Routekaart Digitale Toekomst

Featured image

De tijdelijke commissie Digitale Toekomst presenteert vandaag haar advies aan de Tweede Kamer. Waag adviseerde de commissie & werkte nauw samen in het opstellen van de 'Routekaart Digitale Toekomst'. Die is nu gratis te downloaden via: https://waag.org/nl/article/waag-adviseert-tweede-kamer-over-digitalisering

Nederland digitaliseert in hoog tempo. Waar in de vroege dagen van het internet slechts een enkeling online was en technologie voorbehouden aan specialisten of pioniers, heeft tegenwoordig iedereen te maken met technologie en werkt digitalisering door in alle hoeken van de samenleving. Om beter sturing te kunnen geven aan de digitale ontwikkelingen besloot de Tweede Kamer vorig jaar tot de oprichting van de Tijdelijke Commissie Digitale toekomst. Onder leiding van Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) werkte de Commissie de afgelopen maanden aan onderzoek en de ontwikkeling van voorstellen voor de rol van de Tweede Kamer rondom digitalisering. Vandaag presenteert ze haar bevindingen in een rapport onder de titel: Update vereist, grip op de digitale transitie. We zijn blij dat Waag in verschillende vormen heeft kunnen bijdragen aan dit onderzoek.

In opdracht van de Tijdelijke Commissie ontwikkelde Waag de ‘Routekaart Digitale Toekomst’ die nu voor iedereen te downloaden is. De routekaart geeft een kompas om te navigeren door de wereld van digitalisering en technologie. Deze technologie heeft een zichtbare buitenkant, maar wat gebeurt er achter de schermen? De gemiddelde gebruiker beleeft technologie alsof zij naar een ijsberg kijkt: het topje is zichtbaar maar het grootste deel blijft onzichtbaar. Onder water wordt technologie bedacht, ontworpen, aangestuurd en geoptimaliseerd.

Omdat zo’n groot deel van de werking van technologie onzichtbaar is, kan het soms voelen alsof het ons overvalt; alsof technologie iets is dat zich op magische wijze ontwikkelt zonder dat we er zelf grip op hebben. Maar elke laag van die ijsberg hebben we zelf gemaakt: uiteindelijk is alle technologie ontwikkeld door mensen. Daar ligt ook de sleutel tot het verkrijgen van meer grip op deze ontwikkelingen: we moeten niet alleen kijken naar het topje, maar met elkaar de hele ijsberg zien. Vervolgens kunnen we dan met iedereen die het aangaat de technologie ontwerpen volgens de waarden die voor ons belangrijk zijn.

We zien de Routekaart als een concept dat verder uitgewerkt en toegepast kan worden. We doen dit als onderdeel van het onderzoek naar de Public Stack. Hierin verkennen we de mogelijkheid om de verschillende lagen van de technologie-stack in te richten gebaseerd op een fundament waarin publieke waarden centraal staan.

Download de routekaart hier: https://waag.org/sites/waag/files/2020-05/routekaart-digitale-toekomst-v0.3.pdf


Do you think this is smart?

Comments

You need to log-in or register to leave a comment.

Topics

More news