In the past months we published a tripartite series on living off the grid in Amsterdam. This Last Friday's Round-Up summarizes this interview series (in Dutch)!
Going off the grid in Amsterdam
In the past months we published a tripartite series on living off the grid in Amsterdam. We followed Koos, Frank and Jan on their journey to live off the grid. What were their motivations and how did they manage it? Read all about in this last Friday’s Round-Up (in Dutch).
Koos, Frank en Jan besloten elk om een andere reden hun huis zo energieneutraal mogelijk te maken. Wat bewoog hen deze keuzes te maken? Lees en leer van de verhalen en motivaties van Koos, Frank en Jan.
Voor Koos die opgroeide in het noorden van Nederland begon het met een nostalgisch gevoel naar de houtkachel in zijn ouderlijk huis. Niet alleen een houtkachel was een langgekoesterde wens van Koos maar ook een energiezuinig huis. Toen de kans zich voordeed kocht hij een huis dat flink verbouwd moest worden en begon zijn avontuur, zijn jongensdroom. Nauwelijks ervaring, dagenlang googelen en alles wat mis kon gaan, ging mis. Toch zette Koos door. Misschien versterkte dat juist zijn enthousiasme voor wat er allemaal mogelijk is. Over een paar jaar hoopt Koos helemaal onafhankelijk te zijn zodat hij ook van het gas kan.
Lees het hele interview met Koos hier.
Frank had een heel andere motivatie om off the grid te gaan. Autonomie was zijn motivatie; zelfvoorzienend te gaan leven. Daarom was het niet gek dat hij een schip kocht om op te wonen, daar kun je gewoon eigen baas op zijn. Het wonen op het water zorgde ervoor dat Frank bewuster ging nadenken over het milieu en het feit dat grondstoffen op kunnen raken. Bij de aankoop van een nieuw schip besloot hij de stap te wagen en het schip zo energieneutraal mogelijk te maken. Tijdens de planning voor de verbouwing realiseerde Frank zich hoe innovatief<a></a> verduurzamingstechnieken zijn. Hoe je gebruik kan maken van de natuur om je heen, het is bijna magisch.
Lees het hele interview met Frank hier.
Jan rolde onbewust in een duurzaam verbouwingsproject. De bouwtekeningen waren al klaar toen de aannemer vroeg of hij wel eens overwogen had een aantal duurzame maatregelen te overwegen. Hoewel duurzaamheid voor hem geen onbekend onderwerp was, had Jan toch niet de link gelegd met zijn eigen verbouwing. Direct was hij enthousiast en gaf hij de aannemer toestemming om duurzame technieken te verwerken in de bouwtekening. Achteraf had vindt hij het jammer dat deze tijdens de verbouwing in het bouwplan verwerkt zijn. Daardoor is over sommige maatregelen niet goed nagedacht. Maar ondanks dat is hij heel erg blij met het resultaat en de energierekening van vijf euro per maand!
Lees het hele interview met Jan hier.
Koos, Frank en Jan hebben voor hun bouwprojecten gebruik gemaakt van de subsidies van City-Zen. City-Zen is een internationaal samenwerkingsverband om de duurzame energietransitie in steden te stimuleren. Enthousiast geworden door bovenstaande verhalen? Bezoek dan www.amsterdamsmartcity.com/city-zen maak gebruik van de expertise en projecten voor duurzame stedelijke ontwikkeling.