mini-meetup met Chris Vijn</em>
Chris Vijn is regisseur bij VPRO Tegenlicht, en vertelt in deze mini-meetup over de aflevering <em>Zo bevrijd je je smartphone van big tech volgens Marleen Stikker</em>. Samen gaan we in gesprek over hoe je de digitale wereld in beeld brengt.
Hoe ziet het internet er nou echt uit?
<em>17:00 uur - Niels Schrader & Judith Veenkamp</em>
Met <em>Acid Clouds</em> onderzoekt ontwerper Niels Schrader hoe het internet eruit ziet in onze fysieke wereld, met een fotoserie van de datacenters in Nederland en portretten van de grondleggers van ons internet. Samen met Judith Veenkamp (Waag Futurelab) praten we over hoe het internet er nu uit ziet – en hoe we willen dat het eruit komt te zien.
Mesh networks
<em>18:00 uur - Radical Data Collective & Pourya Omidi</em>
How can we create a resilient internet alternative for when central services cut out?
Is het (AI) kunst of kan het weg?
<em>19:00 uur - Laurence Scherz & Ola Bonati</em>
ChatGPT als je therapeut, deepfakes, en plaatjes van mensen die nooit bestaan hebben. Wat gebeurt er nu AI zich diep in onze teksten, beelden en zelfs sociale leven wortelt? Onderzoeker en schrijver Laurence Scherz vertelt over de verwachtingen, angstbeelden en dromen die we misschien wel hebben over AI. Samen met Ola Bonati (Waag Futurelab) onderzoeken we wat het betekent als grote commerciële algoritmes creatief werk overnemen.
Op naar een beter internet
Wat is jouw eerste herinnering van ‘het internet’? Een bezoek aan de Digitale Stad (DDS) via een Telnet verbinding, de dansende banaan van Hyves, chatten op MSN of het downloaden van muziek Napster of Limewire voor je mp3 speler of diskman.
Wat je herinnering ook is: grote kans dat je eerste herinnering een beter gevoel geeft dan het internet waar je nu dagelijks gebruik van maakt. We betalen met onze data, zijn verslaafd aan scrollen en hebben steeds meer te maken met desinformatie, haatspraak en politieke manipulatie op sociale mediaplatformen. Het huidige internet kenmerkt zich door een aantal grote techbedrijven die de regels bepalen. We zijn meer dan ooit afhankelijk van sociale mediaplatformen van big tech en die bedrijven raken steeds meer verweven met politieke macht. Het moet en kán anders - bij Hyperlink ontdek je hoe!
Toegankelijkheid
Mocht je krap bij kas zitten en wel graag aan dit evenement willen deelnemen, neem dan contact op met claudia [@] waag [punt] org.
PublicSpaces conferentie 2025: Shaping our Digital Future
Wil je je verder verdiepen in het onwerp van een beter internet? Kom op vrijdag 13 juni naar Pakhuis de Zwijger voor de vijfde editie van de PublicSpaces conferentie!
Dit evenement is een onderdeel van de ToekomstTiendaagse van 12 t/m 21 juni 2025, een programma in het kader van de viering van Amsterdam 750 jaar.
Vacancy: PhD position on The Organization of Innovation for Sustainability Transition at Vrije Universiteit Amsterdam
Have you obtained a master's degree in social and/or organization sciences, and would you like to study innovation and change? Then consider joining our interdisciplinary team with a PhD research on accelerating sustainability transitions!
This PhD position is part of an interdisciplinary team of three PhD researchers, one postdoc, and two senior researchers in the project ‘EXTRA’: <em>From EXperiment to sustainable change: TRAnsformative methodologies for innovation and learning</em>. EXTRA is a collaboration between multiple universities and public and private partners to research and advance physical and experimental environments as enabling methodologies for learning and innovation, also known as living labs.
Living labs are applied by various change-makers, including governmental actors, industry partners, NGOs, researchers, and citizens, to co-create innovations. However, while much experimentation and innovation occur, achieving long-term systemic change remains difficult. Therefore, the main purpose of EXTRA is to amplify the transformative power of living labs with novel insights, instruments, and human capacities, thus enabling change-makers to make sustainable changes and societal impacts.
In the consortium this PhD research will focus on the organization of innovation to accelerate sustainability transition. More specifically, by gathering knowledge and analyses across different fields and cases, this research will identify and validate (inter)organizational approaches, interventions, and business models to overcome barriers and enable the public-private collaboration needed for embedding, translating, and scaling innovations.
For more information about the project, please visit: https://www.nwo.nl/nieuws/financiering-voor-onderzoeksproject-over-fysieke-experimentele-omgevingen ; https://www.tudelft.nl/2024/bk/nwo-financiering-voor-innovatief-onderzoek-naar-fysieke-experimentele-omgevingen.