Hanna Rab

Activity

  • 5
    Updates
  • 1
    Thumbs up
  • 0
    Comments
Hanna Rab, Communication advisor at City of Amsterdam: Digitalization & Innovation, posted

Metaverse en Amsterdam

Featured image

Kom op donderdag 19 mei naar de eerste Metaverse Meetup in Amsterdam en laat je verwonderen door de nieuwe werkelijkheid van de Metaverse. Samen met experts gaan we in gesprek over welke invloed deze nieuwe dimensie van het internet kan hebben op ons leven. Het evenement is een samenwerking tussen gemeente Amsterdam en Sharing Cities Alliance.

Programma:
16.00 inloop
16.15 opening door Douwe Schmidt (Digitalisering & Innovatie, Gemeente Amsterdam) en Harmen van Sprang (co-founder Sharing Cities Alliance)
16.30 presentaties door de sprekers (info volgt)
18.00 borrel
19.00 afsluiting

Over de metaverse
Biedt de metaverse ons nieuwe kansen voor de toekomst of is het een bedreiging voor ons opgebouwde bestaan? Is het een plek van en voor ons allemaal of bepalen platformen steeds meer hoe we leven, werken en spelen? Het fenomeen metaverse spreekt tot de verbeelding van velen maar roept ook veel vragen op. Gemeente Amsterdam wil op een verantwoorde manier inspelen op deze technologische veranderingen.

Over dit evenement
Tijdens dit gratis evenement verkennen we samen met Amsterdammers hoe we de metaverse zo kunnen vormgeven dat deze een verrijking is van ons leven en van onze stad. Aan de hand van de inspirerende sprekers vanuit verschillende organisaties duiken we dieper in het thema. Elke spreker vertelt kort over zijn of haar visie en kennis over het onderwerp en gaat in gesprek met het publiek.
Na afloop drinken we met elkaar een borrel en praten we na over hoe jouw metaverse eruit ziet.

Meer info
https://www.sharingcitiesalliance.com/

Meet-up on May 19th
Hanna Rab, Communication advisor at City of Amsterdam: Digitalization & Innovation, posted

Responsible Sensing Lab op Arcam tentoonstelling Private_Eye_Butler_Spy

Featured image

Afgelopen week is de tentoonstelling Private Eye Butler Spy geopend in Arcam. Hier zijn prototypes van 3 projecten van Responsible Sensing Lab te zien, een samenwerking van AMS Institute en gemeente Amsterdam. De tentoonstelling onderzoekt de impact van technologie in en rondom het huis.

De tentoonstelling

Toepassingen in en rond het huis worden steeds intelligenter: in plaats van een huissleutel bepalen toegangssystemen aan de hand van biometrische data of een deur opengaat. In de stad controleren scanauto’s of parkeergelden zijn betaald en registreren sensoren de drukte op straat of de luchtkwaliteit. De tentoonstelling Private_Eye_Butler_Spy onderzoekt de veranderende relatie tussen technologie en de mens. Aan de hand van verschillende thema’s verkennen bezoekers welke ethische vraagstukken en ontwerpopgaven een high-tech-toekomst met zich meebrengt.

Bezoeken

Private_Eye_Butler_Spy is gratis te bezoeken van 12 maart t/m 26 juni 2022 bij Arcam aan de Prins Hendrikkade 600.

#DigitalCity
Hanna Rab, Communication advisor at City of Amsterdam: Digitalization & Innovation, posted

Gemeente Amsterdam op MozFest 2022

Featured image

Van 7-11 maart vindt MozFest plaats, een virtueel festival met een belangrijke missie: een eerlijker en beter internet voor iedereen en betrouwbare AI.

Amsterdam is sinds 2021 de thuisbasis voor MozFest wat wordt gehost door de Mozilla Foundation. Met honderden workshops, discussies en talks over onder andere open source hulpmiddelen bouwen, eerlijk omgaan met data en oplossingen voor online desinformatie en intimidatie. Ook gemeente Amsterdam zal dit jaar weer onderdeel zijn van het festival.

Over MozFest

MozFest is uniek doordat het door de deelnemers zelf wordt samengesteld. Duizenden technologen, activisten, ondernemers, academici en kunstenaars brengen in meer dan 400 sessies de meest urgente internetproblemen in kaart en werken samen aan oplossingen.

Vanuit gemeente Amsterdam zal een aantal innovatieve projecten onderdeel uitmaken van de programmering. In de vorm van workshops, discussies en talks kom je meer te weten over o.a. AI toepassingen, verantwoorde drones en digitale rechten in Amsterdam.

MozFest wordt door gemeente Amsterdam ondersteund.

Welke activiteiten organiseert de gemeente?

7 maart- 22.45- 23.45 uur
Corona Tech- Behind The Scenes door Siham El Yassini

Tijdens deze sessie wordt een documentaire getoond die inzicht geeft in het gebruik van digitale technologieën door gemeente Amsterdam aan het begin van de corona crisis. De vertoning van de documentaire wordt gevolgd door een Q&A.

8 maart – 16.00 – 17.00 uur
Responsible Drones: discussing the conditions for responsible drone use in cities (and beyond) door Hidde Kamst

Aan welke voorwaarden moeten drones voldoen om op een verantwoorde manier ingezet te worden en wat is de rol van de gemeente hierin? In deze sessie worden de resultaten van het ‘responsible drones’ onderzoeksproject gedeeld en bespreken we met elkaar de mogelijke impact van drones in de stad. De focus ligt op het concretiseren van de toekomstige impact van drones en het betrekken van bewoners bij ontwikkelingen van deze technologie.

11 maart- 15.00- 15.45 uur
Cities for Digital Rights Helpdesk & Governance Framework door Milou Jansen

Tijdens MozFest 2020 is het eerste concept voor een Digital Rights Helpdesk for Cities gepresenteerd. Dit jaar is hieruit een gesubsidieerd internationaal project ontstaan, een eerste versie van het Digitale Rechten Governance Framework opgesteld en is er een helpdesk digitale rechten voor gemeenten binnen de EU ontwikkeld. Het framework en de helpdesk bieden handvatten om digitale rechten in de stad concreet te verbeteren en te waarborgen. Tijdens deze sessie word je uitgenodigd om mee te denken over het plan en betrokken te blijven bij het thema digitale rechten.

11 maart – 16.00-17.30 uur
Building digital spaces in the public interest - Where we are and how to move forward door Sander van der Waal (Waag) en Erik de Vries

Tijdens deze sessie worden de mogelijkheden voor alternatieve sociale platforms besproken. Hoe kunnen we platforms inrichten zodat privacy gewaarborgd blijft en mensen zelf controle houden over hun data? We inventariseren met aanwezigen de componenten voor publieke digitale platformen: wat bestaat al en wat moet nog worden ontwikkeld?

Online event from Mar 7th to Mar 11th
Hanna Rab, Communication advisor at City of Amsterdam: Digitalization & Innovation, posted

Geef laptops aan de Cyberbank

Featured image

Amsterdam krijgt de eerste Cyberbank van Nederland; een soort voedselbank voor laptops en digitale ondersteuning. 💻♻️
Heb jij een laptop of heeft jouw organisatie laptops die de Cyberbank een tweede leven kan geven? Vraag je werkgever oude laptops te doneren aan de Cyberbank en deel deze oproep binnen je netwerk!
Hoe meer laptops, hoe meer mensen er blij gemaakt kunnen worden.
#decyberbankzoektlaptops

Hoe het werkt?
➡️ Organisaties en particulieren doneren hun oude laptops.
➡️ Jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt knappen ze op.
➡️ Mensen met een Stadspas met groene stip kunnen tegen statiegeld van €20 euro aanspraak maken op een laptop. De eerste opgeknapte laptops worden begin 2022 verdeeld.

Informatie over de inzameling van gebruikte laptops en de eisen vind je op https://decyberbank.nl/

#Citizens&Living
Hanna Rab, Communication advisor at City of Amsterdam: Digitalization & Innovation, posted

Leer meer over digitale rechten tijdens Digital Rights Day

Featured image

Kom naar het 'Digital Rights Day' weekend op 10-12 december! Een weekend met talks, exposities en film screenings over het thema digitale rechten.

Meld je nu aan voor onderstaande gratis (online) activiteiten:

➡️ Digital Rights Talk – 10 december (online streaming van Pakhuis de Zwijger)
➡️ Online vertoning You Are Your Profile II – 11 december (online streaming)
➡️ Tentoonstelling NEMO Studio- Bits of You + Zintuigen van Amsterdam – 11 december

Voor meer activiteiten van Digital Rights Day en om je aan te melden, ga naar https://www.amsterdam.nl/innovatie/digital-rights-day/

Online event from Dec 10th to Dec 12th