#Ethics & Privacy
Experiences

Topic within Digital City
Teska Drosten, Communicator at Waag, posted

OBA expositie: Digital Shadows

Featured image

Welke sporen laat jij achter als je online gaat? Met vijf werken van lokale en internationale kunstenaars toont de expositie Digital Shadows van Waag Futurelab onze verstrengeling met digitale technologieën, sociale media en algoritmes. De werken werpen een nieuw licht op onze dagelijkse verhouding tot technologie. 

Elke keer als we een digitale service gebruiken, laten we een digitale schaduw achter. Adverteerders en databedrijven tracken zorgvuldig je digitale schaduw: de websites die je bezoekt, de producten die je liked en de onderwerpen die je aandacht vasthouden. Hoe beter ze je kennen, hoe beter ze je kunnen benaderen met gepersonaliseerde producten of verleidelijke ideeën. 

‘Schaduw’ hier betekent niet alleen de sporen die je achterlaat, maar ook de algoritmes en fysieke infrastructuur die vaak minder zichtbaar is. Deze tentoonstelling kijkt naar de gevolgen van de snelle digitalisering van onze levens, en de onbewuste vooroordelen die dat opwerpt in de schaduwen. Door verschillende internationale en lokale kunstenaars bij elkaar te brengen, werpt de expositie een licht op de kritische, speelse, feministische, futuristische en anti-commerciële kanten in de digitale wereld. 

De schijnbaar onaantastbare digitale schaduw heeft altijd een fysieke evenknie. Hoewel niet altijd zichtbaar of herkenbaar, is de digitale en virtuele werkelijkheid gebouwd op de fysieke wereld — denk aan de servers, onderzeese kabels, de mineralen in je smartphone en de elektriciteit waarop je computer werkt. Deze tentoonstelling daagt je uit om na te denken welke materialen en interfaces we aanraken in de digitale ruimte. Welke vooronderstellingen, uitbuitingssystemen en afval creëren we hiermee? Kan het ook anders?

Wat te verwachten

Deze tentoonstelling bestaat uit vijf kunstwerken. Elk werk kietelt je brein om op een nieuwe manier na te denken over jouw digitale schaduw en de technologieën in je smartphone of laptop. We nodigen je uit om ze te bekijken en de interactie aan te gaan.

TheirTok (1) van Tomo Kihara (JP) onderzoekt op een speelse manier waarop algoritmes een profiel van je opbouwen en je aandacht vasthouden, om je data voor geld te verkopen aan reclamebedrijven. Gestures of Truthfulness (2) door Caroline Sinders (US/GB) kijkt naar hoe informatie op sociale media als ‘betrouwbaar’ wordt bestempeld, en de gebaren en scenografie waarmee iets als waarheid wordt gepresenteerd. Kunstenaar Lukas Engelhardt (DE/NL) duikt in de materialiteit van servers en de politieke relevantie van self-hosting met zijn werk Squatting the Cloud(3).

Ibiye Camps (GB) Behind Shirley (4) bekijkt de ontstaansgeschiedenis van raciale vooroordelen in gezichtsherkenningstechnologie en hoe je dit kunt tegengaan. Als onderdeel van zijn onderzoeksproject Disobedient Devices toont Dani Ploeger (NL) Een korte film, The Cults (5), met een sciencefiction perspectief op de toe-eigening van verouderde consumententechnologieën ('orodha' in Kiswahili) en de transformatie ervan tot apparaten met nieuwe toepassingen en betekenissen, een gangbare praktijk in Kenia.

Feestelijke opening

Kom je naar de feestelijke opening op vrijdagavond 9 december? We beginnen met een verdiepende panel talk met kunstenaars en experts, gevolgd door de officiële expo opening met een borrel en muziek!

Programma
15:30 - 17:00 uur: Panel talk met o.a. Ibiye Camp en Tomo Kihara (meld je hiervoor aan via de button)
17:30 - 19:00 uur: Officiële opening + borrel

Panel talk

In het openingspanel van Digital Shadows zullen deelnemende kunstenaars van de expositie samen met Waags onderzoeksdirecteur in gesprek gaan over prominente elementen van verantwoording in de sterk algoritmisch gemedieerde relaties die we in het digitale domein aangaan, bijvoorbeeld in de sociale media. Wie heeft de touwtjes in handen? Hoe kunnen we ons tegen die controle verzetten? Wat zijn de uitgangspunten of behoeften om het vertrouwen te herstellen? En wat is het gewenste beleid van aandacht?
Vanuit hun werken zullen de kunstenaars oplossingen presenteren om onopgemerkte elementen, de materialiteit en de gevolgen van de programmering van onze digitale systemen, zichtbaar en ervaarbaar te maken. Ze maken een cartografie van vooroordelen en controlemechanismen en voeren prefiguratief verzet en creatieve alternatieve manieren van relateren in de digitale transformatie uit.

meld je aan voor de panel talk

Workshops & rondleidingen

Als randprogrammering bij de tentoonstelling kun je je binnenkort inschrijven voor een workshop met kunstenaar Tomo Kihara op zaterdag 2 december om 14:00 uur. Daarnaast geven we rondleidingen in de OBA. De exacte data en tijden worden binnenkort bekend gemaakt.

Over deze expo

De tentoonstelling Digitale schaduwen is gecureerd door Waag Futurelab en mede gefinancierd en ondersteund door de Openbare Bibliotheek Amsterdam. Het is onderdeel van het Europese onderzoeksproject Artsformation, waarbij kunstenaars bijdragen aan het ontwerpen van meer open, eerlijke en inclusieve technologieën.

Teska Drosten's picture #DigitalCity
Responsible Sensing Lab, posted

Interactive installation about sensors in the smart city

Featured image

Discover how sensors make Amsterdam a smarter city. What measurements are taken and how is data being collected?

The Responsible Sensing Lab created the interactive installation Senses of Amsterdam that is currently exhibited at the public library of Amsterdam (OBA) location Slotermeer! Read more about this project on our website: https://responsiblesensinglab.org/news/senses-of-amsterdam-exhibited-at-oba-slotermeer

After traveling from NEMO Science Museum to Arcam, Senses of Amsterdam can now be visited free of charge at Slotermeerlaan 103E from Tuesday until Saturday.

The exhibition at OBA Slotermeer ends on 25 September 2022. Grab your chance!

Responsible Sensing Lab's picture #DigitalCity
Hanna Rab, Communication advisor at City of Amsterdam: Digitalization & Innovation, posted

Responsible Sensing Lab op Arcam tentoonstelling Private_Eye_Butler_Spy

Featured image

Afgelopen week is de tentoonstelling Private Eye Butler Spy geopend in Arcam. Hier zijn prototypes van 3 projecten van Responsible Sensing Lab te zien, een samenwerking van AMS Institute en gemeente Amsterdam. De tentoonstelling onderzoekt de impact van technologie in en rondom het huis.

De tentoonstelling

Toepassingen in en rond het huis worden steeds intelligenter: in plaats van een huissleutel bepalen toegangssystemen aan de hand van biometrische data of een deur opengaat. In de stad controleren scanauto’s of parkeergelden zijn betaald en registreren sensoren de drukte op straat of de luchtkwaliteit. De tentoonstelling Private_Eye_Butler_Spy onderzoekt de veranderende relatie tussen technologie en de mens. Aan de hand van verschillende thema’s verkennen bezoekers welke ethische vraagstukken en ontwerpopgaven een high-tech-toekomst met zich meebrengt.

Bezoeken

Private_Eye_Butler_Spy is gratis te bezoeken van 12 maart t/m 26 juni 2022 bij Arcam aan de Prins Hendrikkade 600.

#DigitalCity
NEMO Science Museum, posted

Exhibition: Bits of You

Featured image

Exhibition: Bits of You

The Studio presents the Bits of You exhibition. This new exhibition, which is intended for adult audiences, conveys a sense of how our lives are being impacted by the data traces we leave behind each and every day. It also shows how this differs from one person to another.

Step by step, the exhibition’s six pavilions will give you a sense of how our data is processed by algorithms to generate a range of predictions about our identity and behaviour. Immerse yourself in a vortex of data rings, browse through a gender recognition algorithm, develop a feel for the subtle impact of digital profiles, and get a glimpse of a data-driven future. Encounter ten people who each describe a different data experience, then ask yourself ‘Do I really resemble my digital profile?’.

NEMO Science Museum's picture #DigitalCity
MX 3D, posted

MX3D Visitor Center

Featured image

We are 3D printing a 12 meter stainless steel bridge for the City of Amsterdam.

We are creating an innovative metal 3D printing technology with a high deposition rate and almost unlimited building envelope. To show what our technology is capable of we are 3D printing a 12-meter stainless steel bridge for the City of Amsterdam.

The MX3D doors are open! This is a great opportunity for professionals and the curious-minded to learn more about the technique, the bridge project and see the robots in action.

Are you looking for an innovative experience?
Groups can book a presentation and tour at our facility.
For more info or special requests: visit@mx3d.com

We are open every Friday for walk-ins from 12:00-16:00.
If one of us is available, we are more than happy to answer (all) your questions!

MX 3D's picture #DigitalCity