Data delen voor een gezondere stad

Featured image

Onze medische gegevens zijn ons zeer waardevol. En terecht. Maar ze zijn niet alleen waardevol voor onszelf, ze kunnen ook veel betekenen voor het publiek belang. Nu delen we onze medische data al met Facebook, Apple en Google. Die krijgen onze gegevens binnen via de populaire ‘fitbits’ en de medische zoektermen die we intypen op Google. Zou die data niet in betere handen zijn bij onze huisartsen en non-profit organisaties, die ze in kunnen zetten voor een gezonde stad?

Samen met maatschappelijke partners, wil gemeente Amsterdam hier verandering in brengen door een living lab op te zetten. Een zorgvuldig opgebouwd, digitaal platform dat huisartsen, bedrijven en maatschappelijke organisaties samenbrengt en waarop burgers data delen zodat de gezondheid van Amsterdammers effectief verbeterd kan worden.

Het living lab zal dienen als proeftuin met ons, Amsterdammers, als onderwerp. Met behulp van persoonlijke gegevens zoeken we uit hoe we in ons publieke domein de grootste uitdagingen van de toekomst samen aangaan. Hoe blijven we met z’n allen zo lang mogelijk gezond en hoe worden we op een betaalbare en prettige manier oud? Er zijn een hoop middelen die we kunnen inzetten om de gezondheidszorg te verbeteren en te personaliseren. Van zorgrobots tot digitale platformen op gebied van langer zelfstandig thuis wonen.

In dit lab worden de gegevens op een veilige manier ingezet voor het publieke belang. Zou u anoniem uw medische gegevens willen delen met de gemeente, zodat er gericht gewerkt kan worden aan een betere volksgezondheid? Wat krijgt u daar precies voor terug en wat is eigenlijk het alternatief?

In dit debat gaan we in op deze vragen. Met een groep van kritische experts bespreken we op een constructieve manier de sociale innovaties in de zorg.

Dit programma wordt gemaakt door De Balie en het Joep Lange Instituut, in samenwerking met het Amsterdam Health and Technology Institute (AHTI).

Redacteur: Sophie Rutenfrans

https://www.debalie.nl/agenda/podium/data-delen-voor-een-gezondere-stad/e_9783100/p_11770126/

1 Comment

Anonymous

Mooi event. Tip: dit event is ook mooi om te delen met de Amsterdam Health community! Zie: https://amsterdamhealth.nl/events Om een event te delen daar, moet je je wel even registreren.

Topics