#Food & Organic streams

Topic within Circular City
Mark Stoevelaar, Project manager at City of Amsterdam: Digitalization & Innovation, posted

In Residence Open Events program 2025

Featured image

Entrepreneurs test innovations during SAIL and Marathon
Public events like SAIL and the Marathon draw millions of visitors to Amsterdam. These events often take place in central locations where large crowds gather. As a result, various logistical arrangements need to be made, such as providing food and drinks, public toilets, and temporary modifications to streets. These situations pose sustainability and accessibility challenges for the city. However, they also make these events ideal testing grounds for innovations.

Testing with the city and event organizers
The In Residence program offers entrepreneurs the opportunity to test their innovations during public events. They work closely with event organizers, the City of Amsterdam, and an experienced mentor. Additionally, funding is available to support the pilot. If the innovation proves to benefit the city, the municipality may purchase it after the program.
Applications are open from October 1 to November 17. Selected entrepreneurs will prepare their pilot in early 2025, and most pilots will take place during the summer events, especially during SAIL 2025.
Apply via the website: https://innovatiepartners.nl/project/in-residence-open-evenementen-2025

Amsterdam 750th anniversary year
This is the second round of the In Residence Events program. During the 2024 event season, nine entrepreneurs tested their innovations, including at Pride Week, the Marathon, and the Dam tot Dam Run. If successful, innovations from both rounds of the program may be implemented during the events of Amsterdam’s 750th anniversary celebrations.

Interested or any questions? You can get in touch with Mark Stoevelaar (mark.stoevelaar@amsterdam.nl)

Photo: Edwin van Eis

#CircularCity
Sara Jantzen, communicatiemedewerker , posted

Perspectief op een ‘Gifvrij Europa’ zonder gevaarlijke PFAS

Featured image

Hoe brengen we Nederlands ZZS beleid en EU beleid “Chemicals Strategy for Sustainability; Towards a Toxic-Free Environment” in de praktijk?

Haast dagelijks horen we over gevaarlijke vervuiling door PFAS, bestrijdingsmiddelen of andere giftige stoffen. Hoe kan dit en vooral, wat zou het Nederlandse beleid moeten zijn voor deze zeer zorgwekkende stoffen in relatie tot het EU beleid 'Chemicals Strategy for Sustainability; Towards a Toxic-Free Environment'? Pakken we dit nu echt goed aan?

Blootstelling aan zeer zorgwekkende stoffen kan leiden tot allerlei ongewenste milieu- en gezondheidseffecten. Er is een lastig spanningsveld tussen de functionaliteit van het gebruik van de diverse chemische stoffen en de ongewenste negatieve effecten op onze gezondheid en het milieu. Waar staan we nu, wat werkt goed in het huidige beleid en waar moet het sterker? Tijdens dit middagsymposium onderzoeken we deze vragen en verdiepen we ons in de knelpunten in consumptiegedrag en essentieel gebruik van ZZS enerzijds en mogelijkheden tot vervanging anderzijds.
Met topsprekers en pitches over oplossingsrichtingen en transitiepaden verkennen we samen met de aanwezigen in de zaal een groene circulaire chemie en brengen we de perspectieven daarvan in beeld. We eindigen met een wetenschappelijk reflectie die echte oplossingen aandraagt. Op deze manier hopen we het bewustzijn en de kennisdeling over een groene circulaire chemie te vergroten en de invoering ervan te stimuleren.

Wees erbij op 9 oktober a.s. en laat je inspireren om bij te dragen aan een duurzamere en gifvrije toekomst!

Voorzitter van het symposium is Bart Krull (SustainLab)
13:00 Ontvangst (met koffie en thee)
13:30 Welkom en opening
- Opening door Antoine Heideveld, (voorzitter VVM, directeur Het Groene Brein) over de relatie van deze middag met Duurzame Dinsdag
- Welkom door Tom Smeelen, sectormanager Gezonde leefomgeving en Klimaat, Provincie Noord-Holland
13:45 Deel 1: Het probleem
Wetenschappelijke feiten en maatschappelijke context blootstelling chemische stoffen en welvaartziekten
- Zorgstoffen, waarom hebben we die?
Het spanningsveld tussen functionaliteit en ongewenste milieu- en gezondheidseffecten in beeld gebracht.
Door Majorie van Duursen, professor Environmental Health and Toxicology, Vrije Universiteit Amsterdam
14:15 Deel 2: Beleid
Een brede schets van het krachtenveld en de bewegingen in het beleid
- Waar staan we nu?
Beleid en aanpak zeer zorgwekkende stoffen Europees (SVHC / Reach / Bestrijdingsmiddelen) en nationaal (ZZS / Impuls Chemische Stoffen). Waar zit de kracht van het beleid, waar moet het mogelijk sterker? Wat zijn de knelpunten in consumptiegedrag en essentieel gebruik van ZZS enerzijds en mogelijkheden tot vervanging anderzijds.
Door Mieke Klooswijk, programmaleider Impulsprogramma Chemische Stoffen, Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
14:45 Pauze (met koffie en thee)
15:15 Deel 3: Pitches over oplossingsrichtingen/transitiepaden voor een groene circulaire chemie
Perspectieven in beeld: industrie, landbouw, politiek, wetenschap en consument. Pitches over de hordes, obstakels, oplossingsrichtingen én successen.
- Industrie: Nieuwe verbindingen voor de chemie (Rosienne Steensma, VNCI)
- Landbouw: Welke mogelijkheden voor en consequenties van vermindering van de impact van gewasbeschermingsmiddelen zijn er? (Volkert Engelsman, EOSTA)
- (Geo)Politiek / Internationalisering: Wat is de betere keuze? (Leo van der Biessen, Royal HaskoningDHV)
- Consumentengedrag: Wat kan en moet er anders? (Thijs Bouman, RUG)
15:45 Deel 4: Het gesprek over oplossingsrichtingen
Dagvoorzitter stelt vragen n.a.v. de pitches en daagt de zaal uit ook vragen te stellen. Een gesprek dat tot echte aanbevelingen leidt...

16:30 Deel 5: Hoe samen verder? 
Wetenschap: Reflectie op de pitches en oplossingen vanuit de wetenschap.
Door Prof. Annemarie van Wezel, professor Environmental Ecology, Universiteit van Amsterdam 
17:00 Borrel & netwerken

Sara Jantzen's picture Conference on Oct 9th
Emma Schep, Communicator at Waag, posted

Waag Open: Dead Zones

Featured image

Kunstenaars kunnen als geen ander een nieuw perspectief bieden op abstracte issues. Kunstenaar Suzette Bousema werkte samen met wetenschappers om actuele klimaatproblemen te visualiseren. Tijdens Waag Open op donderdag 3 oktober vertelt ze over Dead Zones: door de mens veroorzaakte zuurstofloze zones in de oceaan. Bousema presenteert ook haar werk Seaweedfilter, waarin zij verkent hoe zeewierboerderijen extra zuurstof kunnen creëren waar dat nodig is.

Daarna ga je zelf aan de slag met een eigen zeewierkunstwerk met de cyanotype techniek. Cyanotype, of blauwdruk, is een fotografische techniek waarbij de prints een blauwe kleur krijgen door belichting. 
Future Relics, Suzette Bousema (Blauwdruk)
Future Relics (cyanotype) door Suzette Bousema

Over de kunstenaar

Suzette Bousema (NL, 1995) visualiseert hedendaagse milieuonderwerpen in samenwerking met wetenschappers. Zij gebruikt haar kunst als middel om mens en wetenschap te verbinden. Planetaire omstandigheden en onze plaats daarin zijn het uitgangspunt in haar werk; de manier waarop de mens ingrijpt in de natuur en hoe we ons op individueel niveau tot de aarde verhouden. Ze werkt interdisciplinair met fotografie, grafiek, glasblazen, weven, geluid, geur en organische materialen zoals zeewier. 
Tussen 19 en 22 september 2024 kun je het werk van Suzette Bousema ook zien in de expositie Behind the Design bij Waag, tijdens GLUE Amsterdam.

Programma

19:30 - 19:40 uur Welkom en introductie
19:40 - 20:40 uur Presentatie door Suzette Bousema
20:40 - 21:30 uur Cyanotype kunstwerken maken
21:30 - 22:00 uur Borrel

Toegankelijkheid

Mocht je krap bij kas zitten en wel graag aan dit evenement willen deelnemen, neem dan contact op met sanna [@] waag [punt] org.

Emma Schep's picture Meet-up on Oct 3rd
Jeroen Derks, Startup / Scale-up Funding , posted

PIM helps Amsterdam based business owners take steps towards a circular economy

The Programma Investeringsgereed Innovatief Mkb Noord-Holland (PIM NH) is a project initiated by the province of Noord-Holland, supported by the municipality of Amsterdam, and executed by KplusV, Preneurz, and Innovate Today. Through PIM NH, we actively support innovative and sustainable SMEs with growth and financing challenges. Over the past 7 years, we have assisted more than 900 entrepreneurs and helped secure over 250 million euros in financing.

SMEs play a key role in the transition to a circular economy by 2050. The municipality of Amsterdam has committed to supporting these businesses in making this transition. As a result, PIM, on behalf of the municipality of Amsterdam, will assist small and medium-sized business owners in taking steps toward a circular economy.

'PIM Circular Mkb Amsterdam'
PIM helps entrepreneurs achieve their circular ambitions by increasing the success rate of circular business cases and securing financing for their implementation. We provide support for circular challenges such as: "Is my circular business case fundable?" and "What financing options are available for my circular business case?"

For Who is 'PIM Circular Mkb Amsterdam'?
'PIM Circular Mkb Amsterdam' is available to entrepreneurs who:

  • Are based in the municipality of Amsterdam;
  • Have a minimum turnover of 500,000 euros;
  • Have been in business for at least 5 years and have up to 250 employees;
  • Have circular ambitions.

More Information
If you're curious about the possibilities for your business or want to sign up for PIM Circular Mkb Amsterdam, please contact us on: jeroen@pimnh.nl

Jeroen Derks's picture #CircularCity
Zéger Nieuweboer, Founder / Teacher at Learning is growing.nl, posted

YIMBY Harvest Festival

Featured image

YIMBY Arnhem! is a bottom-up movement aiming at small scale food growing in the city of Arnhem (NL). The 10 ten years of green YIMBY Arnhem! experience shows the fun and cooperation of urban growing food. The YIMBY experience also shows that in time small initiatives grow to major results in empowering green people in the city.

<strong>Green stewardship</strong> More than 50% of the European population currently lives in urban areas, a proportion that is projected to increase to almost 70% by 2050. Distributed small scale urban food growers can together make a difference in providing healthy food in cities, in a climate neutral and sustainable way. The city of Arnhem has the potential to grow 10% of the vegetables and herbs in 2050,

Zéger Nieuweboer's picture Meet-up on Sep 28th
Laura Vegter, Journalist , posted

Buurttuinen redden samen ruim 25.000 kilo groente- en fruitafval

Featured image

Dankzij de inspanningen van organisatie Afval naar Oogst en honderden vrijwilligers hebben vijftien buurttuinen dit jaar al meer dan 25.000 kilo groente- en fruitafval van de vuilnisbak kunnen redden. Dit resultaat wordt gevierd op 28 september tijdens het Afval naar Oogstfeest. Ook openen er dan elf nieuwe inleverpunten waar Amsterdammers zich kunnen aanmelden om hun gf-afval in te leveren.

Van Afval naar Oogst
Maar liefst een derde van de vuilniszak van Amsterdammers bestaat uit groente-, fruit- en tuinafval, dat nu in de verbrandingsoven belandt. Zonde! Deze keukenresten kunnen we omzetten in een waardevolle grondstof: compost.
 
Afval naar Oogst maakt het voor Amsterdammers mogelijk om hun schillen en klokhuizen in te leveren bij buurttuinen en stadsboerderijen. De organisatie begeleidt vrijwilligers bij het maken van hoogwaardige compost, die zij weer gebruiken om de tuinen te voeden. Daardoor kunnen er opnieuw groenten, kruiden, fruit en bloemen groeien. Van afval naar oogst dus!
 
Wist je dat de tuin elk jaar compost nodig heeft om de bodem en dus de planten gezond te houden?
 
Laagdrempelig en lokaal
Afval naar Oogst begon met één locatie in Amsterdam-West en is inmiddels uitgegroeid tot 22 plekken verspreid over de stad. Tijdens het Afval naar Oogstfeest kunnen bezoekers daar onder andere uitleg krijgen over composteren én zich aanmelden als groente- en fruitafval donateur.
 
Deelnemer van het GWL-terrein in West: “Ik ben zo blij dat ik in mijn buurt makkelijk een duurzame bijdrage kan leveren. Hier was ik jaren naar op zoek.”
 
Mooi programma
Tijdens het Afval naar Oogstfeest kun je ook ontdekken wat je nog meer met keukenafval kunt doen. Doe bijvoorbeeld mee aan een workshop verf maken met groenteschillen. Of verdiep je in de wonderlijke wereld van de bodem. In Amsterdam-West kun je meedoen aan een speciale Afval naar Oogst fietsroute! Meer informatie over het programma en de deelnemende locaties vind je op de website of sociale media van Afval naar Oogst. Aanmelden is niet nodig.
 
Afval naar Oogst slaat aan
Honderden stadsbewoners leveren inmiddels hun groente- en fruitafval in. Ook de gemeente Amsterdam is enthousiast. De stad wil in 2030 zeker 75% van het gft-afval hergebruiken. Afval naar Oogst helpt daarbij door bewustwording te vergroten. Initiatiefnemer Natascha Hagenbeek: “In onze tuinen kunnen Amsterdammers de kringloop zien en ervaren. Compost maken van ‘afval’ is al een prachtig proces. Er vervolgens groente en fruit uit te zien groeien, is betoverend.”

Laura Vegter's picture #CircularCity
Laura Vegter, Journalist , posted

Afval naar Oogstfeest op 28 september

Featured image

Dankzij de inspanningen van organisatie Afval naar Oogst en honderden vrijwilligers hebben vijftien buurttuinen dit jaar al meer dan 25.000 kilo groente- en fruitafval van de vuilnisbak kunnen redden. Dit resultaat wordt gevierd op 28 september tijdens het Afval naar Oogstfeest. Ook openen er dan elf nieuwe inleverpunten waar Amsterdammers zich kunnen aanmelden om hun gf-afval in te leveren.

Mooi programma
Tijdens het Afval naar Oogstfeest kun je ook ontdekken wat je nog meer met keukenafval kunt doen. Doe bijvoorbeeld mee aan een workshop verf maken met groenteschillen. Of verdiep je in de wonderlijke wereld van de bodem. In Amsterdam-West kun je meedoen aan een speciale Afval naar Oogst fietsroute! Meer informatie over het programma en de deelnemende locaties vind je op de website of sociale media van Afval naar Oogst. Aanmelden is niet nodig.

Laura Vegter's picture Meet-up from Sep 28th to Aug 28th
Gijs Boerwinkel, Head of communications at Waag, posted

Waag Open: Met je handen in de klei

Featured image

Met je handen in de klei is een kleiworkshop met beeldend kunstenaar Esra Sakir in de Waag. Esra is artist in residence bij Voedselpark Amsterdam.

Doe mee en ontdek meer over Amsterdamse klei uit de Lutkemeerpolder. Een natuurlijk materiaal dat uitnodigt tot een gesprek over onze relatie met de grond en voedsel. Wat is nu een betere manier om ideeën te visualiseren dan met je handen in de klei? De workshop duur ongeveer twee uur en al het materiaal wordt door ons verzorgd.

Verzeker jezelf van een plek via de link. 

Gijs Boerwinkel's picture Meet-up on Jul 4th
Pelle Menke, Communications and Programme officer Mobility at Amsterdam InChange, posted

Data Dilemma's verslag: De Voedseltransitie

Featured image

Op 30 mei nodigden we onze community uit bij AMS Institute op het Marineterrein voor een Data Dilemma’s event over de Voedseltransitie. Het ging deze middag over technische dilemma’s rond data en de verduurzaming van voedselketens, en; wat is nou echt lokaal voedsel?
 
Data Commons: Een digitaal gemeenschapsgoed met een gezamenlijk doel
Jan Wester, directeur van Big Data Value Center, vertelde ons meer over het project ‘Data Value Center Agri & Food Korte Keten’. Aanleiding voor dit project is de transitie naar een duurzamer voedselsysteem waarbij digitalisering en data een belangrijke rol spelen. Er is de wens dat relatief meer voeding uit de regio komt (in plaats van langere ketens), dat er meer transparantie en efficiëntie is in ketensamenwerking en dat er meer informatie wordt vastgelegd over productie en herkomst (denk aan True Pricing). Dit vraagt om een neutraal precompetitief platform. Dit platform kan je zien als een zogenaamde Data Commons: een digitaal gemeenschapsgoed waarin je samen afspraken maakt over het delen van data; wat deel je, met wie, en wat is het gezamenlijke doel ermee?

De Agrifood Data Common is een veilige data-deel omgeving/marktplaats/dashboard, met verschillende gebruikersgroepen. Ondernemers kunnen hiermee bijvoorbeeld markten transparanter maken, ketensamenwerking verbeteren en meervoudige verdienmodellen creëren. Overheden kunnen gebruik maken van de omgeving voor meer evidence-based beleid en het monitoren van impact. Ten slotte kunnen kennisinstellingen gebruik maken van het platform voor de opbouw van referentiedata en het delen van data uit experimenten en fieldlabs. Belangrijk is dat de verschillende partijen vertrouwen met- en in elkaar opbouwen om dit samen te laten werken.
 
De cateringketen van de Hogeschool van Amsterdam als case
DVC Agri & Food is samen met partners cases aan het bouwen die het nut en belang van dit digitale gemeenschapsgoed in de praktijk tonen. Kees Willem Rademakers van de Hogeschool van Amsterdam vertelde ons meer over het ‘Food Governance 2.0’ project met betrekking op hun eigen cateringketen.

De HvA wilt zich actiever afvragen wat ze van (hun) voedsel vinden en hoe ze een nieuwe rol kunnen spelen in hun eigen lokale voedselsysteem. Ze kijken naar factoren als gezondheid, biodiversiteit, betaalbaarheid en energiegebruik. Als je hier kritisch naar wilt kijken blijkt hoe moeilijk het is om te onderzoeken waar kantineproducten precies vandaan komen. De precieze oorsprong, de reizen die het afgelegd heeft, de arbeidsomstandigheden; het zijn onderdelen waar je als afnemer grip op- of in ieder geval een beeld van wilt hebben. Er is nu een ongelijke machtsverdeling waarbij de leverancier meer data over de keten bezit en dit gebruikt als verdienmodel.

Binnen een keten die digitaal en transparant is georganiseerd, kan de HvA zien wat er nu gebeurt, kan er onderhandeld worden, en kunnen ze samen gaan hervormen waar ze naartoe willen. Het is belangrijk om daarom de governance structuren over voedselketens en de informatiestructuren daarbinnen opnieuw vorm te geven met elkaar. Jan Wester en Kees Willem Rademakers concluderen samen dat deze hervorming vooral zit in wederkerigheid en bereidheid om meer data met elkaar te delen, en de digitale platformen die dit mogelijk maken.

Flevo Campus: Samen werken aan het stedelijk voedselsysteem van de toekomst
Lenno Munnikes vertelde ons meer over lopende initiatieven bij de Flevo Campus. Een organisatie waar onderzoek, onderwijs, ondernemerschap en overheden samenkomen om samen te werken aan het stedelijke voedselsysteem van de toekomst. Hier verbinden ze economische, maatschappelijke en kennis-vraagstukken op het gebied van een duurzame voedseleconomie en een gezonde voedselomgeving.

In een project rond ‘de supermarkt van de toekomst’ zijn ze aan het experimenteren met het verbreden van het assortiment van lokale producten in de schappen. Als je een deel van een supermarkt bijvoorbeeld reserveert voor lokale ondernemers, ontstaat er al sneller een match tussen lokale consumenten en lokale producenten. Ook wordt er gekeken hoe je stadstuinderijen kan ontwikkelen met een mix van verschillende functies. Naast voedselzekerheid, kan zo’n plek ook een belangrijke educatiefunctie vervullen voor kinderen en jongeren in de buurt, kan er onderzoek plaatsvinden, kunnen er nieuwe verdienmodellen worden uitgeprobeerd, en kan de tuin gekoppeld worden aan een zorgcentrum in de buurt.

Ten slotte vertelde Lenno over hun projecten in de zogenaamde Labs. Hier experimenteren ze op kleine schaal om ons aan het denken te zetten over ons voedselsysteem. Een bekend voorbeeld is het hergebruiken van de ‘reststromen’ van de kip. Na slachting wordt zo’n 70% van het dier als reststroom verscheept naar andere continenten. Maar wat als je nou alles van de kip verwerkt? Hoe kan je omgaan met onderdelen van een dier dat je niet opeet? Met deze vragen gingen ze aan de slag en creëerden ze bijvoorbeeld een tasje van de huid, zeep van het vet en keramiek van de botten. Een experiment als dit kan op kleine schaal worden uitgevoerd, maar via nieuwskanalen veel mensen bereiken en aan het denken zetten over ons voedselsysteem.
 
Onderzoek naar de klimaatimpact van een voedselketen; van verantwoording naar nieuwsgierigheid
Leen Felix, adviseur Agrifood en Biodiversiteit bij Metabolic, nam ons mee in het proces waarmee ze bedrijven adviseert over de duurzaamheid van hun voedselketen. Het begint simpel, bij de ingrediëntenlijst van een product. In plaats van de locatie van de leverancier, moet je echt op zoek naar de productielocatie; het land van herkomst per ingrediënt. De impact van voedselproductie hangt namelijk af van de combinatie van het productieproces en de productielocatie. Maten van landgebruik, bodemtransformatie en uitstoot van broeikasgassen, bijvoorbeeld, hebben ieder een effect op de natuurlijke omgeving. De ruimtelijke context bepaald hoe schadelijk deze processen zijn voor de aarde en het klimaat. Je kan hierbij denken aan de volgende voorbeelden: Het verbouwen van soja, waarbij veel land voor nodig is, is schadelijker als er regenwoud in Brazilië voor wordt gekapt. Het transformeren en homogeniseren van de bodem is schadelijker voor het klimaat, als dit gebeurt op een plek waar voorheen een relatief hoge mate van biodiversiteit aanwezig is. Water-intensieve productieprocessen hebben meer impact op mens en natuur als het plaatsvind op locaties waar water schaars is.

Metabolic koppelt daarom ruimtelijke context aan productieprocessen. Via scores is te zien hoe de negatieve impact van productieprocessen nog sterker is in ‘gebieden met een gevoeligheid’. Dit legt de complexiteit vast waar je in mondiaal voedselsysteem mee te maken hebt. Hoe meer ingrediënten in een product, hoe meer productielocaties, hoe meer factoren die de klimaatimpact beïnvloeden. Het is voor Leen als analist en adviseur de balans zoeken tussen het weergeven van álle data en de complexiteit van de keten, en het adviseren met een platgeslagen verhaal waar de opdrachtgever soms naar op zoek is. Je wilt een bedrijf niet verlammen met de data, maar ze ook wel gericht handvatten geven om bijvoorbeeld risicolocaties en ingrediënten te vermijden.

Leen sluit af met een drietal lessen voor het publiek:
- Perfecte data bestaat niet, en dat is niet eens zo erg: focus op het verhaal wat je ermee kan en wilt overbrengen.
- Van verantwoording naar nieuwsgierigheid: Je kan dus niet 100% verantwoorden en berekenen, maar je moet wel een nieuwsgierige houding tonen over bijvoorbeeld alle bijkomende milieulasten en context risico’s.   
- Geen top 10 maar systeemdenken: Duurzaamheid als een simpel thema laten vallen, het is geen top 10 maar denk in systeem met contrasten, schaal, complexiteit, ruilfuncties. ‘One size fits all’ oplossingen werken niet.
 
Dank aan de sprekers voor hun verhalen en het publiek voor de levendige discussies na afloop. Wil je bij onze volgende Data Dilemma's zijn? De volgende editie van deze serie open events vindt plaats op 16 juli. Ook staan we altijd open voor nieuwe thema’s en onderwerpen voor deze serie; we zijn benieuwd wat voor data dilemma’s jij mee in aanraking komt bij je werk!

Pelle Menke's picture #DigitalCity
Debby Kruit, Advisor Startup Scaleup Ecosystem at Gemeente Almere, posted

No Failure No Glory

Featured image

Flevo Campus, Food Innovators and UPALMERE! are organizing this No Failure, No Glory evening.
Entrepreneurship is having courage, seizing opportunities, and above all, sticking your neck out. Mostly with success and at the same time, running the risk of making wrong decisions due to all the challenges.
Often the focus is on the successes, and we like to share those, but there is much to be learned from mistakes others have already made. That's why Flevo Campus and UPALMERE! are organizing this No Failure, No Glory evening. Let yourself be nourished and inspired by candid entrepreneurial stories.

Program:
Networking with Drinks and Bites: From 17:00 to 17:30, you can network in a relaxed atmosphere and enjoy delicious snacks and drinks.

From 17:30-18:00 we start the No Failure, No Glory stories: Led by Janno Lanjouw, journalist at Flevo Campus, various entrepreneurs will share their most instructive moments of failure in sessions of 15 minutes each. Expect vulnerable, yet humorous stories about companies that struggled in the start-up phase, reacted too late to market changes, or were ahead of their time. What went wrong? And what did they learn from it and how did it make them more successful?
Q&A: After each story, you have the opportunity to ask your questions. Dive deeper into the experiences of these entrepreneurs and learn from their insights.

Wrap Up and Drinks: At 19:00, we will conclude the evening with drinks, giving you the opportunity to continue conversations, exchange ideas, and make new connections.

Sign up via link and join this event!

Debby Kruit's picture Meet-up on Apr 23rd
Anonymous posted

True Price Lab is launched

Featured image

The True Price Lab is a project focusing on willingness to pay the true price for food and drink.

From 26 February to mid-June 2024, the restaurant and espresso bar in the Corry Tendeloo Building of the Amsterdam University of Applied Sciences will be dedicated to the True Price Lab. For four months, students and staff will be able to choose between paying the normal or true price for a number of products. This project is an initial exploration of consumers' willingness to pay the true price, which includes hidden environmental and social-impact costs.

True price versus consumer price

The true price can be defined as the price applicable after calculating and improving the true price of a product. The true price is based on the retail price plus the sum total of external social and environmental costs. Traditional pricing disregards these external costs, which are effectively paid for by society. For example, the retail price of a cup of coffee does not include the environmental damage of pest control or the underpayment of the farmers who grow the coffee.

The full extra amount that participants pay when they voluntarily opt for the true price will go to the non-profit organisation Solidaridad. Solidaridad wants to make the world a place where everything is made and bought in solidarity with people, the environment and future generations. Visitors to the restaurant and espresso bar can learn more about what their contributions will be used for by scanning a QR code.

#CircularCity
Debby Kruit, Advisor Startup Scaleup Ecosystem at Gemeente Almere, posted

Startup Hero Journey Program 2024

Featured image

Join UPALMERE!'s Start-up Hero Journey 2024 and take your start-up to the next level.

Are you based in Almere or are you willing to settle there and are you willing to challenge yourself and investigate how your startup can contribute to a better world and thus scale internationally? Then this is your perfect opportunity to grow and realize your international ambitions.

The Startup Hero Journey program offers a series of inspiring sessions, masterclasses and events from late May to October that immerse you in the world of innovation and entrepreneurship. In our pre-accelerator program, you will not only develop your entrepreneurial potential under the guidance of experts and experienced mentors, but you will also discover new perspectives and join a network of like-minded entrepreneurs. Prepare for a journey that transforms your business and contributes to a more sustainable future.

Program in Dutch.

Debby Kruit's picture #Energy
Jurre K, Communication , posted

Using legal instruments for a circular food system

Featured image

Interactive knowledge sharing organized by CircuLaw and the municipality of Amsterdam about how decentralized authorities can use existing legislation and regulations to accelerate the circular economy. With the concrete case of combating food waste, for which 19 legal instruments within a new theme have recently been shared on the CircuLaw platform.

March 12, 2024 - 11:30 - 13:00
- Sustainalab Amsterdam / Hybrid
- Science Park 301

During this knowledge session we will discuss how current legislation and regulations can be implemented by decentralized authorities (municipalities, provinces). are used to accelerate the circular economy. A policymaker from the municipality of Amsterdam, a lawyer and a researcher sit at the table. Policymakers and others can ask questions online in this interactive session.

Save a seat in Sustainalab

Lecture / presentation on Mar 12th
Mark Stoevelaar, Project manager at City of Amsterdam: Digitalization & Innovation, posted

Are you an innovative entrepreneur? The In Residence Open Events program might be your chance to cooperate with Amsterdam!

Featured image

Want to test your innovation during an open event such as Amsterdam Pride or the Amsterdam marathon? And looking for the opportunity to cooperate with the city in the long run?

The In Residence Open Events programme might be something for you. We have 8 broad defined challenges, ranging from circular economy to safety, from mobility to extreme whether. Basically we're looking for all innovations that can have an positive impact on the city and the event of the future!

During the programme you get:

  • The opportunity to pilot your solution at an open event in Amsterdam, such as Amsterdam Pride or the Amsterdam Marathon
  • 15K test budget to execute this pilot
  • Guidance by an experienced mentor
  • Access to the large municipality network
  • The opportunity for long term cooperation in case of a succesfull pilot
  • Large exposure and feedback opportunities

Interested to see our programme, the challenges and opportunity this brings for you?
See our website, www.innovatiepartners.nl, or see most recent LinkedIn post: https://www.linkedin.com/posts/gemeente-amsterdam-innovatie_inresidence-amsterdam-innovatie-activity-7163881081757253632-6soh?utm_source=share&utm_medium=member_desktop

For questions or thoughts, you can reach out to Mark Stoevelaar, project manager of the In Residence programme.
- mark.stoevelaar@amsterdam.nl
- +31621193028

#Mobility
Redactie ADC, Intern Communication ADC at Amsterdam Donut Coalition, posted

Community Meetup Amsterdam Donut Coalition!

Featured image

Amsterdam Donut Coalitie Community Meetup!

Op 29 februari organiseert de Amsterdam Donut Coalitie een community meetup in Noord over het voedselvraagstuk. 

Voedsel is een essentiële behoefte met aanzienlijke invloed op het milieu. Daarnaast verbindt het gemeenschappen. Daarom organiseren wij een meetup om initiatieven uit Noord, Zuidoost en Nieuw-West samen te brengen en in gesprek te laten gaan.

Op deze bijeenkomst zullen inspirerende initiatieven zoals Tuindorp Delicious, Wortel met Sjeu en Tuinen van Brasa hun inzichten delen over hun aanpak en de rol die de donut economie speelt in de transformatie van voedselsystemen. 

Vervolgens gaan we in groepen uiteen om samen het thema voedsel te onderzoeken vanuit de 4 lenzen. Wat gebeurt er als je voedsel bekijkt vanuit een sociaal, ecologisch, lokaal of globaal perspectief?

Dit wordt een waardevolle gelegenheid om te leren, te delen en gezamenlijk na te denken over de toekomst van ons voedselsysteem. Breng je nieuwsgierigheid, ideeën en enthousiasme mee!

🗓️ Datum: Donderdag 29 februari
🕒 Tijd: 16:00-17:30
📍 Locatie: Noord, Tuindorp Delicious, Zonneplein 18a, 1033 EK Amsterdam

Schrijf je hier in: https://forms.gle/jidLbQfjdKbHzNXu9 

Redactie ADC's picture Meet-up on Feb 29th
A Lab, Where Curious Works at A Lab Amsterdam, posted

Curious about Symbiocene starterpack

Featured image

What would the world look like if we lived in harmony with the other organisms around us? Step into the Symbiocene during the fourth edition of 'Curious about...'! A new era where nature is not just about humans, but where we become partners in coexistence. To get you started we’ve created a colourful collection of books, podcasts, initiatives, and films that will help you understand what the future could look like if Earth and Humanity heal their toxic ties.

#symbioceen #starterpack#curiousabout #alab #vandejong #werkaandewereld

A Lab's picture Meet-up on Feb 14th
A Lab, Where Curious Works at A Lab Amsterdam, posted

#4 Curious About... The Symbiocene Earth & Humanity: a Toxic Affair

Featured image

What would the world look like if we lived in harmony with the other organisms around us? Step into the Symbiocene! A new era in which nature doesn’t revolve solely around human life, but where we become partners in coexistence. Cities would transform into nature reserves, full of eco-friendly buildings constructed from biobased materials, ensuring equal rights for all living inhabitants. What would we wear? What would we eat? What would we invent? Join us as we explore the dawn of an epoch in which Earth and Humanity heal their toxic ties. To live happily ever after.

A Lab's picture Meet-up on Feb 14th
Jurre K, Communication , posted

Open evenementen voor het testen van innovatie [Innovation wanted!]

Featured image

Evenementen in de stad willen we verder verduurzamen en toegankelijker maken. Vaak vinden evenementen plaats op centrale plekken waar mensen bij elkaar komen en waar veel afval, drinkwater en consumptievoorzieningen zijn. Dit zijn goede plekken om nieuwe innovaties te testen en verder te ontwikkelen. Tot 29 februari kunnen ondernemers zich inschrijven om hun innovatie te testen via het In Residence programma Open Evenementen.

In Residence programma

Innovatieve ondernemers kunnen zich inschrijven voor het In Residence programma van het stedelijk innovatieteam, waarin open evenementen in Amsterdam worden ingezet voor het testen van innovaties. Het doel van dit programma is om kennis te ontwikkelen voor zowel het verduurzamen van evenementen, als voor het vinden van praktische oplossingen voor een toekomstbestendige stad.

Geselecteerde ondernemers krijgen daarbij professionele begeleiding bij het verder ontwikkelen van hun innovatie en de mogelijkheid samen te werken met ambtenaren en evenementenorganisatoren. Voor het testen van hun innovatie krijgen ondernemers een budget tot €15.000,- toegewezen. Het programma duurt 6 maanden, van mei tot en met oktober 2024. Op 26 april worden de 8 ondernemers bekend gemaakt die dit jaar aan het programma mee zullen doen.

Het In Residence programma Open Evenementen vindt plaats in aanloop naar het jubileumjaar 2025 – het jaar van Amsterdam 750 en SAIL – dat groots gevierd zal worden in de hele stad. Innovaties die de komende tijd op evenementen worden getest en door ontwikkeld kunnen mogelijk een rol hebben tijdens de grootschalige evenementen die dat jaar plaatsvinden.

Evenementen als proeftuin

Meerdere grote evenementen nemen deel aan het programma. De organisaties van onder andere Pride en de Marathon bieden geselecteerde ondernemers mogelijkheden om innovaties op thema’s als duurzaamheid, circulair, mobiliteit, inclusie en toegankelijkheid te testen tijdens deze evenementen. Kansrijke innovaties krijgen hierdoor de mogelijkheid om door te ontwikkelen en een positieve bijdrage te leveren aan de opgaven van de stad.

Innovatieve ondernemers kunnen innovaties opgeven binnen de volgende thema's:

  • Voedsel
  • Circulaire materialen
  • Circulaire verpakkingen
  • Mobiliteit
  • Inclusiviteit en toegankelijkheid
  • Extreem weer
  • Digitale veiligheid

Er is ook een wildcard voor een kansrijke innovatie die buiten deze categorieën valt.

De Inschrijving verloopt via: https://innovatiepartners.nl/project/open-evenementen-2024/ en sluit op 29 februari.

Meer informatie over hoe wij samenwerken met ondernemers vind je op:www.innovatiepartners.nl. Op 6 en 8 februari vinden er twee informatiewebinars plaats waarin meer verteld zal worden over het In Residence programma en de selectieprocedure. Ook is er dan ruimte om vragen te stellen.

#CircularCity
Teska Drosten, Communicator at Waag, posted

Waag Open: miso magic

Wegens succes herhaald!
Nederland is een broodland. We eten tussen de middag het liefst een ouderwets bammetje met kaas. Maar wat te doen met al dat oude brood?

Erika Hirose ontwikkelde een ‘kit’ waarmee je van oud brood Japanse miso kan maken. Erika haar man, Martin, koppelt de data van het fermentatieproces via sensoren aan geluid. Tijdens deze Waag Open editie kan je zelf aan de slag met het maken van miso én muziek. Neem je oude, overgebleven brood mee. Restjes aardappels pasta, rijst of noodles rijst mag ook. 
Het belooft een avond te worden voor alle zintuigen!

Programma

19.15 - 19.30 uur Inloop
19:30 - 19:45 uur Welkom
19:45 - 20:15 uur Geschiedenis van Miso (en voedselverspilling)
20:15 - 21:15 uur Miso maken 
21:15 - 21:30 uur Testen en proeven
21.30- 22:00 uur Borrel

Waag Open

Elke eerste donderdagavond van de maand opent Waag haar deuren! Kom langs om te discussiëren en te doen. Want we gaan niet alleen in discussie over maatschappelijke thema's en de toekomst - je leert daarnaast ook altijd iets praktisch.
Iets dat je altijd al hebt willen uitproberen, zoals de 3D-printer in het FabLab, of juist iets dat je nooit had verwacht, zoals uitpluizen hoe DNA in elkaar zit in ons biotech-lab. Waag Open vindt plaats in (een van) de maakplaatsen op de eerste en tweede verdieping van het historische Waaggebouw op de Nieuwmarkt.

Toegankelijkheid

Omdat het Waag-gebouw een beschermd monumentaal pand is, is het helaas niet voorzien van een lift. Dit evenement vindt plaats in de Makersguild op de eerste verdieping van het Waag-gebouw. 
Mocht je krap bij kas zitten en wel graag aan dit evenement willen deelnemen, neem dan contact op met tanja [@] waag [punt] org. 

Teska Drosten's picture Masterclass / workshop on Jan 4th
Noor Veenhoven, Program manager energy & circularity at Amsterdam InChange, posted

A new challenge: Floating neighbourhoods with AMS Institute and municipality of Amsterdam

Featured image

A lot of what we did in Barcelona was about making connections, sharing knowledge, and being inspired. However, we wouldn’t be Amsterdam Smart City if we didn’t give it a bit of our own special flavour. That’s why we decided to take this inspiring opportunity to start a new challenge about floating neighbourhoods together with Anja Reimann (municipality of Amsterdam) and Joke Dufourmont (AMS Institute). The session was hosted at the Microsoft Pavilion.

We are facing many problems right now in the Netherlands. With climate change, flooding and drought are both becoming big problems. We have a big housing shortage and net congestion is becoming a more prominent problem every day. This drove the municipality of Amsterdam and AMS institute to think outside the box when it came to building a new neighbourhood and looking towards all the space we have on the water. Floating neighbourhoods might be the neighbourhoods of the future. In this session, we dived into the challenges and opportunities that this type of neighbourhood can bring.

The session was split up into two parts. The first part was with municipalities and governmental organisations to discuss what a floating neighbourhood would look like. The second part was with entrepreneurs who specialized in mobility to discuss what mobility on and around a floating neighbourhood should look like.

Part one - What should a floating neighbourhood look like?

In this part of the session, we discussed what a floating district should look like:

  • What will we do there?
  • What will we need there?
  • How will we get there?

We discussed by having all the contestants place their answers to these questions on post-its and putting them under the questions. We voted on the post-its to decide what points we found most important. 
A few of the answers were:

  • One of the key reasons for a person to live in a floating neighbourhood would be to live closer to nature. Making sure that the neighbourhood is in balance with nature is therefore very important.
  • We will need space for nature (insects included), modular buildings, and space for living (not just sleeping and working). There need to be recreational spaces, sports fields, theatres and more.
  • To get there we would need good infrastructure. If we make a bridge to this neighbourhood should cars be allowed? Or would we prefer foot and bicycle traffic, and, of course, boats? In this group, a carless neighbourhood had the preference, with public boat transfer to travel larger distances.

Part two - How might we organise the mobility system of a floating district?

In the second part of this session, we had a market consultation with mobility experts. We discussed how to organise the mobility system of a floating neighbourhood:

  • What are the necessary solutions for achieving this? What are opportunities that are not possible on land and what are the boundaries of what’s possible?
  • Which competencies are necessary to achieve this and who has them (which companies)?
  • How would we collaborate to achieve this? Is an innovation partnership suitable as a method to work together instead of a public tender? Would you be willing to work with other companies? What business model would work best to collaborate?

We again discussed these questions using the post-it method. After a few minutes of intense writing and putting up post-its we were ready to discuss. There a lot of points so here are only a few of the high lights: 
Solutions:

  • Local energy: wind, solar, and water energy. There are a lot of opportunities for local energy production on the water because it is often windy, you can generate energy from the water itself, and solar energy is available as well. Battery storage systems are crucial for this.
  • Autonomous boats such as the roboat. These can be used for city logistics (parcels) for instance.
  • Wireless charging for autonomous ferry’s.

Competencies:

  • It should be a pleasant and social place to live in.
  • Data needs to be optimized for good city logistics. Shared mobility is a must.
  • GPS signal doesn’t work well on water. A solution must be found for this.
  • There needs to be a system in place for safety. How would a fire department function on water for instance?

Collaboration:

  • Grid operators should be involved. What would the electricity net look like for a floating neighbourhood?
  • How do you work together with the mainland? Would you need the mainland or can a floating neighbourhood be self-sufficient?
  • We should continue working on this problem on a demo day from Amsterdam Smart City!

A lot more interesting points were raised, and if you are interested in this topic, please reach out to us and get involved. We will continue the conversation around floating neighbourhoods in 2024.

Noor Veenhoven's picture #Mobility