Subsidy fund reopened for Amsterdam people who want energy-saving houses

Featured image

Sta jij op het punt een huis of appartement op te knappen en wil je deze fors energiezuiniger maken? Kijk dan eens naar de City -Zen renovatie subsidie (www.amsterdamsmartcity.nl/subsidie). Deze kan vanaf nu weer aangevraagd worden door Amsterdamse woningeigenaren. Van villa tot woonboot, van voormalig kantoorpand tot huurcomplex: de City-Zen renovatie subsidie (www.amsterdamsmartcity.nl/subsidie) staat open voor particulieren en VVE’s, maar ook voor woningcorporaties of andere organisaties die woningen in hun bezit hebben. Er is €50 per m2 beschikbaar voor eigenaren die een huis of appartement heel energiezuinig willen maken.

In de eerdere aanvraagrondes viel het brede scala aan projecten op, vertelt Annelies van der Stoep, coördinator van City-zen voor Amsterdam Smart City. “Van de €2.600.000 subsidie die de Europese Commissie ter beschikking heeft gesteld via het project City-zen, is inmiddels bijna €2.000.000 uitgegeven. Voor de laatste 6 ton zoeken we nog inspirerende projecten.” Het niveau dat gevraagd wordt is hoog. Naast isoleren en isolerend glas, wordt ingezet op slim ventileren, zuinige installaties en duurzame energie zoals zonnepanelen of een aansluiting op het warmtenet. “Voor elke woning is het puzzeltje net anders”.

“Wat vooral opvalt is het enthousiasme waarmee de aanvragers hun woning verduurzamen. Ze zijn ontzettend ambitieus en vertellen graag hun verhaal.” vertelt Annelies verder. Zo hebben de broers Daan & Joost Lucas met behulp van de City-zen subsidie, een volledig pand in de Pijp uit begin 19e eeuw, bestaande uit 4 appartementen, helemaal energiezuinig gerenoveerd. Nu zijn 3 van de 4 appartementen energieneutraal. “We hadden geld geërfd en het voelde daarom goed er iets mee te doen als nagedachtenis. We zijn beiden erg geïnteresseerd bij te dragen aan duurzaamheid.” Daarnaast wilden de broers, van wie Joost aannemer is, een case bouwen die andere mensen makkelijk kunnen kopiëren. “Steeds als ik renovaties deed in Amsterdam en energiebesparende maatregelen voorstelde, vonden mensen het te duur. Toen dacht ik: dit is de ideale kans om eens om alles zelf te onderzoeken en te kijken of wij iets anders kunnen doen zo dat het niet zo duur wordt!”

Woningeigenaren die een aanvraag willen doen kunnen deze tot uiterlijk 1 december 2016 indienen, tenzij de subsidiepot eerder leeg is. De aanvragen worden op volgorde van binnenkomst behandeld. Alle voorwaarden en de aanvraagprocedure zijn te vinden op www.amsterdamsmartcity.nl/subsidie.

De renovatiesubsidie is een van de onderdelen van City-zen. Dit project, in Amsterdam en Grenoble (Frankrijk) richt zich op het verduurzamen van de stad door slimme elektriciteitsnetten, warmte- en koude toepassingen, energieopslag, games en duurzame renovatie van huizen.

Meer informatie over City-zen: www.cityzen-smartcity.eu of www.amsterdamsmartcity.com/projects zoekterm City-zen


Comments

Topics