#Autonomous vehicles
News

Topic within Mobility
Giovanni Stijnen, Senior program & business developer at NEMO Kennislink, posted

Wat Mensen Beweegt wil duurzame mobiliteit in het ArenA-gebied stimuleren

Featured image

In de Johan Cruijff ArenA vond onlangs de kick-off plaats van Wat Mensen Beweegt, een nieuw onderzoeksproject gericht op duurzame mobiliteit in het Amsterdamse ArenA-gebied.

De Hogeschool van Amsterdam en NEMO Kennislink onderzoeken in samenwerking met eventlocaties ArenA, Ziggo Dome en AFAS Live wat ervoor nodig is om bezoekers te stimuleren duurzamere reiskeuzes te maken.

Vaak gaat het bij dit soort vraagstukken over technische of infrastructurele uitdagingen want die zijn van groot belang. Het gedrag van de individuele reiziger speelt vaak net zo’n belangrijke rol. Daarom richt dit project zich op de belevingswereld van bezoekers. Wat beweegt hen om te kiezen voor de auto, trein of ander vervoer? Hoe kunnen door inzicht te krijgen in de rol van emoties en gedrag betrokken organisaties zoals de ArenA worden geholpen bij het faciliteren van een duurzamer reisgedrag? En hoe kunnen we zorgen dat de bezoeker daar zelf actief aan bijdraagt?

Dit project doet hiervoor een eerste exploratieve verkenning. Resultaten worden in het voorjaar van 2022 getoetst op mogelijkheden om de aanpak die is ontwikkeld verder op te schalen.

 Unieke samenwerking

Dit project is een unieke samenwerking tussen de Hogeschool van Amsterdam (Lectoraat Creative Media for Social Change) die creatieve methoden inbrengt en het wetenschapjournalistieke platform NEMO Kennislink dat werkt via constructieve journalistieke methoden. Naast de eventlocaties wordt nauw samengewerkt met het Platform Smart Mobility Amsterdam, ZO Bereikbaar en het Amsterdam Smart City netwerk.

Contact

Wil je meer weten, neem dan contact op met:

 Johan Cruijff ArenA

Maurits van Hövell, Consultant Mobility and Environment, m.van.hovell@johancruijffarena.nl

 Hogeschool van Amsterdam

Tamara Witschge Lector Creative Media for Social Change, t.a.c.witschge@hva.nl

 NEMO Kennislink

Giovanni Stijnen, sr. program & business development, stijnen@e-nemo.nl

Leon Heuts, Hoofdredacteur, heuts@nemokennislink.nl

Giovanni Stijnen's picture #Mobility
Jered Vroon, Post-doctoral researcher Human-Robot Interaction at Delft University of Technology (TU Delft), posted

Robots voor een schonere stad?

Featured image

Wat als iedereen in de stad op <b>elke</b>straathoek hun afval volledig gescheiden aan zou kunnen bieden – van luiers en lokaal composteerbaar groen, tot plastic en drinkpakken? Niet met de logistieke nachtmerrie van een overdaad aan aparte inzamelbakken, maar met robots die het aangeboden afval naar een centraler punt rijden. Of wat als robots kunnen helpen om het opruimen van vermoedelijk drugsafval efficiënter en veiliger te maken? Of wat als ze de schoonmakers van de stad ondersteunen in het schoon houden van lastige plekken als oevers en kades?

Dat zijn een paar van de ideeën die zijn geoogst tijdens de workshop ‘Robots & een leefbare stad’, op de demodag van Amsterdam Smart City, 16 september 2021. Ik deelde resultaten van ons onderzoek met het AMS Instituut en de TU Delft naar de interacties die ontstaan tussen robots en mensen op straat. Daarna hebben we gebrainstormd over hoe ‘straatrobots’ van nut kunnen zijn voor een schonere stad. Het werd een inspirerend gesprek, door een rijke mix mensen van gemeentes, provincies en onderzoeksinstituten.

Naast de vele ideeën, kwamen ook de meer kritische vragen aan bod. Kan een robot bijvoorbeeld wel omgaan met de onvoorspelbaarheid van de stad? Zouden gebieden buiten de stad dan niet beter werken? Kunnen robots bewustwording verhogen, ‘nudgen’, zonder manipulatief te zijn? Hoe kunnen we dit juist een kans maken voor kwetsbare groepen, zoals mensen met een beperking? Kunnen we niet beter eerst de behoeftes in kaart brengen, in plaats van meteen na te denken over robots?

Kortom, vele inzichten die samen een eerste aanknopingspunt kunnen vormen voor een schonere stad. De diversiteit van de groep gaf hele verschillende perspectieven op het wel of niet inzetten van robots. Een waardevolle aanvulling op waar we zelf al aan dachten. En de nadrukkelijke uitnodiging om de toegevoegde waarde voor mensen voorop te zetten.

Jered Vroon's picture #DigitalCity
Merel A, Communicatieadviseur at Gemeente Amsterdam, posted

Amsterdam Reist Slim: doe mee aan de proef!

Featured image

De gemeente Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam starten in november 2021 een onderzoek naar het reisgedrag van Amsterdammers. Een bereikbare en leefbare stad begint bij de behoeften van de inwoners. Hoe vaak, wanneer en met welke voertuigen verplaatsten ze zich door de stad? Dat zijn vragen waar we met de proef antwoord op willen krijgen.

Over het onderzoek
De proef wordt uitgevoerd met behulp van de slimme app Fynch. Fynch biedt niet alleen een helder overzicht van iedere gemaakte rit, ook de CO2-uitstoot, afgelegde kilometers, vermeden spitsuren en aantal minuten beweging per dag worden bijgehouden. De Hogeschool van Amsterdam onderzoekt het reisgedrag van Amsterdammers via de ritten in de app en stuurt tijdens het onderzoek twee vragenlijsten om nog meer te weten te komen over de reisbehoeften van de deelnemers.

Doe mee aan de proef
Woont u in Amsterdam en heeft u een auto? Meld u dan aan via onderstaande link! U draagt bij aan de ontwikkeling van een leefbare en bereikbare stad en ontvangt na afloop van de proef een bol.com bon van €20.

#Mobility
Karin Sijbring, posted

MaaS app Amaze Mobility is live!

Featured image

The idea behind MaaS (Mobility as a Service) is to give you an overview of all the public transport and shared mobility options an area has to offer. Instead of owning transport, you're just paying for the use of transport which makes streets less crowded and air cleaner. It wouldn't be 2021 if it didn't come with an easy to use app. But how easy is it really?

You no longer need a OV-Chipkaart. With the Amaze Mobility app you can plan, pay and travel with public transport or shared mobility. You can use different shared mobility with one account, so choose the tram today and a shared bike tomorrow. And since the app makes it easy to manage and share travel expenses, just say goodbye to bulky declarations.

Want to give the Amaze Mobility app a try?
Let’s change the way we travel and improve the liveability in cities as we go. We are still looking for companies that want to partner with us to test and spread the app.

Note from ASC: Like to know more or do you have a tip? Let Karin know in the comments.

#Mobility
Eline Meijer, Communication Specialist , posted

Metropolitan Mobility Podcast met Maurits van Hövell: van walkietalkies naar het Operationeel Mobiliteitscentrum

Featured image

“Voorheen werd er gewoon rondgebeld: ‘Wij zitten in de instroom van de ArenA. We hebben nu 20.000 man binnen. Hoe gaat het bij jullie op straat?’” In de achtste aflevering van de serie A Radical Redesign for Amsterdam, spreken Carin ten Hage en Geert Kloppenburg met Maurits van Hövell (Johan Cruijff ArenA). Hoe houdt je een wijk met de drie grootste evenementenlocaties van het land, bereikbaar en veilig? Ze spreken elkaar in het Operationeel Mobiliteitscentrum over de rol van de stad Amsterdam, data delen en het houden van regie. A Radical Redesign for Amsterdam wordt gemaakt in opdracht van de Gemeente Amsterdam.

Luister de podcast hier: http://bit.ly/mvhovell

Eline Meijer's picture #DigitalCity
Eline Meijer, Communication Specialist , posted

Metropolitan Mobility Podcast: Cycling in Helsinki!

Featured image

Do you change your bicycle tires in winter? In Helsinki they do!

In this podcast, Geert Kloppenburg speaks with Henna Hovi (Urban Planner at Helsingin kaupunki – Helsingfors stad – City of Helsinki) and Chris Bruntlett (Dutch Cycling Embassy), about how Helsinki is making their roads winter-proof and their involvement in the EU Handshake Project.

Listen here:
Spotify https://bit.ly/mobilitypod
Website https://lnkd.in/dyH3B4T

#podcast #helsinki

Eline Meijer's picture #Mobility
Jochem Kootstra, Lecturer at Amsterdam University of Applied Sciences, posted

Tool voor innovatie in de mobiliteitssector

Elektrisch rijden, slim laden, auto’s delen: mobiliteit is radicaal aan het veranderen. Hoe moeten bedrijven in de mobiliteitssector omgaan met die talloze mogelijkheden en de toenemende complexiteit die daarmee gepaard gaat? Onderzoeker René Bohnsack (HvA) ontwikkelde een tool met businessmodel-patronen: een verzameling van bewezen praktische oplossingen en verdienmodellen die gebruikt kan worden om de creativiteit in het innovatieproces te stimuleren.

Elektrisch voertuig

‘Onze missie is om bedrijven in staat te stellen te profiteren van de innovatie van businessmodellen in de context van digitale transformatie, duurzaamheid en internationalisering’, vertelt onderzoeker en projectleider Bohnsack. ‘Daarom ontwikkelden we in 2014 ons onafhankelijke businessmodel-platform Venturely, om bedrijven sturing te geven in innovatieprocessen binnen sterk veranderende markten. Dat doen we online met stapsgewijze begeleiding, praktische sjablonen en tools voor bedrijfsmodellering.’

Tool ingezet voor e-mobiliteit

Venturely heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een database met bewezen oplossingen en verdienmodellen binnen uiteenlopende sectoren. ‘Voor de HvA zijn we in 2020 een aparte module gestart binnen de tool omtrent elektrisch vervoer’, vertelt Bohnsack. ‘Bedrijven op het gebied van mobiliteit, zoals aanbieders van laadoplossingen, hebben namelijk te maken met diverse uitdagingen door de huidige energietransitie. Denk aan een nieuwe fysieke en digitale infrastructuur, nieuw beleid én nieuwe businessmodellen.’

‘We hebben bestaande businessmodellen voor elektrisch rijden verzameld en gecategoriseerd in een database, op een manier zodat iedereen ze kan begrijpen en gebruiken voor hun eigen businessmodellen en doeleinden. We bieden de businessmodel-patronen voor elektrische mobiliteit aan in overzichtelijke lijsten met labels, zodat beroepsbeoefenaars uitgerust zijn met een hulpmiddel om businessmodellen voor de toekomst te creëren, uit te breiden en te herzien.’

Een businessmodel beschrijft de waarde die een organisatie biedt aan verschillende klanten. Het geeft daarnaast de capaciteiten en stakeholders weer die nodig zijn voor het creëren, vermarkten en leveren van deze waarde. Met als doel: winstgevende en duurzame inkomstenstromen genereren. Dat is niet makkelijk in een sterk veranderende sector als die van mobiliteit. Driekwart van de startups faalt, mede door het gebrek aan een gezond businessmodel.

Handig in het onderwijs

Bohnsack: ‘De tool helpt je out-of-the box te denken en begeleidt in het nemen van de juiste stappen in het innovatieproces. Daarom is de tool ook bij uitstek geschikt binnen het onderwijs, waar hij al ingezet wordt. Studenten kunnen verschillende scenario’s naast elkaar zetten en deze eenvoudig visualiseren, om te experimenteren met creatieve ideeën. Zij komen zo hopelijk weer met nieuwe innovatieve businessmodellen binnen de mobiliteitssector die werken.’

Tool Venturely
Fictief voorbeeld in tool Venturely voor businessmodellen

Partners Heliox en Over Morgen

Het project gericht op elektrische mobiliteit is een samenwerking met Heliox en Over Morgen, die als klankbord dienden en de data controleerden. Heliox  zet zich in om inspirerende ideeën om te zetten in innovatieve en betrouwbare energieproducten en -diensten. Over Morgen  is een adviesbureau dat werkt aan een duurzame leefwereld met een integrale aanpak op het snijvlak van gebiedsontwikkeling en energietransitie.

Me2 en V2X

Het idee om de tool uit te breiden met een database succesvolle businessmodellen komt uit eerdere onderzoeken omtrent eigen businessmodellen waar Bohnsack bij de HvA aan werkte: Me2 en Vehicle2Grid (V2X). In het project Me2 werden lokale gebruikers van elektrische voertuigen (EV) en eigenaren van lokale slimme meters bijeen gebracht door een nieuw platform: Smart City Aggregator. Doel was het ontwikkelen en verifiëren van een stedelijke marktplaats dat vraagsturing van e-mobiliteit en automatisering van slimme meters bij elkaar brengt, met een innovatief businessmodel.

In het project V2X werd een pilot uitgerold waar de batterij in een EV als buffer gebruikt wordt, en elektriciteit teruglevert aan het net bij piekbelasting. Wanneer een auto de hele nacht bij een laadpaal staat, start de laadsessie op een moment waarop juist weinig vraag is naar elektriciteit, zoals ’s nachts. En op momenten met veel vraag naar (en een tekort aan) duurzame elektriciteit kan de energie uit de batterij weer terug worden gestuurd naar het elektriciteitsnet. Het project testte de gebruikerservaring voor de consument en bijpassende businessmodellen.

Meer informatie

Het project omtrent de Venturely-tool is onderdeel van lectoraat Energie en innovatie. Het lectoraat valt onder het onderzoeksthema Energietransitie van Centre of Expertise Urban Technology, dat gaat over het leveren van een bijdrage aan de lokale duurzame energietransitie met focus op warmtenetten, vergroting zonne-energie, smart grids (met focus op inpassing van elektrische mobiliteit), energieneutrale- en positieve gebouwen/wijken en de ontwikkeling van laadinfrastructuur voor elektrisch vervoer.

Jochem Kootstra's picture #Mobility
AMS Institute, Re-inventing the city (urban innovation) at AMS Institute, posted

Roboat introduces full-scale boat ready for autonomous tests on the Amsterdam canals

Featured image

What if autonomous boats could relieve Amsterdam's city center of heavy traffic over its vulnerable quays and bridges while making the canals a testbed for innovation?

Roboat – a research project by Massachusetts Institute of Technology (MIT) and Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions (AMS Institute) – will provide self-driving solutions on water for different use cases. After successfully implementing full autonomy on the 1:4 and 1:2 scale boats, Roboat now introduces the first full-scale prototype – ready to start piloting real-life use cases.

Can't wait to see what the full-scale design looks like? Check out the video here.

The new 1:1 scale model
Roboat has a unique modular design. The vessel consists of a hull, that forms the technical basis of the boat, designed with different top-decks that can be applied for multiple use cases: transportation of people and garbage collection, as well as stages and bridges when latched together. The full-scale boat measures 2 by 4 meters. “These relatively small dimensions make the boat well suited for the urban environment,” says Carlo Ratti, Director of MIT Senseable City Lab and Principal Investigator in the project.

With four thrusters, the boat can move in all directions, making it agile and responsive to other traffic on the water, but also facilitating precise maneuvering for docking and latching.

“When individual Roboat units are latched, different combinations of floating platforms can be created. In their new configuration they form floating pixels and respond as new autonomous organisms” - Carlo Ratti | Professor at MIT Senseable City Lab & AMS PI

The full-scale Roboat is equipped with an improved perception sensor kit that combines LIDAR (Laser Image Detection and Ranging), GPS, DVL (Doppler Velocity Log) and camera-based object detection which enables the vessel to observe and scan the canals for path-finding and obstacle avoidance. When Roboat encounters an object in the water, the boat determines whether it is stationary or moving and measures the proximity and directionality of the object. The vessel then calculates the best maneuver to avoid the obstacle. After passing the obstacle, Roboat resumes its optimal route.

Pilots and experiments to develop use cases
In the coming months, the full-scale boat will be tested in the waters of Marineterrein Amsterdam Living Lab – a testbed for innovations and AMS Institute’s home base... Continue the full article here >>

AMS Institute's picture #Mobility
Herman van den Bosch, Curator at Amsterdam Smart City; professor in management education , posted

When will Amsterdam become a zero city?

Traffic fatalities are a leading cause of premature death of people under 30. Most are pedestrians and cyclists. The question is how to redesign traffic to reduce the number of victims. Zero cities successfully do. Read my newest blogpost (in Dutch). The English version will be published in due time at Smart City Hub.

Herman van den Bosch's picture #Mobility
Lizann Tjon, Program Manager Innovation at City of Amsterdam, posted

Podcast over het herontwerp van Amsterdam

Hoe richten we de digitale wereld in, en hoe gaan we om met data en samenwerking met private partijen en deelplatforms? Wat is de rol van de gemeente Amsterdam? En wat zou je doen als je een stad compleet nieuw zou inrichten? Hieronder de eerste podcast met Carlo van de Weijer een serie waar we over dit soort vraagstukken nadenken samen met Carin ten Hage en Geert Kloppenburg.

De pizza-economie en over waarom de zelfrijdende auto geen oplossing is voor de schaarse ruimte in de stad

#data #smartmobility #Gemeente Amsterdam #CTOInnovatieteam

#Mobility
geert kloppenburg, Expert urban mobility , posted

The Metropolitan Mobility Podcast!

How do we keep metropolitan areas accessible and vibrant places to live? This podcast offers concrete solutions for the future of our cities. Mobility expert Geert Kloppenburg in conversation with innovative entrepreneurs, scientists, and policy-makers.
Listen and join conversations about the best practices of MaaS, Bus Rapid Transit, getting people from cars on to bikes!

#Mobility
Leo de Meere, Business Development Nordics , posted

MobilityXLab in Gothenburg

Dear all Smart Innovators from Amsterdam,

If there are people in the Mobility area that want to take the opportunity to work 4-5 months closely in a vibrant ecosystem of large and small companies in the automotive cluster of the Smart city of Gothenburg ("world leading on many topics"), please look at this:
https://www.mobilityxlab.com/en/get-on-board

If anybody would be visiting MobileWorldCongres ( https://www.mwcbarcelona.com/ ) you can already meet people from Business Region Göteborg and have a one-on-one to pre-qualify.

Feel free to contact me if you would like to have more info (also possible in Dutch).

Best regards,

Leo de Meere
Göteborg

Leo de Meere's picture #Mobility