Coded Bias: Q&A met filmmaker Shalini Kantayya

Featured image

Dit is een online evenement. De link waarmee je de film van 15 tot 22 oktober kunt bekijken en de details voor het bijwonen van de online meeting worden naar je toegestuurd na aanmelding.

Meld je aan

Technologie is niet neutraal. Het is een reflectie van cultuur en politieke overtuiging. Net als in andere vertalingen van macht, liggen in technologie vooroordelen, ongelijkheden en racisme ingebakken. Het is dus van belang om vragen te stellen: over wie er aan de knoppen zit, maar ook wie de knoppen ontwerpen, en voor wie. Welke invloed heeft dat op de inclusiviteit van het (digitale) publieke domein?
Kunstmatige intelligentie wordt gebruikt om te beslissen wie er wordt aangenomen, wat de kwaliteit is van de medische behandeling die we krijgen en of we verdacht worden in een politieonderzoek. Hoewel deze tools veelbelovend zijn, kunnen ze ook kwetsbare en gemarginaliseerde mensen schaden en burgerrechten bedreigen. Ongecontroleerde en soms zelfs ongewenste AI-systemen kunnen racisme, seksisme en andere vormen van discriminatie versterken: een vertaling van onze eigen tekortkomingen.

> Lees meer: The Algorithmic Justice League (AJL)
Waag host van 15 t/m 22 oktober de film Coded Bias, die te bekijken zal zijn via Cinesend. De film belicht de verhalen van mensen die zijn getroffen door schadelijke technologie en toont vrouwen die op baanbrekende manier alarm slaan over de bedreigingen van kunstmatige intelligentie voor burgerrechten. Centraal staat het verhaal van Joy Buolamwini, onderzoeker aan MIT, die ontdekte dat veel gezichtsherkenning-technologie niet reageert op haar huidskleur. De documentaire Coded Bias ging in januari 2020 in première op het Sundance Film Festival.

Over Coded Bias
Synopsis: ‘Modern society sits at the intersection of two crucial questions: what does it mean when artificial intelligence increasingly governs our liberties? And what are the consequences for the people AI is biased against? When MIT Media Lab researcher Joy Buolamwini discovers that most facial-recognition software does not accurately identify darker-skinned faces and the faces of women, she delves into an investigation of widespread bias in algorithms. As it turns out, artificial intelligence is not neutral, and women are leading the charge to ensure our civil rights are protected.’

Discriminerende algoritmes zijn een concreet en alarmerend voorbeeld van uitsluiting, gefaciliteerd door technologie. Coded Bias stelt ons in staat het gesprek over ethiek in AI verder te brengen, en na te denken over de rol van AI in onze toekomst. Van 15 tot 22 oktober kun je de film Coded Bias kijken door je te registreren via de button. Tijdens het publieksprogramma op donderdag 22 oktober gaan we in gesprek met de filmmaker, Shalini Kantayya. Waag-directeur Marleen Stikker verzorgt een introductie en opent het gesprek met Kantayya. Daarna modereert ze de Q&A met het publiek. We horen ook graag van jou! Hoe denk jij over onze (digitale) samenleving? Wat kunnen we doen om onze burgerrechten te beschermen?

Meld je aan

Let op: de voertaal van dit evenement is Engels. De documentaire Coded Bias is alleen te bekijken als je je in Nederland bevindt. De Q&A op 22 oktober omvat geen screening van de film, kijk deze dus van tevoren. De film is niet ondertiteld.

Programma
15-22 oktober: deelnemers die zich in Nederland bevinden, kunnen de documentaire Coded Bias kijken via Cinesend.
Donderdag 22 oktober
20:00-20:15 uur – Introductie van Coded Bias20:15-20:30 uur – Filmmaker Shalini Kantayya in gesprek Marleen Stikker
20:30-21:30 uur – Discussie en Q&A met het publiek

Trailer

[

Coded Bias Official Trailer

Shalini Kantayya Vimeo](https://vimeo.com/414917737)

https://waag.org/nl/event/coded-bias-qa-met-filmmaker-shalini-kantayya

Comments

Topics