Energy

Sustainable energy is the future. The city of Amsterdam has the ambition to provide every citizen with a solar panel in the next years. How do you contribute? Share your innovative initiatives on energy here.

Jan Visser, Communication at C-creators, posted

Jaarevent C-Creators 2024: Onderweg naar morgen - transitie in beweging 🌍 🔄

Featured image

Jaarevent C-Creators 2024: Zet de Bouwketen in Beweging

<strong>Datum</strong>: 14 november 2024
<strong>Locatie</strong>: A Lab, Amsterdam
<strong>Tijd</strong>: 14.00 - 17.30 uur (inloop vanaf 13:30, met aansluitende borrel)
<strong>Thema</strong>: “Onderweg naar morgen – Transitie in beweging”

<strong>Beschrijving</strong>: Het Jaarevent 2024 van C-Creators brengt pioniers, beleidsmakers en ketenpartners samen om concrete stappen te zetten richting een circulaire toekomst in de bouw. Tijdens dit inspirerende evenement krijg je de kans om kennis op te doen, te netwerken en mee te denken over de toekomst van circulair bouwen.
Waarom deelnemen?

  • Leer meer over de nieuwste innovaties in circulair bouwen.
  • Netwerk met gelijkgestemden en ontdek nieuwe samenwerkingsmogelijkheden.
  • Ontvang praktische handvatten en inzichten om direct toe te passen.

<strong>Hoogtepunten</strong>:

  • 🎤 Keynote van Vincent Luyendijk over duurzame gebiedsontwikkeling.
  • ☕️ Stakeholder Cafés over biobased bouwen, houtbouw en hergebruik.
  • 🎮 Netwerkspel “Spaar ze allemaal” voor waardevolle connecties.
  • 🌍 Interactieve Expo met inspirerende circulaire projecten.

<strong>Voor wie</strong>: Bouwprofessionals, woningcorporaties, architecten, ontwikkelaars, gemeenten, slopers en investeerders.
<strong>Aanmelden</strong>: Deelname is gratis, maar de plaatsen zijn beperkt!
🔗 Meld je nu aan en sluit je aan bij de koplopers in de circulaire bouwsector.

Conference on Nov 14th
Beth Njeri, Communications & Events Manager at Metabolic, posted

𝗛𝗼𝘄 𝗰𝗮𝗻 𝗖𝗦𝗥𝗗 𝗯𝗲 𝘁𝗵𝗲 𝗹𝗮𝘂𝗻𝗰𝗵𝗽𝗮𝗱 for 𝘆𝗼𝘂𝗿 𝘀𝘂𝘀𝘁𝗮𝗶𝗻𝗮𝗯𝗶𝗹𝗶𝘁𝘆 𝗷𝗼𝘂𝗿𝗻𝗲𝘆?

Featured image

A systems approach is key.

Climate transition plans that lack a systemic perspective can unintentionally shift risks, disrupt supply chains, harm human rights, or even contribute to biodiversity loss. For example, switching to a low-carbon product that requires three times more land may address your carbon goals, but jeopardize your biodiversity targets.

Without considering these interdependencies, your climate strategy may become inefficient and require reworking as new issues arise.

𝗧𝗵𝗲 𝘀𝘆𝘀𝘁𝗲𝗺𝗶𝗰 𝘀𝗰𝗲𝗻𝗮𝗿𝗶𝗼👇

By addressing root causes and considering the ripple effects of climate decision-making in other areas, a systems lens ensures your plan goes beyond regulatory box-ticking.

Together, we can co-create effective action plans with your stakeholders and develop customized decision-making frameworks, accounting for material impacts on climate, nature, and people across your operations and value chain.

How? Learn how our Systemic Transition Suite can unlock your business’s full potential ⬇️

#BeyondCompliance #climatetransition #sustainabilityreporting #CSRD #ESG #circulareconomy

Beth Njeri's picture #CircularCity
Sebastiaan van de Kasteele, Consultant at Hieroo, posted

Uitnodiging ontbijtsessie Rechtvaardige Energietransitie

Featured image

Op donderdag 7 november organiseert ImpactCityImpactCity wederom een van de belangrijkste Europese impactevenementen in onze eigen stad Den Haag. Dit jaar staat energietransitie als één van de vijf thema’s centraal tijdens ImpactFest. Als partner van ImpactCity organiseren wij, samen met de number 5 foundationnumber 5 foundation, een ontbijtsessie als officieel side event van ImpactFest, over dit thema. De sessie is toegankelijk voor iedereen, of je nu wel of geen kaartje hebt voor ImpactFest, omdat wij geloven dat door het samenbrengen van mensen uit verschillende hoeken van de samenleving er (meer) rechtvaardige oplossingen ontstaan.

In de energietransitie ligt de focus vaak bij technische oplossingen om de overstap te maken van fossiele brandstoffen naar duurzame energie. Zonne-energie, windenergie, waterkracht: het zijn belangrijke innovaties, maar de energietransitie is breder dan dat. We zien een enorme ambitie van beleidsmakers en bedrijven om de energietransitie te versnellen. Maar ook een groeiende kloof tussen die ambities en de ervaringen van mensen die geen of beperkte toegang hebben tot deze ontwikkelingen. Dé inwoner bestaat niet, maar bij hen komen wel alle thema's samen en dat biedt de kansen voor versnelling. Om bruggen te bouwen is het belangrijk om te begrijpen wat er in de praktijk speelt, wat de achterliggende oorzaken zijn en waar kansen liggen. Alleen samen kunnen we werken aan een rechtvaardige energietransitie.

De number 5 foundation bracht hierover in 2023 de publicatie Onzichtbare bruggen: kansen voor een (meer) rechtvaardige energietransitie. De eerste kans die hierin naar voren kwam was: creëer structureel ruimte voor dialoog. Om hieraan bij te dragen brengen we op 7 november een diverse groep gamechangers samen – mensen zoals jij, die vanuit verschillende achtergronden en sectoren willen bijdragen aan een rechtvaardige energietransitie. Of je nu actief bent in het bedrijfsleven, de wetenschap, de overheid, een NGO of persoonlijke ervaring hebt met dit thema: jouw perspectief is van grote waarde.

We trappen de ochtend af met inspirerende verhalen van gamechangers uit de praktijk: zoals Sabrina en Marianne van de Verbindingskamer met wie onze collega Kelly samenwerkte aan de gebiedsaanpak aardgasvrij in de Rotterdamse wijk Bospolder-Tussendijken om maatschappelijke koppelkansen in de energietransitie te creëren. Daarna verkennen en delen we ervaringen en dilemma's rondom wat het betekent om een gamechanger te zijn in deze transitie.

Het doel van de sessie is dan ook de dialoog zelf: het ontdekken van waardevolle, onverwachte inzichten die jou verder kunnen brengen in deze transitie. Want: in de huidige maatschappelijke en ecologische transities hebben we leiders nodig die durven te denken en doen vanuit nieuwsgierigheid, compassie en moed! Die buiten bestaande conventies denken, en nieuwe spelregels creëren die het collectief dienen.
Meld je aan via deze link en begin je dag met een inspirerend gesprek, inclusief een gratis ontbijt!

Datum: 7 november 2024
Tijd: 08.30 – 10.30
Locatie: Apollo 14 – Saturnusstraat 14
We kijken ernaar uit je te verwelkomen!

Meet-up on Nov 7th
Kim Nathalia, EU-project secretaris at City of Amsterdam, posted

Netwerkbijeenkomst Positief Energie District in de Tolhuistuin

Featured image

5 jaar Amsterdam Innovatie Atelier

In Buiksloterham ontwikkelt ATELIER een wijk die meer energie opwekt dan zij verbruikt en worden slimme energietoepassingen in de praktijk gebracht.

Wat komt er allemaal kijken bij het opzetten van een energiegemeenschap, welke mogelijkheden en structuren er nodig zijn voor het actief delen van energie, hoe kunnen batterijen ingezet kunnen worden om netcongestie tegen te gaan, en hoe kan het concept data commons bijdragen aan een duurzame wijkontwikkeling?

In deze bijeenkomst blikken we terug op onze gezamenlijke resultaten en bespreken we de toekomstplannen in samenwerking met het kennisnetwerk Amsterdam InChange.

De dag wordt geopend door de Amsterdamse wethouder Dirk de Jager en georganiseerd door TNO in samenwerking met de Hogeschool van Amsterdam, AMS Institute, Waag Futurelab en gemeente Amsterdam.

Ben jij actief in het veld? Dan ben je van harte welkom en horen we graag jouw reflectie tijdens de kennissessies die zich richten op lokale energiesystemen, energiegemeenschappen, financiering en data delen.

Meld je voor 13 november aan!
Wanneer: 21 november 2024
Waar: Tolhuistuin, IJpromenade 2, Amsterdam
 
Ga naar de aanmeldpagina voor meer informatie over het programma en de sessies. 
Het Amsterdam Innovatie Atelier is onderdeel van het Smart City EU-project ATELIER

logo ATELIER

Kim Nathalia's picture Conference on Nov 21st
Wouter Mulders, Communications Coordinator at Drift, posted

Reflexive Monitoring course

Featured image

If you're working on system change, you will face plenty of uncertainty and polarisation. The outcome is also unpredictable: we're working on a different future, but we don't know exactly what that will look like. And systems change requires an integrated approach, as different aspects - from technology to politics - have to change simultaneously. So in transitions, merely setting and hitting targets won't do.

This 3-day, Dutch-language course introduces you to valuable knowledge, tools and approaches, aimed at learning and adapting in transitions – for all transition makers who want to improve their monitoring game. It's taught by Barbara van Mierlo, associate professor at Wageningen University & Research and a founder of the methodology 'Reflexive Monitoring in Action' as well as PJ Beers, senior researcher at DRIFT and lecturer at HAS Green Academy.

Sign-up for 2025 is now open.

Wouter Mulders's picture Masterclass / workshop from Jan 16th to Mar 27th
Dennis van de Ridder, business community manager at Nationale Duurzame Bedrijven Route, posted

Duurzame Bedrijven Dagen

Featured image

Het verduurzamen van je bedrijfspand levert vaak veel voordelen op, zoals lagere energiekosten, een beter werkklimaat voor werknemers en een verbeterde productkwaliteit. Tijdens de tweede landelijke editie van de Duurzame Bedrijven Dagen van 15 tot en met 28 november delen bedrijven in Nederland hun ervaringen met duurzame maatregelen. Bedrijven die ook hun deuren willen openen voor andere ondernemers, kunnen zich gratis aanmelden via de website van de Nationale Duurzame Bedrijven Route.

Voor ondernemers kan het een uitdaging zijn om aan de slag te gaan met het verduurzamen van hun bedrijfspand. Hoewel er veel informatie beschikbaar is, is het vaak lastig de juiste kennis eruit te filteren. Ook kunnen factoren als tijd en budget als een drempel voelen. De Duurzame Bedrijven Dagen brengen bedrijven met duurzaamheidservaring en andere ondernemers die nog willen beginnen juist samen.

Slim verwarmen bedrijfsruimten
Naast het op weg helpen van andere ondernemers levert deelname voor bedrijven meer landelijke bekendheid op. Daarnaast kunnen ondernemers laten zien dat ze hun pand, terrein of bedrijfsprocessen al (deels) hebben voorbereid op de toekomst. Onderwerpen die tijdens deze dagen bijvoorbeeld aan bod komen, zijn: het slimmer verwarmen van bedrijfsruimten, het opslaan van energie met speciale accu’s of het vergroenen van je bedrijventerrein. 

Kop koffie en rondleiding
Met een kop koffie, een goed gesprek of een kleine rondleiding door het gastbedrijf komt op tafel hoe een collega-ondernemer het verduurzamen van zijn pand heeft aangepakt en wat wel of juist niet werkt. Bij een bezoek staan de ervaringen en de handige tips centraal. Ook is het prettig voor bezoekers dat de duurzame maatregelen in de praktijk bekeken kunnen worden.

Bedrijf aanmelden
Wie zijn bedrijf wil openstellen van 15 tot en met 28 november, kan zich aanmelden via: www.duurzamebedrijvenroute.nl/duurzame-bedrijven-dagen/. Een bedrijf geeft zelf aan welke dagen en tijden bezoekers welkom zijn. Bezoekers schrijven zich vervolgens in via de website voor een bezoek aan één van de deelnemende bedrijven.

Over de Nationale Duurzame Bedrijven Route
De Nationale Duurzame Bedrijven Route is een onafhankelijk platform waar ondernemers hun ervaringen, tips en vragen over het verduurzamen van hun bedrijf delen. Sinds de lancering is het platform sterk gegroeid en telt inmiddels bijna 200 deelnemende bedrijven. De Nationale Duurzame Bedrijven Route werkt samen met gemeenten, provincies en de Rijksoverheid. Meer informatie is te vinden op: www.duurzamebedrijvenroute.nl

Meet-up from Nov 15th to Nov 28th
Mark Stoevelaar, Project manager at City of Amsterdam: Digitalization & Innovation, posted

In Residence Open Events program 2025

Featured image

Entrepreneurs test innovations during SAIL and Marathon
Public events like SAIL and the Marathon draw millions of visitors to Amsterdam. These events often take place in central locations where large crowds gather. As a result, various logistical arrangements need to be made, such as providing food and drinks, public toilets, and temporary modifications to streets. These situations pose sustainability and accessibility challenges for the city. However, they also make these events ideal testing grounds for innovations.

Testing with the city and event organizers
The In Residence program offers entrepreneurs the opportunity to test their innovations during public events. They work closely with event organizers, the City of Amsterdam, and an experienced mentor. Additionally, funding is available to support the pilot. If the innovation proves to benefit the city, the municipality may purchase it after the program.
Applications are open from October 1 to November 17. Selected entrepreneurs will prepare their pilot in early 2025, and most pilots will take place during the summer events, especially during SAIL 2025.
Apply via the website: https://innovatiepartners.nl/project/in-residence-open-evenementen-2025

Amsterdam 750th anniversary year
This is the second round of the In Residence Events program. During the 2024 event season, nine entrepreneurs tested their innovations, including at Pride Week, the Marathon, and the Dam tot Dam Run. If successful, innovations from both rounds of the program may be implemented during the events of Amsterdam’s 750th anniversary celebrations.

Interested or any questions? You can get in touch with Mark Stoevelaar (mark.stoevelaar@amsterdam.nl)

Photo: Edwin van Eis

#CircularCity
Sara Jantzen, communicatiemedewerker , posted

Perspectief op een ‘Gifvrij Europa’ zonder gevaarlijke PFAS

Featured image

Hoe brengen we Nederlands ZZS beleid en EU beleid “Chemicals Strategy for Sustainability; Towards a Toxic-Free Environment” in de praktijk?

Haast dagelijks horen we over gevaarlijke vervuiling door PFAS, bestrijdingsmiddelen of andere giftige stoffen. Hoe kan dit en vooral, wat zou het Nederlandse beleid moeten zijn voor deze zeer zorgwekkende stoffen in relatie tot het EU beleid 'Chemicals Strategy for Sustainability; Towards a Toxic-Free Environment'? Pakken we dit nu echt goed aan?

Blootstelling aan zeer zorgwekkende stoffen kan leiden tot allerlei ongewenste milieu- en gezondheidseffecten. Er is een lastig spanningsveld tussen de functionaliteit van het gebruik van de diverse chemische stoffen en de ongewenste negatieve effecten op onze gezondheid en het milieu. Waar staan we nu, wat werkt goed in het huidige beleid en waar moet het sterker? Tijdens dit middagsymposium onderzoeken we deze vragen en verdiepen we ons in de knelpunten in consumptiegedrag en essentieel gebruik van ZZS enerzijds en mogelijkheden tot vervanging anderzijds.
Met topsprekers en pitches over oplossingsrichtingen en transitiepaden verkennen we samen met de aanwezigen in de zaal een groene circulaire chemie en brengen we de perspectieven daarvan in beeld. We eindigen met een wetenschappelijk reflectie die echte oplossingen aandraagt. Op deze manier hopen we het bewustzijn en de kennisdeling over een groene circulaire chemie te vergroten en de invoering ervan te stimuleren.

Wees erbij op 9 oktober a.s. en laat je inspireren om bij te dragen aan een duurzamere en gifvrije toekomst!

Voorzitter van het symposium is Bart Krull (SustainLab)
13:00 Ontvangst (met koffie en thee)
13:30 Welkom en opening
- Opening door Antoine Heideveld, (voorzitter VVM, directeur Het Groene Brein) over de relatie van deze middag met Duurzame Dinsdag
- Welkom door Tom Smeelen, sectormanager Gezonde leefomgeving en Klimaat, Provincie Noord-Holland
13:45 Deel 1: Het probleem
Wetenschappelijke feiten en maatschappelijke context blootstelling chemische stoffen en welvaartziekten
- Zorgstoffen, waarom hebben we die?
Het spanningsveld tussen functionaliteit en ongewenste milieu- en gezondheidseffecten in beeld gebracht.
Door Majorie van Duursen, professor Environmental Health and Toxicology, Vrije Universiteit Amsterdam
14:15 Deel 2: Beleid
Een brede schets van het krachtenveld en de bewegingen in het beleid
- Waar staan we nu?
Beleid en aanpak zeer zorgwekkende stoffen Europees (SVHC / Reach / Bestrijdingsmiddelen) en nationaal (ZZS / Impuls Chemische Stoffen). Waar zit de kracht van het beleid, waar moet het mogelijk sterker? Wat zijn de knelpunten in consumptiegedrag en essentieel gebruik van ZZS enerzijds en mogelijkheden tot vervanging anderzijds.
Door Mieke Klooswijk, programmaleider Impulsprogramma Chemische Stoffen, Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
14:45 Pauze (met koffie en thee)
15:15 Deel 3: Pitches over oplossingsrichtingen/transitiepaden voor een groene circulaire chemie
Perspectieven in beeld: industrie, landbouw, politiek, wetenschap en consument. Pitches over de hordes, obstakels, oplossingsrichtingen én successen.
- Industrie: Nieuwe verbindingen voor de chemie (Rosienne Steensma, VNCI)
- Landbouw: Welke mogelijkheden voor en consequenties van vermindering van de impact van gewasbeschermingsmiddelen zijn er? (Volkert Engelsman, EOSTA)
- (Geo)Politiek / Internationalisering: Wat is de betere keuze? (Leo van der Biessen, Royal HaskoningDHV)
- Consumentengedrag: Wat kan en moet er anders? (Thijs Bouman, RUG)
15:45 Deel 4: Het gesprek over oplossingsrichtingen
Dagvoorzitter stelt vragen n.a.v. de pitches en daagt de zaal uit ook vragen te stellen. Een gesprek dat tot echte aanbevelingen leidt...

16:30 Deel 5: Hoe samen verder? 
Wetenschap: Reflectie op de pitches en oplossingen vanuit de wetenschap.
Door Prof. Annemarie van Wezel, professor Environmental Ecology, Universiteit van Amsterdam 
17:00 Borrel & netwerken

Sara Jantzen's picture Conference on Oct 9th
Sem Rudolph, Fieldlab voor de bouwsector en industrie at BouwLab, posted

Innovation Dinner - Materialen

🔔 Het Innovation Dinners seizoen is weer van start! 🔔

Op woensdag 16 oktober is de aftrap van ons nieuwe seizoen! Dan organiseren Bouwlab en 3D Makers Zone vanuit het programma van EDIH weer de bekende Innovation Dinners.
We gaan verder met het inspirerende thema waar we gebleven waren: <strong>Materialen</strong>.
Deze keer verwelkomen we twee experts die hun visie delen over de toekomst van klimaatneutrale materialen en innovatieve bouwtechnieken:

<strong>Jan Willem Slijkoord</strong>, entrepreneur in klimaatneutrale materialen en moleculaire recycling van plastics, deelt zijn visie op het oplossen van het verpakkingsafvalprobleem. Wat is het échte probleem, en hoe kunnen we composieten recyclen en ontmantelen?

<strong>Eric Geboers</strong>, oprichter van <strong>Concr3de</strong>, vertelt over hun revolutionaire technieken voor het 3D-printen van steen en hout. Geen houtgranulaat, maar een volledig nieuwe methode met veelbelovende resultaten!

📅 <strong>Wanneer</strong>: Woensdag 16 oktober, 17:30 - 20:00
📍 <strong>Waar</strong>: 3dmz / Bouwlab, Oudeweg 91-95, Haarlem
🎟️ <strong>Deelname</strong>: Kosteloos

Schrijf je nu in via https://bouwlab.com/innovation-dinner-materialen/ of mail sem@bouwlab.com bij vragen.

We kijken ernaar uit om je te verwelkomen! 🙌

Lecture / presentation on Oct 16th
Emma Schep, Communicator at Waag, posted

Waag Open: Alledaags activisme

Featured image

Dat we met de klimaatcrisis voor een hele grote uitdaging staan, is voor veel mensen geen nieuwe informatie. Maar waar begin je als je hier iets tegen wilt doen? Voor veel mensen voelt het als een probleem dat te groot en lastig is om zelf mee te starten.

In het boek 'Alledaags activisme: van onrust naar daadkracht in het klimaat tijdperk' biedt klimaatfilosoof en activist Chris Julien een perspectief voor precies deze worsteling in onze rol in het grote klimaatvraagstuk. Middels wetenschappelijke, filosofische en persoonlijke inzichten laat hij zien dat we veel meer kunnen dan we denken: juist in het alledaagse zitten tal van mogelijkheden voor systeemverandering. Zo kun je met goede moed vooruit in het klimaattijdperk – of dat nu is op de snelweg, in de vergaderkamer of de sportkantine (of alledrie!).

Tijdens Waag Open zal Julien met een interactieve lezing over het boek en gezamenlijk gesprek ingaan op hoe je alledaags activisme in je eigen leven kunt toepassen.

Programma

19:30 - 19:45 uur opening
19:45 - 21:15 uur lezing door Chris Julien & nagesprek
21:30 - 22:00 uur afsluitende borrel

Waag Open

Elke eerste donderdagavond van de maand opent Waag haar deuren! Kom langs om te discussiëren en te doen. Want we gaan niet alleen in discussie over maatschappelijke thema's en de toekomst – je leert daarnaast ook altijd iets praktisch. Iets dat je altijd al hebt willen uitproberen, zoals de 3D-printer in het FabLab, of juist iets dat je nooit had verwacht, zoals uitpluizen hoe DNA in elkaar zit in ons biotech-lab. Waag Open vindt plaats in de maakplaatsen op de eerste en tweede verdieping van het historische Waaggebouw op de Nieuwmarkt.

Toegankelijkheid

Mocht je krap bij kas zitten en wel graag aan dit evenement willen deelnemen, neem dan contact op met sanna [@] waag [punt] org.

Tickets

Emma Schep's picture Meet-up on Nov 7th
An-Sofie Vandecruys, Head of Communications & Marketing at Pakhuis de Zwijger, posted

Nederlandse Waterwerken Wereldwijd

Featured image

Nederland is een waterland. Al eeuwenlang weten Nederlanders hoe ze zich tegen water moeten beschermen. In Nederlandse Waterwerken Wereldwijd gaat architectuur- en landschapsfotograaf Luuk Kramer op reis om waterwerken van Nederlandse ingenieurs over heel de wereld te documenteren, van de zestiende eeuw tot nu. Van polders in Polen tot dijken en dammen in Japan, van kanalen in Brazilië tot een sluisje in Suriname. Op 12 september bespreken we Luuk Kramer zijn boek Nederlandse Waterwerken Wereldwijd. Daarna gaan we met verschillende gasten in gesprek over de invloed die Nederlanders internationaal hebben op de omgang met water.

Reserveer nu je gratis plek via onze website!

An-Sofie Vandecruys's picture Meet-up on Sep 12th
Annelou Hoogerwerf, Organisatieadviseur klimaattransitie , posted

Subsidie voor ondernemers om inzicht te krijgen in elektriciteitsverbruik: De SON subsidie van de provincie Noord-Holland

Featured image

De provincie Noord-Holland heeft opnieuw de subsidieregeling Slimme Oplossingen bij Netcongestie (UVR SON) geopend. Van 1 juli tot 1 oktober 2024 kunnen bedrijven en organisaties subsidie aanvragen om inzicht te krijgen in hun elektriciteitsverbruik. Dit helpt hen om energie te besparen en hun verbruik slimmer te spreiden. De subsidie varieert van € 10.000 tot € 15.000 per aanvraag, met een totaalbudget van € 500.000.
Met deze subsidie kunnen bedrijven en organisaties slimme meet- en sturingssoftware aanschaffen waarmee je inzicht krijgt in je eigen elektriciteitsprofiel. Die meetgegevens kunnen gebruikt worden om elektriciteitsgebruik te verminderen of beter te spreiden over de dag. Lees verder op de websitelink!

#Energy
Anna Trap, Communicator at Waag, posted

Waag Open: energy of the future

Featured image

Get up at your feet and join for a summer excursion in Amsterdam-Noord! Although we see more and more solar panels in our streets, as a resident you see very little of the energy transition in the neighbourhood. in Amsterdam, there is already a neighbourhood where the future has started: Buiksloterham in Amsterdam North. Buildings in this area are natural gas-free and almost all of them obtain their energy in a different way.

Be aware that the main language is Dutch!

To make this visible, little glimpses have been placed in the public space. The art objects give virtual glimpses into the devices and installations behind walls and in basements. On the pavement, a 3D painting shows where the district heating network runs, and a viewing tube shows you how full the neighbourhood battery is underground. If you walk past it often enough, you will start to see connections: the weather was really nice today, so the battery is completely full!  

During this Waag Open, we'll take a walk alongside different glimpses. All facets of the energy tranisty are covered: we show how deep the boreholes of the thermal storage are and where exactly the heat from the heat network comes from. There is also a focus on solar panels, batteries and heat pumps - of all shapes and sizes! Take a walk with us on Thursday 1 August and you're bound to learn something new about the energy transition!  

Programme

19:15 - 19:30 Meetup at Schoonschip (Johan van Hasseltkade 225B, Amsterdam)
19:30 - 19:45 Welcome & introduction by Waag
19:45 - 21:14 Walk along the objects
21:15 - 21:30 Drinks at De Ceuvel
Meet-up on Aug 1st
A Lab, Where Curious Works at A Lab Amsterdam, posted

A Lab POP UP FESTIVAL

Featured image

Met exposities, live muziek, kunst, theater, fotoreportages, workshops, panel discussies en meer!

Laat je nieuwsgierigheid de vrije loop tijdens het snelste festival van de stad: het A Lab POP UP Festival! Voor alle nieuwsgierige Amsterdammers die in deze schrale tijden kunst & cultuur, duurzaamheid en sociale innovatie hoog in het vaandel hebben. Kom kijken hoe onze ruim 300 members aan een zelfredzame toekomst werken. Kinderen? Neem ze mee, want het wordt een feestje!

A Lab's picture Meet-up on Jul 5th
Dave van Loon, Onderzoeker / adviseur stedelijke vraagstukken at Kennisland, posted

Kennisland-podcast #1: geen vernieuwing zonder ongemak

Featured image

Geen vernieuwing zonder ongemak. Maar durven vernieuwers het ongemak zelf in de bek te kijken? En wat kunnen we daarvan leren? In deze podcastserie ter ere van 25 jaar Kennisland gaan we in gesprek met sociale vernieuwers over scheve machtsverhoudingen, schijnparticipatie, gebrek aan diversiteit, preken voor eigen parochie, haperende verdienmodellen, de paradox van vernieuwing en andere olifanten in de kamer waar wíj het juist wel graag over willen hebben. In deze eerste aflevering gaat Marieke van Doorninck in gesprek met Tofik Dibi.

Eerste gast: Tofik Dibi

Tofik is een Marokkaans-Nederlandse oud-politicus, schrijver, activist en sinds 2018 bestuursadviseur van het stadsdeel Nieuw-West in Amsterdam. Hij richt zich onder andere op het vergroten van kansen van jongeren in grote steden. Tofik staat bekend om zijn gedrevenheid en is niet bang om de knuppel in het hoenderhok te gooien. Regelmatig zorgt hij met scherpe tweets voor reuring op X. Hij is bovendien lid van onze Raad van Advies. Marieke van Doorninck, directeur van Kennisland, gaat met hem in gesprek over ongemak en vernieuwing.  

> “De realiteit vraagt soms om een bittere toon.”

Ongemak inzetten en toch verbinden

Ze praten over hoe je ongemak kunt inzetten om de status quo te bevragen en de gevestigde orde uit te dagen. Belangrijk daarbij is om tegelijkertijd comfort te bieden. Ongemak werkt het beste in een veilige setting. Hoe kun je de confrontatie aangaan zonder de ander te verliezen?

Luister de podcast (28 minuten) via onderstaande link.

Dave van Loon's picture #Citizens&Living
evvnt platform, Not Specified , posted

Circular Cities Summit 2.0

Featured image

Building upon the resounding success of its inaugural edition in Singapore, the Circular Cities Summit 2.0 is poised to emerge as a beacon of innovation and collaboration in the pursuit of sustainable urban futures. Conceived by eminent vanguards of international professional organizations, including the International Federation of Landscape Architects (IFLA), the International Society of City and Regional Planners (ISOCARP), the International Union of Architects (UIA) and the World Federation of Engineering Organizations (WFEO), alongside other distinguished entities, this summit stands as a resolute clarion call.
This year, we emphasise the integration of circular design principles into urban planning to tackle urgent environmental challenges, including extreme weather, severe traffic congestion, critical air pollution, and issues with thermal comfort. Taking place in Dubai, the summit will explore how concepts from the circular economy can be utilised to boost urban sustainability and resilience.
The summit will serve as a platform for thought leaders, practitioners, and policymakers from around the world to exchange ideas, case studies, and technologies. It aims to inspire the implementation of innovative, sustainable urban planning strategies that adhere to circular economy principles, leading to more resilient, efficient, and clean cities. Participants will depart with actionable insights and strategies, equipped to implement these ideas in their own urban settings to drive significant environmental and infrastructural change.
Follow our detailed roadmap for circular city innovation, outlining the steps to transform urban areas into sustainable, zero-waste environments.
We aim to inspire change, one city at a time.

URLs:
Tickets: https://go.evvnt.com/2461455-0?pid=5603
Website: https://go.evvnt.com/2461455-2?pid=5603
LinkedIn: https://go.evvnt.com/2461455-3?pid=5603
Facebook: https://go.evvnt.com/2461455-4?pid=5603

Prices:
CCN Member: USD 400.00,
Non-member: USD 600.00,
Developing Countries: USD 500.00,
UAE Resident: AED 400.00,
Student: AED 100.00

Date and Time: 11th September 2024 at 9:00 am to 12th September 2024 at 6:00 pm

evvnt platform's picture Conference from Sep 11th to Sep 12th
Teska Drosten, Communicator at Waag, posted

Inkijkjes in de energietransitie: feestelijke opening

Featured image

Het valt niet meteen op, maar in Amsterdam Noord is de toekomst al begonnen. De wijk Buiksloterham loopt internationaal voorop in de energietransitie. Gebouwen in de buurt zijn aardgasvrij, en verkrijgen hun energie bijna allemaal op een andere manier. Als voorbijganger of bewoner zie je daar nu weinig van.

Het project ‘Inkijkjes in de Energietransitie’ brengt daar verandering in. Met schilderingen en kunstobjecten op straat geven we virtuele inkijkjes in de apparaten en installaties achter de muren en in kelders. In kijkbuizen met animaties wordt de werking van een warmte-koude-opslag, of het stadswarmtenet, je in een minuut uitgelegd.
De nieuwe technieken mogen gezien worden! Door een wandeling langs de verschillende inkijkjes kom je meer te weten over de verschillende facetten van de energietransitie.

Zo maken we de energietransitie tastbaar, en de discussie erover concreter.
Kom je naar de opening? Op donderdag 13 juni worden de Inkijkjes in de Energietransitie officieel geopend. We presenteren de installaties aan alle betrokkenen: van expert tot bewoner, en aan de buren.

Wanneer: Donderdag 13 juni, 16:00 - 19:00 uur
Waar: Asterdwarsweg 5, Amsterdam Noord

Meld je aan: door te mailen naar floortje [at] waag [punt] org

Het concept ‘Inkijkjes’ komt voort uit de artistieke oproep van Waag Futurelab en een intensief buurtonderzoek (bezoeken, interviews, workshops met buurtbewoners) samen met de geselecteerde ontwerper Tessa Steenkamp en haar design studio Bits of Space.

Teska Drosten's picture Meet-up on Jun 13th
Sem Rudolph, Fieldlab voor de bouwsector en industrie at BouwLab, posted

Innovation Dinner - Biobased bouwen

Het is allang geen modewoord meer. Mycelium. Nu deze schimmeldraden steeds meer hun weg vinden in onze bouwwereld, willen wij weten: wat zijn de voor- en nadelen ervan? En wat kun je er, naast isoleren, nog meer mee?

Biobased appartementencomplex
Tijdens het gratis toegankelijke, informele Innovation Dinner van 19 mei willen we van gedachten wisselen over de potentie van 100% biobased bouwen. Rob Buren en Reyer Witteveen presenteren de inzichten die zij opdeden in de 1ste fase van de BouwLab-studie naar een biobased appartementencomplex. Hans Borra en Roland van Driel vertellen u alles wat u wilt weten over het toepassen van mycelium. Tot slot zal architectenbureau RU+PA u inspireren met de mogelijkheden die zij zien voor dit biobased bouwmateriaal. Dit doen ze onder meer aan de hand van hun mock-up voor een hoogbouwelement, dat door Vianen is geproduceerd conform de uitgangspunten van de studie. Uw kritische feedback nemen we graag mee naar de 2de fase: een gevalideerd en realiseerbaar ontwerp.

Sandwichtpaneel
De bouwsector is al een tijd op zoek naar nieuwe ontwikkelingen en toepassingen om de bouw te verduurzamen. Met de komst van mycelium als bouwmateriaal kan er een goede stap gezet worden naar het verminderen van de CO2-uitstoot. Ondanks verschillende testen en projecten zijn ‘bakstenen’ van mycelium nog niet sterk genoeg voor het échte constructieve werk. In combinatie met hout kunnen we wel tussenwanden en prefab gevelelementen maken. De nieuwe ontwikkelingen van de CarbonBrix en het sandwichpaneel van Hans Borra en Roland van Driel stemmen absoluut hoopvol.

Het Innovation Dinner wordt georganiseerd in samenwerking met EDIH Digital Hub Noordwest. We streven naar een evenwichtige verdeling van deelnemers vanuit overheden, maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven. Om deze reden kan het zijn dat je registratie voor dit Innovation Dinner niet automatisch leidt tot deelname. Wij behouden wij ons het recht voor om een selectie te maken van deelnemers, gebaseerd op criteria die het beste aansluiten bij de doelstellingen van ons Innovation Dinner.

Lecture / presentation on Jun 19th
Tim van de Laar, Project management, Scale Up, Innovation Partnerships, Sport at City of Amsterdam: Ingenieursbureau Amsterdam, posted

Ondernemers met duurzame oplossingen gezocht voor aanbesteding

Featured image

De aanbesteding Scale Up Toekomstbestendige kunstgrasvelden is gepubliceerd. Met het project dagen de gemeenten Amsterdam en Haarlem ondernemers uit om duurzame oplossingen op kunstgras sportvelden toe te passen. De inschrijving hiervoor sluit op 17 juni 2024 om 14.00 uur.
 
De genoemde gemeenten zijn op zoek naar partijen met innovaties op het gebied van: duurzame energie, klimaatadaptie, circulariteit of slim en schoon bouwen. De duurzame oplossingen willen ze vervolgens toepassen bij de vervanging en nieuwe aanleg van kunstgras sportvelden. Naar verwachting staan er de komende tien jaar meer dan 200 velden op het programma. Hiermee wordt verwacht een grote bijdrage te leveren aan de doelstelling van de gemeenten Amsterdam en Haarlem om in 2050 een klimaatneutrale stad te zijn.  

Doe mee!

Doe mee met dit project en schrijf je in voor de aanbesteding op Mercell.

Kijk voor meer informatie op de website van het project of stel je vraag door een e-mail te sturen naar sportveldvandetoekomst@amsterdam.nl.

 
Disclaimer: Het project wordt medegefinancierd door het LIFE Programme van de Europese Unie. Noch de Europese Unie, noch de subsidieverlenende autoriteit kan voor de inhoud van het project verantwoordelijk worden gehouden. Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend, de aanbestedingsdocumenten zijn leidend.

Tim van de Laar's picture #CircularCity
Beth Njeri, Communications & Events Manager at Metabolic, posted

Reducing Carbon Footprints: Erasmus MC Leads the Way to Climate-Neutral Hospitals

Featured image

The healthcare sector is responsible for approximately 7% of all greenhouse gas emissions in the Netherlands. How can a hospital become climate-neutral?

The first step on the sustainability journey is to measure the organization’s carbon footprint. A precise carbon footprint is crucial for setting impactful and realistic targets, and for aligning with regulations and Green Deal Healthcare 3.0.

In support of Erasmus Medical Center's sustainability goals to reduce its CO2e emissions by 55% by 2030 and to achieve climate neutrality by 2050, Metabolic mapped its carbon footprint, focusing on scope 1, 2, and 3 emissions. 

💡A sneak peek: 60% of Erasmus’ CO2e footprint results from indirect emissions from purchased goods and services, such as medicines.

Erasmus MC is one of the first hospitals to use this method to map emissions across all its operations. This research provides the hospital—and the entire sector—with insights into emission hotspots and highlights potential areas for impactful sustainability interventions.

Explore Metabolic's work with Erasmus in the link below

Interested in learning more about carbon footprint assessment? This is for you: https://bit.ly/3UUdMHf 

#sustainability #carbonfootprintassessment #environmentalimpact #sustainablehealthcare

Beth Njeri's picture #Energy