#Inclusion

Topic within Citizens & Living
Highlight from Pelle Menke, Communications and Programme officer Mobility at Amsterdam Smart City, posted

Data Dilemma's verslag: Data voor leefbare straten, buurten en steden

Featured image

Hoe zetten we Data in voor leefbare straten, buurten en steden? En heb je die datasets echt zo hard nodig? "Of heb je de bewoner al voor je, kun je aan tafel, en kun je gewoon samen van start gaan met een idee?" (aldus Luc Manders).
 
Op 29 februari kwamen we in een volle Culture Club (Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten) bijeen om het te hebben over Data en Leefbare Wijken. In een fijne samenwerking met onze partner Hieroo en SeederDeBoer nodigden we verschillende sprekers en onze communities uit op het Marineterrein Amsterdam.  

Leefbare wijken op de kaart en het visueel maken van data.

Sahar Tushuizen en Martijn Veenstra (Gemeente Amsterdam) namen verschillende kaarten mee om ons te laten zien hoe visuele data weergaven worden ingezet bij het maken van verstedelijkingsstrategieën, omgevingsvisies en beleid.

Een stad is opgebouwd uit verschillende wijken en gebieden. Simpel gezegd; in sommige wijken wordt vooral ‘gewoond’, in andere gebieden vooral gewerkt, en in sommige wijken vindt er een mooie functiemenging plaats. Samen zorgt dit voor een balans, en maakt het de stad. Maar vooral de wijken met een functiemix maken fijne wijken om in te leven, aldus Sahar en Martijn. Door de spreiding van functies visueel te maken met kaarten kan je inzichtelijk maken hoe het nu is verdeeld in Amsterdam, en inspelen op de gebieden waar functiemenging misschien wel erg achterloopt. Stedelijke vernieuwing is uiteindelijk ook een sociaal project. Het gaat niet alleen over stenen plaatsen, we moeten het ook koppelen aan bereikbaarheid en/van voorzieningen.

Sahar en Martijn gebruiken hun kaarten en gekleurde vlekken om de leefbaarheid van wijken terug te laten komen in Amsterdamse visies. Maar de kaarten vertellen niet het hele verhaal, benoemen ze op het einde van hun presentatie. “We gaan ook in gesprek met inwoners hoe functies en buurtactoren worden ervaren en gewaardeerd”. Dit maakte een mooi bruggetje naar de volgende twee sprekers.  

Welzijnsdashboard.nl

Hebe Verrest (Professor aan de Universiteit van Amsterdam) nam ons daarna mee in het verhaal van welzijnsdashboard.nl. Een samenwerkingsproject tussen Amsterdamse buurtbewoners (Venserpolder) en onderzoekers van de UvA.

Dit project vond haar oorsprong in twee ontwikkelingen: Er zijn de bewoners die zich niet altijd kunnen herkennen in het beeld dat over hun wijk en economisch welzijn bestaat, en zich niet gehoord voelen in verbeterprocessen in hun eigen omgeving. En dan zijn er ook de wetenschappers die merkten dat data over levens vaak nauw economisch gestuurd is. De data en het meten ervan gebeurt op een hoog schaalniveau, en dus vroegen onderzoekers zich af hoe je op lokale schaal kunt meten met meetinstrumenten die van nature democratischer zijn.

Onderzoekers van de UvA en bewoners van de wijk Venserpolder (Amsterdam Zuid-Oost) creëerden daarom samen een dashboard. De bewoners mochten meedenken wat het dashboard allemaal voor functies had, en het belangrijkste; ze mochten samen de variabele indicatoren bedenken die ze van belang vonden voor de buurt. Met behulp van de samengestelde indicatoren konden ze hun (persoonlijke) ervaringen vertalen naar data over de leefbaarheid en staat van hun buurt. De bewoners ervaarden meer zeggenschap en gehoor, en werden steeds beter in het werken met het dashboard en het vertalen van persoonlijke ervaringen naar wat algemenere data. De onderzoekers leerden met het dashboard over het ophalen van subjectieve, maar bruikbare data. En ten slotte was het voor beleidsmedewerkers en experts een mooie middel om een mix van ‘verhalen uit de buurt’ en abstractere data te verkrijgen.  

Het project loopt nog steeds en zal worden toegepast op verschillende buurten. Voor nu sloot Hebe haar presentatie af met een belangrijke learning: "Wat de bewoners belangrijke variabelen vinden, lijken ook die te zijn waar een probleem speelt".  

Van data naar datum

Ten slotte hield Luc Manders (Buurtvolk) een inspirerend pleidooi over zijn ervaringen met interventies in kwetsbare wijken. Hoewel data zeker bruikbaar kan zijn voor het signaleren en voorspellen van problemen, wilde hij het publiek tonen dat het uiteindelijk vooral gaat om het in gang zetten van een dialoog en interventie, samen mét de buurtbewoners.

Data kan zeker bruikbaar zijn voor het signaleren en voorspellen van problemen. Het in kaart brengen van risico’s in wijken kan ons tonen waar actie nodig is, maar uiteindelijk gaat leefbaarheid en welzijn over een geleefde werkelijkheid. Het gevaar is dat we blindstaren op data en kaarten en dat we de kaarten ‘beter’ maken, in plaats van iets echt in gang zetten in de wijk zelf. Want ook daar waar de cijfers verbetering aangeven, kunnen nog steeds dingen spelen die we niet weten te vangen met onze data en meetinstrumenten.

Luc noemde zijn presentatie daarom ‘Van data naar datum’. We zouden het iets minder mogen hebben over data, en het méér moeten hebben over de datum waarop we van start gaan met een project, een initiatief of een dialoog met buurtbewoners. Het liefst gaan we zo snel mogelijk met de bewoner aan tafel en zetten we iets in gang. Het begint bij het delen van verhalen en ervaringen over de situatie in de wijk, deze gaan verder dan cijfers die hoogover zijn opgehaald. Dan kan er samen met de bewoners worden nagedacht over een interventie die de wijk ten goede zou komen. Luc benadrukte hierbij ook dat we nog in te korte termijnen denken. Projecten van 2 jaar en professionals die zich 2 jaar in een wijk vastbijten vinden we al een mooie prestatie. Maar interventies in het sociaal domein hebben langer nodig. We zouden moeten denken in investeringen van bijvoorbeeld 10 jaar, zo kunnen we samen met bewoners meer leren van elkaar en meer vertrouwen op bouwen, en hoeven we niet steeds het wiel opnieuw uit te vinden.

Luc deelde ervaringsvoorbeelden, waarbij kleine interventies positieve bij-effecten in gang zetten, en moedigde het publiek aan: "Kosten en investeringen zullen aan de voorkant komen en blijven. Maar blijf het langdurig doen, leer samen met de bewoners, en denk aan het sneeuwbaleffect dat kleine interventies in gang zetten".

Dank aan de sprekers voor hun verhalen en het publiek voor de levendige discussies na afloop. Wil je bij onze volgende Data Dilemma's zijn? De volgende editie van deze serie open events vindt plaats op 30 mei. Het onderwerp en de sprekers worden binnenkort bekendgemaakt via ons platform en LinkedIn. Tot dan!

Pelle Menke's picture #Citizens&Living
Arshitha Raj J.F., student , posted

Looking for people to interview for Thesis Project titled: "Inclusion in Smart Cities"

My name is Arshitha and I am currently a Master's student at the University of Twente, I am doing my thesis on the topic of 'Inclusion in Smart Cities'.

I am currently looking for researches or members of the city administrations or NGOs in Amsterdam, Barcelona and Hamburg who are interested in participating in a research interview for my Master Thesis Project.

The study's main objective is to look further into actual strategies of digital and social inclusion initiatives that can be implemented for the development of a Smart City that is inclusive and accessible to it’s citizens. I want to get real-life insights and learn about the barriers that organizations in the implementation of digital inclusion projects and use to it make a reference framework for my thesis project.

The interviews will be semi-structured and I hope to complete it by the end of April 2024. It should not take more than an hour or an hour and a half.

If you are interested in participating, please send me an email at: 
a.r.jayasinghrajaflorence@student.utwente.nl
Phone Number: +31 645213887

Arshitha Raj J.F.'s picture #CircularCity
Wouter Mulders, Communications Coordinator at Drift, posted

Online Just Sustainability Transitions Course

Featured image

Do you believe, like us, that sustainability and social justice are key to fundamental change? ‘Just Sustainability Transitions’ is a six-month online course that provides the tools and inspiration you need to create your own transition strategy. This year, we're organising a third edition!

The Just Sustainability Transitions peer-learning course draws from our latest action research insights on justice, sustainability transitions and social innovation. This is the third year we are organising this course, which brings you best practices and personal experiences we gathered during our work on transition processes in different settings and countries – in Europe and across the globe.
 
How can we facilitate and accelerate societal transformation? And how can we really bring in diverse allies to drive systemic change? This course helps you find answers to such questions by combining state-of-the-art research with deep critical reflection and applied action learning. We provide a diversity of perspectives that help you discover what works for you.

Special attention is given to tools and methods with which you can organise a process of transition in your area, organization or sector.
 
Your guides on this journey will be young and more seasoned DRIFT experts, all active in transitions research, (government) consultancy and education. They specialise in diverse domains such as climate policy, energy, agro-food, inclusiveness & participation, sustainable urbanism and the circular economy.

https://drift.eur.nl/courses/just-sustainability-transitions-course/

Illustration by Maria Fraaije

Wouter Mulders's picture Masterclass / workshop from May 23rd to Oct 10th
Debby Kruit, Advisor Startup Scaleup Ecosystem at Gemeente Almere, posted

Startup Hero Journey Program 2024

Featured image

Join UPALMERE!'s Start-up Hero Journey 2024 and take your start-up to the next level.

Are you based in Almere or are you willing to settle there and are you willing to challenge yourself and investigate how your startup can contribute to a better world and thus scale internationally? Then this is your perfect opportunity to grow and realize your international ambitions.

The Startup Hero Journey program offers a series of inspiring sessions, masterclasses and events from late May to October that immerse you in the world of innovation and entrepreneurship. In our pre-accelerator program, you will not only develop your entrepreneurial potential under the guidance of experts and experienced mentors, but you will also discover new perspectives and join a network of like-minded entrepreneurs. Prepare for a journey that transforms your business and contributes to a more sustainable future.

Program in Dutch.

Debby Kruit's picture #Energy
Jurre Kuin, Communication at City of Amsterdam: Digitalization & Innovation, posted

Open evenementen voor het testen van innovatie [Innovation wanted!]

Featured image

Evenementen in de stad willen we verder verduurzamen en toegankelijker maken. Vaak vinden evenementen plaats op centrale plekken waar mensen bij elkaar komen en waar veel afval, drinkwater en consumptievoorzieningen zijn. Dit zijn goede plekken om nieuwe innovaties te testen en verder te ontwikkelen. Tot 29 februari kunnen ondernemers zich inschrijven om hun innovatie te testen via het In Residence programma Open Evenementen.

In Residence programma

Innovatieve ondernemers kunnen zich inschrijven voor het In Residence programma van het stedelijk innovatieteam, waarin open evenementen in Amsterdam worden ingezet voor het testen van innovaties. Het doel van dit programma is om kennis te ontwikkelen voor zowel het verduurzamen van evenementen, als voor het vinden van praktische oplossingen voor een toekomstbestendige stad.

Geselecteerde ondernemers krijgen daarbij professionele begeleiding bij het verder ontwikkelen van hun innovatie en de mogelijkheid samen te werken met ambtenaren en evenementenorganisatoren. Voor het testen van hun innovatie krijgen ondernemers een budget tot €15.000,- toegewezen. Het programma duurt 6 maanden, van mei tot en met oktober 2024. Op 26 april worden de 8 ondernemers bekend gemaakt die dit jaar aan het programma mee zullen doen.

Het In Residence programma Open Evenementen vindt plaats in aanloop naar het jubileumjaar 2025 – het jaar van Amsterdam 750 en SAIL – dat groots gevierd zal worden in de hele stad. Innovaties die de komende tijd op evenementen worden getest en door ontwikkeld kunnen mogelijk een rol hebben tijdens de grootschalige evenementen die dat jaar plaatsvinden.

Evenementen als proeftuin

Meerdere grote evenementen nemen deel aan het programma. De organisaties van onder andere Pride en de Marathon bieden geselecteerde ondernemers mogelijkheden om innovaties op thema’s als duurzaamheid, circulair, mobiliteit, inclusie en toegankelijkheid te testen tijdens deze evenementen. Kansrijke innovaties krijgen hierdoor de mogelijkheid om door te ontwikkelen en een positieve bijdrage te leveren aan de opgaven van de stad.

Innovatieve ondernemers kunnen innovaties opgeven binnen de volgende thema's:

  • Voedsel
  • Circulaire materialen
  • Circulaire verpakkingen
  • Mobiliteit
  • Inclusiviteit en toegankelijkheid
  • Extreem weer
  • Digitale veiligheid

Er is ook een wildcard voor een kansrijke innovatie die buiten deze categorieën valt.

De Inschrijving verloopt via: https://innovatiepartners.nl/project/open-evenementen-2024/ en sluit op 29 februari.

Meer informatie over hoe wij samenwerken met ondernemers vind je op:www.innovatiepartners.nl. Op 6 en 8 februari vinden er twee informatiewebinars plaats waarin meer verteld zal worden over het In Residence programma en de selectieprocedure. Ook is er dan ruimte om vragen te stellen.

#CircularCity
Emma van der Vet, Digital Marketing at Deloitte, posted

Vaart maken met bestaanszekerheid? Schaal goede initiatieven op!

Featured image

Welke concrete stappen kan de overheid op korte termijn zetten om kwetsbare burgers te ondersteunen?

Bestaanszekerheid was een van de cruciale thema's tijdens de verkiezingen en zal dat ook tijdens de formatie zijn. Er zijn veel ideeën over lange termijn oplossingen, maar mensen hebben nu direct hulp nodig. Hoe kan de overheid op korte termijn kwetsbare burgers helpen? Schaal succesvolle projecten snel op, benut fondsen beter en maak gebruik van de kracht en invloed van het bedrijfsleven, adviseren John Schattori, Johan Stuiver en Channa Dijkhuis van Deloitte.

In Nederland leven bijna één miljoen mensen onder de armoedegrens. Ook worstelen steeds meer mensen om financieel het hoofd boven water te houden. Uit recent onderzoek van Deloitte blijkt dat van de 5000 ondervraagde huishoudens slechts de helft zonder problemen alle rekeningen kon voldoen. En bijna één op de vijf huishoudens had afgelopen jaar moeite met het betalen van essentiële levenskosten. Dit illustreert dat zelfs in een van de rijkste landen ter wereld een grote groep mensen in aanzienlijke onzekerheid leeft.
 
Het is dan ook niet verrassend dat 'bestaanszekerheid' een belangrijk thema was in alle verkiezingsprogramma’s. En terecht, want in een wereld van economische onzekerheid en maatschappelijke veranderingen, moeten we mensen beschermen tegen financiële kwetsbaarheid en sociale ontwrichting.
 
De politieke partijen hebben sterk uiteenlopende oplossingen voor het aanpakken van bestaanszekerheid die vooral gericht zijn op de lange termijn. Zo is een stelselwijziging noodzakelijk om gaandeweg te zorgen voor een eerlijk, eenvoudig en rechtvaardig systeem dat bestaanszekerheid voor iedereen biedt. Maar zo’n verandering is complex en tijdrovend, terwijl er nu een groeiende groep burgers is die direct dringend hulp nodig heeft. Over de vraag wat de overheid op de korte termijn al kan doen, vertellen John Schattorie, Partner Centrale Overheid, Johan Stuiver, Director WorldClass bij de Deloitte Impact Foundation en Channa Dijkhuis, Director Public Sector.

Pak de regie en werk samen

Een eerste stap voor de overheid is om in te zetten op projecten die hun succes al hebben bewezen. Veel experimenten en pilots gericht op het verhogen van bestaanszekerheid vinden plaats op gemeentelijk niveau. Maar wanneer zo'n experiment of pilot slaagt, ontbreekt het vaak aan verantwoordelijkheid voor verdere opschaling, constateren Schattorie, Stuiver en Dijkhuis.

Stuiver: “Dat is kapitaalvernietiging, omdat een geslaagd initiatief daardoor op gemeentelijk niveau blijft hangen, net als de kennis en ervaring. In die leemte, waarbij niemand zich eigenaar voelt en verantwoordelijkheid neemt, kan het Rijk vaker de regie pakken om opschaling mogelijk te maken, in samenwerking met de gemeente waar veel kennis zit.”

Schattorie: “We hebben nu eenmaal verschillende bestuurslagen in Nederland, maar daar moet het Rijk zich niet door laten weerhouden. Zij moet juist over deze lagen heen kijken, succesvolle initiatieven selecteren en onderzoeken wat nodig is om ze op te schalen.”

Innovatieve arbeidsmarktconcepten

Neem het innovatieve arbeidsmarktconcept van de basisbaan. Deze is bedoeld voor mensen die al langdurig in de bijstand zitten en moeilijk aan regulier werk kunnen komen. Dankzij het salaris van de basisbaan zijn zij niet langer afhankelijk van een uitkering. Het werk is van maatschappelijke waarde en verhoogt de leefbaarheid in buurten, denk aan onderhouds- en reparatiewerkzaamheden, zorgtaken en toezicht in de wijk.   

Dijkhuis: “Het opschalen van experimenten naar landelijk niveau is primair de verantwoordelijkheid van het Rijk. Zij zijn dan ook aan zet om zelf of in samenwerking met experts de opschaling te realiseren.”  Schattorie: “We zien dat betrokkenen bij de basisbaan er netto direct op vooruitgaan wat leidt tot verlaging van tal van maatschappelijke kosten. Dat verdient landelijke opschaling met steun van het Rijk, gemeenten, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties.”  
 Stuiver: “De basisbaan is in een aantal gemeenten succesvol, maar heeft nog geen grote navolging gekregen op nationaal niveau. In plaats daarvan ontwikkelen veel gemeenten het concept vaak opnieuw.”  Dijkhuis: “Dat is het bekende psychologische effect van not invented here, waarbij nieuwe ideeën worden genegeerd omdat ze elders bedacht zijn. De overheid moet dit effect actief tegengaan.”

Betrek het bedrijfsleven

Een ander inspirerend voorbeeld van een initiatief dat opschaling naar landelijk niveau verdient is Stichting het Bouwdepot. Dat begon als een project van gemeente Eindhoven waarbij dertig thuisloze jongeren een jaar lang 1050 euro per maand ontvingen.  
 
Dijkhuis: “Het merendeel van de jongeren woonde na dat jaar zelfstandig en meer dan de helft was schuldenvrij. Dit laat zien dat als je mensen vertrouwen geeft en voor rust zorgt, ze bewuste keuzes maken.”  
Stuiver: “Pas als mensen financiële rust hebben kunnen ze de stap zetten om hun bestaanszekerheid te verbeteren, bijvoorbeeld door eindelijk alle post weer te openen, maatschappelijk actief te worden of zich te oriënteren op scholing of werk.” 
 
De vraag is nu hoe je dergelijke projecten slim opschaalt. Schattorie, Stuiver en Dijkhuis zien een belangrijke rol weggelegd voor het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. Zij dragen immers al structureel bij aan initiatieven om bestaanszekerheid te verbeteren, bijvoorbeeld in onderwijs, financiële gezondheid, schuldhulpverlening en armoedebestrijding.   
 
Dijkhuis: “Feit is dat in publiek-private samenwerkingen (PPS-en) bestaanszekerheidsvraagstukken doorgaans effectiever, sneller en duurzamer kunnen worden opgelost. Niemand - overheid, bedrijfsleven of onderwijs - kan de huidige vraagstukken alleen oplossen. We hebben elkaar nodig, uit de PPS-en komen nieuwe inzichten en innovaties voort.”   
Stuiver: “Vanuit de Impact Foundation werken we bijvoorbeeld samen met onze klanten aan allerlei projecten rond financiële gezondheid voor verschillende doelgroepen, zoals SchuldenLab NL en Think Forward Initiative. Ook werken we met impact ondernemers om ongeziene talenten te helpen die moeite hebben hun plek in de samenleving te vinden.”  
Schattorie: “Het is wel nodig dat het bedrijfsleven gebundeld en voor de lange termijn haar bijdrage levert aan dergelijke programma’s, waar zij samen met de overheid de richting en inrichting van de oplossingen bepaalt. Vanuit een gemeenschappelijk belang, resultaatgericht en in onderling vertrouwen. Onze ambitie is dan ook dat we vaker samen met onze klanten gebundeld impact willen maken.”  Dijkhuis: “Nu zitten we nog te vaak met een ‘duizend bloemen bloeien-strategie’, het zou veel impactvoller zijn als je dat meer in lijn brengt met elkaar.”

Benut fondsen beter

Volgens Schattorie, Stuiver en Dijkhuis is het essentieel om met een meer geïntegreerde blik te kijken naar wat er nodig is om mensen weer op de been te helpen. Ze benadrukken dat het bedrijfsleven zich medeverantwoordelijk voelt en, mits de juiste randvoorwaarden worden gecreëerd, bereid is om meer te doen dan nu het geval is. Met andere woorden: er is genoeg potentie voor experimentele innovatie, capaciteit en budget. Het is de verantwoordelijkheid van de overheid om de regie nemen en deze zaken samen te brengen, waarbij ook fondsen beter benut kunnen worden.  
 
Schattorie: “Het aantal toeslagen, budgetten en fondsen voor het verhogen van de bestaanszekerheid en verminderen van armoede is enorm. Veel van deze budgetten blijven echter ongebruikt, bijvoorbeeld uit vrees voor de mogelijke effecten op andere toeslagen en kortingen.”  
 
Dijkhuis: “Onbekendheid en complexiteit van de beschikbare financiële steun is een belangrijke reden. Daarnaast is er in een aantal grote steden een versnipperd aanbod van honderden maatschappelijke initiatieven die zich per wijk en doelgroep op specifieke thema’s richten.” 

Stuiver: “De communicatie over deze regelingen loopt vaak via kanalen die voor (kwetsbare) burgers moeilijk te vinden zijn. Een oplossing zou zijn om bedragen uit fondsen proactief en automatisch toe te kennen aan diegenen die het nodig hebben. De impact hiervan is direct merkbaar.” 
 
Ondanks de politieke onzekerheden is één ding duidelijk: actie is nu nodig. Zelfs een demissionair kabinet kan initiatief nemen door samenwerking te stimuleren, regie te voeren en de beste initiatieven landelijk uit te rollen, menen Schattorie, Stuiver en Dijkhuis. In onderstaande tabel geven zij een aanzet voor de eerste praktische stappen. Want: bestaanszekerheid mag dan een complex politiek vraagstuk zijn, het is vooral een dringende maatschappelijke behoefte waar elke bestuurder vandaag nog mee aan de slag kan. 

Stappen om succesvolle initiatieven op te schalen

Stappen op op te schalen

Emma van der Vet's picture #Citizens&Living
Emma van der Vet, Digital Marketing at Deloitte, posted

Gevraagd: menselijke maat. Hoe de overheid een bijdrage kan leveren aan herstel van vertrouwen

Featured image

Deloitte experts Channa Dijkhuis en Franklin Heijnen delen in deze whitepaper hoe de overheid een bijdrage kan leveren aan het herstel van vertrouwen en hoe de menselijke maat een verschil kan maken.

Vertrouwen is de startmotor voor dingen die vanzelf lijken te gaan. Dat de auto zal starten en de tram zal rijden. Dat de collega's zich op tijd melden voor de meeting. Zonder vertrouwen raken processen geblokkeerd. Als dat op grote schaal gebeurt, gaat er maatschappelijk heel veel mis.

Deze whitepaper gaat over de vicieuze cirkel van wantrouwen — en hoe we die vanuit de overheid kunnen doorbreken. Hoe de menselijke maat een bijdrage kan leveren aan herstel van vertrouwen en welke zaken daar een rol bij spelen.

Want hoe belangrijk instituties, wetten en procedures ook zijn: uiteindelijk gaat het om mensen en relaties. Precies daarom is de menselijke maat de onmisbare norm bij alles wat we doen.

Er ligt een grote uitdaging. Overheden zullen het goede voorbeeld moeten geven. We zullen het moeten aandurven om vertrouwen te geven, voordat we het krijgen. En op de weg daarnaartoe zijn veel obstakels te overwinnen. Maar gelukkig hoeft niemand dat werk alleen te verrichten. Herstel van vertrouwen kan alleen in samenspel gebeuren.

Want in één ding hebben wij het volste vertrouwen: de menselijke maat mag bescheiden zijn — het resultaat is groots.

Download onze whitepaper voor diepgaande inzichten in het herstel van vertrouwen en de cruciale rol van de menselijke maat.

Emma van der Vet's picture #Citizens&Living
Tom van Arman, Director & Founder at Tapp, posted

Responsible apps and other digital dilemmas

Featured image

Scrolling endlessly? Get off your screen and join us for an evening of insights and inspiration with remarkable speakers at our upcoming meetup event! Mike Lee of Stichting Appsterdam will revisit the crucial topic of ethics in app development, shedding light on principles for the future. Joris de Leeuw will share some useful techniques to avoid our constant digital distractions. Mohamed S Bah, founder of City Rights App, will share creative solutions for migrant challenges through podcasting and storytelling. Social designer Anna Noyons of (ink). social design will discuss designing products that bring out the best in people. Emiel Poot will explore the balance between human nature and the digital landscape. See you there for a night of discovery and connections!

AGENDA:

  • 17:00 Welcome drinks - Welcome drinks to break the ice and network a bit with fellow attendees.
  • 17:30 Opening and Welcome - Pinch / Appsterdam
  • 17:45 Kick-off Speaker - Mike Lee - Mayor of Appsterdam. Mike will be revisiting his 2013 flagship talk “Ethics Made Easy”. How does this talk still hold up ten years later? What has changed, what principles should app makers consider going forward?
  • 18:10 Joris de Leeuw - focus trainer at Diep Werk Doen. With his company Diep Werk Doen Joris trains knowledge workers how to better concentrate on their work and resist the constant lure of apps, calls, email and media. His method teaches the principle of attention by design; how we can reshape our own thoughts and behaviours to become more productive and less restless and distracted. He will give a talk on a few of the most recent insights in the field of focus and productivity. Website: https://www.diepwerkdoen.nl.
  • 18:30 Mohamed Bah - City Rights App and City Rights Radio. Mohamed is the founder and host of the City Rights Radio and co-founder of the City Rights App. With his platforms he tries to find creative solutions to problems faced by migrants. Concerned with the dangers of negative stereotypes and its impact on the already marginalized community, he uses podcasting, and storytelling to reframe migrant representation in media.
  • 18:40 Food is served
  • 19:10 Anna Noyons - Anna is a social designer and the founder of (ink). social design. Anna will give a talk about designing services, products and systems that bring out the best in us, people.
  • 19:30 Emiel Poot - De Jonge Strateeg & Appsterdammer - Emiel will delve into the balance between our human nature and todays digital landscape. We all have a fundamental need for social connection, but how have our instincts adapted to digital relationships, communication, and sense of belonging? Join us as we navigate the fascinating synergy between our wired brains and the virtual networks that have reshaped the very essence of human interaction.
  • 20:00 - Closing and networking drinks.
Tom van Arman's picture Meet-up on Nov 30th
Vasileios Milias, PhD Candidate at Delft University of Technology (TU Delft), posted

CTstreets Map

Featured image

🚶‍♀️ How walkable is Amsterdam? 🚶‍♂️

🏘️ Ever wondered how pedestrian-friendly is your neighbourhood?
Do you feel encouraged and safe to walk in your surroundings?
Do the streets have too much traffic 🚦 and not enough trees 🌳?

I am thrilled to introduce to you the newest sibling of CTwalk: CTstreets Map!
CTstreets is a web tool that highlights how walkable Amsterdam is 🚶‍♀️ 🚶‍♂️

It uses openly available data sources and provides information on how walkable neighborhoods, walksheds (5 and 15-minutes), and streets are.

CTstreets was developed through a participatory approach in three main steps:
📖 We studied the literature and made a list of all the factors that are most commonly found to impact walkability.
💬 We asked urban experts who work in Amsterdam to prioritize the identified walkability factors while considering the characteristics and citizens of Amsterdam.
💯 Based on our discussions with the experts we created overall walkability scores, and scores per theme (e.g., related to landscape or proximity) and visualized them.

👀 Explore the web tool here:

CTstreets Map
[currently does not support mobile phones or tablets]

🔍 Learn more about CTstreets Map:

Documentation
On a more personal note, it was wonderful collaborating with Matias Cardoso to develop this project. CTstreets draws significantly from Matia's MSc thesis "Amsterdam on foot," which is openly accessible and you can read here: https://lnkd.in/eyj3dpBZ

Disclaimer:

The estimated walkability scores are heavily based on the availability and quality of existing data sources. The reality is undoubtedly more complex. Walkability can be also personal and the presented scores might not reflect everyone’s point of view. Ctstreets is practically a tool aiming to enable the exploration of factors that impact walkability according to the experts in a simple, interactive, and fun way.

Vasileios Milias's picture #Mobility
Vasileios Milias, PhD Candidate at Delft University of Technology (TU Delft), posted

CTwalk Map

Featured image

What opportunities for social cohesion do cities provide?

Is your neighbourhood park frequented by a homogenous or diverse mix of people? How many hashtag#amenities can you reach within a short hashtag#walking distance? And do you often encounter people from different walks of life?

I am very excited to introduce to you CTwalk Map, a web tool that seeks to highlight the social cohesion potential of neighbourhoods while also unmasking local access hashtag#inequities. CTwalk maps opportunities that different age groups can reach within a 5 or 15-minute walk.

🚶‍♀️🚶‍♂️ It uses granular population, location, and pedestrian network data from open sources to estimate how many children, adults, and elderly hashtag#citizens can reach various destinations in a city within a short walk.

🌐 It offers a simple and straightforward understanding of how the 5 and 15-minute walking environments are shaped by the street network.

➗ It estimates the degree of pedestrian co-accessibility of various hashtag#city destinations.

CTwalk Map is now available for the five largest cities in The Netherlands.

Take a look at the web tool:

https://miliasv.github.io/CTwalkMap/?city=amsterdam

... learn more about CTwalk Map at this link:

https://bit.ly/ctwalkmap

[currently does not support mobile phones or tablets]

...and let us know what you think!

Vasileios Milias's picture #DigitalCity
Herman van den Bosch, professor in management development , posted

25. Happiness

Featured image

This is the 25st and last episode of a series 25 building blocks to create better streets, neighbourhoods, and cities. Its topic is happiness. Happiness is both a building block for the quality of the living environment and at the same time it is shaped by it. This is what this post is about.

A municipality with residents who all feel happy. Who wouldn't want that? It is not an easily attainable goal, also because there are still many unanswered questions about the circumstances that make people happy.
In its broadest sense, happiness refers to people's satisfaction with their lives in general over an extended period.

Can happiness be developed?

Only in a limited way. According to Ruut Veenhoven, the Dutch 'happiness professor', half of happiness is determined by character traits, such as honesty, openness, optimism, forgiveness, and inquisiveness. Five societal characteristics determine the rest. These are a certain level of material wealth, social relations, health, living conditions and self-determination. In between, culture plays a role.

Happy and unhappy cities

What about the happiness of cities, for what it's worth? The happiness of cities depends on the self-declared degree of happiness (of a sample) of its inhabitants. Scandinavian cities dominate the top 10: Helsinki (Finland) and Aarhus (Denmark) rank first and second, Copenhagen (Denmark), Bergen (Norway) and Oslo (Norway) rank fifth, sixth and seventh. Stockholm (Sweden) is ninth. Amsterdam follows in 11th place. Two of the top ten cities are in Australia and New Zealand: Wellington, New Zealand's capital, ranks third and Brisbane (Australia) ranks tenth. The only top ten cities not in the Scandinavia or Australia and New Zealand are Zurich (Switzerland) and Tel Aviv (Israel).
The bottom five cities are mainly cities that have been strongly marked by wars and conflicts: Kabul in Afghanistan, Sanaa in Yemen, Gaza in Palestine, and Juba in South Sudan. Delhi (India) ranks the fifth place from the bottom, because of the perceived very poor quality of life.
Independently from the place where they live, people who are happy are characterized by longevity, better health, more social relationships, and active citizenship.

Can cities improve their inhabitants’ happiness?

A happiness-based policy provides 'resources' in the first place, such as a livable income, affordable housing, health care and, in addition, creates circumstances ('conversion factors') to support people in making optimal use these resources. For instance, through social work, opportunities for participation, and invitation to festivities, such as street fairs, car-free days and music in the street.
Municipalities such as Schagen and Roerdalen consider the happiness of their citizens as the first goal for their policy. Cities abroad that intend the same are Bristol, Seoul, and Vilnius, among others. Nevertheless, Nancy Peters (project leader happiness of the municipality of Schagen) remarks: <em>We cannot make people happy. But the government offers a frame that helps people to become happy</em>.
Together with the Erasmus Happiness Economics Research Organization (EHERO), the municipality of Schagen has agreed on 12 spearheads: meaningful work, meaningful contact, participation in social life, connection with the neighbourhood, social safety net, trust in the municipality, pride in the place where people live, satisfaction with relationships, sports facilities, quality of public space, neighborhood-oriented cooperation and the relationship between citizens and community.

The importance of participation

In the previous blogposts, many topics have been discussed that easily fit in one of these spearheads. In his book <em>The Architecture of Happiness</em>, Alain de Botton notes that the characteristics of the environment that ignite social activities contribute most to the pursuit of happiness.  In addition to the tangible properties of the living environment, participation by citizens plays is of importance as a direct consequence of self-determination.
25 years ago, residents of two streets in Portland (USA) decided to turn the intersection of those streets into a meeting place. At first, only tents, tables, chairs and play equipment were placed on the sidewalks, later the intersection itself was used at set times. After some negotiations, the city council agreed, if this would be sufficiently made visible. The residents didn't think twice and engaged in painting the street as visible as possible (See the image above). The residents agree that this whole project has made their lives happier and that the many activities they organize on the square still contribute to this.

The impact of happiness on the quality of the living environment.

But, what about the other way around, happiness as a building block for the quality of the living environment? Happy people are a blessing for the other inhabitants of a neighbourhood, because of their good mood, social attitude, willingness to take initiatives, and optimism regarding the future.  At their turn, happy people can make most of available resources in their living environment because of the above-mentioned characteristics.  Environmental qualities are not fixed entities: they derive their value from the meaning citizens give them. In this context, happiness is a mediator between environmental features and their appraisal by citizens.
Therefore, happy citizens can be found in Mumbai slums, and they might be happier than a selfish grumbler in a fancy apartment. At the same time, happy citizens might be best equipped to take the lead in collective action to improve the quality of the living environment, also because of the above-mentioned characteristics.
Follow the link below to find an overview of all articles.  

Herman van den Bosch's picture #Citizens&Living
Herman van den Bosch, professor in management development , posted

23. Governance

Featured image

This is the 23st episode of a series 25 building blocks to create better streets, neighbourhoods, and cities. Its topic is the way how the quality of the living environment benefits from good governance.

In 1339 Ambrogio Lorenzetti completed his famous series of six paintings in the town hall of the Italian city of Siena: The Allegory of Good and Bad Government. The image above refers to the characteristics of governance: Putting the interests of citizens first, renouncing self-interest, helpfulness, and justice. These characteristics still apply.

Rooted in the community

The starting point of urban policy is a long-term vision on the development of the city that is tailored to the needs and wishes of citizens, as they become manifest within and beyond the institutional channels of representative democracy. In policies that are rooted in the community, knowledge, experiences, and actions of those involved are also addressed. Each city has a pool of experts in every field; many are prepared to commit themselves to the future of their hometown.

Participation

Governance goes beyond elections, representative bodies, following proper procedures and enforcing the law. An essential feature is that citizens can trust that the government protects their interests and that their voices are heard. The municipality of Amsterdam has access to a broad range of instruments: co-design, Initiating a referendum, subsiding local initiatives, neighbourhood law, including the 'right to challenge' and neighbourhood budgets. I will deal with participation in the next post.

Two-way communication

Barcelona and Madrid both use technical means to give citizens a voice and to make this voice heard in policy. Barcelona developed the platform Decidem (which means 'We decide' in Catalan) and Madrid made available Decide Madrid ('Madrid decides'). Both platforms provide citizens with information about the policy, allow them to put topics on the policy agenda, start discussions, change policy proposals, and issue voting recommendations for the city council.
Madrid has developed its participatory electronic environment together with CONSUL, a Madrid-based company. CONSUL enables cities to organize citizen participation on the internet. The package is very extensive. The software and its use is free. Consul is in use in 130 cities and organizations in 33 countries and has reached some 90 million citizens worldwide.

City management

Each city offers a range of services and facilities, varying from the fire brigade, police, health services, municipal cleaning services to 'Call and repair' lines, enabling residents to report defects, vandalism, damage, or neglect. Nuisance has many sources: non-functioning bridges, traffic lights, behavior of fellow citizens, young and old, traffic, aircraft noise and neighbours. In many cases, the police are called upon, but they are too often unable or unwilling to intervene because other work is considered more urgent. This is detrimental to citizens' confidence in 'politics' and seriously detracts from the quality of the living environment.

Resilience

Cities encounter disasters and chronic problems that can take decades to resolve. Resilience is needed to cope and includes measures that reduce the consequences of chronic stress (e.g., communal violence) and - if possible - acute shocks (e.g., floods) and eliminate their occurrence through measures 'at the source.'
For an adequate approach to disasters, the fire brigade, police, and ambulances work together and involve citizens. This cooperation must be learned and built up through practice, improvisation and trust and is not created through a hierarchical chain of command.
 
 
Follow the link below to find an overview of all articles.  

Herman van den Bosch's picture #Citizens&Living
Dave van Loon, Onderzoeker / adviseur stedelijke vraagstukken at Kennisland, posted

Kl Brouwerij #3: Klimaateerlijkheid

Featured image

Kom op 29 november naar de KL Brouwerij, laat je inspireren door het theaterstuk ‘De zaak Shell’ en ontrafel samen met ons – midden in de buurt – de wirwar aan verantwoordelijkheden bij het aanpakken van de klimaatcrisis.

Een aantal keer per jaar organiseert Kennisland de KL Brouwerij. Dan laten we ons werk even voor wat het is en brouwen we samen nieuwe ideeën voor maatschappelijke uitdagingen. We brengen leven in de brouwerij door te ontdekken, smeden, broeden, fantaseren en borrelen. Dit doen we met partners, experts, ervaringsdeskundigen en betrokkenen bij het vraagstuk dat centraal staat, en waar we meer over willen leren. De derde KL Brouwerij staat in het teken van de klimaatrechtvaardige samenleving: hoe zorgen we ervoor dat iedereen op een eerlijke manier verantwoordelijkheid neemt in het aanpakken van de klimaatcrisis?

Hoe ziet een klimaatrechtvaardige samenleving eruit?

De klimaatcrisis is niet eerlijk. Rijke mensen, bedrijven en landen veroorzaken de meeste schade, terwijl vooral arme mensen de gevolgen voelen. Als we de klimaatcrisis willen stoppen, moeten we deze cirkel doorbreken. Maar wiens verantwoordelijkheid is dat eigenlijk en wie is er het eerst aan zet? De consument die zijn eigen klimaatvoetafdruk moet verkleinen? Vervuilende bedrijven die steeds meer winst maken en ondertussen profiteren van fossiele subsidies? Of de overheid die met wetten, regels en beleid belangrijke koerswijzigingen kan realiseren, maar dat te weinig doet? Tijdens deze KL Brouwerij ontrafelen we samen die wirwar. Dat doen we met theater, inspirerende buurtinitiatieven en vooral veel ruimte voor uitwisseling en gesprek.

De zaak Shell

We starten met live theater uit het prijswinnende stuk De zaak Shell. Regisseurs Anoek Nuyens en Rebekka de Wit bezochten Shells aandeelhoudersvergaderingen, ploegden door beleidsnota’s van de overheid en schreven mee met opmerkingen van familieleden aan het kerstdiner. In dit stuk komen alle stemmen in het klimaatdebat samen en zien we hoe elke partij de verantwoordelijkheid naar de ander doorschuift.

Klimaatrechtvaardigheid in de wijk

Na het theaterstuk brengen we dit gigantische onderwerp terug tot het niveau van de wijk. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de klimaatmaatregelen in wijken op een rechtvaardige manier vorm krijgen? We verhuizen voor deze editie van de KL Brouwerij naar buurthuis De Witte Boei, in het hart van de Oostelijke Eilanden, niet ver van het Marineterrein, midden in de buurt.

Kom ook en praat mee!

Deze KL Brouwerij vindt plaats op woensdag 29 november van 16.30-18.30 uur in buurthuis De Witte Boei op Kleine Wittenburgerstraat 201 in Amsterdam. Er is een beperkt aantal plaatsen, dus meld je snel aan via onderstaande link! Stuur voor vragen een mailtje naar Nina Sandford via ns@kl.nl.

Dave van Loon's picture Meet-up on Nov 29th
Marije Poel, Programma manager at Amsterdam University of Applied Sciences, posted

Just.City.2023

Featured image

KOM NAAR JUST.CITY.AMSTERDAM.2023

Amsterdam is al 750 jaar in beweging. De ontwikkelingen van de afgelopen jaren maken het een stad waarin niet voor iedereen plek is. Basisvoorzieningen zoals wonen, onderwijs, zorg, voedsel, de publieke ruimte en een leefbaar klimaat staan bijvoorbeeld steeds meer onder druk. We merken allemaal dat er zaken niet rechtvaardig zijn en daar willen wij, samen met jou, verandering in brengen.

Vanaf 16 november voert het Centre of Expertise Urban Governance and Social Innovation daarom officieel de naam Centre of Expertise Rechtvaardige Stad. Op die datum organiseren wij als lancering Just.City.Amsterdam.2023; een middag vol workshops, lezingen, gesprekken en persoonlijke ontmoetingen. Tijdens deze middag in Ru Paré Community willen we elkaar inspireren en aanzetten tot manieren om naar een rechtvaardige stad te kijken en er samen aan te werken. Jij bent van harte welkom!

We hebben schrijvers, dichters, onderzoekers, ondernemers, studenten, bestuurders en buurtorganisaties uit de stad gevraagd om een bijdrage te leveren aan ons programma. Met onder andere: Gökhan Aksoy, Abdelkader Benali, Joris Lechêne, Ria Braaf-Fränkel, Lucia Kula, Roberto Rocco, Arnt Mein.
Via onderstaande knop vind je meer informatie over de lancering en het aanmelden.

Marije Poel's picture Meet-up on Nov 16th
Herman van den Bosch, professor in management development , posted

21. Work, also in the neighbourhood

Featured image

This is the 21th episode of a series 25 building blocks to create better streets, neighbourhoods, and cities. Its topic is the combination of living and working in the same neighbourhood. This idea is currently high on the agenda of many city councils.  

Benefits for the quality of the living environment

If there is also employment in or near the place where people live, several residents might walk to work. That will only apply to relatively few people, but urban planners think that bringing living and working closer together will also increase the liveliness of the neighborhood. But more reasons are mentioned: including cross-fertilization, sharing of spaces, the shared use of infrastructure (over time), a greater sense of security and less crime. Whether all these reasons are substantiated is doubtful.
In any case, mixed neighbourhoods contributes to widening the range of residential environments and there is certainly a group that finds this an attractive idea. The illustrations above show places were living and work will be mixed (clockwise): Deventer (Havenkwartier), The Hague (Blinckhorst), Leiden (Bioscience Park), Amersfoort (Oliemolenterrein), Amsterdam (Ravel) and Hilversum (Wybertjesfabriek).  

Break with the past

Le Corbusier detested the geographical nearness of work and living. In his vision, all the daily necessities of residents of the vertical villages he had in mind had to be close to home, but the distance to work locations could not be great enough. Incidentally, very understandable because of the polluting nature of the industry in the first half of the 20th century. Nowadays, the latter is less valid. An estimated 30% of companies located on industrial sites have no negative environmental impact whatsoever. A location in a residential area therefore does not have to encounter any objections. The choice for an industrial site was mainly dictated because the land there is much cheaper. And that's where the shoe pinches. The most important reason to look for housing locations on industrial estates is the scarcity of residential locations within the municipality and consequently their high prices. Moreover, in recent decades the surface of industrial estates has grown faster than that of residential locations, at least until a couple of years ago.  

Companies are still hesitating

Companies are generally reserved about the development of housing in their immediate vicinity. Apart from the realistic expectation that the price of land will rise, they fear that this will be at the expense of space that they think they will need to grow in the future. This fear is justified: In the Netherlands 4600 hectares of potential commercial sites disappeared between 2016 and 2021. Another concern is that future 'neighbors' will protest against the 'nuisance' that is inherent to industrial sites, among others because of the traffic they attract. The degree of 'nuisance' will mainly depend on the scale on which the mixing will take place. If this happens at block level, the risk is higher than in case of the establishment of residential neighborhoods in a commercial environment. But as said, there is no need to fear substantial nuisance from offices, laboratories, call centers and the like. Companies also see the advantages of mixing living and working, such as more security.  

Searching for attractive combinations of living and working

Project developers see demand for mixed-use spaces rising and so do prices, which is an incentive for the construction of compact multifunctional buildings, in which functions are combined. To create sufficient space for business activity in the future, they advocate reserving 30% for business space in all residential locations. The municipality of Rotterdam counters this with a 'no net loss' policy regarding gross floor surface for commercial spaces.
Gradually, attractive examples of mixed living and working areas emerge. Park More (from Thomas More), the entrance area of the Leiden Bioscience Park, which will consist of homes, university facilities and a hotel (photo top right). The idea is that in the future there will also be room for the storage of rainwater, the cultivation of food and the production of the estate's own energy.
Another example, which can probably be followed in more places, is the transformation of the Havenkwartier Deventer into a mixed residential and working area, although part of the commercial activity has left and the buildings are being repurposed as industrial heritage (photo above left). The starting point is that, despite hundreds of new homes, the area will retain its industrial and commercial character, although some residents complain about the 'smoothening' of the area'. Living and working remains a challenging combination, partly depending on where the emphasis lies. In this respect, many eyes are focused on the substantiation of the plans of Amsterdam Havenstad.
 
Follow the link below to find an overview of all articles.  

Herman van den Bosch's picture #Citizens&Living
Herman van den Bosch, professor in management development , posted

Expeditie Muziek

Featured image

 
Ik heb de laatste jaren honderden posts geschreven over stedelijke ontwikkeling, innovatie en organisatie. Vele daarvan hebben op deze website gestaan. Ik verschuif mijn schrijfactiviteiten geleidelijk naar het thema waarvan mijn hart sneller gaat kloppen, namelijk muziek.  In mijn nieuwe Nederlandstalige blog 'Expeditie muziek' (zie de link hieronder) verken ik wekelijk een ander facet.  Deze week is dat de geschiedenis van de blues, vorige week heb ik een top tien samengesteld van de in mijn ogen mooiste Nederlandstalige liedjes 'ooit'. Neem eens een kijkje.

Herman van den Bosch's picture #Citizens&Living
Harmen van Sprang, co-founder & CEO Sharing Cities Alliance , posted

AI & The City

Featured image

The Sharing Cities Alliance and the City of Amsterdam welcome you to take part in a roundtable discussion about ‘AI & The City', taking place during the Society 5.0 Festival in Amsterdam. This roundtable brings together a dynamic community of creative professionals to explore the profound intersections of Artificial Intelligence and urban life.

We'll explore the evolving landscape of AI and its transformative potential within our cities. Our discussion will touch upon the ways AI is reshaping urban environments, from livability to climate tech solutions and from transportation to the economy.

Together, we'll also delve into the ethical considerations surrounding AI deployment in urban settings, emphasizing the importance of preserving public values and ensuring positive outcomes for our communities.

Join us for a thought-provoking dialogue, where visionary minds come together to imagine and shape a future where AI and cities harmoniously coexist, fostering innovation, sustainability, and inclusivity. ‘AI & The City’ is your opportunity to be part of this essential conversation, where creativity meets technology to pave the way for brighter and more resilient urban landscapes.

#livability #climatechange #wellbeing #economy #urbanplanning #ethics #privacy #safety #trust

(Observant players might recognize the touch of generative AI throughout this invitation ;))

Harmen van Sprang's picture Masterclass / workshop on Nov 1st
Ivanna Vinnicsuk, Content Marketer at Digital Society School, posted

Society 5.0 Festival

Featured image

How can you help guide the planet’s well-being towards a Society 5.0?

This question is central to the Society 5.0 Festival. For two days, 31 Oct and 1 Nov, The Social Hub Amsterdam City will be the beating heart where knowledge institutions and the creative industry come together to indulge in masterclasses, workshops, performances, interactive installations and so much more guaranteed to spark your creativity.
 
More information and tickets, here: https://society5.event-hva.nl/
------

Kunnen we samen een slimme, duurzame samenleving vormgeven zonder daarbij het welzijn van mens en planeet uit het oog te verliezen?

Op 31 okt en 1 nov komt de creatieve industrie tijdens Society 5.0 Festival bij elkaar in The Social Hub Amsterdam City om het antwoord op deze vraag te verkennen. Verwacht masterclasses, workshops, interactieve (kunst)installaties, performances en meer!
 
<strong>Meer informatie en tickets hier:</strong> https://society5.event-hva.nl/

Ivanna Vinnicsuk's picture Conference from Oct 31st to Nov 1st
Tom van Arman, Director & Founder at Tapp, posted

Ethics and other digital dilemmas

Featured image

Our we spending more time than offline? Get off your screen and join us as we discuss ‘addiction by design’ and other digital dilemmas. Meet the experts on ethics and responsible technologies. During this event we will learn about how digital applications have evolved, how they have shaped our society, and how we can make them more humane. Don't miss this opportunity to network with fellow apps-for-good developers.

Next Thursday November 2nd, we will be discussing the bitter truths of ethics in web & app development. As a designer, coder or business developer, how can we keep our apps responsible? How can we create healthier relationships between app users (and makers)? What does our digital and social society look like in the next 15 years? The goal of this event is to showcase, discover and foster apps for good.

AGENDA:

  • 17:00 Welcome drinks - Welcome drinks to break the ice and network a bit with fellow attendees.
  • 17:30 Opening and Welcome - Pinch / Appsterdam
  • 17:45 Kick-off Speaker - Mike Lee - Mayor of Appsterdam. Mike will be revisiting his 2013 flagship talk “Ethics Made Easy”. How does this talk still hold up ten years later? What has changed, what principles should app makers consider going forward?
  • 18:10 Ethical Expert: Douwe Schmidt - Public Tech Gemeente Amsterdam. Douwe us a co-found of the Tada - 6 values that guide the responsible use of data and the responsible design of technology in the city based on inclusivity, with control, human centric, legitimate and controlled, open and transparent & from everyone, for everyone.
  • 18:30 Food is served
  • 19:00 TDB
  • 19:20 Emiel Poot - De Jonge Strateeg & Appsterdammer - Emiel will delve into the balance between our human nature and todays digital landscape. We all have a fundamental need for social connection, but how have our instincts adapted to digital relationships, communication, and sense of belonging? Join us as we navigate the fascinating synergy between our wired brains and the virtual networks that have reshaped the very essence of human interaction.
  • 19:45 - Closing and networking drinks.
Tom van Arman's picture Meet-up on Nov 2nd
Herman van den Bosch, professor in management development , posted

18. Space for sporting and playing in a green environment

Featured image

This is the 18th episode of a series 25 building blocks to create better streets, neighbourhoods, and cities. This message is about the limited possibilities for children to play in a green environment because of the sacrifices that are made to offer space for cars and private gardens
 
Almost all residential areas in the Netherlands offer too little opportunity for children to play. This post deals with this topic and also with changing the classic street pattern to make way for routes for pedestrians and cyclists.
Everything previously mentioned about the value of a green space applies to the living environment. The rule 3 : 30 : 300 is often used as an ideal: Three trees must be visible from every house, the canopy cover of the neighborhood is 30% and within an average distance of 300 meters there is a quarter of a hectare of green space, whether or not divided over a number of smaller parcels.

Functions of 'green' in neighbourhoods

The green space in the living environment must be more than a grass cover. Instead, it creates a park-like environment where people meet, it is accompanied by water features and can store water in case of superfluent rain, it limits the temperature and forms the basis for play areas for children.

Legally, communal, and private green areas are different entities; in practice, hybrid forms are becoming common. For example, a communal (inner) garden that can be closed off in the evening or public green that is cadastral property of the residents but intended for public use. In that case the residents live in a park-like environment which they might maintain and use together. Het Rivierdistrict in Utrecht is an example of this.

Play at the neighborhood level

Children want wide sidewalks and a place (at least 20 x 10 m2) close to home that is suitable for (fantasy) games and where there may also be attractive play equipment. The importance of playground equipment should not be overestimated. For many children, the ideal playground consists of heaps of coarse sand, water, climbing trees and pallets. To the local residents It undoubtedly looks messier than a field full of seesaw chickens. Good playground equipment is of course safe and encourages creative action. They can also be used for more than one purpose. You can climb on it, slide off it, play hide and seek and more. Of the simple devices, (saucer) swings and climbing frames are favorites.
A somewhat larger playground to play football and practice other sports is highly regarded. Such a space attracts many children from the surrounding streets and leads to the children playing with each other in varying combinations.

Squares

Most squares are large bare plains, which you prefer to walk around. Every neighborhood should have a square of considerable size as a place where various forms of play and exercise are concentrated. In the middle there is room for a multifunctional space - tastefully tiled or equipped with (artificial) grass - for ball games, events, music performances, markets and possibly movable benches. Ideally, the central part is somewhat lower, so that there is a slope to sit on, climb and slide down. On the edge there is room for countless activities, such as different forms of ball games, a rough part, with climbing trees, meeting places, spaces to hide, space to barbecue and walls to paint, but also catering and one or more terraces. Lighting is desirable in the evening, possibly (coloured) mood lighting. There is an opportunity for unexpected and unforeseen activities, such as a food car that comes by regularly, street musicians that come to visit, changing fairground attractions and a salsa band that comes to rehearse every week.
Such a square can possibly be integrated into a park that, apart from its value as a green space, already offers opportunities for children to play. Adding explicit game elements makes parks even more attractive.

Connecting car-free routes

Safe walking and cycling routes connect playgrounds, parks, and homes. They offer excellent opportunities to use bicycles, especially where they are connected to those of other neighbourhoods.
By seeing facilities for different age groups in conjunction, networks and nodes are created for distinctive target groups. The children's network mainly includes play areas close to home, connected via safe paths to playgrounds in the vicinity. Facilities especially for teenagers are best located somewhat secluded, but not isolated. Essentially, they want to fit in. The teenage network also includes places where there is something to eat, but also various facilities for sports and at a certain age it includes the entire municipality.
 
Follow the link below to find an overview of all articles.

Herman van den Bosch's picture #Citizens&Living