Amsterdam challenges the market to come up with innovative solutions for urban logistics

Featured image

The municipality of Amsterdam, in collaboration with Topsector Logistics, Stichting Connekt and Amsterdam Smart City, is launching a competition for market operators and startups to bring innovative solutions for the logistics challenge in the city center. The increasing popularity of Amsterdam is accompanied by a growing need for mobility. The space is scarce on the road, on the sidewalk, on the bike path and in the number of spaces for parking, loading and unloading in a neighborhood.

Continue reading in Dutch:

De gemeente Amsterdam schrijft in samenwerking met Topsector Logistiek, Stichting Connekt en Amsterdam Smart City een wedstrijd uit voor marktpartijen en startups naar innovatieve oplossingen voor de logistieke uitdaging in de binnenstad. De toenemende populariteit van Amsterdam gaat gepaard met een groeiende behoefte aan mobiliteit. De ruimte is schaars op de weg, op de stoep, op het fietspad en in het aantal parkeer-en laad en losplekken in een wijk.

Wethouder Pieter Litjens (Verkeer en Vervoer): “Door de beperkte ruimte en de drukte in de stad is het een uitdaging voor vervoerders en vrachtwagens om de stad op tijd te bevoorraden en ter plaatse te laden en te lossen. Dit kost de winkeliers geld en zorgt voor onnodige voertuigkilometers voor leveranciers. Om dit op te lossen kunnen we creatieve en effectieve ideeën van ondernemers hartstikke goed gebruiken. Ik ben erg benieuwd naar de inzendingen.”

De heer van Dijk van Transport & Logistiek Nederland voegt hier aan toe: “Als een laad-los plek bezet is moeten onze leden regelmatig weer terug de A10 op. Dat kost ons veel tijd en geld en maakt goederen onnodig duur voor bewoners”. Een voorbeeld: de gemeente kent vele soorten ontheffingen. Er kan niet bij elke beweegbare paal een handhaver ter plaatse zijn die controleert of een vervoerder wel een ontheffing heeft. Wellicht kan digitalisering handhaving overbodig maken.

De wedstrijd

De samenwerkende partijen schrijven een wedstrijd uit; de Smart City Challenge Stadslogistiek. Er wordt veel verwacht van het combineren van verschillende technologieën, bijvoorbeeld sensoren met internettechnologie en bestaande toepassingen. Hierdoor kunnen nieuwe oplossingen ontstaan die problemen van dienstverleners en overlast voor bewoners kunnen voorkomen. Alle mogelijke oplossingen zijn interessant: van zeer eenvoudig tot meer complex.

Europese aanbesteding met een opdracht als prijs

De challenge is een Europese aanbesteding in de vorm van een prijsvraag, met voor de winnaar als prijs een opdracht om het voorstel in praktijk te brengen. Er wordt een opdracht van maximaal €50.000 verstrekt per opdracht. De twee winnende concepten voeren een pilot uit in Amsterdam, ondersteund vanuit de gemeente.

Aanmelden kan via Tendernet:

Prijsvraag Smart City Challenge stadslogistiek: De e-RVV-ontheffing

Prijsvraag Smart City Challenge stadslogistiek: intelligente laad- en losplek

Bekijk de video hier:

Smart City Challenge Logistiek Embed


Comments

Topics