Programma van Demodag #15 Energie & Circulair

Featured image

Volgende week donderdag 10 maart vindt de eerste demodag van 2022 plaats. De thema’s Energie en Circulair staan centraal, en het programma is inmiddels rond. Er staan weer mooie initiatieven en complexe vraagstukken op de planning.

Demodagen zijn onderdeel van ons innovatieproces en bedoeld om de voortgang van verschillende innovatieprojecten te stimuleren, hulpvragen op tafel te leggen, dilemma's te delen en anderen te betrekken bij projecten of uitdagingen. Meer informatie over wat de demodagen precies zijn en waarom je mee wilt doen, vind je hier.

Klinkt het programma interessant? Je bent meer dan welkom om aan te sluiten. Laat het ons weten in de comments!

Pitches:
SmartHoods
SmartHoods is een holistische aanpak om zelfvoorzienende buurten te realiseren. Dit concept is ontwikkeld door Spectral, Metabolic en de VU. Florijn van Metabolic is nu bezig dit concept zelfstandig verder te brengen. Zijn missie is om de meest leefbare en duurzame wijken te realiseren en vraagt de hulp van het netwerk om hieraan bij te dragen.

Green Light District / New Bauhaus - Gemeente Amsterdam / Hogeschool van Amsterdam
Het Green Light District project is opgezet om delen van de binnenstad en de Wallen te verduurzamen. De volgende stap voltrekt zit binnen de New Bauhaus oproep van de EU-commissie. Gemeente Amsterdam vertelt waar ze nu mee bezig zijn en nodigt het netwerk uit om mee te denken.

De Circulaire Monitor - Gemeente Amsterdam
De eerste versie van de Circulaire Monitor Amsterdam is een feit! Tijdens de Week van de Circulaire Economie is deze gelanceerd. Voor het eerst hebben we een totaalbeeld van alle materialen die in, door en uit de stad stromen, inclusief lokale productie en consumptie. Daarnaast hebben we berekend wat de milieueffecten van deze materiaalstromen zijn. Een game changer in onze journey naar een circulaire stad! Welke data vind je terug in deze monitor en wat kunnen wij ermee?

Werksessies:
De maatschappelijke kant van Smart Grids - Hogeschool van Amsterdam / Gemeente Amsterdam
Om de toenemende congestie op het energienet op te lossen, komen we met oplossingen als flexibilisering, energieopslag en energyhubs. Een slim energienet wordt nu vooral gedreven door acute problematiek. Maar hoe kunnen we deze innovaties breder maatschappelijk benutten? Wat is de sociaal-economische impact van smart grids en wat is er nodig om die te bevorderen?

Macht in de energietransitie - DRIFT
Minder macht bij grote bedrijven, meer macht voor bewonersorganisaties; hét gevolg van decentralisatie van productie en distributie, zeggenschap, eigenaarschap en winst en (overheids)sturing. Waar gaat de macht heen? Hoe wordt er met deze nieuwe macht omgegaan? En hoe kunnen we de impact ervan in goede banen leiden?

Circulaire Energietransitie
Een belangrijke stap in het verduurzamen van de regio is het circulair maken van alle technische maatregelen die voor de energietransitie worden ingezet. Denk aan windmolens, zonnepanelen, warmtepompen, of isolatiemateriaal. De angst bestaat dat een circulaire energietransitie tot vertraging of extra hoge kosten kan leiden. Toch zien we gelukkig al veel mooie initiatieven in ons netwerk en dit willen wij verder aanjagen. Waar moeten we dan beginnen?


Comments

Topics