#Inclusion

Topic within Citizens & Living
Ivanna Vinnicsuk, Content Marketer at Digital Society School, posted

Smart City Haarlemmermeer - Digital Society School project

Featured image

In large and diverse public organizations like the Gemeente Haarlemmermeer, communication can sometimes be hindered by silos. Different departments or teams in the organization may work independently leading to a lack of information sharing and coordination. With so many channels and platforms available, it can be difficult to filter out the information that is relevant and important to employees. This can lead to information overload and make it difficult for employees to stay updated on important updates.

Thus, the trainee team from the Digital Transformation Traineeship Programme at Digital Society School embarked on a challenge on how Gemeente Haarlemmermeer can be facilitated to become a smarter, more connected, transparent and digitally inclusive organisation.

Read more about the project on the website of Digital Society School!

Ivanna Vinnicsuk's picture #DigitalCity
Beth Njeri, Digital Communications Manager at Metabolic, posted

Nature Assessments Solution: Introducing Link by Metabolic Software

Featured image

This week, Metabolic launched its first SaaS solution: Link, by Metabolic Software!

After 10 years of helping organizations understand their impact on nature, Metabolic has created a way to automate this process to help more people faster.

Link enables companies to understand their impact and identify nature-related risks across their supply chain. It helps them mitigate negative effects, protect biodiversity, and find opportunities for sustainable initiatives

#natureassessment #LinkbyMetabolic

Beth Njeri's picture #Citizens&Living
Gert Roskammer, Community Manager , posted

City Deal Showcase Deventer | Samen werken aan Digitale Technieken voor de Fysieke Leefomgeving

Featured image

Hoe zet je digitalisering en data in voor de stedelijke leefomgeving met een digital twin? En hoe zorg je ervoor dat iedereen daar dan (veilig) mee aan de slag kan?
Dit zijn een aantal van de grote vragen waar de bedrijven, onderwijsinstellingen en overheidsinstanties in Stadscampus de Kien in Deventer gezamenlijk aan werken. Je ontdekt tijdens deze showcase op 7 juni 2023 de digital twin van de Kien en ontmoet de mensen erachter. Aan de hand daarvan onderzoek je hoe jij aan de slag kunt gaan met data, zowel boven als onder de grond.

De Kien is de stadscampus van Deventer waar ondernemers van verschillende bedrijven en studenten samen optrekken in de digitale transitie. De digital twin van de Kien is tevens een van de showcases van de City Deal ‘Een slimme stad, zo doe je dat’.


Hoe zet je digitalisering en data in voor het verbeteren van de stedelijke leefomgeving? En hoe zorg je ervoor dat iedereen de tool begrijpt? We gaan op zoek naar antwoorden op Stadscampus de Kien in Deventer!
Wil jij ervaren hoe je datagedreven werken en digitale technieken, zoals een digital twin, inzet voor de fysieke leefomgeving? Kom dan op 7 juni 2023 naar Deventer en doe mee met <strong>De Kien experience</strong>. Deze dag staat in het teken van inspireren, activeren en verbinden van kennis en kunde rondom <strong>digitale technieken voor de fysieke leefomgeving</strong>.

Onze enthousiaste dagvoorzitter Rik Zeeuwen neemt je deze dag mee door het programma. Met verschillende activiteiten en toonaangevende sprekers, zoals wethouder <strong>Liesbeth Grijsen</strong>, wethouder van de gemeente Deventer, activistische ondernemer Ruud Koornstra en <strong>Caspar de Jonge</strong>, programmanager bij het ministerie van IenW. En uiteraard ga je het gebied in met excursies en bezoeken aan de verschillende locaties in het gebied. Daar deelt De Kien haar lessons learned en opbrengsten van de projecten Digital Twin, Kienergy en de fysieke transitie naar een stadscampus. Uiteraard is er genoeg tijd om te netwerken en kun je ervaren hoe digitale technieken onze wereldbeelden vormen.

Meld je nu aan.

Programma
10.00 uur: Opening van het programma door dagvoorzitter Rik Zeeuwen
10.05 uur: Opening door Liesbeth Grijsen (wethouder gemeente Deventer)
10.15: Showcase De Kien - Stadscampus en digitale technieken fysieke leefomgeving
10.30: De stedelijke transformatie van De Kien met behulp en gebruik van Digital Twin
10.45 uur Korte toelichting vervolg ochtend
10:45 uur: Pauze
11.00 uur : Deelsessies:
Deelsessie 1: Energietransitie: Kienergy 
Data speelt een steeds centralere rol binnen bedrijven, gemeentes en ons persoonlijke leven. Maar hoe kan je data gebruiken voor een maatschappelijk doel? Bas Jan Kylstra (Topicus) en Erwin Bisschop (Inversable) nemen jullie mee in hoe zij data gebruiken om de warmtetransitie te versnellen binnen het platform Kienergy. Ze laten zien hoe zij hun data verzamelen, hoe deze data bewijst welke maatregelen werken (en welke niet) en hoe de data kan worden ingezet om mensen te motiveren. Hiermee maken ze met behulp data een positieve impact op de maatschappij!

Deelsessie 2: Digital Twin als fundament voor het integrale ontwerpproces van de fysieke leefomgeving
De Kien heeft de afgelopen maanden gewerkt aan een datafundament voor een integrale digital twin*. Graag nemen we je mee in de mogelijkheden van integraal ontwerpen en de meerwaarde van een digital twin in de verschillende fases van ontwerp tot beheer. Welke kansen biedt dit voor jouw werkgebied en hoe kun je een opgave, zoals hittestress of wateropslag dan het beste in een proces vormgeven?
*Bekijk deze video om een impressie te krijgen van een Digital Twin.

 Deelsessie 3: Samenwerken aan een ‘Smart Bridge for the Future’
Een kijkje achter de schermen bij het project ‘Smart Bridge’ in de Kien. In de Kien werken we samen met gemeente, ingenieursbureaus en onderwijs (triple helix) aan de ontwikkeling van een nieuwe verbinding over de stadsgracht. Smart in deze fase is dat het samenwerken al helemaal vanaf het begin plaatsvindt. De resultaten van de opdrachten die de studenten onder begeleiding van de Kien partners uitvoeren zijn steeds de volgende stap in het proces. Tijdens deze sessie gaan we het gebied in. Aan de hand van een galerij loop je langs de analyse, visie en schetsontwerpen van de toekomstige slimme en duurzame verbinding.

12.00 uur: Lunch
13.15 uur: <strong>Lezing door Ruud Koornstra**
14.00 uur: Paneldiscussie met o.a. Liesbeth Grijsen (wethouder gemeente Deventer), Caspar de Jonge (ministerie van IenW) en Jan-Willem Wesselink (Future City Foundation)
14.30 uur: Pitchcarrousel met bedrijven die koploper zijn op gebied van datagedreven werken
15:15: Pauze
15.45: Deelsessies

Deelsessie 1: Grounded by data: Data, informatie en kennis voor klimaat in de Kien.
Data, informatie en kennis zijn het fundament voor effectief omgaan met klimaatverandering. In deze sessie zal Geert Roovers – lector Bodem en Ondergrond bij Saxion – je meenemen in de behoefte aan deze data, informatie en kennis. Samen met studenten van het Smart Sollution Semester van Saxion gaan we in deze interactieve sessie op zoek naar jouw behoefte aan data, informatie en kennis voor het omgaan met klimaatopgaven.
Deelsessie 2: Samen werken met data 
Digitalisering verandert onze wereld en datagedreven werken wordt steeds belangrijker. We moeten slimmer en effectiever werken om alle opgaven en transities aan te kunnen. Al was het maar omdat er onvoldoende mensen zijn om straks al dat werk te doen. Digitalisering vraagt niet alleen om verandering binnen organisaties, maar ook een andere samenwerking tussen die organisaties. Jan Willem Wesselink zal op het podium in gesprek gaan met sleutelfiguren uit de Kien met een uitgesproken visie op dit vraagstuk. Uiteraard gaan ze hier ook graag over in gesprek met de zaal. (geen max personen)
Deelsessie 3: Hackathon 'Digital Twin meets Smart Bridge’ Deze sessie naar de Foyer (VR kan in de Brasserie de hele dag)
Met de informatie van de ochtend en inspiratie van de sprekers is het tijd om aan de slag te gaan. Hoe maken we de verbinding over de stadsgracht smart? Welke aspecten van ontwerp tot beheer en van gebruikersparticipatie tot omgevingsinformatie zijn waardevol om in de digital twin van de Kien te visualisatie voor verschillende doelgroepen? Tijdens deze brainstormsessie werken we multidisciplinair samen. Verschillende expertises en samen als bedrijfsleven, overheden en onderwijs. Jongprofessionals en ervaren senioren. Samen ga je aan de slag in deze sessie!
16:30 -17:30 Napraten onder genot van een drankje
Meld je aan als deelnemer

<strong>Datum en tijd:</strong> 7 juni 2023 van 9.30 uur - 17.00 uur.
<strong>Locatie:</strong> Stadscampus De Kien, Schouwburg Deventer, Leeuwenbrug 2, 7411 TJ Deventer.

Deze showcase maakt deel uit van het programma van de City Deal 'Een slimme stad, zo doe je dat'. Wil je een overzicht van alle evenementen die vallen onder de City Deals 'Een slimme stad, zo doe je dat' en 'Slim Maatwerk'? Klik hier.  

Gert Roskammer's picture Meet-up on Jun 7th
Dave van Loon, Onderzoeker / adviseur stedelijke vraagstukken at Kennisland, posted

KL Brouwerij #1: de betrokken buurt

Featured image

Kennisland lanceert de KL Brouwerij! Een aantal keer per jaar laten we ons werk even voor wat het is en brouwen we samen nieuwe ideeën voor maatschappelijke uitdagingen. We brengen leven in de brouwerij door te ontdekken, smeden, broeden, fantaseren en borrelen. Dit doen we met partners, experts, ervaringsdeskundigen en betrokkenen bij het vraagstuk dat die middag centraal staat, en waar we meer over willen leren. We trappen af met: de betrokken buurt. Hoe kan je de kracht van de buurt benutten voor lokale uitdagingen, zoals ouderen die langer thuis blijven wonen of een inclusieve energietransitie? We zien dat beleidsmakers steeds meer verwachten van de buurt als plek waar mensen naar elkaar omkijken en voor elkaar zorgen. Maar wat kan je eigenlijk verwachten van buurtgenoten? Hoe kan je de kracht van de buurt benutten voor lokale uitdagingen? En wat voor buur ben je zelf eigenlijk?

Verwacht een interactieve bijeenkomst met goede gesprekken, een serious game, hapjes, drankjes en een fanfare (ja echt!).

Deze KL Brouwerij vindt plaats op 11 mei van 16.30-18.30 uur in de Commandantszaal in de Commandantswoning (COWO) op het Marineterrein, gebouw 001, Kattenburgerstraat 5, Amsterdam. 
Er is een beperkt aantal plaatsen, dus meld je snel aan.

Dave van Loon's picture Meet-up on May 11th
Beth Njeri, Digital Communications Manager at Metabolic, posted

New research: 6 strategies for building homes in the Netherlands within planetary boundaries

Featured image

The Netherlands has a housing problem: Too many people, and not enough homes. The country plans to build 100,000 new homes each year through 2030.

But can the country build this much without exceeding our planetary boundaries?

In partnership with Copper8, NIBE, and Alba Concepts, Metabolic has proposed six strategies. When combined, these could reduce total CO2 emissions from construction by up to 33% and the use of raw materials by 40%.

Do you want to learn more? Find all the details in their newest research, which was presented last week in Amsterdam!

Beth Njeri's picture #Citizens&Living
Henrike Slob, Marketing Communications Lead at Impact Hub Amsterdam, posted

Inclusion Ecosystem Day

Featured image

Many everyday products, including safety features such as seatbelts, are not designed inclusively. Unfortunately, that means that product development often overlooks critical factors such as age, gender, care needs, economic status and ethnic background, which leads to inequality. During our Inclusion Ecosystem Day, we invite product innovation managers to join us to become aware of design bias, explore innovations and tools that create both positive impact and commercially successful products.

PROGRAM
Get inspired by entrepreneurs and innovators who put inclusion at the core of their solutions.

14:30 – Walk-in
15:00 – Welcome from the Impact Hub Netherlands team
15:15 – Presentation: become aware of design bias, explore innovations and tools that create both positive impact.
15:45 – Keynote speakers: Abdelrahman Hassan and Nadia Piet, on the role of AI and creative tech in inclusive product design
16:15 – Two inspiring case owners share their business challenge to learn from and think along.
17:00 – Start Networking Drinks

KEYNOTE SPEAKERS
Nadia Piet is the founder of AIxDESIGN, Head of Creative Technology at DEPT Agency and holds a MA in Data-Driven Design. She is a designer, researcher, and organizer with a focus on Al/ML, data, tech, (digital) culture and creativity.
During her keynote she will address how we shape technology, and technology shapes us in return, her work centers around these topics while centering a participatory, protopian, and feminist approach.
Nadia has been a speaker at i.e. Mozilla Festival, Hyper Island, Women in Al, Al Summit NYC for Forbes and World Usability Day in Rome. And is well described as  “A talented designer on the verge of disrupting the industry”. 
 
Abdelrahman Hassan is a creative technologist, AI Strategist , and Digital ethicist.
He uses an interdisciplinary approach in building data-driven trustworthy tech. While adopting holistic, user-centric, participatory, and innovative practices. He dreams of a future where trust is a driver for innovation. Abdelrahman believes data-driven ecosystems can inspire joy and have values of liberation.
Abdelrahman will address i.e. what is inclusion in terms of AI, what are the harms of AI, and thinking from decolonial perspective in tech and social theories.

CASE - OWNERS
Michael Musandu is the founder of Lalaland. Lalaland helps fashion brands that use 3D design programs, i.e. Browzwear, CLO3d, Optitex, Style3d, to design their collections on lifelike models. Enabling the new creators of today to become more inclusive, less wasteful, more sustainable, and digital-minded. All with the help of generative AI.
Lalaland has been featured in respected press such as BBC News, Forbes, Techcrunch, RTLZ and Vogue Business and won awards such as Philips Innovation Award and MT Sprout Startup of the Year. Michael has been selected in EW – 30 under 30, MT Sprout’s Inclusive 30 – Best Young Entrepreneur of 2021 and MT Sprout is 25 under 25.

EXPLORE OUR INCLUSION ECOSYSTEM
In nature, the most resilient ecosystems are the most diverse ones. Our society is just another ecosystem. Our work in the Inclusion Ecosystem contributes to innovative solutions representing and reflecting all of society. Learn more.

Sign up for this event via the link below.

Henrike Slob's picture Masterclass / workshop on May 9th
Sophie van der Ploeg, Community Manager & Program Lead Digital at Amsterdam Smart City, posted

Demoday #19: CommuniCity worksession

Featured image

Without a doubt, our lives are becoming increasingly dependent on new technologies. However, we are also becoming increasingly aware that not everyone benefits equally from the opportunities and possibilities of digitization. Technology is often developed for the masses, leaving more vulnerable groups behind. Through the European-funded CommuniCity project, the municipality of Amsterdam aims to support the development of digital solutions for all by connecting tech organisations to the needs of vulnerable communities. The project will develop a citizen-centred co-creation and co-learning process supporting the cities of Amsterdam, Helsinki, and Porto in launching 100 tech pilots addressing the needs of their communities.

Besides the open call for tech-for-good pilots, the municipality of Amsterdam is also looking for a more structural process for matching the needs of citizens to solutions of tech providers. During this work session, Neeltje Pavicic (municipality of Amsterdam) invited the Amsterdam Smart City network to explore current bottlenecks and potential solutions and next steps.

Process & questions

Neeltje introduced the project using two examples of technology developed specifically for marginalised communities: the Be My Eyes app connects people needing sighted support with volunteers giving virtual assistance through a live video call, and the FLOo Robot supports parents with mild intellectual disabilities by stimulating the interaction between parents and the child.

The diversity of the Amsterdam Smart City network was reflected in the CommuniCity worksession, with participants from governments, businesses and knowledge institutions. Neeltje was curious to the perspectives of the public and private sector, which is why the group was separated based on this criteria. First, the participants identified the bottlenecks: what problems do we face when developing tech solutions for and with marginalised communities? After that, we looked at the potential solutions and the next steps.

Bottlenecks for developing tech for vulnerable communities

The group with companies agreed that technology itself can do a lot, but that it is often difficult to know what is already developed in terms of tech-for-good. Going from a pilot or concept to a concrete realization is often difficult due to the stakeholder landscape and siloed institutions. One of the main bottlenecks is that there is no clear incentive for commercial parties to focus on vulnerable groups. Another bottleneck is that we need to focus on awareness; technology often targets the masses and not marginalized groups who need to be better involved in the design of solutions.

In the group with public organisations, participants discussed that the needs of marginalised communities should be very clear. We should stay away from formulating these needs for people. Therefore, it’s important that civic society organisations identify issues and needs with the target groups, and collaborate with tech-parties that can deliver solutions. Another bottleneck is that there is not enough capital from public partners. There are already many pilots, but scaling up is often difficult.. Therefore solutions should have a business, or a value-case.

Potential next steps

What could be the next steps? The participants indicated that there are already a lot of tech-driven projects and initiatives developed to support vulnerable groups. A key challenge is that these initiatives are fragmented and remain small-scale because there is insufficient sharing and learning between them. A better overview of what is already happening is needed to avoid re-inviting the wheel. There are already several platforms to share these types of initiatives but they do not seem to meet the needs in terms of making visible tested solutions with most potential for upscaling. Participants also suggested hosting knowledge sessions to present examples and lessons-learned from tech-for-good solutions, and train developers to make technology accessible from the start. Legislation can also play a role: by law, technology must meet accessibility requirements and such laws can be extended to protect vulnerable groups. Participants agreed that public authorities and commercial parties should engage in more conversation about this topic.

In response to the worksession, Neeltje mentioned that she gained interesting insights from different angles. She was happy that so many participants showed interest in this topic and decided to join the session. In the coming weeks, Neeltje will organise a few follow-up sessions with different stakeholders. Do you have any input for her? You can contact me via sophie@amsterdamsmartcity.com, and I'll connect you to Neeltje.

Sophie van der Ploeg's picture #DigitalCity
NEMO Science Museum, posted

Lezing - Van vegansexuals tot kweekbossen

Featured image

Welkom in jouw toekomst

Vegansexuals, verwarmingsschaamte, multi-taskend wonen en de kweek van megabossen: welkom in jouw toekomst.

We verbruiken meer energie dan ooit, maar onze toekomst ziet er anders uit: toekomst-antropoloog Roanne van Voorst voorspelt een samenleving waarin we simpeler en slimmer leven, maar ook een samenleving waarin we afscheid nemen van bepaalde rechten en romantische ideeën, en op zoek gaan naar wat zij noemt 'sociaal pragmatisme'.

Als ‘antropoloog van de toekomst’ onderzoekt Roanne hoe een duurzame en wenselijke toekomst van onze wereld eruit kan zien. Daarbij denkt ze vooral na over wat ze ‘duurzame menselijkheid’ noemt: hoe houden we hoop in tijden van klimaatverandering en ‘fake news’? Wat houdt ons menselijk in tijden van robotisering? Welke vaardigheden moeten we onszelf en onze kinderen aanleren, om ook in een hoogtechnologische toekomst menselijk en professioneel succesvol te blijven?

Over Roanne van Voorst

Roanne van Voorst is toekomst-antropoloog, schrijver, (Tedx)spreker en voorzitter van de Dutch Future Society. Ze promoveerde in 2014 en is momenteel verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Haar kernonderzoek richt zich op menselijkheid in tijden van robotisering, digitalisering en big data. Haar onderzoek onderzoekt deze onderwerpen in de context van de volksgezondheid in vier verschillende landen.

Praktisch

Voor een bezoek aan deze lezing in De Studio reserveer je een ticket via de website van NEMO. De toegangsprijs is € 7,50.

De lezing start om 20.00 uur en en duurt ongeveer 1 uur. Voorafgaand aan de lezing kun je vanaf 19.00 uur de tentoonstelling Energy Junkies bezoeken.
 
Op vertoon van een kortingspas ontvangen pashouders voorafgaand aan de activiteit een gratis drankje. Deelnemende passen zijn: Museumkaart, VriendenLoterij VIP-KAART, Stadspas Amsterdam, CJP pas en Collegekaart.
 
De Studio van NEMO is een extra locatie van NEMO Science Museum op het Marineterrein in Amsterdam. De programmering is speciaal voor volwassenen.

NEMO Science Museum's picture Lecture / presentation on Jun 22nd
NEMO Science Museum, posted

Stand-up - Comedy for Climate (reprise)

Featured image

Een avondje lachen

Klimaatopwarming is niet het meest grappige onderwerp. Toch proberen we daar door middel van een stand-up comedy avond voor één keer verandering in te brengen. Waarbij we lachen om onszelf en het klimaat. Met alleen een microfoon zetten de comedians van Het Comedyhuis zware klimaatonderwerpen om in luchtige grappen. Een lekker avondje lachen dus. Want lachen is gezond! Om daarna met goede moed en op volle kracht te werken aan de oplossing.

Over Het Comedyhuis

Comedy for Climate wordt georganiseerd door Het Comedyhuis. Een van de oudste stand-up comedy gezelschappen van Nederland. Sinds 2009 organiseert de groep comedyshows in het land, schrijven ze teksten voor TV programma’s als de Avondshow van Lubach en helpen ze beginnende comedians om hun eerste stappen op het podium te zetten met hun beproefde stand-up comedycursussen.

Tijdens Comedy for Climate kun je genieten van de grappen van:

  • Andries Tunru
  • Pieter Jouke
  • Wouter Monden
  • Tim Kroezen

Praktisch

Voor een bezoek aan dit evenement in De Studio reserveer je een ticket via de website van NEMO. De toegangsprijs is € 7,50.

Comedy for Climate start om 20.00 uur en en duurt ongeveer 1 tot 1,5 uur. Voorafgaand aan het evenement kun je vanaf 19.00 uur de tentoonstelling Energy Junkies bezoeken.
 
Op vertoon van een kortingspas ontvangen pashouders voorafgaand aan de activiteit een gratis drankje. Deelnemende passen zijn: Museumkaart, VriendenLoterij VIP-KAART, Stadspas Amsterdam, CJP pas en Collegekaart.
 
De Studio van NEMO is een extra locatie van NEMO Science Museum op het Marineterrein in Amsterdam. De programmering is speciaal voor volwassenen.

NEMO Science Museum's picture Meet-up on Jun 8th
Beth Njeri, Digital Communications Manager at Metabolic, posted

Event - Circularity 23

Featured image

Transforming our systems, structures, and strategies is crucial for a just, resilient world within planetary boundaries. It's time to unlearn linear systems and move from extractive to regenerative.

To dive into this discussion, CEO, Eva Gladek, and Commercial & Partnerships Lead - Agrifood & Biodiversity, Andrew McCue at Metabolic, will speak at Circularity 23 on June 5th - 7th, 2023, themed around accelerating the circular economy. This premier event, organized by GreenBiz Group, brings together professionals driving the circular economy.

Eva will share insights on innovative financing for the circular economy, while Andrew will discuss the importance of circular food supply chains.

More about the event in the link!

Beth Njeri's picture Congress from Jun 5th to Jun 7th
Xander Bakker, Community Manager at Green Innovation Hub, posted

Inspiratie en netwerken: meld je nu aan voor de Green Innovation Hub Open Coffee!

Featured image

Heb jij een idee, product of dienst voor een duurzame en inclusieve samenleving en wil je dit graag met ons delen? Op dinsdag 21 maart nodigen wij je van harte uit voor de Green Innovation Hub Open Coffee.

Van 10:30 – 12:00 geven wij een update over de Green Innovation Hub en zijn er twee inspirerende gastsprekers die een oproep doen aan de markt.

De komende jaren zullen er meer dan 100.000 nieuwe woningen gebouwd worden, maar wat is daarvoor nodig om dat te realiseren? Hoe kunnen we digitaal-gedreven innovaties opschalen?

Wil je meepraten? Meld je dan nu aan via: https://lnkd.in/etg9rjd5

Let op! Maximaal 50 personen (vol = vol).

Xander Bakker's picture Meet-up on Mar 21st
Harmen van Sprang, co-founder & CEO Sharing Cities Alliance , posted

Tech Talk: 'Metaverse & de publieke ruimte'

Featured image

Lopen we straks allemaal met een Augmented Reality-bril door de stad? Waarmee je in een oogopslag de route ziet die je moet lopen, of het social media profiel van jouw tegenligger op straat kunt zien? Hoe is het dan gesteld met onze privacy in de openbare ruimte? En als de fysieke en virtuele wereld zo met elkaar verbonden zijn, is het dan nog wel duidelijk of iets ‘echt’ is?

Praat mee over de kansen en uitdagingen van Extended Reality voor de publieke ruimte. Extended Reality is een verzamelterm voor Augmented Reality (AR), Virtual Reality (VR) en Mixed Reality (MR) waarmee virtuele 3D werelden kunnen worden gecreëerd.

De toepassingen van Extended Reality zijn volop in ontwikkeling. Het lijkt een kwestie van tijd voordat deze een rol gaan spelen in ons dagelijks leven. Zo is het denkbaar dat Augmented Reality-brillen ons gaan ondersteunen in het onderwijs en op de werkvloer. Daarnaast is het denkbaar dat bedrijven virtuele lagen en toepassingen op de publieke ruimte projecteren waardoor deze voor iedereen verandert.

Daarom gaan we in gesprek met experts, onderzoekers en Amsterdammers over de mogelijke en wenselijke rol van Extended Reality. Gezamenlijk zoeken we een antwoord op de volgende vraag: hoe blijft de publieke ruimte een plek van en voor iedereen?

Tafelgasten:

  • Geert-Jan Bogaerts, Voorzitter van PublicSpaces
  • Stefan Roolvink, Onderzoeker bij Rathenau Instituut
  • Rivke Jaffe, Hoogleraar Stadsgeografie bij Universiteit van Amsterdam
  • Esther Hammelburg, Hogeschool van Amsterdam
  • Sebastiaan Crul, Onderzoeker bij FreedomLab
  • Joris Haverkort, Director Microsoft Technology Center bij Microsoft
  • Edo Haveman, Hoofd Public Policy Netherlands bij Meta

Moderatoren:

  • Timo Nieuwenhuis, onderzoeker bij Digitalisering & Innovatie, Gemeente Amsterdam
  • Harmen van Sprang, co-founder van de Sharing Cities Alliance
Harmen van Sprang's picture Meet-up on Apr 19th
Beth Njeri, Digital Communications Manager at Metabolic, posted

Vacancy: Marketing and Communications Manager

Featured image

Are you passionate about sustainability and making a positive impact on the world? Do you believe in the power of communication to drive systemic change? Then Metabolic's MarComms & Design Team is looking for someone like you to support our work in Dutch and English!

Join our dynamic and multicultural team to work on innovative communication strategies that break down the complexities of sustainability and inspire action. As a brand advocate, you'll network to form media and communications partnerships that accelerate our impact and guide your teammates to create large-scale campaigns with high relevance and reach.

Excited about this opportunity? Submit your application OR circulate it widely to your networks.

#greenjobs #vacancy #sustainability

Beth Njeri's picture #Citizens&Living
Amber Kahmann, Communications at City of Amsterdam: Digitalization & Innovation, posted

Open Call: Create impact with the European CommuniCity project!

Featured image

Does your organisation work with vulnerable target groups in Amsterdam, or are you a tech company with great ideas for digital solutions for this group? Create tech applications together for the challenges of vulnerable communities during the European CommuniCity project.

From 28 February to 31 March, you can submit your proposal for one of the challenges to CommuniCity for a chance to win a €12,500 grant to test your idea in practice.

How does it work?

  • Companies or organisations submit their proposal via the CommuniCity website;
  • The submissions are assessed against the set criteria and thus the winners are selected;
  • The winning entries receive a grant of 12,500 euros to develop and test their solution together with the target group in Amsterdam.

For more information about the project, the challenges for Amsterdam and application conditions check the website below!

#Citizens&Living
Kerstin Gerlagh, General Manager , posted

Tech Talent – A Changing Tech Landscape, New strategies to attract and maintain tech talent

Featured image

As we all know, the tech industry is changing at a fast pace. Big tech parties, including Microsoft, Meta, HP, Spotify, and Amazon, have been laying off workers by the thousands in the last months. What lies behind the wave of layoffs? Is it a correction for the exponential growth of recent years or are there other underlying factors?

Despite the recent layoffs in the tech industry human capital remains one of the most important factors for the growth of tech companies and there is still a great demand for tech talent. Employees still have the luxury to choose from offers from multiple tech companies. Employees are increasingly making decisions about their careers based on the impact and the sustainable strategy of their future employer rather than the salary or bonuses they will receive. Other relevant factors are the ability to influence the policy of the company and to create a positive impact on society and on well-being instead of merely helping the company achieve its revenue targets.

In this tech table, we have gathered tech specialists from Sweden and the Netherlands to discuss which lessons the recent development in the tech sector can be learned.  Are you as an employee a good fit for the company and is the company as an employer a good fit for you? Labor has gotten a lot more expensive, and companies have to hire the best, but is that enough?  Companies also have to rethink how they reskill and upskill their teams. People are the most important factor for a company’s growth. How to find the right people and which strategies do you need to build stronger, more innovative, and inspiring teams, How to maintain and attract new tech talent?

Conference on Mar 28th
Xander Bakker, Community Manager at Green Innovation Hub, posted

Opening Green Innovation Hub: startschot voor digitale innovatie in Almere

Featured image

Op woensdag 22 februari heeft de Green Innovation Hub in Almere officieel zijn deuren geopend. De publiek-private samenwerking tussen de Gemeente Almere, Provincie Flevoland en telecombedrijf VodafoneZiggo richt zich op de ontwikkeling van digitale innovaties op het gebied van bouw, voedsel, energie, mobiliteit en (digitale) inclusie.

Almere bouwt de komende vijftien jaar 130.000 nieuwe woningen. Daarnaast wil de gemeente in 2030 klimaatneutraal zijn. Hiervoor is integrale, duurzame en inclusieve gebiedsontwikkeling belangrijk.

Broedplaats
De Green Innovation Hub is een broedplaats voor ontmoeting, samenwerking en innovatie. Partijen ontwikkelen digitale oplossingen voor een gezonde stadsomgeving, lokale voedselzekerheid, mobiliteit, circulair bouwen, energiedistributie en sociale verbondenheid tussen stadsbewoners. Gezamenlijke innovaties worden getest en opgeschaald op speciale ‘greenfield' locaties.

Open ecosysteem
De Green Innovation Hub is een broedplaats voor ontmoeting, samenwerking en innovatie. Partijen ontwikkelen digitale oplossingen voor een gezonde stadsomgeving, lokale voedselzekerheid, mobiliteit, circulair bouwen, energiedistributie en sociale verbondenheid tussen stadsbewoners. Gezamenlijke innovaties worden getest en opgeschaald op speciale ‘greenfield’ locaties. De Green Innovation Hub is een open ecosysteem, waarin partners, het bedrijfsleven, overheden en het onderwijs.

Innovatiekracht
Wethouder Maaike Veeningen: “Met deze samenwerking willen we de innovatiekracht van Almere vergroten. Digitalisering en technologie zijn daarbij onmisbaar, net als de kennis en kwaliteiten van inwoners van onze regio. Met de Green Innovation Hub in het hart van de stad laten we zien hoe belangrijk duurzame en inclusieve gebiedsontwikkeling voor ons is.”
Gedeputeerde Jan Nico Appelman: “Provincie Flevoland ondersteunt van harte de Green Innovation Hub: een plek waar samenwerken, innoveren en ontmoeten centraal staat. Digitalisering én duurzaamheid zijn twee thema’s die belangrijk zijn voor de ontwikkeling onze provincie. Hiermee past de Hub ook uitstekend in de groeiambitie van Almere."

Vragen van morgen
Laura van Gestel, directeur duurzaamheid van VodafoneZiggo: “Als telecombedrijf willen we onze impact op het milieu hebben gehalveerd in 2025. Tegelijk willen we twee miljoen mensen vooruithelpen in de samenleving. Hoe gaan we in de toekomst wonen en werken? Welke rol kunnen we daarin spelen? Belangrijke vragen die grote thema’s raken als zorg en mobiliteit, maar ook klimaatverandering en sociale ongelijkheid. Met de Green Innovation Hub willen we samen oplossingen ontwikkelen voor de vragen van morgen.”

Xander Bakker's picture #Mobility
Henrike Slob, Marketing Communications Lead at Impact Hub Amsterdam, posted

Inclusion Ecosystem Networking Drinks

Featured image

Are you working towards a more inclusive product range? Then, join us for networking drinks to meet many stakeholders from our inclusion ecosystem.

Seize this opportunity to connect to entrepreneurs, investors and other organizations accelerating positive change in regards to inclusion. While enjoying drinks from 17:00 - 18:00 h, you can make new connections, explore potential partnerships, exchange knowledge on your business and sustainability goals and meet the Impact Hub team.

Earlier in the day, we will host an invite-only Inclusion Ecosystem Day. During our Inclusion Ecosystem Day, we invite product innovation managers to join us in finding out why embedding diversity and inclusion in the development phase can create both a positive impact and successful products. You will get a chance to meet them, too!

EXPLORE OUR INCLUSION ECOSYSTEM
In nature, the most resilient ecosystems are the most diverse ones. Our society is just another ecosystem. Our work in the Inclusion Ecosystem contributes to innovative solutions representing and reflecting all of society. Learn more.

Henrike Slob's picture Meet-up on May 9th
Wouter Mulders, Communications Coordinator at Drift, posted

Just Sustainability Transitions Course

Featured image

Do you believe, like us, that sustainability and social justice are key to fundamental change? ‘Just Sustainability Transitions’ is a six-month online course that provides the tools and inspiration you need to create your own transition strategy.

The Just Sustainability Transitions is a peer-learning course from DRIFT, The Dutch Research Institute for Transitions. It draws from our latest action research insights on justice, sustainability transitions and social innovation.

How can we facilitate and accelerate societal transformation? And how can we really bring in diverse allies to drive systemic change? This course helps you find answers to such questions by combining state-of-the-art research with deep critical reflection and applied action learning. We provide a diversity of perspectives that help you discover what works for you.

Special attention is given to tools and methods with which you can organise a process of transition in your area, organization or sector.
 
Your guides on this journey will be young and more seasoned DRIFT experts, all active in transitions research, (government) consultancy and education. They specialise in diverse domains such as climate policy, energy, agro-food, inclusiveness & participation, sustainable urbanism and the circular economy.

Wouter Mulders's picture Masterclass / workshop from May 4th to Oct 12th
Joe Calodich, Researcher , posted

Research Interview on Digitalization and Big Data in City Administrations

Featured image

My name is Joe Calodich and I work as a researcher at Erasmus University Rotterdam in the research group Vital Cities and Citizens. I am currently looking for members of the city administrations in Amsterdam, Rotterdam, Prague, Tallinn, Vienna, Zurich, Brussels, or Munich who are interested in participating in a research interview.

The study which I am asking your participation for focuses on how large European cities have undertaken the digitalisation process of the public administration and how this process has affected the workings and the policies. I would also like to learn about some concrete examples on the use of big data related to this digitalisation process.

I hope to complete the interviews by the end of February 2023. Each interview will last between one hour and fifteen minutes and one hour and a half. The interview will be recorded and the content will be exclusively used for academic purposes (analysis, scientific publications, presentations, reports) and within the boundaries of the study’s goals. The gathered information will be treated by complying with anonymity and confidentiality criteria as defined in the social sciences regarding the use of personal information.

If you, or a colleague, is interested in participating, please send me an email at: 627583jc@eur.nl.

I look forward to hearing from some of you soon!

#DigitalCity